Agavesirap

Det är fler och fler som kommit på de fördelar det ger att inte använda sig av för mycket socker i matlagning, bakning osv. Istället finns det många andra alternativ till sötning och smak som skänker minst lika mycket njutning om inte mer. Agavesirap är ett av de alternativen.

Innehållsförteckning

Det påminner om en mix mellan sirap och honung och ger en utmärkt sötma. Priset är heller inte så dyrt, vilket gör att de flesta har råd att köpa hem en flaska. Samtidigt är agavesirap ett utmärkt alternativ till den annars så vanliga honungen eller det onyttiga sockret.

Allmänt om agavesirap och dess växt

Denna goda och söta tunnflytande sirap utvinns ur stammen från agaveväxten som vanligtvis frodas i Mexiko. Den liknar till stor del en kaktus och förutom ett populärt sötningsmedel till bröd och bakverk är dess nektar också en söt smaksättare i drinkar. Sirapen har konsumerats och använts under mycket lång tid.
Man utvinner sirapen genom att filtrera saften från växten för att sedan hetta upp den. När detta sker omvandlas stärkelsen till fruktos och glykos och bidrar till de många egenskaperna. Det har lågt GI, vilket är måttet på hur kolhydrater inverkar på blodsockernivån. Honungen har ett betydligt högre GI än agavesirap som ligger på en siffra mellan 11-19. Agavesirapen har en fördel att den tas upp långsammare i blodet och ger därmed en jämnare blodsockernivå.

Agaveväxten kan bli uppemot 2 meter lång och har ljusgröna, spetsiga blad som samtidigt är rejält taggiga. När plantan väl har blommat, vilket kan ta decennier, så dör den. Från början växte den endast i Mexiko och södra USA men har med tiden spritt sig till andra varma delar av världen. Numera kan den också odlas i södra Europa, eftersom den behöver en ljus och solig plats hela året. Den är också ganska okomplicerad då det kan gå långt mellan vattningarna. Däremot måste den ha mängder med vatten när den väl ska vattnas.

Användningsområden

agavesirapSom tidigare nämnts används agavesirapen främst som sötningsmedel. Det finns många sätt att njuta av agavesirap - många tar för vana att ringla det över frukt och bär på morgonkvisten eller som lite extra sötma på efterrätten som kanske består av bär och glass. När man bakar med agavesirap så brukar smeten bli lite "knäckig", i alla fall när man bakar hårda kakor. Detta ger ett litet plus i kanten till kakorna, enligt många gottegrisar, och fördelen är också att det inte behövs så mycket sirap för att få till den där söta smaken, då agavesirap faktiskt är en aning sötare än honung. Då det är tunnflytande späs smeten ut mer och man behöver heller inte kompensera med för mycket matfett eller mjölk för att få till rätt konsistens, vilket anses som lite nyttigare. Konsistensen bidrar även till att produkten fungerar utmärkt i smoothies när man vill bibehålla den tunnare drycken.
Många som tycker om att göra sitt eget nyttogodis, använder ofta agavesirap som tillsammans med frukt och torkade bär, ger en formbar deg som är god att dekorera med choklad, kokos eller frön.
Den som tycker om att söta sitt kaffe, kan också med fördel hälla i en tesked agavesirap då detta smälter fort i varm vätska.

Spritdrycker med agave

Nu ska vi naturligtvis inte reklamera för alkohol i någon större utsträckning utan bara ge läsaren ett hum om vilka drinkar som har en gnutta av agave i sig. Här följer en kortfattad lista.

  • Tequila
  • Pina colada
  • Basil


Tequila görs av tequilaagave, en växt som är nära släkt med den klassiska agaveväxten. Detta kallas också för blå agave. Då drinkar är allmänt kända för att innehålla mycket kalorier på grund av sockret, så menar somliga att tequila är en drink som inte gör att man går upp i vikt lika lätt. Agavesockret avger också mikroorganismer i både mun och tarmar, vilket underlättar om man vill undvika viktökning i alltför stor utsträckning. Dessutom ger dessa en viss mättnadskänsla. Med detta sagt, så ska du givetvis inte gå och smälla i dig en massa tequila-drinkar eller äta agavesirap i stora mängder, eftersom alla livsmedel bör intas med måtta. Även för mycket agavesirap är inte bra, till och med för blodsockret, trots att produkten har ett lågt GI och mindre kalorier än vanligt socker. Fruktos i stora mängder kan ge vissa negativa konsekvenser för levern så bara för att agave uppskattas som ett "snällt" socker så är det viktigt att inte överdosera.
Men för dig som vill unna dig en kväll ute på stan och ta en smaskig drink samtidigt som du försöker hålla dig i skinnet och vara hälsosam, är tequila en av få drinkar att välja utan att få dåligt samvete.

Bästa köpställena

Att hitta agavesirap i bra kvalité är ingen som helst konst. Det finns i flera olika varianter på livsmedelshyllorna i de större matbutikerna. De går även att få tag på via nätets många hälsokostsajter. Agavesirap är i regel inte speciellt dyrt även om det självfallet beror en smula på vilket varumärke du väljer att köpa den hos. Dock kan du med fördel hitta ekologisk agavesirap av fin kvalité även i lågprisbutiker. En medelstor flaska kan kosta ca 20 kr för att sedan sträcka sig uppåt i pris.

Precis som med andra livsmedel som säger sig bidra med positiva fördelar för hälsan, så är det alltid bra att välja en ekologisk agavesirap som inte innehåller onaturliga tillsatser eller är utspädda med vanlig sirap. Helst ska man handla 100% rå agavesirap som räknas som rawfood. Detta får man när saften ur växten värms upp till max 40 grader.
Man kan också titta efter KRAV-märkta produkter som är tvungna att uppfylla vissa villkor. En glädjande nyhet är dock att alla typer av agavesirap är ganska billiga.

Mörk respektive ljus agavesirap

Som de flesta vet kan man som konument komma över både ljus och mörk sirap och detsamma gäller agavesirapen. Den mörka varianten har en lite mer fyllig smak än den ljusa och vad man föredrar är helt enkelt en smaksam.
Det som beslutar om sirapen ska bli ljus eller mörk, är de två faktorerna beredningstemperatur och fruktosmängd. Den mörka varianten är inte lika filtrerad medans den ljusa ha fått en kraftigare behandling. Den mörka sirapen är i regel lite nyttigare då fibrer och minerlaer har bevarats bättre medans den ljusa påminner mer om vanlig honung eller socker i smaken på ett mer neutralt sätt. Därför föredrar många den ljusa. Mörk agavesirap passar sig emellertid bättre till vissa maträtter eller bakverk såsom till pannkakor eller som ingrediens i grovt bröd.
Om du kan tänka dig att använda båda varianterna till bakning eller matlagning så är det naturligtvis fritt fram att experimentera.

Agavesirap för skönhetens skull

Den ljuvliga saften från agaveväxten kan faktiskt också användas för utvärtes bruk i form av skönhetsprodukt. Att göra sin egen ansiktsmask med havre och agave kan göra mindre underverk för oren hy och känns fräsch mot ansiktet. Det sägs att agave har vissa antibakteriella egenskaper och passar således bra mot mild acne. Här följer ett tips på en finurlig ansiktsmask med agavesirap.

  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk agavesirap


Blanda alla ingredienserna till en smetig massa och kleta på rengjord hy. Låt verka i ca 20 minuter för att sedan tvätta av den med lite ansiktsrengöring. Tänk på att masken sätter sig lite som en klibbig gröt på huden så det gäller att tvätta noga innan man slutligen lägger på ansiktskrämen som sista moment.

Förutom en egentillverkad husmorskur kan agave förekomma i många skönhestprodukter såsom kroppsoljor, schampon och lotions. Det ger en söt och behaglig doft som varar länge och det förekommer även parfymer som har en uns av den väldoftande agavenektarn.

Sammafattning

Agavesirapen är en naturlig ersättning till det annars onyttiga sockret och har ett lägre GI än både honung och socker. Det används flitigt i matlagning och bakning och är ca 25 % sötare än ovanstående exempel. Sirapen finns som ljus och mörk variant och den mörka anses vara en aning nyttigare då den innehåller mer fibrer och mineraler. Som grädde på moset anses den även ha vissa antibakteriella egenskaper och kan användas i skönhetsindustrin mot exemepelvis acne och små finnar.

Senast Uppdaterad: 2020-10-19 09:45:15

Testvinnare - Bästa Agavesirap

  • Urtekram Agavesirap
  • Kung Markatta Agavesirap EKO
  • Superfruit Agave Syrup Organic
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
91 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5