Jordnötsolja

Medvetenheten kring nyttig mat och hudvård ökar stadigt och många väljer idag naturliga vegetabiliska alternativ till animaliska eller syntetiska produkter. Jordnötsolja har funnits länge på våra apotek finns även idag att köpa i de flesta matbutiker, men vad är fördelarna med att använda just jordnötsolja och till vad lämpar sig jordnötsolja bäst?

Vad är egentligen jordnötter?

Jordnötter är trots sitt namn en baljväxt och släkt med ärtor, linser och bönor och är därför egentligen inte en nöt. När blomman på plantan pollinerats nickar den neråt och hamnar så småningom i marken. Där mognar fröskidan och utvecklar frukterna som ligger två och två i ett poröst, nätliknande skal som är lätt att bryta sönder med fingrarna. Eftersom frukterna mognar i jorden och påminner mycket om nötter till både utseende och smak har de kommit att kallas för jordnötter. Plantan kommer förmodligen från Sydamerika från början och spreds därifrån vidare med handelsskepp. Idag odlas den i enorm skala i Kina och Indien men även USA är en stor producent av jordnötter. I USA odlas jordnötter främst i de södra delstaterna som Texas, New Mexico och Alabama. Plantan trivs där det är varmt och fuktigt men växer numera inte vilt i naturen. Tack vare att jordnötter är väldigt rika på fett är de en lättillgänglig och billig källa till en olja som är väldigt hållbar.

Framställning av Jordnötsolja

Jordnötsolja kommer från jordnötter som malts och sedan pressats. Det finns två varianter av jordnötsolja: kallpressad och varmpressad. Den kallpressade oljan jordnotter2framställs genom att nötterna mals ner och sedan pressas två gånger utan att någon värme tillförs. Den här pressningen sker under en temperatur på 30 °C. Den varmpressade oljan framställs genom att man pressar de malda nötterna under värme, ca 80-120 °C.

Är den nyttig?

Jordnötter som odlas med bekämpningsmedel kan föra vidare dessa i små doser till jordnötsoljan. Som med alla livsmedel gäller det att använda ekologiska bekämpningsmedel i så hög grad som möjligt så försök hitta en olja som producerats från ekologiskt odlade nötter.

Jordnöten i sig innehåller flera nyttigheter såsom magnesium och kalcium men när den pressats och raffinerats till jordnötsolja går de flesta näringsämnen förlorade. Jordnötsoljan innehåller endast mycket låga halter av E-vitamin men i övrigt inga särskilda ämnen som är nyttiga för människor. Däremot är den väldigt rik på energi och har en relativt hög andel mättat fett, ibland så högt som 20 % vilket är gränsvärdet för att en olja ska få nyckelhålsmärkas. Å andra sidan innehåller den mycket enkelomättat fett, hela ca 53 %, vilket gör att den går bra att värma upp och exempelvis steka i, detta gäller främst den varmpressade varianten av jordnötsolja eftersom den kallpressade kan ha kvar spår av frukterna och börja ryka något tidigare vid upphettning. Om du ska äta oljan så håll utkik efter att andelen mättat fett är så låg som möjligt – det är en bra riktlinje och ditt hjärta kommer att tacka dig i längden. Ett alternativ är att blanda den med en annan olja med mindre andel mättat fett och därmed kan du undvika att du får i dig för mycket onyttigt fett.

I matlagning

Den kallpressade oljan innehåller fler smakämnen än den varmpressade men eftersom jordnötsolja i båda varianterna har en relativt neutral smak och doft Kallpressad Jordnoetsolja EKOfungerar den bra att använda till salladsdressingar eller i kalla såser som exempelvis majonnäs. Den kallpressade oljan används flitigt i exempelvis Italien och Frankrike och ibland använder man den för att späda ut andra oljor som sesamolja. Den varmpressade oljan är även bra till fritering och att woka i eftersom den tål höga temperaturer och kan vara ett bra alternativ till exempelvis vår svenska rapsolja, som kan ge maten en särskild bismak. Raffinerad jordnötsolja är en vanlig ingrediens i margarin.

I hudvård

Jordnötsolja är som nästan alla vegetabiliska oljor mjukgörande och verkar skyddande för huden. Eftersom den i ren form absorberas ganska långsamt av huden och bildar ett skyddande lager så har man använt den med god effekt på svårläkta sår som exempelvis trycksår och liggsår och därför används den i många hudkrämer. Den är också utmärkt att använda som massageolja och den blandar sig väl med andra oljor så det går bra att tillsätta en väldoftande eterisk olja som lavendelolja eller eukalyptusolja om man vill. Eftersom den har en neutral doft och smak och även är mycket hållbar används jordnötsolja ofta i tvål, ansiktsrengöring och lotion och den är också en vanlig ingrediens i läppcerat.

Jordnötsolja används ibland mot skorv hos spädbarn. Genom att man masserar in barnets hårbotten med oljan och låter den verka ett tag gör oljans mjukgörande egenskaper att skorven mjuknar och släpper. Efter några timmar kan man tvätta barnets hår och man får då bort både skorven och oljan.

Många använder vegetabiliska oljor för inpackning och behandling av torrt hår. Jordnötsoljan är en kraftig typ av olja som lämpar sig väl för mycket torrt hår och hårbotten.

Jordnötsolja och allergi

I jordnötsolja kan det finnas en allergen som kan ge något som ibland kallas kosmetikaacne om man använt oljan i ansiktet. Detta ger en reaktion som visar sig som små utslag på huden men dessa försvinner oftast när man slutar använda oljan. Om man vet att man har en känslig hud så kan man försöka hitta en kallpressad jordnötsolja jord på nötter från ekologiska odlingar.

Allergi mot jordnötter är en av de vanligaste allergierna och det kan ge mycket allvarliga reaktioner hos personer med överkänslighet. Men trots att vissa överkänsliga personer kan reagera på så lite som en liten smula av en jordnöt har man sett i kliniska studier att mycket fint raffinerad jordnötsolja inte ger några reaktioner hos allergiska personer. Detta förklarar man med att proteinerna som utlöser allergiska reaktioner försvinner i tillverkningsprocessen. Olja som har kvar spår av jordnötter, som exempelvis kallpressad olja kan däremot innebära en risk för personer med allergi. Om man inte vet säkert vilken typ av olja som använts vid matlagning kan det vara bättre att undvika att äta maten än att riskera att utsätta sig för en reaktion om man är mycket känslig. Inom EU måste alla livsmedel som innehåller jordnötsolja ha det tydligt angett i innehållsförteckningen och restauranger ska kunna redogöra för vilka ingredienser som ingår i deras mat. Denna regel gäller dock inte för hudvårdsprodukter.

Var kan man köpa jordnötsolja?

Jordnötsolja som saluförs främst för matlagning finns att köpa på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna medan jordnötsolja som saluförs främst för hudvård finns att köpa på, bland annat, flera apotek. Det finns dock inget som säger att du inte kan ha oljan från livsmedelsbutiken till skönhetsvård och tvärtom. Om du kontrollerar så att oljan är 100 % ren kan du använda den till matlagning. Om du söker högkvalitativ och garanterad ekologisk jordnötsolja till matlagning eller hud- och hårvård finns det på flera hälsokostbutiker och går att beställa online. Du får dock vara beredd på att betala lite mer för det ekologiska alternativet men det kan det absolut vara värt.