Jämförelse av 13 populära arganoljor 2021

Arganoljan har gynnsamma hälsoeffekter både som matingrediens och som hud- och hårpreparat. Effekter som varit kända i tusentals år i arganoljans hemland Marocko och har först på senare år blivit allt mer populär i Europa. Vi har testat 13 av de mest populära arganoljorna. Läs mer om våra testvinnare nedan.

Innehållsförteckning

Vilken arganolja är bäst?

Innehåll och effekt är de viktigaste faktorerna att ta hänsyn vid granskande av hälsoprodukter. När vi granskade och jämförde arganoljorna tittade vi närmre på:

 • Innehållet: Innehållet ska helst bestå av 100 % kallpressade arganfrö. 
 • Priset: Är produkten prisvärd i förhållande till innehåll och andra produkter?
 • Övriga tester och kundbetyg: Har produkten uppskattats av kunder? Och har den genomgått kliniska tester?

Healthwell PURE Arganolja EKO
Healthwell PURE Arganolja EKO
Bäst i test

1. Healthwell PURE Arganolja EKO

9,5/10
Till Butik
79 kr
Crearome Kallpressad Arganolja
Crearome Kallpressad Arganolja

2. Crearome Kallpressad Arganolja

9,3/10
Till Butik
95 kr
Lovea Arganolja
Lovea Arganolja

3. Lovea Arganolja

9,3/10
Till Butik
177 kr
Loelle Arganolja Vanilj EKO
Loelle Arganolja Vanilj EKO

4. Loelle Arganolja Vanilj EKO

8,9/10
Till Butik
199 kr
Dr Organic Arganolja Hårserum
Dr Organic Arganolja Hårserum

5. Dr Organic Arganolja Hårserum

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
199 kr
Dr Organic Arganolja Schampo
Dr Organic Arganolja Schampo

6. Dr Organic Arganolja Schampo

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
95 kr
Dr Organic Arganolja Hårinpackning
Dr Organic Arganolja Hårinpackning

7. Dr Organic Arganolja Hårinpackning

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
119 kr
Hjärtligt Arganolja
Hjärtligt Arganolja

8. Hjärtligt Arganolja

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
209 kr
Rosenserien Conditioner with Argan Oil
Rosenserien Conditioner with Argan Oil

9. Rosenserien Conditioner with Argan Oil

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
245 kr
Better You Arganolja EKO Kallpressad
Better You Arganolja EKO Kallpressad

10. Better You Arganolja EKO Kallpressad

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
109 kr
Crearome Vegetabilisk Olja Argan kallpressad eko
Crearome Vegetabilisk Olja Argan kallpressad eko

11. Crearome Vegetabilisk Olja Argan kallpressad eko

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
54 kr
Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil 75 ml
Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil 75 ml

12. Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil 75 ml

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
195 kr
Loelle Arganolja Kallpressad Eko 30 ml
Loelle Arganolja Kallpressad Eko 30 ml

13. Loelle Arganolja Kallpressad Eko 30 ml

Ej testad och betygsatt än
Till Butik
85 kr
Se alla produkter

Produktion med långa traditioner

Arganolja utvinns ur frukterna som växer på arganträdet. Ett träd som antas ha sitt ursprung i byn Argana som ligger nordost om den marockanska staden Agadir. Arganträdet växer vilt i den sydvästra delen av Marocko och dess frukter är favoritmål för traktens getter. Getterna äter vanligtvis själva fruktköttet och kvar blir en hård nöt, och det är ur denna nötkärna som arganoljan utvinns.

Marockaner har använt arganolja som hudpreparat och hårvård ända sedan antiken och de första nedskrivna vittnesmålen om oljan är så gamla som 1500 år före Kristus. Det var i början av 1500-talet som den första europén, Leo Africanus, stötte på arganoljan under sina resor på den afrikanska kontinenten. Det var på den vägen som arganoljan först introducerades för Europa, på den tiden en ren lyxprodukt som endast rika handelsmän och adeln hade tillgång till.

ArganoljorArganoljan blev snabbt känd i rika kretsar dels för sina hälsomässiga fördelar men också som ett afrodisiakum. Oljan skulle dock under de närmsta 300 åren skymmas av den betydligt mer populära olivoljan. Det var mot slutet av 1990-talet som arganoljan blev känd för en bredare del av befolkningen och fick uppmärksamhet för dess egenskaper som ingrediens i mat samt för dess användande i hud- och hårprodukter.

Arganoljan och dess effekter har under de senaste tjugo åren blivit kända för en bred massa och uppnått status som något av en sensation. Oljan är framför allt populär bland kvinnor som föredrar att använda naturliga och organiska ämnen på huden och i håret istället för kemiskt framställda preparat. Det är mot bakgrunden av en nyfiken världsmarknad som produktionen av arganolja ökat.

Framställningen av arganolja har historiskt sett främst gjorts av kvinnor och än idag bedrivs större delen av skörden och oljeproduktionen av kvinnokooperativ. Kvinnokooperativen delar vinsterna mellan de så kallade berber-stammarna och pengarna hjälper till att finansiera saker som vård, skola och omsorg. Att köpa arganolja är med andra ord inte enbart en bra affär för dig själv och din egen hälsa utan du gör också någonting bra för massor av människor.

Trots att arganoljan länge varit känd som en exklusiv produkt med många hälsomässiga effekter så har arganträdet under långa perioder varit utrotningshotat. Det är förutom en lång och dyr framställningsprocess ett skäl till att arganoljan är en av de mest sällsynta och dyraste oljorna i världen. Trädet är skyddat under ett UNESCO-program som syftar till att bevara det ekosystem som det är en del av vilket begränsar möjligheterna till att skörda arganfrukterna fritt.

Trots det är de miljontals innevånare som bor i området där arganträden växer beroende av det för sin ekonomi, medicin, mat, skydd och näring. Och de kooperativ som bedriver produktionen av arganolja gör det i samspel med UNESCO-programmet ekologiska målsättningar om att uppnå långsiktig hållbarhet.

Och det är många människor som gynnas av produktionen av arganolja. Industrin för arganolja sysselsätter i dagsläget upp emot 3,5 miljoner människor, och de pengar som genereras av den utgör en inte alls oansenlig del av Marockos samlade ekonomi.

Om än att det är en produkt som numera är någorlunda välkänd och används av många men det är fortfarande att betrakta som en lyxprodukt. Jämfört med andra vegetabiliska oljor är det en dyr olja. Det beror delvis på att träden inte får skördas hur som helst men också på att det behövs väldigt mycket arganfrukter för att framställa små mängder olja. En liter olja kräver ungefär 35 kilo torkad frukt som i färsk form väger så mycket som 100 kilo. En ratio på 100:1 med andra ord.

Framställning av arganolja

Arganfrukter skördas under större delen av året, närmare bestämt från maj till september. Då träden arganfrukterna växer på är taggiga och knotiga så brukar man låta frukterna falla till marken av sig själva, alternativt använder man en längre pinne för att skaka ner dem från träden. Väl skördade placeras frukterna i solen där de får torka i ungefär två veckor. Detta för att de är mycket svåra att skala i färsk form och att det då blir svårt att komma åt nöten som är vad man använder för att producera oljan.

argannotterTillverkningen av arganolja skiljer sig lite åt beroende på om den ska användas för kosmetiska ändamål eller som matolja. Om syftet är att använda oljan till kosmetiska produkter så kallpressar man nötterna, om man istället vill göra matolja så rostar man nötterna. En process som i det sistnämnda fallet ger en mycket väldoftande olja.

Arganolja i kost

Arganolja säljs alltså i ett flertal olika former och ingår i dagsläget som ingrediens i mängder av produkter för både hud, hår och matlagning. För matlagning så kan man använda arganolja på samma sätt som man använder vanliga vegetabiliska matlagningsoljor som olivolja, rapsolja och så vidare. Oljan ska förvaras torrt och svalt och konsumeras inom 3-6 månader. Man kan med fördel också ta oljan rå och det rekommenderas då att man äter 1-2 teskedar per dag, gärna en på morgonen och en på kvällen. I hemlandet Marocko är det inte ovanligt att oljan intas i samband med frukosten, framförallt genom att man doppar brödet i den.

Skillnaden mot andra matlagningsoljor, som visserligen också är nyttiga i de flesta fall, är att arganoljan är närmast turboladdad med nyttigheter. Oljan innehåller höga halter av vitamin A och E, viktiga antioxidanter och livsnödvändiga fetter som omega-6 och omega-3. Det går med andra ord att använda oljan som ett komplement till en varierad kost, men också som en ersättning för perioder i livet då man kanske inte har tid eller av andra anledningar möjlighet att laga omväxlande mat.

Läs mer: Se till att ha tillräckligt med A-vitamin med betakaroten.

Modern forskning har gett resultat som antyder att arganoljan har en mängd bra effekter för kroppen. Antioxidanter hjälper till att motverka cancer. Det finns tecken på att den har goda effekter för nervsystemet och att den stimulerar tillväxten av hjärnceller. Patienter med reumatism har upplevt att deras led- och muskelvärk har minskat. Den ska också vara bra för matsmältningen samt hjälpa till att stabilisera blodsockret och insulinnivån.

Populärt för hår- och hudvård

Mest populär i Sverige är arganoljan fortfarande som preparat för hår- och hudvård. Dels som ingrediens i massor av olika preparat som säljs i allt från hälsokostbutiker till de stora varuhusens kosmetiska avdelningar och dels som en helt ren produkt utan tillsatser. Anledningen till att den blivit så populär för kroppsvård är för att den närmast är att betrakta som en slags mirakelprodukt som har effekt på ett otal åkommor. Arganolja hjälper mot och har också visat sig ha effekt på allvarliga hudåkommor som psoriasis. Den har utöver det mildrande effekt på vanligare problem som till exempel torr hud och solbränna. Allt detta förutom att den också går att smörja in på hela kroppen i förebyggande syfte, och tack vare att oljan är så lätt så tas den upp snabbt av huden. Man behöver alltså inte oroa sig för att känna sig kladdig.
Vad gäller oljans hårvårdande egenskaper så kan den i första hand hjälpa till med att göra håret glansigare och med att reparera kluvna hårtoppar. Man tar helt enkelt lite arganolja i händerna och masserar in i håret och det behövs väldigt lite olja för att det ska få effekt.

Läs mer: Mandelolja för hår- och hudvård

Bra att veta om produkter med arganolja

Till följd av att arganoljans hälsomässiga fördelar blivit allt mer välkända har intresset för produkter som innehåller den snudd på magiska oljan växt lavinartat. Det har inneburit att det finns gott om produkter som innehåller eller säger sig innehålla arganolja på marknaden och att det ibland kan vara svårt att skilja på vad som är en bra produkt och vad som inte är det. Här följer några faktorer som kan vara värda att ha i åtanke för att försäkra sig om att det är en bra produkt man köper.

Du minns hur vi tidigare i den här artikeln berättade om hur mycket arganfrukt som behövs för att framställa en liter arganolja? Bra. Det betyder att det inte finns något sådant som "billig" arganolja. Oljan tar tid och är dyr att framställa och det betyder att produkter som innehåller äkta arganolja är dyra.

skonhet
Om det är äkta arganolja du är ute efter så ska du i första hand titta på innehållsförteckningen. Den ska vara så kort som möjligt och allra helst bara innehålla en enda sak. Leta efter "100% arganolja" eller alternativt "100% argania spinosa kernel oil" (det sistnämnda är argannötens vetenskapliga namn).

När du försäkrat dig om att produkten du tittar på innehåller ren arganolja så är det dags att sätta doftsinnet i arbete. Ren, fin arganolja ska dofta rätt, och vad som är rätt beror lite på i vilket syfte du köper oljan. Om den luktar fantastiskt så är det förmodligen arganolja avsedd för matlagning. Om den inte luktar någonting så är den förmodligen utspädd. Om det luktar illa så har den blivit dålig, det är det absolut första du ska undvika. Om du är ute efter en olja för huden eller håret så ska det lukta nötigt och genuint. Det är en doft som man lär sig att känna igen med tiden, en lyxig doft som skvallrar om att det är en fin produkt.

Slutligen så är det dags att känna på oljan. Riktig arganolja är mjuk och silkeslen. Den försvinner in i huden nästan ögonblickligen och känns varken slemmig eller kladdig.

Bra på många sätt

Från en välbevarad hemlighet som bara berberfolket kände till, till att bli en lyxprodukt för de allra mest välbemedlade så är arganoljans alla hälsomässiga fördelar idag väl kända för en bredare massa. Men det är inte bara en produkt som gör bra saker för din hud, ditt hår eller din kropp. Med tanke på hur produktionen bedrivs så kan man om man använder den också känna att man gör någonting bra för de miljontals människor som är beroende av oljan för sin överlevnad. Att produktionen dessutom bedrivs med hänsyn till hur den påverkar ekosystemet är också det en fördel.
Om du inte är övertygad om arganoljans fördelar vid det här laget så bör du om inte annat i alla fall vara lite nyfiken på vad den kan göra för dig. Det enklaste sättet att få svar på den frågan är såklart att testa. Produkter som innehåller arganolja går numera att få tag på lite varstans, men för att få tag i ren 100-procentig arganolja gör man bäst i att söka sig till någon hälsokostbutik eller någon av alla de specialaffärer som finns på nätet.

Senast Uppdaterad: 2020-10-20 10:27:26

Testvinnare - Bästa Arganolja

 • Healthwell PURE Arganolja EKO
 • Crearome Kallpressad Arganolja
 • Lovea Arganolja
 • Loelle Arganolja Vanilj EKO
 • Dr Organic Arganolja Hårserum
 • Dr Organic Arganolja Schampo
 • Dr Organic Arganolja Hårinpackning
 • Hjärtligt Arganolja
 • Rosenserien Conditioner with Argan Oil
 • Better You Arganolja EKO Kallpressad
 • Crearome Vegetabilisk Olja Argan kallpressad eko
 • Björn Axén Hair Oil Smooth & Shine with Argan Oil 75 ml
 • Loelle Arganolja Kallpressad Eko 30 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
91 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5