Bli av med akneärr

Det är aldrig kul att behöva lida av problem som akne. Akne kan drabba människor i alla åldrar, men det är främst i tonåren som problemen kan uppstå. Vanligtvis växer aknen bort när man har kommit ur puberteten, men ibland fortsätter hudbesväret och kan skapa ärr i ansikte eller på kropp, t.ex. rygg. Akne är egentligen helt ofarligt och är väldigt vanligt. Akne kan även kallas för finnar, men när man talar om akne så menar man oftast att man har mer besvär än en och en annan inflammerad talgkörtel. Det är nämligen precis det som akne faktiskt är och de inflammerade körtlarna orsakar utslag på huden. Trots att man kanske kan tro det så beror akne inte alls på att man inte sköter sin hygien eller inte tvättar sitt ansikte som man ska och visst går det att bli av med problemen på naturligt sätt, även om det kan ta lite tid. 
 
acneaerrOm man får akne i tonåren beror det främst på den hormonförändring som sker i kroppen när man kommer i puberteten. Eftersom akne främst sitter i ansiktet kan det kännas väldigt jobbigt för många, då problemen är så fruktansvärt synliga året om. Om man lider av sin akne är det viktigt att inte vänta alldeles för länge och veta om att det finns mycket bra hjälp att få. Man brukar säga att det finns flera olika typer av akne. Den akne som kommer i tonåren visar sig oftast genom röda och upphöjda små utslag, som i vissa fall kan ömma eller klia. I de allra flesta fall kan denna typ av akne försvinna och läka ut av sig själv. Det är dock inte alla som endast får små och röda upphöjningar, utan vissa akneproblem är större än så. Ibland kan aknen ge stora knölar under huden som kan vara mycket smärtsamma och dessutom är dessa ibland fyllda med var. Det är främst denna typ av akne som orsakar de akneärr som så många gärna vill få bort.
 

Naturliga hjälpmedel finns tillgängliga

Visst finns det en hel del läkemedel och tabletter som man kan använda sig av för att lindra och få bukt med sin akne, men många människor vill gärna avstå från att använda starka medicineringar eller krämer. Genom att ta hjälp av naturliga produkter kan man motverka sin akne och i de allra flesta fall så kan även de tråkiga ärren försvinna på kuppen. I denna text får du läsa om olika naturliga livsmedel som man kan använda sig av och kanske har du redan någon av dessa hemma, så att du kan sätta igång direkt.
 
Kokosolja - Kokosolja har visat sig ha många positiva egenskaper och kallas även för naturens guld. Kokosoljan är vårdande och gör huden smidig, samtidigt som den faktiskt har antibakteriella egenskaper. Vill man få bukt på sina akneärr kan man blanda en matsked kokosolja med en mindre tesked av gurkmeja. Har man ingen gurkmeja hemma kan även saffran fungerar precis lika bra. Behandlingen sägs vara mycket effektiv och du ska smörja in ditt ansikte (eller just ditt problemområde) en gång varje dag. Vanligtvis rekommenderas blandningen att tas på så fort man vaknar, men ingen fakta eller statistik visar att det inte fungerar lika bra att smörja in sig innan man lägger sig.
 
Nyponolja - De allra flesta oljor har många bra sidor och kan användas till väldigt mycket, speciellt när det kommer till skönhet och hälsa. Nyponolja kan i vissa fall hittas på hälsokostaffärer, men det enklaste och största utbudet finner man online. Se till att oljan du köper är ekologisk, vilket naturligtvis även gäller för den som vill använda sig av kokosoljs-metoden. Nyponoljan bör inte smörjas in i hela ansiktet, utan ska istället blandas ut med lite vatten på en bomullstuss. Bomullstussen använder du sedan för att badda på blandningen på dina ärr eller pigmentfläckar.
 
Ananaspuré - Ananasfrukten innehåller mängder med effektiva och positiva ingredienser som passar perfekt för den som vill bleka sina akneärr. Det bästa är att man köper en färsk ananas i mataffären och sedan krossar en skiva på cirka 1 x 1 cm. Mängden ananas beror naturligtvis på hur stort område man behöver behandla och det går såklart att variera efter önskemål. I ananasen finns det mycket stora mängder med C-vitamin och det är alltså denna vitamin som gör under för huden. Låt purén sitta på i ansiktet under loppet av cirka 15 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. C-vitaminen fungerar exfolierande på huden och dessutom ser den till att huden producerar mer kollagen, vilket gör huden fräsch, ny och spänstig.
 
Farinsocker - Varför farinsocker hjälper mot akneärr är egentligen en aning knepigt. Farinsockret har dock en lätt peelande effekt, men det gäller att du använder det på rätt sätt. Om du har väldigt torr hud bör du se till att även tillsätta några droppar olivolja tillsammans med sockret och om du istället lider av fet hud så kan citron vara ditt bästa alternativ. Det är viktigt att veta medveten om att fet hud ibland inte beror på just fet hud, utan att huden faktiskt kan vara så torr att den försöker att återfukta med hjälp av att producera olja och fett. Är du tveksam om vilken hudtyp du har kan du istället blanda farinsockret med en toner för normal hud. Se till att du inte applicerar sockret direkt på huden utan koka upp vatten som du löser upp sockret i. Det är alltså i detta vatten som du sedan tillsätter citronen eller oljan. Låt blandningen kalla och badda sedan på de på de områden som behöver.
 
Aloe Vera - Aloe Vera växten är ett självklart val för den som lider av akne och egentligen kanske detta alternativ skulle ha hamnat högt upp i listan. Aloe Vera gör gott för både utsidan och insidan och kan vid direkt applicering även förhindra att blåsor eller smärta uppstår efter en brännskada. Det finns Aloe Vera gel att köpa på apotek eller i hälsokostaffärer, men det bästa och enklaste är att köpa hem en alldeles egen växt. Växterna är inte dyra och är otroligt tålmodiga, även för den som inte har speciellt gröna fingrar. Klipp av ett blad från växten och se sedan till att skrapa eller klämma ur all gelé som finns på insidan. Denna gelé applicerar du sedan på ansiktet innan du går till sängs. Du ska inte torka bort gelén, även om det kan kännas lite stelt, utan låt den få sjunka in i huden istället.
 
Kamomill - Sist, men inte minst, ska naturligtvis även kamomill vara med på listan. Denna fantastiska och vackra blomma har många antiseptiska egenskaper och är därför ett av de bästa alternativen för just akneärr. Använd dig av cirka en matsked blommor i en kopp med uppkokat vatten. Låt hela blandningen svalna och använd dig av bomullstussar för bästa resultat. Bomullstussarna ska doppas i blandningen och bör sedan få ligga mot din hud och vila. Det bästa är om man kan låta bomullen ligga kvar på det skadade området under minst 15 minuter. Tycker man att vanliga bomullstussar rinner alldeles för mycket kan man istället använda bomullsrondeller som säljs på både apotek och i mataffärer.
 
 
Det finns alltså många sätt att gå tillväga om man känner sig obekväm med sina akneärr. Oavsett om man är ung eller äldre är det viktigt att komma ihåg att problem med akne är mycket vanligt och något som en hel del människor kämpar med. Naturläkemedel är mycket bra alternativ, men om du upplever försämring eller stor smärta av din akne bör du söka hjälp på en vårdcentral.