Bli av med pigmentfläckar

Åldersfläckar och pigmentfläckar är ett mycket vanligt problem hos många människor. Anledningen till att hudförändringar uppstår beror främst på åldern, men även för att man har utsatts för solens starka strålar. Tyvärr finns det ingenting man kan göra för att gå tillbaka i tiden och tänka till en extra gång innan man steker sig i solen dagarna i ända, men det finns faktiskt små knep man kan ta till för att bleka de fläckar man redan har eller faktiskt bli av med fläckarna helt.

pigmentflackarAtt man vill bli av med pigmentfläckar kanske inte är så konstigt. Huden kan båda kännas och se ålderdomlig ut och det är många som tycker att det inte går ihop med hur man känner sig. Att bleka eller ta bort åldersfläckar brukar vara ett ypperligt sätt för att få ett yngre utseende och för att huden ska kännas mer spänstig och fräsch.
Nästan alla människor kommer någon gång råka ut för dessa fläckar, men när de uppstår är väldigt individuellt. Vanligast är att pigmentfläckar börjar att uppstå någonstans runt 40 års ålder, vilket kan kännas som ett tydligt tecken på att man börjar att bli "gammal". Vissa störs inte alls av åldersfläckarna, medan andra känner sig obekväma och kanske försöker dölja dessa med hjälp av smink och andra skönhetsprodukter. Om man lider av sina pigmentfläckar finns det absolut ingen anledning till att inte göra något åt det.

Varför uppstår pigmentfläckar?

Pigmentfläckar uppstår då hudens melanin inte längre är lika jämt fördelat i huden. En enkel förklaring är att melaninet i huden (i takt med ålder och UVA-strålar) börjar att klumpa ihop sig och därför bildar en mörkare ton. Solens strålar har en mycket stor inverkan på huden och därför uppstår fläckarna främst på de kroppsdelar som kanske inte skyddas lika lätt från solen. Det är främst i ansiktet och på händerna som fläckarna brukar uppstå, men pigmentfläckar kan visa sig över hela kroppen.
Det är dock inte enbart ålder eller sol som kan orsaka detta estetiska hudproblem, utan det finns även två andra orsaker som är mycket vanligt förekommande. Många kvinnor kan under graviditeten uppleva att huden förändras på vissa delar av kroppen och i detta fall handlar det sällan om ålder. Om pigmentfläckar uppstår under graviditeten beror det vanligtvis på den hormonförändring som kroppen går igenom. Hormonförändringarna kan göra så att kroppen visar olika typer av reaktioner och en av dessa är just pigmentförändringar.
Lider du av akne? Akne kan nämligen vara en stor bov till att huden överpigmenteras på vissa ställen. I dessa fall beror det främst på att man har varit där och klämt både finnar och pormaskar. Allt klämmande kan orsaka skador på huden och det är inte ovanligt att pigmenten då samlas på dessa ställen och bildar en mörkare och mer ojämn hudton.

Så blir du av med dina fläckar

Vill man bli av med åldersfläckar och pigmentfläckar är det viktigt att man faktiskt tar solens strålar på allvar och ser till att undvika solen så mycket som möjligt, åtminstone under tiden som man behandlar fläckarna. Att bli av med fläckar kan ta relativt lång tid och därför är det viktigt att man är tålmodig och har is i magen. Det tar tid för fläckar att bildas och därför tar det även tid att få bort dessa.
Det är inte i alla situationer som det är möjligt att undvika solen och i dessa fall är solskyddsfaktor din bästa vän, vilket det förövrigt alltid är. Se till att du smörjer in de kroppsdelar som exponeras för solen och ha aldrig en lägre solskyddsfaktorsgrad än 15. Pigmentfläckar kan tas bort på kemisk väg och resultatet syns då ganska så snabbt. Dock är det många som föredrar den naturliga vägen och i dessa fall kan man räkna med synliga resultat inom loppet av 8-16 veckor.
Om fläckarna ännu inte har uppstått är lösningen enkel. Solskyddsfaktor bör användas så fort solens strålar börjar att värma, eftersom det är just då som huden är som mest ovan med solen. Vill man vidta extra åtgärder kan solskydd även användas under årets alla dagar, t.ex. i form av en lätt pigmenterad hudkräm med solskyddsfaktor eller en solskyddsfaktor som är lättare och specifikt framtagen för ansiktet.
Har fläckarna redan uppstått är processen naturligtvis en aning knepigare. Det finns många bra och helt naturliga produkter att använda sig av om man vill bleka sina fläckar och dessutom få en mycket jämnare hudton. Främst är det olika typer av växtsyror som man bör använda sig av, t.ex. C-vitamin och mjölksyra, men även krasse, mullbär och lakritsrot har uppvisat många bra egenskaper på huden. För att kunna använda produkter på ett korrekt sätt gäller det att man förstår vad diverse rot/växt gör, eftersom alla har olika sätt att verka. Vissa ser till så att melaninet i huden inte har en chans att sprida sig till närliggande celler, medan andra bromsar just det som har huvudrollen i pigmentfläckar, tyrosinaset.
Har man svårt att själv hitta någon dunder-ansiktsmask eller blanda ihop en egen kompott finns det faktiskt färdiga kosttillskott som man kan använda sig av. Näringstillskotten är 100 % naturliga och innehåller bland annat granatäpple och indiskt krusbär. En sådan produkt som är väl omtalad är Skin Care Pigment Clear och finns att köpa både online och i affärer. Hudkrämen kan dock kännas dyr för många människor och därför finns det naturligtvis andra tillvägagångssätt för den som vill bli av med sina fläckar.
 
 

Acaijuice - Allt mer populärt

Något som blivit väldigt omtalat och populärt i skönhetsvärden är açaijuice. Açaijuice innehåller nämligen en hel del antioxidanter som har visat sig vara otroligt bra för både kropp och hälsa. Antioxidanter har många positiva effekter på ögon och hud och därför kan det vara värt att testa på denna enkla och billiga metod. Det enda man behöver göra är att hitta en affär som säljer açaijuice och därefter ska cirka 0,5 deciliter drickas varje dag. Juicen är full med näring från açaibären och det är alltså därifrån som juice får sin kraft.
En ännu billigare och mycket effektiv metod är att använda sig av kamomill. Kamomill har en känd egenskap att bleka och kan även användas som ett naturligt blonderingsmedel, trots att det krävs en hel del tid. Du bör se till att ha ett avkok från kamomill och detta ska sedan användas som ett ansiktsvatten på huden. Med hjälp av en ren bomullstuss kan du badda ansiktet, och dessutom fungerar kamomill även en aning sammandragande. Huden får en ny lyser, pigmentfläckar kan blekas och dessutom ser du både piggare och yngre ut. Det bästa är naturligtvis om man kan använda sig av blomman, men i akuta fall kan även kamomillte fungerar. Se då till att du använder dig av många tepåsar i samma vatten och att tepåsarna gärna får ligga och dra under minst 10 minuter.
Med det sagt finns det alltså många sätt att gå tillväga för att bli av med sina fläckar och man behöver inte lägga tusentalskronor på kemiska behandlingar eller krämer. Kemiska behandlingar kan dessutom i sin tur orsaka skador på huden om man är överkänslig eller allergisk, alternativt om behandlingen i fråga inte går som förväntat. Innan du bokar tid för en laserbehandling eller liknande kan det alltså vara bra att se efter vad naturen har att erbjuda.