Därför är vetegluten både bra och dåligt

Som du vet kan man vara allergisk eller överkänslig mot en mängd olika saker. Några av de vanligaste allergenerna är nötter, pälsdjur och björkpollen. I många fall kan man undvika det som orsakar problemen, exempelvis försöka spendera mindre tid i trädgården när det är mycket pollen. Eller berätta för kockar eller kompisar vad man inte tål inför en middag eller ett restaurangbesök. För dem som är allergiska mot spannmål är det vanligast att det är vete man har problem med.


Vad är vetegluten?

Bagare och andra som är bakintresserade använder ibland så kallat glutenstarkt mjöl. Varför? Jo, det är tåligt och klarar lång bearbetning och långa jästider. Grovt bröd som innehåller frön och kli blir fluffigare och lättare med sådant mjöl. När pizzabagaren snurrar sin deg i luften är det gluten, eller trådar av protein som håller ihop den. Den här egenskapen, gliadiner som blandar sig med gluteniner, finns bara i vetemjöl och en förklaring till att det är populärt och vanligt förekommande. Men vetegluten kan också orsaka ohälsa.

Glutenintolerans – ett självförsvar

När du konsumerar något med gluten i, så finfördelas det genom ett enzym (tTG). Är du överkänslig mot detta, så sätter kroppens immunförsvar igång och försvarar sig. Du får ont i magen, kräks eller blir snuvig. Tyvärr varar glutenintolerans livet igenom, men de flesta tycker att besvären går över när man undviker att äta bröd och andra produkter där proteinet ingår.

Alternativ som smakar gott

Det kommer hela tiden fler och fler alternativ till mjöl och andra livsmedel som innehåller gluten. Känner du till rismjöl? Det kan ersätta vetemjöl i vanliga rätter som pannkakor, pajskal och som redning i såser och soppor. Havregryn som är anpassade för glutenintoleranta är något annat som är bra att ha i skafferiet. Lämpar sig för gröt, müsli och välling, men också i bakverk. Många tycker att kokosmjöl är gott och användbart. Passar i smoothies eller på youghurten. Följ recepten och testa dig fram för att hitta den rätt mixen av de olika sorterna.

Vete förr och nu

Många menar att det är stor skillnad på våra dagars vete och det som mormor och farmor använde för sig bakning och matlagning. Ibland kan man hitta uppgifter på att det är tio gånger mer gluten i vetet, än för 50 år sedan. Frågan är inte helt utredd. Möjligen var det så att när människan en gång i tiden började odla vetet, så valde man ut de större kornen och förädlade dem. Det blev mer mat av det och de var lättare att skörda. Det skulle kunna betyda att de innehöll både mindre protein och mindre gluten.

Svenska barn och gluten

I Sverige ändrades kostråden till nyblivna föräldrar och innehållet i vällingen korrigerades under 1980-talet. Bakgrunden var statistik som visade att glutenallergin bland svenska barn hade femdubblats på kort tid. Efter dessa förändringar blev andelen jämfört med barn i andra länder till tidigare nivåer. Trots detta verkar svenska barn vara mer utsatta. Den internationella TEDDY-studien letar efter svar på vilka som riskerar att drabbas och om det spelar roll vid vilken ålder en bebis börjar äta gröt, välling och müsli till exempel. I studien har man kommit fram till att:
• Den tidiga kosten kan påverka risken för celiaki.
• Mängden gluten som barnet äter före två års ålder kan dubbla risken hos dem som redan har en ökad ärftlig risk.

Symptom att hålla ögonen på

Hur vet du om du är glutenintolerant? Det vanligaste är att du får ett eller flera av dessa problem:
• du tappar vikt
• du är bubblig i magen, eller får diarre
• du känner dig nedstämd eller trött
• du får blåsor i munnen, mår illa eller kräks
• du får blåsor på huden
• du är öm över revbenen eller känner smärtor i skelettet

Det är viktigt att bli utredd av en läkare. Börja inte testa att utesluta gluten på egen hand, då tar det längre tid att få diagnos och rätt behandling, som exempelvis kostrådgivning. Det kan låta tufft att säga det till den som lidit av smärtor, nedstämdhet och problem i många år, men det är viktigt att ha respekt för sin kropp och hälsa. Även om vänner och bekanta gärna vill tipsa om produkter, kombinationer eller lämplig behandling för att hjälpa till.
Senast Uppdaterad: 2020-03-23 12:57:05

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu