Handsprit

::VIKTIG INFO::

För närvarande är handsprit slut i lager hos samtliga större apotek. Det finns däremot fortfarande handsprit att köpa i vissa shoppar. Vi har letat reda på de shoppar som fortfarande har handsprit och listar dem här.

Handsprit för hygien och hälsa

 
Handsprit är aktuellare än någonsin och är ett sedan länge väl beprövat verktyg för att hålla hygienen och hälsan på topp. Tro det eller ej, men redan på 1300-talet började folk använda alkohol för att rengöra både sår och hem, även om man inte riktigt förstod varför det hjälpte.

Att ha en liten flaska handsprit på sig när man är ute är därför ett enkelt och effektivt sätt att hålla mikroberna borta, och med det kunna se fram emot en god hälsa. Här kan du läsa mer om handsprit, hur det hela fungerar och vad du bör tänka på.

Hur fungerar handsprit?

Som namnet antyder är handsprit en produkt som innehåller en hög koncentration av alkohol som man använder på sina händer, särskilt om man inte har tillgång till tvål och vatten. Den höga mängden alkohol kan till stor del döda olika mikroorganismer, inklusive bakterier och virus och är därför ett bra sätt att skydda sig under förkylnings- och influensatider. Ju högre halten är desto mer kan alkoholen ta kål på och forskning har visat att man kan få bort hela 99% av alla bakterier på en halv minut med sprit över 70%. Vid ännu högre alkoholinnehåll kan man också få bort envisa virus som HIV och olika former av corona, liksom vanliga förkylningsvirus.

Hur ska handsprit appliceras?

När du använder handsprit så är det viktigt att du stryker in produkten, som oftast är en gel, över hela händerna. Ta en klick i den ena handen och sprid sedan gelen över både över- och undersidorna och se till och du kommer in mellan fingrarna och runt naglarna. Exakt hur mycket du ska använda är svårt att säga, men ta hellre för mycket än för lite!

Det är viktigt att du använder handspriten varje gång du kommer i kontakt med ytor som andra kan ha vidrört. Medan det alltid är bäst att helt undvika handtag och shoppingkorgar så är det inte alltid så lätt, och där kan en liten medhavd flaska vara en riktig räddare i nöden. Effekten av handspriten är dock mycket tillfällig då alkoholen snabbt dunstar bort, så se till att du använder handspriten varje gång som du tagit i en potentiell smitthärd.

Finns det några biverkningar?

Handsprit är ofarligt mot både hälsan och händerna och idag finns det en hel del varianter som till och med kan innehålla vårdande produkter. Vissa upplever att de får lite torra händer om de använder sprit regelbundet, men det brukar inte vara värre än att man smörjer in sig med en mjukgörande, återfuktande kräm när man kommer hem. Däremot är det frågan om ett eldfarligt ämne, och får inte användas nära alla former av lågor och bör hållas oåtkomligt för barn.

Skyddar inte mot allt

Trots att handsprit är en effektiv produkt mot mycket så ger den inte skydd mot allt. Ett typiskt exempel är magsjukevirus, varav det alltid är att föredra tvål och vatten efter toalettbesök. Om du har fått mycket smuts på händerna, till exempel gyttja, kemikalier eller något odefinierbart kladd, så är det viktigt att snabbt få bort det genom att skölja varmt och använda mycket tvål.

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehållsförteckning
Senast Uppdaterad: 2020-09-18 10:30:20

Testvinnare - Bästa Handsprit

  • Sensation Alkogel
  • Antibakteriellt Startpaket
  • Antibakteriell handrengöring
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
0 röster, Genomsnitt: 0 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu