Mandelmjöl

Mandelmjöl tillhör den grupp av livsmedel som seglat upp på mångas favoritlistor. Mandelmjöl har funnits i många år men det är på senare tid som det blivit både populärt och trendigt att använda mandelmjöl i både bakning och matlagning.


Mandelmjölets ursprung


Det hörs ju på namnet att mandelmjöl kommer från mandel och mandel är inget som växer i Sverige utan i betydligt varmare klimat. I dagsläget finns nästan hälften av världens mandelträd i Kalifornien i USA och det är på senhösten som mandlarna mognar och kan skördas. Mandelträdet är släkt med plommonfamiljen, dvs. stenfrukter, och är självklart beroende av att trädet har en riklig blomning i början av året för att skörden ska falla väl ut.

Skalade frukter


Det finns en rad olika mandlar men för att göra mandelmjöl använder man sig av sötmandel. Denna sort är försedd med ett brunt skal och innanmätet är vitt och det är denna vita kärna som man tillverkar mandelmjöl av. Mandlarna skalas, eller blancheras som det också heter, och därefter mals mandlarna till mjöl. I dagsläget finns det en rad producenter som saluför mandelmjöl i våra matbutiker.

Vad är mandelmjöl bra för?


Mandelmjöl är ett utmärkt alternativ till glutenfritt och ett fantastiskt hälsoval när det gäller att skala ner på andelen vetemjöl i olika bakverk. Mandelmjöl är väldigt rikt på protein tack vare det höga fettinnehållet och fett från mandlar är ”bra fett” och är ”snällt” mot kroppen. Många dietister och kostrådgivare rekommenderar mandlar som snacks eller som tillbehör till ett mellanmål eller till frukosten, så att använda mandelmjöl i matlagningen och vid bakning ska endast ses som positivt.
En stor grupp människor är idag glutenintoleranta eller vill dra ner på andelen gluten i sitt dagliga födointag och då är mandelmjöl ett utmärkt alternativ. Genom att baka med mandelmjöl ger du dig själv och dina gäster en hälsosam ingrediens, och det är inte alltid så lätt att hitta nyttiga ingredienser när det kommer till bakning.

Ska du ordna ett födelsedagskalas? Då kan du baka tårtbotten med mandelmjöl och garnera efter tycke och smak. Du kan även fixa smarriga muffins med hjälp av det finmalda vita mandelmjölet.
För dig som tål vetemjöl men som vill dra ner på glutenkonsumtionen och istället satsa på mer hälsosam bakning ska satsa på mandelmjöl. Gör såhär; följ ditt recept men när det kommer till vetemjöl så tar du inte i all den mängd som står i receptet utan du tar lite mindre och kompletterar med mandelmjöl. Detta fungerar utmärkt när du ska baka bröd och frallor. Degen blir luftigare och du får ett nyttigare resultat. Prova dig gärna fram och experimentera med olika mjölsorter tillsammans med mandelmjöl och upplev skillnaden.

Fina fisken

Fisk är både nyttigt och gott men ibland kan det vara svårt att variera sig eller tänka ut ett nytt recept. Många barn och vuxna älskar panerad fisk och panering består oftast av ströbröd och/eller vetemjöl. Nu kan du piffa upp dina fiskfiléer och panera dem i mandelmjöl. Här får du en ny sorts panering som dessutom är nyttig. För dig som gillar chicken nuggets kan även testa dig fram till att panera kycklingbitar i mandelmjöl för ett nytt och spännande resultat.
Ta chansen och experimentera i köket. Genom att ta in nya ingredienser i köket och regelbundet använda dessa, så skapar du dig en större repertoar av både recept och möjligheter samt smaker. Ibland kan barn vara lite kräsna och kinkiga till att prova nya maträtter, men genom att till exempel baka frukostbrödet med mandelmjöl och servera stekt spätta med mandelmjölspanering så har du som förälder på ett smidigt och enkelt sätt öppnat upp för nya smaker hos dina barn och det blir inte heller så ”dramatiskt” för dem att prova något nytt.

Hälsan framför allt

Det talas mycket om hälsan och om hur vi på bästa sätt kan äta nyttigt utan att behöva göra avkall på sådan som är gott och festligt. De flesta kostrådgivare är eniga om att det går utmärkt att synda lite ibland och att stoppa i sig en rad onyttigheter, så länge som det inte blir till en regelbunden vana. Det finns många bra alternativ till onyttiga mellanmål men du känner kanske ändå inte för att äta morotsstavar och tugga salladsblad till fikat en fredagseftermiddag. Då är det tur att mandelmjöl finns. För detta vita fint malda mjöl kan du bland annat använda till klassisk sockerkaka, bärmuffins, cheesecake, smulpaj, mjuk pepparkaka och rabarberpaj. När det gäller maträtter så passar mandelmjöl utmärkt till pizzadegen, att använda till en vegetarisk paj, till pannkakassmeten och till våfflor. Det är i vanlig ordning bara fantasin som sätter gränser och ibland kan det krävas att man provar sig fram några gånger med ett visst recept för att få ett perfekt slutresultat av det som man bakat eller lagat.
Det blir allt vanligare att använda mandelmjöl som ensamt mjöl i ett bakverk eller som kompletterande ingrediens till vetemjöl. Ta tillfället i akt att fasa in detta nyttiga mjöl i ditt kök!
 
Senast Uppdaterad: 2020-03-23 12:58:39

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu