Epsom salt - en mångsidig och viktig nyttighet!

Vet du vad epsom salt är? Det var en varm sommar år 1618 och det hade varit torrt i markerna en längre tid, när en lantbrukare i den engelska orten Epsom försökte att ge hästarna vatten ur en källa.

Trots sin törst ville inte hästarna dricka källvattnet som smakade bittert och lite märkligt. Vid närmare undersökning upptäcktes det att källans vatten innehöll naturligt magnesiumsulfat. Efter denna upptäckt blev Epsom, beläget i Surrey endast två och en halv mil sydväst om London, en populär plats att komma till och dricka brunn och Epsom blev på så sätt en kurort, inte minst för Londons överklass som ville ta del av de välgörande mineralerna. Orten är idag nog mest känd för sina hästkapplöpningar, "the Derby" och dess glanstid som kurort är förbi men med denna bakgrund är det lätt att förstå varför magnesiumsulfat än idag kallas för epsomsalt, även om det ibland även går under namnet "bittersalt", på grund av smaken. I Sverige och andra europeiska länder använde man tidigt även namnet "engelskt salt" av förståeliga skäl. Magnesiumsulfat finns även i havsvatten men det epsomsalt vi köper framställs oftast ur naturliga källor som finns runt om i Europa, exempelvis i Tyskland.


Vad gör det för nytta?

Magnesium är ett mineral som vi behöver för att våra muskler och nerver ska fungera så bra som möjligt. Idag är det inte ovanligt att många får magnesiumbrist, dels på grund av att vi inte får i oss lika stora mängder magnesium i maten som vi fick tidigare på grund av brist på mineralen i jorden, men också på grund av att kroppen konsumerar magnesium när vi utsätts för stress. salt pepperNär vi har utsatts för stress behöver kroppen magnesium för att vi ska återställa våra kroppar och återhämta oss. Detta gäller både den negativa stress som vi kan uppleva exempelvis på jobbet, men även den positiva stress som uppstår när vi utsätter våra muskler för belastning genom träning. Om man utsätts för stress under en längre tid riskerar kroppen att få ett underskott av magnesium. Typiska symptom vid magnesiumbrist är sömnstörningar, kramper och domningar i muskler och problem med matsmältningen. Ett tillskott av epsomsalt kan bidra till att du kan sova bättre, smälta maten bättre och uppleva ett större lugn. Det är även påvisat att magnesiumsulfat kan hjälpa till vid återkommande huvudvärk och kan förbättra koncentrationen.

Även sulfatet hjälper till vid återuppbyggnaden av kroppen, bland annat genom att det bidrar till matsmältningen och detta gör att kroppen kan ta upp viktiga näringsämnen genom maten mer effektivt.

Epsomsalt för kroppen

Det vanligaste användningsområdet för epsomsalt är att lösa upp det i badvattnet. Huden är vårt största organ och genom att sänka ner oss i ett varmt bad med epsomsalt i kan vi absorbera magnesiumsulfatet och badet verkar avslappnande på våra muskler. Särskilt god effekt har det på ömmande muskler vid exempelvis träningsvärk. Epsomsalt har även en god effekt mot olika hudåkommor såsom lättare solbränna, kliande hudutslag, insektsbett eller mjäll men det har dessutom en avsvällande effekt eftersom sulfatet ökar värmen i kroppen vilket gör att vi svettas mer och därmed utsöndrar mer vätska genom huden. salt in handDet fungerar på så sätt som en detox-metod på samma sätt som ett bastubad. Att ta ett varmt bad med epsomsalt lär ha varit en snabb metod för exempelvis gamla tiders filmstjärnor att få en slank silhuett på ett naturligt sätt. Idrottare använder idag ofta epsomsalt före och/eller efter tävlingar för att öka sina halter av magnesium i kroppen. Undvik tvål eller duschcrème under badet eftersom det tvättar bort epsomsaltet och du då får en mindre effekt av det.

Om man inte har tillgång till ett badkar kan man ändå använda epsomsalt i ett fotbad vilket kan lindra trötta, svullna fötter. Ett annat alternativ är att använda det som en inpackning för kroppen och ansiktet. Genom att blanda pulvret med en olja av hög kvalitet, exempelvis kokosolja eller olivolja kan du göra en egen kroppsmask som du kan smörja in dig med. Magnesiumsulfat löses inte upp i olja utan blandningen blir som en pasta. Låt det sitta en stund så att huden hinner absorbera magnesiumsulfatet och skölj sedan av dig i en varm dusch samtidigt som du masserar dina muskler och leder. På detta sätt får din kropp nyttan av både magnesiumsulfatet och den mjuka oljan som är välgörande för din hy. Du kan även blanda epsomsalt i ditt hårbalsam för ett skinande hår och en välmående hårbotten.

Om du har mycket ömma muskler så kan du göra varma omslag. Blöt en handduk i varmt vatten med epsomsaltlösning och lägg på dina muskler. Detta kan du göra flera gånger för att lindra värken och hjälpa kroppen att återhämta sig vid exempelvis hård träning.

Du kan också använda epsomsalt som ett kosttillskott. Lite saltlösning i ett glas vatten kan hjälpa till vid förstoppning men eftersom det har en laxerande effekt samtidigt som det smakar bittert är mindre doser att rekommendera. En tesked i ett glas ljummet vatten är en lagom dos. Tänk sedan på att dricka mycket vatten under dagen för att återställa vätskebalansen i kroppen. Epsomsaltet har en naturligt renande effekt på magen och tarmkanalen och en detox-kur kan öka magens välbefinnande men rådfråga läkare om du har högt blodtryck eller är gravid innan du använder det för invärtes bruk. Om du använder epsomsalt under en längre tid kan det hämma din aptit och urlaka din kropp på viktigt kalcium. Kortvarigt bruk är därför rekommendationen.

.. Eller för trädgården

Vanligt bordssalt används traditionellt för att bekämpa sniglar i trädgården. Epsomsalt kan ha en viss effekt, om än inte lika stor, mot ovälkomna gäster men är desto bättre att använda som gödsel och jordförbättrare. Epsomsalt som ett tillskott i jorden vid frösådd hjälper till vid groddningen av frön eftersom magnesium stärker cellväggarna. Detta gör att groddarna blir starkare och fler överlever och kan växa upp till friska plantor. Jordförbättring med ett magnesiumtillskott hjälper även plantorna att lättare ta upp andra näringsämnen via rotsystemet och är ett naturligt sätt att förbättra din plantjord utan att använda konstgjorda alternativ.

saltkarOm dina plantor har fått gulnande eller krulliga blad kan det vara ett tecken på att det är för lite magnesium i jorden. Magnesium hjälper till vid tillverkningen av klorofyll och därför kan ett tillskott av epsomsalt i jorden runt dina plantor göra att dina plantor får ett friskare och grönare bladverk.

Växter som odlas för att skördas, såsom tomater, paprika och olika frukter mår bra av att få extra mycket epsomsalt eftersom de kräver mycket energi för att tillverka sina frukter, särskilt om de är söta. Om du strör epsomsalt runt dina plantor med jämna mellanrum får de en extra hjälp med att producera blommor och frukter och din skörd blir på så sätt rikare. En extra bonus är dessutom att grönsakerna och frukterna som äts för vidare näringsämnena till människor och djur.

Eftersom blommande plantor mår bra av magnesium kan lite epsomsalt i jorden ge dina rosenbuskar en boost inför knoppsättning och blomning. Fyll på med extra epsomsalt vid tillväxtperioden under våren och försommaren och sedan en extra gång under blomningstiden under högsommaren så kommer du att se en markant skillnad på dina blommor. Även rosor som kommer som stickblommor i en vas mår bra av en liten dos i vattnet. Då håller de sig vackra längre utan att vissna eller nicka.

Eftersom epsomsalt har ett neutralt pH-värde och lätt bryts ner till sina beståndsdelar magnesium och sulfat vid kontakt med vatten är det ett enkelt, billigt och miljövänligt alternativ som gödningsämne i din trädgård.
Senast Uppdaterad: 2020-04-03 12:24:56