6 jämförda och testade blåbärspulver 2021

Blåbär är något av det mest näringsrika och nyttiga du kan äta. Vi har jämfört flera olika blåbärspulver och redovisar nedan var topplista. Tack vara de otroliga egenskaperna och den stora C-vitaminmängden är blåbär något som alla borde äta hela året runt. Blåbärspulver kan hjälpa dig med detta när färska blåbär inte går att få tag på.

Innehållsförteckning

Vilket är det bästa blåbärspulvret?

Blåbärspulver för med sig många bra fördelar. Det bästa pulvret i vårat test är RawPowder Blåbärspulver EKO. Vi har tittat på följande egenskaper när vi jämförde pulvren. 

 • Innehållet (vad innehåller produkten)
 • Pris (hur prisvärd är produkten)
 • Övrigt (leveranstider, externa betyg)

RawPowder Blåbärspulver EKO
RawPowder Blåbärspulver EKO
Bäst i test

1. RawPowder Blåbärspulver EKO

9,7/10
Storlek
125 g
Pris / 100 g
127,20 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
159 kr
PLOG Norrländska Blåbär
PLOG Norrländska Blåbär

2. PLOG Norrländska Blåbär

9,7/10
Storlek
100 g
Pris / 100 g
99,00 kr
Ekologisk
Nej
Till Butik
99 kr
Rawpowder Torkade Blåbär EKO
Rawpowder Torkade Blåbär EKO

3. Rawpowder Torkade Blåbär EKO

9,5/10
Storlek
150 g
Pris / 100 g
72,67 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
109 kr
Nordic Superfood by Myrberg Nordic Superfood Blue - Blåbär
Nordic Superfood by Myrberg Nordic Superfood Blue - Blåbär

4. Nordic Superfood by Myrberg Nordic Superfood Blue - Blåbär

9,3/10
Storlek
175 g
Pris / 100 g
132,00 kr
Ekologisk
Nej
Till Butik
231 kr
Superfruit Torkade Blåbär sötad med Äppeljuice
Superfruit Torkade Blåbär sötad med Äppeljuice

5. Superfruit Torkade Blåbär sötad med Äppeljuice

8,9/10
Storlek
200 g
Pris / 100 g
42,50 kr
Ekologisk
Nej
Till Butik
85 kr
Holistic Active Blåbärspulver
Holistic Active Blåbärspulver

6. Holistic Active Blåbärspulver

8,7/10
Storlek
100 g
Pris / 100 g
159,00 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
159 kr

Bra för tarmen

Blåbär och blåbärspulver som är torkade blåbär som framställts i pulverform, är utmärkta om man lider av lös mage eller diarré. Detta beror på den höga halten av garvämnen som frigörs i tarmarna men inte påverkar magsäcken. Därför rekommenderar man blåbär eller blåbärspulver till folk som är magsjuka eller barn som har problem med diarré. Blåbärspuré är ett exempel som ges till mindre barn.

Andra hälsoeffekter

Blåbärspulvret ger många positiva hälsoeffekter och kan ätas med fördel i de flesta fall. Det är mycket bra för slemhinnor och ger lindrande effekt när man har Blabaersdryckproblem i mun och svalg. Samtidigt gör det gott mot magen i övrigt och kan intas i samband med sura uppstötningar. Bär och frukter som är röda och blå, är kända för att vara rika på antioxidanter och blåbär är ett bär som har en av de högsta halterna av detta. Dessa antioxidanter ingår i en grupp som kallas flavonoider. De har blivit föremål för en rad studier där man nu försöker se ett samband med minskad risk för cancer och demenssjukdomar. Man vet även att de har en blodtryckssänkade effekt och minskar risken för hjärt - och kärlsjukdomar. De förhindrar åderförkalkning och bygger upp minnet samtidigt som de är bra för synen. Framför allt ska de vara bra för mörkersynen och förbättrar ögats förmåga att stärka synskärpan och näthinnan. Detta kan vara bra att tänka på om man är ute och kör mycket nattetid. Om man då äter blåbär eller blåbärspulver 4 timmar innan resan så blir synen bättre medans det sedan så smått börjar klinga av.

Olika typer av blåbär

Våra blåbär som främst växer i norra Europa och i Nordamerika, har en tunn hinna som skyddar själva bären mot både fukt och uttorkning. Resultatet blir Blabaer i haendernaljusare blåbär medans de i andra delar av världen är mer svartblå. De är också känsligare.

Blåbärspulver användningsområden

Pulvret som görs på blåbär är lika blått som bären och säljs i både vanliga livsmedelsbutiker på hälsokosthyllorna samt online och i vanliga hälsokostbutiker. Precis som med andra livsmedel och hälsokost, ska man köpa så rent och ekologiskt pulver som möjligt som är fritt från tillsatser. Många kosttillskott brukar smaka illa och man måste då blanda dem med något för att överhuvudtaget lyckas svälja dem. Men blåbärspulver smakar lika gott som blåbär och ser lika inbjudande ut. Man kan strö det på yoghurten, hälla i müslin eller ha i smoothies för en klarlila färg. Ta en matsked eller två så har du fått i dig dagsbehovet av alla möjliga ämnen. Blåbärspulver passar även bra att ha i bröd, i kakor och i glass om man gör egentillverkad sådan.

Pulvret är i betydligt mer koncentrerad form än själva bären så du behöver alltså inte äta mycket av det.

Mer om blåbärspulver

Man har kollat upp hälsoeffekterna både på människor och djur vad gäller intaget av blåbär och blåbärspulver. Råttor som åt pulvret tappade fett kring midjan då detta även har en kolesterolsänkande effekt. Detta beror på katekinerna som är till för att aktivera fettförbrännande celler i kroppen. Även grönt te innehåller blabaerssmoothiemycket av den varan. Mycket tyder även på att blåbär och blåbärspulver hjälper till att bygga upp muskler, vilket gör att du som tränar mycket kan göra smoothies eller äta pulvret i maten för att bli större och starkare. Blåbär är också bra om man har träningsvärk. Musklerna återhämtar sig snabbare och du kan ge dig ut i träningsspåret fortare.

Så framställs blåbärspulver

När blåbären är plockade så torkas de. Man vill se till att bevara alla viktiga näringsämnen i bären även under torkning så detta sker i varsamma processer. Hela bäret ska torkas inklusive fruktkött, skal, kärna och saft. När detta är gjort så mals blåbären sönder och kvar blir då ett blåbärspulver som är ca 9 gånger så koncentrerat som samma mängd vanliga blåbär. Detta gör också att bärpulvret har en starkare smak och en frisk syrlighet som inte känns lika starkt om man äter ett blåbär ute i skogen. Den djupa doften och den härliga smaken gör att de ger mycket arom och smak även när de ingår i maträtter eller strös i smoothies eller på filmjölk m.m.
Idag finns det åtskilliga märken som säljer blåbärspulver. Kung Markatta och Clearlife är två av dem samt Alg-Börje m.fl.

Blåbärspulver och olika recept

Vi har tidigare nämnt att du kan strö blåbärspulver på i stort sett vad som helst om du uppskattar smaken. Men för säkerhets skull kan vi även ge dig lite tips på hur du kan använda pulvret i matlagning eller bakning.

Blåbärsbröd
 • 2 dl vetekross
 • 1 dl havregryn
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 ½ dl grovt rågmjöl
 • ev 2 dl solroskärnor
 • 4 msk torkat blåbärspulver
 • 1 ½ tsk bikarbonat och samma mängd bakpulver

Blanda ned alla dessa torra ingredienser i en bunke så att de blir jämnt fördelade.

 • 4 ½ dl filmjölk
 • 2 dl ljussirap eller honung om man vill vara nyttigare
 • 3 dl färska eller frysta blåbär

Blanda ihop de lösa ingredienserna till en smet, förutom de färska blåbären. Tillsätt alla ingredienser och rör ihop till en deg. Det sista momentet är att tillsätta blåbären. Lägg degen i en form och grädda i ugn på 200 grader i ca 1 timme. Resultatet blir ett smakrikt bröd som kan avnjutas med både pålägg eller precis som det är.

Blåbärsgodis
 • 175 g vit choklad
 • ¾ dl vispgrädde
 • 1 msk osaltat smör
 • 1 ½ tsk finrivet citronskal

Hacka den vita chokladen och koka upp grädden, citronskal och smör. Rör tills du får en slät kräm och låt det svalna. Forma sedan små runda kulor av smeten och rulla dem i blåbärspulver. Detta blir små goda och söta tryfflar som gör att det vattnas i munnen lagom till midsommar eller som julgodis. Om du vill kan du även ha i lite finhackad torkad frukt i tryfflarna men detta är en smaksak.

Att tänka på

När man köper blåbärspulver är det viktigt att se om pulvret motsvarar ens förväntningar. Dels vill man att pulvret ska innehålla rena blåbär som är fria från tillsatser men det är också viktigt att blåbären har plockats under justa villkor. För en tid sedan blev det känt att många människor från andra länder utnyttjas för att komma hit och plocka blåbär för att sedan inte få tillräckligt eller något betalt för arbetet. Kolla därför på förpackningen eller i produktbeskrivningen när du köper blåbärspulver, om blåbären som pulvret är gjort av, är plockade under rättvisa villkor. Titta även på var blåbären kommer ifrån. Vill du ha svenska eller nordiska blåbär så bör detta också stå på förpackningen eller i produktbeskrivningen om du handlar online.
Det är också en fördel om pulvret framställs på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt så att det inte ligger för mycket industrikänsla bakom. Det är lätt att detta tär på kvalitén.
Senast Uppdaterad: 2020-10-19 11:21:21

Testvinnare - Bästa Blåbärspulver

 • RawPowder Blåbärspulver EKO
 • PLOG Norrländska Blåbär
 • Rawpowder Torkade Blåbär EKO
 • Nordic Superfood by Myrberg Nordic Superfood Blue - Blåbär
 • Superfruit Torkade Blåbär sötad med Äppeljuice
 • Holistic Active Blåbärspulver
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
122 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5