Bästa Bockhornsklöver 2021

Den ettåriga örten som vi kallar för bockhornsklöver växer framför allt i Kina och vid de östra Medelhavsländerna. Den används flitigt för både utvärtes och invärtes bruk. Bockhornsklöver är en god krydda och läggs gärna i olika maträtter i både de asiatiska länderna samt i Mellanöstern. Eftersom den är så pass populär och använd så har man dock börjat odla dem på andra platser i världen också.

Vilket är det bästa bockhornsklövertillskottet?

Vi har undersökt marknadens olika tillskott av bockhornsklöver. Följande egenskaper har vi tagit hänsyn till i testet:

 • Tillgänglighet - Hur lätt är varan att hitta, leveranstider och generell tillgänglighet.
 • Pris - Priset kan variera en del, framför alla om du jämför fröer och kapslar.
 • Omdömen - Kunder betyg hos tillverkare, återförsäljare och anda jämförelsesiter.

Healthwell Bockhornsklöver
Healthwell Bockhornsklöver
Bäst i test
1. Healthwell Bockhornsklöver
9,5/10
Typ
Kapslar
Storlek
100 kaps
Pris / port
1,79 kr
Till Butik
179 kr
Solgar Fenugreek Bockhornsklöver
Solgar Fenugreek Bockhornsklöver
2. Solgar Fenugreek Bockhornsklöver
9,3/10
Typ
Kapsel
Storlek
100 kaps
Pris / port
1,59 kr
Till Butik
159 kr
Sonnentor Bockhornsklöverfrö
Sonnentor Bockhornsklöverfrö
3. Sonnentor Bockhornsklöverfrö
9,2/10
Typ
Groddningsfrön
Storlek
120 g
Pris / port
-
Till Butik
37 kr
Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald EKO
Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald EKO
4. Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald EKO
9,1/10
Typ
Frö
Storlek
100 g
Pris / port
2,45 kr
Till Butik
49 kr
Örtagubben Bockhornsklöver
Örtagubben Bockhornsklöver
5. Örtagubben Bockhornsklöver
8,9/10
Typ
Frö
Storlek
100 g
Pris / port
2,95 kr
Till Butik
59 kr
Rawfoodshop Bockhornsklöver EKO Frön
Rawfoodshop Bockhornsklöver EKO Frön
6. Rawfoodshop Bockhornsklöver EKO Frön
8,5/10
Typ
Groddningsfrö
Storlek
100 g
Pris / port
-
Till Butik
39 kr
Elexir Pharma Fenugreek Man
Elexir Pharma Fenugreek Man
7. Elexir Pharma Fenugreek Man
Ej testad och betygsatt än
Typ
Kapslar
Storlek
60 kaps
Pris / port
4,82 kr
Till Butik
289 kr

Bockhornsklövers fördelar

Dess lindrande egenskaper är speciellt bra mot hudirritationer och matsmältningsproblem, och dessutom rekommenderar man ammande kvinnor att ta örten för att öka produktionen av mjölk i körtlarna. Förutom dessa egenskaper är den mycket bra mot bölder som karbunklar och furunklar och hjälper till i läkningsprocessen när man har varande sår. Den har också varit en lämplig medicin mot undervikt genom att man äter den. Passar därför bra att ta till bockhornsklöver när man har varit magsjuk eller har andra problem med matsmältningen. Förutom denna information kan det vara värt att veta att bockhornsklövers ämne diosgenin är det som tas med i framställningen av p-piller.

 • Hudirritation
 • Magsmältning
 • För gravida/ammande
 • Vitaminer och mineraler
 • Påskyndar kreatinupptagning
 • Läkande effekt

Fröna är nyttiga små saker och en matsked innehåller endast 35 kcal per matsked. Lägg därtill protein, fett, fibrer och kolhydrater så har du fått i dig en bra och jämnt fördelad dos av det goda. Fröna är även rika på selen, järn, zink, koppar, magnesium, folsyra, vitaminer, mineraler samt kalcium. Visste du också att bockhornsklöver hjälper kroppen att uppta kreatin? Detta är särskilt bra om du är träningsmänniska och vill återuppbygga dina muskler snabbt och effektivt samtidigt som den gynnar fettförbränningen, enligt experterna. Istället för att proppa i sig kosttillskott till höger och vänster kan man alltså mortla fröna från bockhornsklövern och använda i smoothies eller i maten för en god effekt.

Samtidigt ger både blad och frön från bockhornsklöver dig en bättre matsmältning och lämpar sig för dem som både vill gå upp i vikt eller ned i vikt. Bockhornsklövern har också fenomenalt läkande egenskaper om man har små eller stora sår på kroppen, alternativt bölder som varar. Det man då kan göra är att lägga på några blad på såret eller äta dem så att såret får läka inifrån. Den gamla universalväxten åts mycket och flitigt av kvinnor som var havande för att de skulle lägga på sig lite extra fett och producera mer mjölk. Fröna fortsätter man äta när barnet är nyfött så att mjölken inte ska sina för tidigt. Har du gikt eller lider av flagor och utslag på huden som eksem, psoriasis eller mjäll i hårbottnen, kan det också ha sina fördelar att äta bockhornsklöver eller använda hudvårdsprodukter med denna växt.

När det gäller bladen på bockhornsklövern så har även dessa många positiva egenskaper. De lyssnar ofta till det hinduiska namnet mehti och har en helt annan doft och smak än sina frön. Om man äter torkade blad som används som krydda, kan man känna en nötig och lätt gräsaktig arom. Det är dock viktigt att man förvarar dessa blad borta från solljus, eftersom det bleker dem och avlägsnar deras bra egenskaper snabbare. Ju mörkare det är i rummet, desto bättre och se även till att förvara dem i en lufttät burk så att inget damm eller smuts kommer in. På det viset får de en betydligt längre livslängd.

Hur bockhornsklöver frodas

Växten som bockhornsklövern härstammar från heter fenugreek och lever ett år i taget. Den tillhör ärtväxterna och brukar bli ca 2 meter hög. Den är mycket rak och består av en massa frökapslar med ca 20 frön i varje. Fenugreek trivs där det är mycket varmt och kan bara växa i subtropiskt klimat. Fröna är det som är det mest eftertraktat på växten och när man rostar dem får de lätt en doft och smak av bränt socker.

Frön och blad

Både bladen och fröna i bockhornsklöver kan användas och brukas för olika ändamål. Bladen är mycket goda att äta och tillagas ungefär som spenat. Många tycker även om att torka dem för att använda som krydda för att ge lite sting åt bockhornskloevergrytan eller maträtten. De doftar mycket starkt och har en frän och lite bitter smak. Men man kan faktiskt äta allt på bockhornsklövern. Även stjälkarna kan användas som smaksättare.
Fröna är dock det som används mest näst efter bladen. För att få den rätta smaken brukar man först rosta dem och sedan lägga i chutneys eller såser, alternativt strö över grytor och sallader. Akta tänderna för fröna är ganska hårda och gul-bruna till färgen. Det är lätt att de fastnar när man tuggar dem. Om du är van att äta indisk mat har du säkerligen lagt märke till de små bockhornsfröna som pryder innehållet i olika pastor, pickles och currysåser. För dig som tycker om att laga indiskt men har svårt att få tag på bockhornsklöverfrön, kan istället använda dig av blåväppling som är nära besläktad med klövern. Många använder den då som ersättare och det ger en lika god och stark smak, den.
Just bladen hos bockhornsklöver passar extra bra till potatis, rotfrukter eller med linser och andra baljväxter. Fröna tas även med i olika bröd som naanbröd.

Ehec-smitta

Under 2011 drabbades Tyskland av ett utbrott som följdes av många sjuka människor. När man sedan grundligt undersökt smittan så framkom det att det hade varit bockhornsklöver som legat bakom. Över 4000 personer hade lyckats få i sig e-kolibakterier varpå 50 stycken avled under mystiska omständigheter. Det visade sig komma från importerade groddar som kom från fröna på klövern. Man har även funnit några av de farliga fröna i Sverige och med alla spårningar som gjorts har man tagit fasta på att samtliga frön kom från Egypten.bockhornskloeverfroe
Men även om fröna hade sålts vidare till olika butiker runt om i landet så skonades Sverige från den misstänkta ehec-smittan som hade tagit många människoliv både i Tyskland och Frankrike. Förmodligen för att man upptäckte smittan och vilken artikel det rörde sig om i tid.
Man ska således inte vara rädd för bockhornsklöver eller dess frön i allmänhet utan det hade med stor sannolikhet slarvats med rengöringsmetoder, inpackning och dylikt i tillverkar-landet.

Köpråd av bockhornsklöver

Du som är sugen på att köpa bockhornsklöver eller de frön som tillika förser dig med allehanda fördelar, kan uppsöka hälsokostbutikerna eller hälsokosthyllorna i vissa stora stormarknader. bockhornskloverbladBockhornsklöver kan emellertid vara lite svårt att få tag på ibland men du kan lätt hitta det i orientaliska butiker som säljer persisk, asiatisk eller utländsk mat i allmänhet. Även på nätet florerar det mängder av burkar och påsar med bockhornsklöverfrön och blad som kosttillskott eller som smaksättare om man föredrar det.
Bli heller inte förvånad om du ser det i djuraffärer då bockhornsklöver är en växt som även gärna ges till djur för att förbättra matsmältningen och det allmänna hälsotillståndet.

Bockhornsklöver som kosttillskott

Du som hellre föredrar att ta denna växt som ett tillskott i kosten kan hitta bockhornsklöver överallt på nätet. Internet är verkligen en guldgruva när det kommer till att hitta hälsokostpreparat och finns det ingen svensk sida som säljer dem, är det bara att klicka sig vidare till en europeisk som exempelvis tysk, fransk eller dansk där hälsokosten är utbredd.
Det är dock viktigt att vara på sin vakt innan man börjar äta bockhornsklöver i större mängder då det både kan ge blodförtunning och överdriven blödning vid sår. Om du får fler blåmärken än tidigare, om du får blod i avföring eller vid kräkningar osv så kanske det är en idé att upphöra med tillskottet för en tid framöver. Andra tecken som kan ha med bockhornsklöver att göra om man får i sig större doser, är diarré, gaser och uppblåsthet samt hudirritationer om man stryker på det för mycket utvärtes. Vet du med dig att du annars äter blodförtunnande mediciner, så ska du definitivt konsultera läkare innan du beger dig till hälsokosthyllorna i jakt på bockhornsklöver. En liten dos i form av blad eller frön är okej men som kosttillskott bör du vara uppmärksam om du lider av vissa andra tillstånd. Även om du ammar eller tar andra mediciner bör du först rådfråga läkare även om bockhornsklöver sägs vara bra för ammande mödrar.

Som kosttillskott kan du köpa fröpulver eller bockhornspulver i kapselform samt råa frön. Bladen är lite krångligare att få tag på men det går om man är lite ihärdig och envis. De orientaliska butikerna brukar ha ett brett sortiment med allt som finns i deras hemländer och de brukar vara villiga att hjälpa till. Bockhornsklöver som kosttillskott brukar vara populärt bland idrottare som kanske är lite lata med att ställa sig och laga mat med örten. Då kan ett kosttillskott vara bra och då det bidrar till att öka upptagningsförmågan av kreatinet, har det blivit mångas favorit. Man anser att det är lika bra att kombinera bockhornsklöver med kreatin som det är med dextros.
Kosttillskotten brukar inte enbart bestå av bockhornsklöver utan även ha maltodextrin, vitamin B6, kreatin, cellulosa samt mikrokristallin cellulosa i sig.

Gör groddar av bockhornsklöver

Det går också utmärkt att göra groddar av denna fantastiska ört. Då vet du vad du stoppar i dig och slipper oroa dig för förgiftningar som tyvärr skedde 2011 ute i Europa. När groddarna är färdiga kan du lätt lägga i dem i sallader och grytor eller äta precis som de är som pålägg på en smörgås och dylikt. Om du vill grodda bockhornsklöver ska du göra följande:

 • Lägg ca 3 matskedar av fröna i blöt under ungefär 6-12 timmar. Det bör vara ca 2-3 gånger så mycket vatten som mängden frön.
 • När de långa timmarna har passerat tömmer du bort vattnet och sköljer även fröna en aning så att överflödigt vatten försvinner och du renar fröna på djupet.
 • Lägg fröna sedan i en skål eller vad du nu vill lägga dem i och täck allting med en handduk. Detta är ett ganska tidsödande moment för den stressade men tar egentligen inte så lång stund. Var åttonde- tolfte timme ska man nämligen rensa bort orenheter osv från groddarna och när den fjärde dagen närmar sig i odlingsprocessen, är det dags att släppa in lite ljus i lådan. Undvik dock att ställa dem direkt i solen utan ta bara bort handduken.
 • Runt dag 5 eller 6 är groddarna klara och redo att ätas som du önskar.


För dig som vill ta bort skalen från groddarna, kan du enkelt täcka dem med kallt vatten. Rör sedan om bland groddarna, tryck ned dem och dela på massan. Då brukar skalen flyta upp till ytan, precis som skalen på kikärtor avlägsnas om man inte föredrar dem. Sedan är det bara att sila bort skalen och groddarna kommer i precis den form som du vill ha dem i.

Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:16:22

Testvinnare - Bäst Bockhornsklöver

 • Healthwell Bockhornsklöver
 • Solgar Fenugreek Bockhornsklöver
 • Sonnentor Bockhornsklöverfrö
 • Rawfoodshop Bockhornsklöver Mald EKO
 • Örtagubben Bockhornsklöver
 • Rawfoodshop Bockhornsklöver EKO Frön
 • Elexir Pharma Fenugreek Man
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
120 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5