Avokadoolja

På sistone har allt fler tillverkare av avokadoolja presenterat sig på den globala marknaden. Detta har att göra med den ökade efterfrågan på grund av oljans mångsidiga fördelar. 

Avokadooljan utvinns ur avokadofruktens hårda kärna. Kärnan kallpressas oftast för att utvinna den näringsrika oljan. Tack vare kärnans relativt stora storlek så är olja tacksam att utvinna då även små skördar av avokadofrukten ger relativt stora mängder olja. Att avokadofrukten i sig också är relativt lättodlad och faktiskt överlever i växthusklimat även i länder som Sverige gör också att det ekonomiska intresset för avokadooljan har ökat. 

Det finns en mängd användningsområden för denna fina olja men främst används den till matlagning i olika former och även inom hudvård och kosmetik. I många länder är avokadooljan en lika naturlig del av matlagningen som olivolja. Avokadooljan är den oljan som kan upphettas till högsta temperatur av alla vegetabiliska oljor, 225 grader Celsius vilket också gör att populariteten och uppmärksamheten har växt kring produkten också i Sverige de senaste åren. Avokadooljan är optimal för fritering och annan matlagning som kräver hög upphettning, som wookning och grillning. Egenskapen att den heller inte stänker på samma sätt som annan olja vid hög upphettning gör dessutom att oljan är lätt att hantera även när den är mycket, mycket het. Vanligtvis vid fritering så stänker oljor väldigt mycket men detta minskar alltså avsevärt vid användning av avokadoolja istället. Och avokadooljan skiljer sig också från andra vegetabiliska oljor på det sätt att den inte ändrar egenskaper vid höga temperaturer. Det finns oljor som inte alls tål värme och snarast blir hälsofarliga vid upphettning. Detta är alltså inte fallet för avokadooljan. En fantastisk produkt i köket som dessutom är nyttig både utanpå och inuti kroppen.

Stor efterfrågan på avokado


Det senaste decenniet har konsumtionen av avokadofrukten ökat lavinartat globalt. Människor runt om i världen äter helt enkelt allt mer avokado. Detta beror i sin tur på ett antal faktorer men att många länder får subventionerade stöd till ekologiska avokadoodlingar har ökat och detta leder till både ökad export och import. Men kärnorna som hamnar hos konsumenterna blir dock inte till avokadoolja, det är istället de frukter som inte anses vara säljbara hos kon

avocado

sumenten som går till att tillverka oljan. Men ökad odling och konsumtion har också därför lett till att tillgång och efterfrågan på avokadooljan har ökat. Avokadofrukten är nu en basvara i också de svenska köken. Men avokadooljan har inte kommit i kapp i efterfrågan. För att avokadoplantagen ska kunna skötas på ett så klimatsmart sätt som möjligt så måste allt tas tillvara och här är oljan en fantastisk produkt.
Avokadooljan är en något av en doldis när det kommer till hälsofrämjande livsmedelsprodukter och i takt med ökad medvetenhet hos konsumenterna torde också försäljningen och användandet av oljan att öka.
Avokadooljan är en naturlig produkt och har naturliga egenskaper som främjar kroppen. Oljan är användarvänlig och kan ersätta vanlig olja i matlagning men kan också användas för att lindra mildare hudåkommor och ge näring till hår och hud.
I takt med en större efterfrågan på frukten avokado så bör också efterfrågan på övriga avokadorelaterade produkter gå upp och detta sker inte utan medvetna konsumenter. Detta gäller givetvis globalt och inte bara för svenska konsumenter. Allt fler branscher ser också möjligheterna till att använda denna produkt och allt fler kosmetikprodukter innehåller avokadoolja.

Istället för olivolja i maten

Tack vare avokadooljans milda, lätt nötiga och smöriga smak så går den utmärkt att använda på samma sätt som olivolja i köket. Smakerna skiljer sig dock mycket åt och bitterheten som kan finnas i viss olivolja finns inte i avokadooljan vilket därför gör den väldigt användarvänlig. Avokadooljan kan utgöra den perfekta basen i dressingen till grönsalladen, som bas i marinader till allt ifrån kött, fisk och fågel till grönsaker. Oljan är också mycket god att använda på smörgåsar som ersättning till animaliskt fett. Några droppar på frukostmackan istället för smörkanske kan bli en ny familjefavorit?
Testa att göra den traditionella hummusen med avokadoolja istället, makalöst gott! Eller klassikern guacamole, varför inte ringla lite avokadoolja över för extra smak?

Använd avokadooljan när rotfrukter eller grönsaker ska rostas i ugnen, grönsakerna eller rotfrukterna tar inte smak av avokadooljan som ibland kan ske med exempelvis olivolja. Denna olja utgör en mer naturell smakbas. I princip alla recept som innehåller någon form av vegetabilisk olja kan ersättas med avokadoolja utan att resultatet påverkas negativt i någon smakmässig mening. Snarare tvärt om vill förmodligen många påstå.
Eftersom att oljan tål upphettning så är avokadooljan perfekt inför grillsäsongen! Avokadooljan blir varken bitter eller får en bränd ton när den utsätts för grillens 

avocado oil

mycket höga temperaturer och underlättar därför arbetet för den som grillar.
Avokadooljan går även utmärkt att använda till brödbakningen som ersättning för annan olja. Brödet tar inte smak av oljan på samma sätt som när exempelvis olivolja används vid bakning utan med avokadoolja får brödet en saftig och lätt nötig ton. Det går givetvis att ersätta söta bakverks eventuella oljeinnehåll med avokadoolja men att ta i beaktning är att om orginalrecept innehåller en naturell olja så kommer avokadooljan att avge viss smak. Dock kan denna smak uppfattas som angenäm för många. Det är ej längre ovanligt att avokadofrukten används i bakning och därför är det också möjligt att införa avokadooljan i också bakningen.

Inte bara mat

Avokadooljan har en mängd fördelar i köket men oljan har också en rad andra egenskaper och användningsområden. Hälsokostbutiker säljer oljan som hudvård vid torr och irriterad hud och som kosttillskott för människor som inte får i sig de nyttiga fettsyrorna på annat sätt i sin kost. Avokadooljan kan även fungera lindrande vid lättare solsveda och klådan som kan uppstå i samband med solbränna. Oljan känns svalkande på huden och lindrar då också klådan. Tänk på att inte använda oljan i samband med solning då risk finns att du bränner dig rejält i solen istället. Oljan tål som bekant väldigt höga temperaturer.
Vinterhalvåret brukar medföra att de flesta upplever huden både torr och stram. Här kan avokadooljan vara till hjälp. Avokadooljans små oljepartiklar tar sig in i huden på ett sätt som inte alla oljor gör och många upplever därför oljan som ett bra substitut för cremer och lotions. Det är dessutom naturligt och så vida det inte råder allergi mot just avokado kan oljan även användas på barn. Smörj in torra och irriterade områden med en liten mängd avokadoolja och låt sedan huden absorbera oljan ordentligt. Allvarligare hudåkommor bör alltid undersökas av läkare och använd därför bara oljan på lindrigare åkommor. Många tror att fett leder till mer acne men faktum är att avokadoolja har visat sig vara effektiv vid behandling av mindre acneutbrott och dessa tros bero på avokadooljans lugnande inverkan på huden. Avokadooljan passar alla hudtyper men också här bör givetvis eventuella allergier tas i beaktning. Avokadofrukten används ofta som ansiktsmasker hos de konsumenter som föredrar naturliga alternativ framför kemiskt framställda produkter. På samma sätt kan avokadooljan användas när huden upplevs torr, trött och glåmig.
Avokadooljan kan också användas som hårinpackning eller intensivverkande hårkur när håret känns slitet, livlöst och torrt. Tvätta av håret som vanligt och torka lätt i handduk. Arbeta därefter lätt in en liten mängd avokadoolja i hela håret, från rot till topp och låt verka minst trettio minuter. Skölj därefter ur överbliven olja med varmvatten och vänta till dagen efter med att tvätta håret med schampo och balsam igen. Då får oljan chans att verka maximalt i både hårbotten och i hårlängderna. Efter några upprepningar så kommer håret att kännas friskt och starkt och dessutom kommer en fantastisk glans, som inte uppfattas fet, av avokadooljan. Vid regelbunden användning av avokadoolja i håret upplever många en mindre irriterad och känslig hårbotten men också färre kluvna hårtoppar och mindre håravfall.
Avokadooljans hälsofrämjande egenskaper är många och likt andra vegetabiliska oljor så är också avokadooljan full av nyttiga fetter, som omega 3-fettstsyror. Avokadooljan innehåller dessutom vitaminerna D samt E, C och K vilka är vitaminer vi alla människor behöver och många lider brist på. I synnerhet bland befolkningen i norden då bristen på solljus under vinterhalvåret medför att många lider av måttlig eller stor brist på vitamin D. Det är en näringskälla för huden och kroppen. Avokadooljan innehåller utöver ovanstående även fjorton mineraler och arton essentiella aminosyror. Det finns studier som visar ett starkt samband mellan intag av dessa ämnen och en minskad risk för hjärt- och kärlproblematik. Avokadooljan kan hjälpa till att sänka kolesterolvärdet och detta leder då också till minskad risk för ovanstående hälsoproblem. Rekommendationer är alltid en måttlig fetthalt i kosten.

Köpråd, förvaringstips och allmänna rekommendationer


Avokadooljan finns i de flesta matvarubutiker idag och det är denna olja som används främst till matlagning men den går givetvis att använda även i hud- och hårvårdande syften. Men avokadoolja finns också numera i en rad olika produkter inom skönhets- och hälsoindustrin och är därför lätt att finna i just den variant som eftersöks. Men bara avokadooljan i sig går alltså utmärkt att använda i både matlagning och som hud- och hårvårdskomplement.
Tänk på att aldrig förvara oljor i direkt solljus men inte heller i kylskåp. Avokadooljan bör förvaras torrt och något svalt, men inte kallt. Förvara avokadooljan på samma sätt som vanlig olivolja som heller aldrig ska förvaras i kylskåp.
Det finns en mängd tillverkare av avokadooljan och därför finns den också att hitta som både ekologisk och kravmärkt. Detta gäller också de skönhets och hälsoprodukter som finns med avokadoolja som bas, även här finns ekologiska varianter och en mängd märken och tillverkare.
Priset på avokadoolja skiljer sig något från traditionella matlagningsoljor och vissa sorter av olivolja och andra vegetabiliska oljor men den marginella prisskillnaden vägs upp i oljans alla fördelar och stora mängder användningsområden. Men även avokadoolja finns att hitta i billigare prisklasser och är därför tillgänglig för de flesta. I takt med ökad medvetenhet hos konsumenter så har också efterfrågan lett till en generell ökning av användandet av oljan och därmed också prissättningen. När du ska inhandla avokadoolja bör du i första hand alltid välja ekologiska varianter, dessa kommer också i de flesta prisklasser. Du bör också kolla om avokadon är odlad på ett sätt som inte missgynnar de arbetare som jobbar med avokadoplantagen. Detta är Fairtrade-märkningen och garanterar att arbetarna får skäliga löner och humana arbetsförutsättningar.
Detsamma gäller hud och hårvård som innehåller eller baseras på avokadoolja.
Om din lokala butik saknar avokadoolja i sitt sortiment så kan du som konsument be butiken ta in varan antingen som en enskild beställning till dig eller som en del att sitt ordinarie sortiment. Avokadoolja finns också att beställa på internet och många länder behandlar sina oljor likt fina årgångsviner men dessa är inga produkter som kommer till den svenska marknaden. För den som är intresserad finns en hel värld av oljor att upptäcka.
Tänk på att även om avokadooljan är nyttig, rent av hälsofrämjande, och kan lindra diverse åkommor så rekommenderas alltid som standard ett måttligt fettintag i kosten. Detta innebär alltså att det inte blir extra nyttigt för kroppen med ett stort intag av avokadoolja. Var också uppmärksam på att det finns de som lider av allergi mot avokado och därför också mot avokadooljan så ha samma vaksamhet som vid användning av exempelvis jordnötsolja.