Må bättre med Molkosan

Molkosan är en dryck som intas för att förbättra hälsan och den hittas främst i hälsokostbutiker. Den är baserad på vassle, det vill säga vätskan som fås efter ostframställning, och uppges vara både fri från laktos och fri från gluten samt ha låg fett- och kalorihalt.

Molkosan är sannerligen ingen ny dryck på hälsokosthyllan utan den har faktiskt varit populär i mer än ett halvt sekel men med jämna mellanrum blommar populariteten för Molkosan återigen upp. Just nu befinner sig Sverige i en hälsoboom och av den anledningen är Molkosan återigen på tapeten som ett medel för ökad hälsa och ett ökat välbefinnande.


Mjölksyran i Molkosan

I korta drag är Molkosan en prebiotisk dryck som innehåller mjölksyra och som av den anledningen anses vara otroligt bra för människans tarmbakterier. Genom att inta Molkosan uppges uppblåsta, smärtande och tröga magar kunna balanseras och fungera normalt igen. Som de flesta vet så hänger tarmarnas funktion ihop med kroppens övriga delar, så med hjälp av Molkosan kan exempelvis problemhy med rodnader eller acne bli besvärsfri och många låter rapportera att sötsuget försvinner vid intag av Molkosan.

Om Molkosan ska beskrivas lite mer specifikt så kan det nämnas att den innehåller L+ mjölksyra. Det är denna mjölksyra som uppges vara så bra för de så kallade goda bakterierna, då dessa livnär sig på L+ mjölksyra. Denna mjölksyra kan inte smältas av kroppen i magsäck eller tunntarm så istället färdas den hela vägen ner till tjocktarmen där magbakterierna kan smaska i sig av den och i sin tur göra att kroppen mår bra.

Historien om Alfred Vogel

Molkosan framställs av det schweiziska företaget Bioforce AG och på flaskan står bland annat ”A. Vogel” skrivet. Anledningen till detta var att det var en man vid namn Alfred Vogel som arbetade med att framställa Molkosan, som grundade Bioforce AG år 1963 och som sedermera tog produkten till marknaden. Herr Molkosan2Vogel var oerhört intresserad av naturmedicin och han trodde att de ökande fysiska problemen som han såg hos folk bland annat berodde på att folk inte fick i sig tillräckligt med mjölksyra. Hans idé handlade om det faktum att förr i tiden så åts mycket mer bakterierik mat, då maten inte sällan förvarades nedgrävd och tilläts jäsa för att hålla längre. Detta sätt att äta var något som 1950- och 1960-talens generationer hade förlorat, så Molkosan var således Alfred Vogels försök att förbättra människohälsan genom att framställa ett naturpreparat.

Nu var det inte som så att Alfred Vogel var den första personen att stoppa i folk ostvassla för att förbättra deras hälsa. Det förhöll sig nämligen som så att i schweiziska Appenzell, där herr Vogel var verksam, var det vanligt att inta ostvassla som en hälsodryck och detta var något som hade gjorts under många århundraden. Faktum är att de mest förnäma personerna i Schweiz brukade vallfärda till Appenzell i syfte att stärka hälsan, ungefär på samma vis som de rika åkte för att dricka brunnsvatten här i Sverige. Det Alfred Vogel dock gjorde var att skapa en produkt vars kvalitet var god nog att spridas till de övriga delarna av Schweiz samt även till resten av Europa och vidare.

Framställning

Ostvasslan som används till Molkosan kommer från gräsbetande kor i Schweiz vackra alper. Det påstås att gräset där inte konstgödslas eller utsätts för kemikalier och att mjölken som korna producerar därmed är av högsta kvalitet. Det är detta som sägs göra Molkosan till en sådan kvalitetsprodukt och som gör att den har förbättrat människors hälsa under många decennier.

Den mjölk som används till Molkosan är ekologisk och för att användas till Molkosan så sållas protein, kolhydrater och fett bort, så att bara ostvasslan återstår. Därefter inleds själva jäsningsprocessen och den är lite hemlig eftersom det är Alfred Vogels egen metod men den innehåller i alla fall utvalda mjölksyrebakterier som får jäsa. Molkosan är garanterat laktosfri men trots den grundliga filtreringen så kan den innehålla kasein, vilket innebär att personer som är allergiska mot detta mjölkprotein kan reagera med en allergisk reaktion. Det ska också nämnas att kaliumcitrat tillsätts för att förlänga hållbarheten och därtill innehåller det naturlig smaksättning.

Intag av Molkosan

Resultatet av ostvasslan och jäsningen blir en något sur, men väldigt hälsosam, jästprodukt som kan blandas ut med vatten och drickas på det viset. Den kan också användas på samma sätt som exempelvis vinäger i matlagning och blir då ett förvånansvärt gott komplement till maträtter. En dressing gjord på Molkosan blir både ett smakrikt och hälsosamt tillbehör till en sallad och här nedan följer ett recept.

Molkosan-dressing
  • 1 msk Molkosan
  • 1 dl olja av god kvalitet
  • 3 msk färska, hackade örter
  • Ev. lite salt och peppar

Rör samman ingredienserna och smaka av så att sältan blir lagom. Ringla sedan över en sallad.

Anekdot: Magen blev bra med Molkosan

Det finns mängder av anekdoter om Molkosan där folk har blivit bättre från många olika problem men de allra största hälsovinsterna ses hos folk som har magproblem. Uppblåsta magar och magsmärtor försvinner och dessutom är magebåde hårda magar och diarréer som bortblåsta. När de så kallade goda bakterierna får en chans att ha övertaget så trängs de så kallade onda bakterierna undan och får ett mindre spelrum. Det i sin tur bordar för en bättre balans och gör att näringsupptaget blir bättre samt att svampangrepp och dylikt kan läka ut. När tarmen är hälsosam och i balans så får det även effekt på övriga kroppsdelar och då inte minst på hyn som ofta blir frisk och fräsch.

Tidningen Kurera skriver till exempel om Berith Nilsson som hade stora problem med sin mage efter att en operation gått snett och urin läckt ut från urinblåsan till resten av kroppen. Hon sade sig ha testat allt men ingenting fungerade på hennes ömmande mage men sen, tack vare dagligt intag av Molkosan, kunde hon bli bra från sina magsmärtor. På köpet blev även Beriths unga dotter bättre från sina allergiska besvär som bland annat orsakade problem med magen. Dottern hade nämligen sett sin mammas fantastiska förbättringar och bestämt sig för att nalla lite Molkosan från moderna flaska.

Köptips

Det går att köpa Molkosan i hälsokostbutiker och vissa apoteket, både på nätet och i traditionella butiker. Molkosan finns i tre olika förpackningsstorlekar och som alltid när du testar något nytt så kan det vara en god idé att börja med den minsta storleken, så att du inte kastar pengar i sjön om det skulle vara som så att du inte får önskvärd effekt av produkten. Den allra minsta storleken är 200 ml och om du intar den rekommenderade dosen om 1 msk Molkosan om dagen så räcker den i ungefär två veckor. Detta är en bra utgångspunkt eftersom två veckor ger dig gott om tid att känna hur du mår av Molkosan och avgöra om Molkosan fungerar för dig.

Om det istället är så att du har använt Molkosan under en tid och fått så pass goda resultat så att du vill fortsätta så lönar det sig att köpa någon av de större storlekarna. Molkosan finns nämligen också i flaskor som är 500 ml samt i flaskor som är 1000 ml, där den förstnämnda bör räcka i en dryg månad medan den sistnämnda räcker i drygt två månader, förutsatt att den dagliga dosen är cirka 1 msk. Vidare så är det en god idé att jämföra priset i olika butiker då det kan variera kraftigt. Det är ofta dyrare att köpa Molkosan i en fysisk hälsokostbutik än i en e-butik och som ett exempel anger Prisjakt att Molkosan kostar nästan 30% mer i den dyraste butiken jämfört med den billigaste.
Senast Uppdaterad: 2020-04-03 12:25:04