Bjäst

För den som inte är insatt i olika typer av kosttillskott kan bjäst mycket väl associeras med den vanliga jäst som man använder när man bakar, med den lilla skillnaden att ordet innehåller bokstaven B. Så är dock inte fallet, bjäst är istället en form av näringsjäst. Det finns en skillnad som skiljer bjästen från annan form av näringsjäst, nämligen att näringsjäst har blivit tillsatt med vitaminet B12.


En kemist vid namn Louis Pasteur lyckades isolera jästen och skala fram en helt ren jästkultur. Detta gjordes genom att blanda sockerrör och melass och låta detta gro under loppet av 7 dagar. Efter att dessa 7 dagar hade passerat så skördade man sin odling, tvättade, torkade och packade sedan in jästen. Idag kan man hitta bjäst i många olika former. Tillskottet finns bland annat i form av flingor eller i form av tabletter, men kan även vara pulveriserat och likna majsmjöl. Det vanligaste är att bjäst i tablett eller pulverform används av veganer eller i vegansk kost, men tillskottet har blivit så omtyckt och populärt att det används av alla typer av människor med olika matvanor.

I USA har man valt att kalla bjäst för "nutritional yeast" och det är inte svårt att förstå varför. Bjäst innehåller väldigt mycket protein och vitaminer, främst vitamin B. Produkten har även en mycket låg fetthalt, låg natriumhalt och är helt fri från socker. Även den som är glutenintolerant eller laktosintolerant har möjlighet att använda sig av bjäst, eftersom den är helt fri från dessa ämnen.

Genom att vara helt fri från animaliska produkter är bjästen en storsäljare hos veganer. Det är inte ovanligt att man använder sig av bjäst för att t.ex. krydda sin mat. Tack vare den nötiga och krämiga smaken som bjästen har fungerar den utmärkt som substitut för ost, t.ex. parmesan, men bjästen har även fått fungera som smaksättare på popcorn eller chips.

Vad innehåller bjäst?

Trots att man kanske nu förstår hur bjäst framställs kan det vara svårt att förstå vad bjästen faktiskt innehåller. Nedan har vi gjort en lista på alla de näringsämnen som bjästen har och siffrorna är baserade på cirka 1,5 matsked av bjäst. I de allra flesta fall så är 1,5 matsked det rekommenderade dagliga intaget.

7,7 mg - B1
1,6 mg - B2
18 mg - Niacin
0,14 mg - B6
7 mcg - Biotin
0,7 mg - Pantotensyra
7 mcg -Folsyra
12,95 mg - Insotol
98 mcg - PABA
16,1 mg - Kolin
28,8 mg - Tryptofan
490,15 mg - RNA & DNA

Köpa bjäst

Det finns flera sätt att gå tillväga för den som vill köpa och testa på att använda sig av bjäst. Även om bjäst främst används av veganer så finns det ingenting som säger att inte alla människor kan dra nytta av de höga näringsinnehållet i denna inaktiva jäst. Det lättaste är att vända sig till en välsorterad mataffär eller att beställa sin bjäst online. Fördelen med att handla online är att man har möjlighet att välja från ett större utbud och dessutom kan jämföra priserna mot varandra för att hitta den absolut bästa bjästen.

Bjäst som kosttillskott

Att vi nu har rett ut att bjäst kan användas till matlagning är det nog få som har missat, men hur fungerar då bjäst som kosttillskott? Den vanligaste formen av bjäst i detta sammanhang är att bjästen säljs som tabletter eller flingor. Använder man sig av bjäst i tablettform så följer man instruktionerna och doseringen som finns på förpackningen och sväljer ner tabletten med vatten eller annan vätska.

När det gäller flingor så intas den på ett annat sätt, men fortfarande genom munnen. Du kan använda flingorna till att strö på din yoghurt eller annan frukosträtt som du föredrar eller varför inte äta dem på mackan. Kom ihåg att bjästen aldrig bör upphettas, så om den ska användas i matlagning rekommenderar man att den tillsätts när maten redan är klar. Det är många näringsämnen som tyvärr går förlorade om man skulle hälla ner bjäst i en kokande gryta eller en stekhet panna. Satsa på att göra miljön för bjästen så bra som möjligt och du kommer få ut otroligt mycket mer från kosttillskottet.

Fördelar

Det råder inga tvivel om att bjäst har många positiva egenskaper och fördelar. Det rekommenderade dagliga intaget av bjäst ligger på 1,5 matsked och ger din kropp ett mycket ordentligt tillskott av B-vitamin. Bjästen ser även till att hjälpa kroppen att blida de röda blodceller som vi behöver och bidrar även till en bättre och mer fungerande ämnesomsättning.

Som om detta inte vore nog så innehåller bjästen mycket höga nivåer av protein och många aminosyror som är livsnödvändiga för människan. Genom att dagligen få i sig bjäst kan man bygga upp sitt immunförsvar och bjästen kan till och med hjälpa till att motverka cancerceller.

Än så länge har det inte funnits några kända biverkningar orsakade av bjäst. Precis som med allt annat är det viktigt att inte överskrida och överdosera, utan att hålla sig till den dosering som rekommenderas.
Senast Uppdaterad: 2020-03-23 12:58:03

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu