Kakaonibs

Att choklad är nyttigt om det är korrekt tillverkat är det förmodligen få som undgått att höra. Men för alla chokladälskare finns det ännu en variant som är riktigt bra att stoppa i sig - kakaonibs.

Innehållsförteckning

Dessa små "chokladkrispar" som är 100 % rawfood, har varken behandlats eller upphettats över 40 grader. För er som inte riktigt har koll på vad kakaonibs är för något så kan vi med enkla ordalag förklara det som fermenterade och soltorkade kakaobönor som sedan krossas och blir till små nibs eller större smulor med andra ord. Dessa kan man sedan ha i matlagning, i bakning eller när man vill göra chokladsåser och liknande. Den starka smaken av kakao bidrar till en perfekt smaksättare i vad man nu än företar sig i matväg.

Kakaobönans mångfald

Kakaonibs är egentligen bara krossade kakaobönor och det är inte fy skam det heller, för kakaobönan innehåller många goda egenskaper och vitaminer som är bra för människors hälsa. För det första kan man i kakaobönan hitta mer än 200 ämnen som är gynnsamma för kroppen, däribland C-vitamin, aminosyror, polyfenoler, flavonoider samt en mängd olika mineraler. Det är således ett av de mest näringsrika godisalternativen som finns. C-vitamin hjälper bl.a till att läka kroppen och motverka infektioner, aminosyrorna är kroppens byggstenar, flavonoider har en antioxidativ effekt och motverkar de fria radikalerna som kan ge upphov till negativa hälsoeffekter. Glöm heller inte att de boostar din hjärna, främjar din matsmältning och låter ditt blodflöde agera precis som det ska. Tryptofanet i nibsen som kommer från kakaobönan, hjälper till att lindra depressioner och allmän nedstämdhet. Tryptofan är en aminosyra som omvandlas till serotonin och är speciellt bra mot sömnlösa nätter och gör att man blir piggare och mindre stressad. Är du intresserad av att läsa mer om tryptofan har wikipedia en hel del information. Argininet som är en annan aminosyra har också många bra egenskaper och en av dem är att de stimulerar blodflödet till varje organ, vilket kan vara en bra information för den som har svårigheter med potensen eller blodcirkulationen i övrigt.


Förutom dessa dunderämnen är det värt att nämna några av de andra hälsofrämjande sakerna som frodas i kakaobönan såsom kalcium, kalium, järn, magnesium, koppar, natrium, kostfibrer, omega 3-fetter och många fler. Alla dessa ämnen hjälper till att skapa en mängd positiva aspekter och några av dessa är bättre blodkärl, ett hälsosammare hjärta, minskad risk för stroke, ett balanserat blodtryck och ett litet glädjerus som ofta jämförs med förälskelsens höjdpunkter. Kakonibsen som görs av kakaobönan har därmed alla dessa hälsofördelar och kan avnjutas på olika sätt.

Läs mer: Vitamin- och mineralboost med macapulver

Förtäring av kakaonibs

kakaonibs handerNär det gäller hur man konsumerar kakaonibs så finns det åtskilliga metoder och det är egentligen bara ens egna fantasi som sätter gränser. Många tycker om att strö nibsen på müsli, frukt eller bär medans andra föredrar att bara ta en handfull av dem och äta dem precis som de är. Detta nyttiga snacks innehåller nämligen inget socker överhuvudtaget och inte heller några som helst tillsatser. De är endast där för att öka ditt välbefinnande och din hälsa och samtidigt ge dig en god eftersmak i munnen.

Många tycker om att kombinera det nyttiga med det mindre nyttiga och kan därför tänka sig att strö över kakaonibs över desserter eller glass istället för strössel. En betydligt hälsosammare variant som dessutom ger intensivare smak. Det går även att göra "kaka på kaka", dvs strö på nibs på annan choklad såsom chokladmousse, tiramisu eller chokladsås. Även i kakor ger kakaonibs lite extra sting då de smälter i ugnen och blir som en varm smakexplosion för gommens alla smaklökar. Lägg i lite nibs i havrekakorna eller i sockerkakan och låt dem smälta i värmen. Dessa små smulor kan verkligen göra den enklaste av efterrätter till en riktig höjdare.

Det har på senare tid även framkommit att choklad utgör en perfekt kombination med allehanda råvaror och grönsaker såsom blomkål. I Mexiko används ofta kakaonibs i grytor och såser, bl.a i molé - en chokladsås som förtärs med kyckling. I liten mängd är kakao en superb krydda och man känner faktiskt inte chokladsmaken så markant som man skulle kunna tro, om kakaon används på rätt sätt.

Sist men inte minst är kakaonibsen den perfekta ersättaren för drickchokladens O'boy, full med socker eller den vanliga kakaon som man måste vispa för att få rätt konsistens. Häll lite varm mjölk ovanpå nibsen i en mugg och låt dem smälta och du får den optimala drickchokladen att fresta dina besökare med.

Det är emellertid viktigt att poängtera att kakaonibs inte ger den sötma som vanlig choklad besitter. Därför kan somliga anse att de har en alltför besk smak, varpå de är smidiga att blanda upp med sötare produkter så att det blir en balans. Men de kommer alltid fulladdade med viktiga näringsämnen och är mycket enkla att ta med på resan och dylikt, då de egentligen inte kräver någon som helst förberedelse.

Gör din egen mörka choklad

Tycker du om att göra det mesta från scratch i köket och vill du alltid vara på det klara med vad som finns i din kost? Då kan du också göra din egen choklad med kakaonibsen. Att tillverka ren choklad är inte speciellt svårt och du kan reglera sockermängden precis som du behagar. Med de här ingredienserna kan du slippa texter som "innehåller spår av..." eller "tillsatt med...".

  • Kakaomassa/kakaopulver
  • Kakaosmör
  • Agavesirap som sötningsmedel
  • Kakaonibs för ytterligare smaksättning
  • Smaksätt gärna också med nötter, frukt, bär osv eller strö över dessa när chokladkakan är klar och redo att kylas ned

Läs mer: Information och användningsområden för agavesirap


Börja med att smälta kakaosmöret i ett vattenbad och tillsätt sedan övriga ingredienser för att göra en mycket enkel choklad. Kombinera ytterligare ingredienser om så önskas. Låt svalna över natten i kylskåp och skär upp bitar dagen därpå.

Var hittar man de bästa kakaonibsen?

Matvarubutiker, hälsokostaffärer och det vidsträckta internet är riktiga guldgruvor för den som vill smaska på kakaonibs. Till och med vissa apotek säljer dem. Priserna kan variera med några tior hit eller dit, men vanligtvis hittar man en rejäl påse för ca 40 kronor. Det är emellertid A och O att hitta nibs som inte har tillsatt socker eller är rullade i diverse saker som ger ovälkomna onyttigheter. Välj också gärna ekologiska alternativ eller fairtrade så vet du att produkten kan intas med gott samvete.
Det går att hitta många varumärken som skyltar med sina kakaonibs, men det är inte säkert att alla som lovar guld och gröna skogar faktiskt kan hålla sina löften. Självklart kan det också bero på vilken kakaoböna som dessa små knapriga smulor är gjorda på. Det finns tre sorters bönor som är mer eller mindre värdefulla men oftast görs kakaonibs på de vanligare sorterna som forastero men det finns även de som kommer från criollo som är den finaste bönan.

Sammanfattning

Kakaonibs är ett utmärkt snacks som kan ätas som det är eller låta ingå i maträtter, bakverk eller som prydnad på godis m.m. De är helt fria från socker och tillsatser och har en stark smak. Kakaonibs fullständigt kryllar av nyttigheter och hälsofrämjande ämnen, eftersom det faktiskt inte är något annat än krossade kakaobönor som fermenterats och soltorkats.
De är lätta att hitta ute i dagligvaruhandeln och kostar inte speciellt mycket - särskilt med tanke på att de är mycket dryga och behövs således inte användas i mängder för att återge den härliga smaken av kakao.
Ett glatt humör, en klar huvudknopp och ett friskare hjärta är bara några av aspekterna som kakaonibsen för med sig.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 12:23:55

Testvinnare - Bästa Kakaonibs

  • Rawpowder Kakaonibs
  • Veggie Peggy Choklad
  • Powerfruits Ekologiska Kakaonibs
  • Go for Life Kakaonibs
  • Superfruit Cacao Nibs
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
86 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5