Eteriska Oljor

Eteriska oljor är oljor som utvinns från olika växtdelar. Oljorna används i syfte att avge härliga dofter och dessutom skänka välbefinnande genom de olika dofterna som avges. De eteriska oljorna är i grund och botten avsedda för att ge en sund hälsa och bidra till faktorer så som avslappning och bättre hy. Oljorna sägs också användas för spirituella syften och för att ge känslomässiga positiva effekter.

Historian bakom eteriska oljor


Eteriska oljor har använts av människan i tusentals år för att avge dofter, för att skapa lugn och harmoni och de har mer och mer erkänts, även i kosten som smaksättare och inom hud- och skönhetsvård. Dessa eteriska oljor kommer från växtriket i form av blommor, fröer, blad, stjälkar samt örter, träd och dylikt.

Förr hittades dessa växter direkt i naturen och då kunde det ätas av dem utan tillagning, även användas som kryddor och örter i matlagningen. Växterna förr var även vanliga att använda i en kur för exempelvis sårläkning. Efter att ha kommit underfund med hur det kan utvinnas koncentrerad olja ur växterna så görs detta bland annat genom kallpressning, harstappning och ångdestillering.

Genom årens lopp har det insetts att själva oljorna har en större positiv påverkan på människokroppen än de växter de utvinns ifrån, vilket gör oljorna än mer intressanta. Dessa är mycket koncentrerade och tas upp av kroppens celler betydligt snabbare och bättre än vad växterna gör. De tränger in i huden, huden som är kroppens största och viktigaste organ, och det sägs att de är 50-70 gånger mer effektiva än örter och blad.
Idag används eteriska oljor flitigt inom aromaterapi, hälsokost, naturvård samt i hushållsprodukter, skönhetsindustri och kosmetika.

Användning av eteriska oljor


Det finns ett flertal sätt att använda sig av eteriska oljor. Dessa kan både användas invärtes och utvärtes samt aromatiskt genom att hälla på några droppar eterisk olja i en doftspridare med vatten eller tända ett ljus under, vilket gör att en underbar doft sprider sig i hela rummet eller huset. Det går även att andas in oljan direkt från flaskan eller att göra ett vattenbad med hett vatten och droppa i några droppar eterisk olja för inandning under en handduk.

Eterisk olja för utvärtes bruk


Den enklaste metoden för att använda eteriska oljor är att spä ut oljan i en bärande olja så som jojobaolja, kokosolja eller avokadoolja, vilket medför en härlig doft och ännu fler positiva effekter. Denna kan sedan masseras in på kroppen eller i håret som en hårinpackning. Det finns en mängd olika metoder att förlita sig på för att göra kroppen gott med en eterisk olja. Fördelen med eteriska oljor vid utvärtes bruk är att det inte behöver tänkas på hur kroppen reagerar på dem invärtes, det vill säga hur matsmältningen kan påverkas.

Eterisk olja för invärtes bruk


Eteriska oljorNär oljan intas med kosten så används den för ett så kallat invärtes bruk. Det är många av oljorna som ger positiva egenskaper när de kommer in i kroppen så som förbättring av matsmältningen, fördelar för det limbiska systemet och helt enkelt för att få en vackrare hy eller ett starkare hår.

Eteriska oljor kan hjälpa mot akne, mot håravfall, mot eksem eller psoriasis eller olika sår och bett. Andra eteriska oljor är bra för huden överlag och ger en jämnare hudton och reducerar celluliter, bristningar och fläckar. Ett tips är att ta några droppar eller teskedar olja och häll i en organisk dressing eller marinad, det är en smakförstärkare och ger även en god doft till salladen. Det är dock inte alla eteriska oljor som lämpar sig för att äta så se över först vad som gäller för just din favoritolja.

Att tänka på vid ett köp av en eterisk olja


Det huvudsakliga målet du förmodligen har när du köper en eterisk olja är att dra så mycket nytta av den som möjligt och att köpa en sort av den bästa kvaliteten. Eteriska oljor säljes, precis som de flesta andra produkter, både i bra och dålig kvalité. Vill du ha den bästa kvaliteten så gäller det att välja en ekologisk olja utan tillsatser och andra ämnen. Detta innebär, från början till slut, att de också skall ha odlats på ekologisk väg genom hela processen från odlad växt eller ört till färdig olja.

Odlingsprinciperna skall således innebära avsaknad av syntetiskt gödsel och kemiska bekämpningsmedel. Oljorna skall också endast utvinnas från växtdelar och inte på någon konstgjord väg. Detta kan till stor del ses genom att jämföra priserna. En billig syntetisk olja har en mycket liten påverkan på kroppen överlag, medans en dyrare olja av god kvalité ger effekter tämligen snart. En dyrare olja är mer prisvärd i slutändan.

Valet av fröer, jordmån, klimat och skördeteknik samt framställningsmetoder är gemensamma nämnare för en utmärkt eterisk olja som kan användas under lång tid. Även de förpackningar som oljan kommer i kan spela roll. En glasflaska är ofta att rekommendera då vet man att oljan inte har kunnat dra till sig farliga plaster.

Eteriska oljor kan köpas i hälsokostbutiker men även på stormarknader vid hälsohyllorna eller i skönhetsprodukternas avdelning. Många näthandelsföretag har också specialiserat sig just på eteriska oljor och deras egenskaper i bästa format. Är du utomlands skall du också passa på att handla eteriska oljor, speciellt i Tyskland, Frankrike eller Schweiz, då dessa länder är typexempel på länder där man använder sig mycket av naturprodukter och där man även framställer dem.

Titta alltid på förpackningen för att se hur de olika aspekterna som odlingssätt, pressning etc. sker i samverkan med varandra för att uppnå slutresultatet som bör bjuda på en kvalitativ produkt som gör gott för organismen.

Så fungerar eteriska oljor


De eteriska oljorna kan ha stor påverkan på kroppen och sinnesstämningen överlag. De flesta eteriska oljorna är till för att motverka ett stressigt humör eller depressioner och gör sig därför perfekta för inandning. Genom att andas in oljorna går de direkt upp till sinnena i hjärnan och det limbiska systemet via signaler. Det är denna del av hjärnan som handskas med känslor och minnen och du kan bli förvånad över hur snabbt hjärnan reagerar på dofterna. Ofta svarar hjärnan med att sätta igång olika fysiska funktioner och processer, vilka kan vara humörpåverkan, avtagande av smärta eller frigörelse av hormoner.

Genom att använda oljorna via utvärtes bruk som exempelvis att massera in oljan på olika delar av kroppen, reagerar nervcellerna på just den plats som blir berörd och skapar ett ökning av både känslighet och blodflöde kring dessa punkter. Detta brukar med ett annat begrepp kallas för terapeutiskt lokalisering. Beröringen eller massagen sätter igång blodcirkulationen och du kommer att få en känsla av boosting. Oljan tränger direkt in i huden och orsakar ett välbefinnande men även en känsla av fräschhet.

Eteriska oljor hjälper till att rena receptorerna i nervsystemet som så småningom tröttas ut och "rostar" med tiden. Dessa oljor fungerar då som en renare som bidrar till att signalerna går fram fortare och att kommunikationen mellan hjärna, nervsystem och kropp styrs på ett bättre sätt.
Dock skall man vara på det klara med att alla oljor inte passar för alla människor. Det finns oljor som vissa inte reagerar positivt på, medans andra ser dem som en lisa för själen. Det är viktigt att prova sig fram för vad som passar en själv bäst.

Inte sällan har detta också en stark koppling till de dofter man av naturliga skäl dras till. Det går inte att sticka under stol med att dofter påverkar oss mer än vi tror och förknippar vi en olja med vissa trevliga minnen eller nostalgi, så kan det vara så att dessa oljor har större positiva effekter än de oljor som faktiskt är kända för att åstadkomma det som de utger sig för. Det är också de kemiska reaktionerna som styr så var inte rädd för att vara individuell. En eterisk olja kan passa någon som handen i handsken, medans andra inte känner av någon som helst effekt av samma olja.

Köpa eteriska oljor


Då de eteriska oljorna har slagit igenom med stor kraft i världen, och då de faktiskt är ett urgammalt läkemedel, så finns det nu en uppsjö av dem. Nätet är en riktig guldgruva för att hitta både bra och dåliga eteriska oljor, så var noga med att kolla upp valet av källa och valet av nätbutik genom omdömen och innehållsförteckningar på förpackningarna etc.

Det går bra att hitta eteriska oljor på hälsokosthyllorna, i hälsokostbutiker både i Sverige och utomlands samt i vissa butiker som specialiserat sig på skönhetsvård och naturprodukter. Priserna kan variera stort och ett tips är att inte köpa de billigaste oljorna då dessa tyvärr är synonym med syntetiska tillsatser och sämre kvalité. Rådfråga med personalen i butiken om du är osäker, den första gången du inhandlar eteriska oljor kan vara bra att göra det i en fysisk butik i samtal med en säljare som vet vad som kan rekommenderas. Det finns också en mängd böcker som talar om vilka oljor som är bra för vad och vem de passar för.

Vanliga egenskaper


Egenskaperna hos de eteriska oljorna är mångfacetterade och här följer en kortfattad lista på de mest betydelsefulla:

 • Afrodisiakum
 • Bättre matsmältning
 • Antiinflammatoriska
 • Kramplösande
 • Uppiggande och stimulerande
 • Avstressande
 • Bakteriedödande

Några kända eteriska oljor


Sortimentet av eteriska oljor är så pass stort att det kan verka som att leta efter en nål i en höstack när man vill söka efter den optimala oljan som passar alla sinnen. Här kommer en liten miniguide till några av de stora eteriska oljorna som flertalet känner till och lovordar.

 • Tea Tree olja är en olja som passar perfekt om du lider av torr- eller problemhy. Oljan förekommer som den är, outspädd samt i schampon och skönhetsprodukter för att lindra tillstånd som eksem och psoriasis. Oljan utvinns ur teoljebusken som framför allt är känd för att växa i Australien.
 • Rosenträolja utvinns genom ångdesstillering ur Aniba Roseadora och anses vara bra ur sårläkningsperspektiv och för att ge en avslappnande effekt och en lindring mot depression. Perfekt för att ha i badet eller andas in.
 • Pepparmyntsoljan är utmärkt både som smaksättare och att smeta in på huden. Den har en mycket stark doft som en del inte uppskattar men som ändå är mycket fräsch. Passar bra i bakverk eller i salladsdressingar samt för att andas in mot förkylning. Häll i några droppar i hett vatten och håll en handduk över huvudet i 15 minuter och känn hur luftvägarna befrias och hela du blir piggare.
 • Eukalyptusolja är också en stark smaksättare som många tycker om att ha i godis eller bakverk. Dock är den utmärkt för att lindra influensor och förkylningar med den renande doften som kan andas in och den används även friskt inom sjukvården. Oljan utvinns från bladen på trädet eukalyptus som bland annat växer mycket i Portugal. Utvinningen sker genom destillation med vattenånga.
 • Geranium Pelargonium graveolens utvinns ur Bourbon-geraniumörten genom destillation med vattenånga. Oljan är bra mot smärta och lättare brännskador, så har du varit i solen för länge är denna olja en räddande hand. Den är också mycket bra vid humörsvängningar genom att stabilisera ett stressigt kynne.
 • Bergamott kommer från citrusfrukten och denna har fått sitt namn från den italienska staden med samma namn. Oljan utvinns genom kallpressning av skalen på frukten för att sedan använda den flitigt inom teer och andra industrier. Däremot måste man veta att den är ljuskänslig och ska inte kombineras med lata soldagar på stranden i gassande solsken.

Summering


Eteriska oljor används främst inom hudvårdsindustrin och aromaterapin, men det finns även många oljor som får en given plats inom sjukvård och industri. Det gäller att prova sig fram och även läsa på vilken olja som är bra för vad, men i grund och botten handlar det främst om vad en själv tycker bäst om. Vissa oljor skall dock inte användas för olika tillstånd eller vid särskilda situationer medans andra kan brukas närsomhelst och varsomhelst.

Var försiktigt vid förtäring av eteriska oljor då vissa faktiskt kan störa matsmältningen istället för att främja den. Det kommer också nya eteriska oljor med jämna mellanrum och för den som är intresserad finns det en hel del väsentlig information att studera och ta till sig.

Det vanligaste sättet att framställa oljan är genom destillering, men även kallpressning förekommer. Vilken olja du än använder så är det av stor vikt att denna är ekologisk, ända från odling till framställningen, för att den skall ge så många positiva effekter på kroppen som möjligt.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
97 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5