Bästa Havtornsolja 2021

Det har forskats mycket om havtornsbär och havtornsolja och dess hälsosamma effekter. Havtornsbär anses vara ett så kallat superbär och medför många hälsofördelar. Som olja intas havtorn i kapselform och används främst för att bevara slemhinnornas normala funktion. I vårt test vann Buckthorn Kapslar Extra Starka, en prisvärd och omtyckt produkt.

Vilken havtornsolja är bäst?

Havtornsolja hjälper mot fetma, högt kolesterol, cancer och leverskador. Oljan är mest känd för att ha positiva effekter på slemhinnorna i kroppen men hjälper också vid torr hud och atopiskt eksem. Havtornsolja pressas ur havtornsbärets skal, fruktkött och frön. Bärets sammansättning av näringsämnen är fantastisk och speciellt innehållet av fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9 är unik. Vi har undersökt följande egenskaper när vi testade havtornsoljorna:

 • Innehåll - Innehållet i kapslarna varierar något, från 100 % havtornsolja till olika typer tillsatta vitaminer och mineraler.
 • Kundomdömen - Kundmottagandet är alltid en viktig faktor att undersöka. Ett populär produkt har oftast en god effekt.
 • Pris - Står priset i god relation till kvaliteten och konkurrerande produkter?
Buckthorn Kapslar Extra Starka
Buckthorn Kapslar Extra Starka
Bäst i test
1. Buckthorn Kapslar Extra Starka
9,5/10
Produkttyp
Kapslar
Storlek
60 kaps
Övrigt
EKO/Kallpressad
Till Butik
269 kr
Naturens Apotek Havtorn
Naturens Apotek Havtorn
2. Naturens Apotek Havtorn
9,4/10
Produkttyp
Tabletter
Storlek
90 tabl
Övrigt
3 tabl/dag
Till Butik
99 kr
Better You Havtornsfruktolja EKO
Better You Havtornsfruktolja EKO
3. Better You Havtornsfruktolja EKO
9,4/10
Produkttyp
Olja
Storlek
30 ml
Övrigt
EKO/Kallpressad
Till Butik
249 kr
Rosenserien Kroppsolja Havtorn
Rosenserien Kroppsolja Havtorn
4. Rosenserien Kroppsolja Havtorn
9,3/10
Produkttyp
Olja
Storlek
100 ml
Övrigt
3 olika oljor
Till Butik
379 kr
Elexir Pharma Membra Femin Forte
Elexir Pharma Membra Femin Forte
5. Elexir Pharma Membra Femin Forte
9,3/10
Produkttyp
Kapslar
Storlek
120 kaps
Övrigt
Med vitamin A
Till Butik
200 kr
Helhetshälsa Nybalans Havtorn 60 kapslar
Helhetshälsa Nybalans Havtorn 60 kapslar
6. Helhetshälsa Nybalans Havtorn 60 kapslar
9,3/10
Produkttyp
Kapslar
Storlek
60 kaps
Övrigt
1 kaps/dag
Till Butik
188 kr
Weleda Havtorn Creamy Body Wash
Weleda Havtorn Creamy Body Wash
7. Weleda Havtorn Creamy Body Wash
9,1/10
Produkttyp
Body Wash
Storlek
200 ml
Övrigt
Med sesamolja
Till Butik
79 kr
Weleda Sea Buckthorn Body Oil
Weleda Sea Buckthorn Body Oil
8. Weleda Sea Buckthorn Body Oil
8,9/10
Produkttyp
Kroppsolja
Storlek
100 ml
Övrigt
Ljuvlig doft
Till Butik
147 kr
Membrasin kapslar, 120 kaps
9. Membrasin kapslar, 120 kaps
Ej testad och betygsatt än
Produkttyp
Kapslar
Storlek
120 kaps
Övrigt
4 kaps/dag
Till Butik
29900 kr

Läs mer om havtorn

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) hör till familjen havtornsväxter. Den är en lågt växande och taggig buske med orangea bär. Havtorn förekommer allmänt i hela Eurasien och främst vid havsstränder. Den är en väldigt tålig växt och breder snabbt ut sig i gynnsamma förhållanden med hjälp av sina rotskott. Havtornsbusken finns både som vild och odlad. Den tål både torka, översvämningar och salt men behöver mycket ljus. De saftiga och mjuka bären är rika på C- och E-vitamin, flavonoider, karotenoider, antioxidanter och omega-fettsyror. Havtornsbären innehåller 10 gånger mera C-vitamin än apelsiner. Bärens arom är unik och kan uppfattas att ha en smak av tropiska frukter även om surheten nog tar överhanden. Bären innehåller också rikligt med olja. Denna pressas ur bäret och fröna och används vid tillverkning av bland annat hudvårdsprodukter och oljekapslar. Bärens stora mängd antioxidanter sägs ha flera positiva effekter på kroppen, till exempel minskar de på värk och inflammationer, gör blodet friskare, stärker hjärtat och stärker immunförsvaret.

Havtornets historia

Man tror att havtorn först har odlats av människor i Himalayaområdet. De äldsta texterna om havtornsbusken är över 2000 år gamla. I en tibetansk bok som skrevs Havtornskvistpå 700-talet beskrivs havtornet och dess hälsoeffekter. Busken har länge varit väldigt uppskattad i Asien och kallas där för Himalayas heliga bär. Nämnas kan också att havtornets latinska namn Hippophaë, som betyder skinande häst, sägs komma från det att grekerna matade sina hästar med havtornsbär. I Carl von Linnés verk Systema naturae från 1735 finns havtorn givetvis nämnd. Först i slutet av 1990-talet ökade intresset för bären som matvara i Sverige. I Kina odlas mycket havtorn och där används den främst som medicinalväxt. Havtorn odlas också i bland annat Sverige, Finland, Tyskland, Ryssland och de baltiska länderna och olika sorter har uppstått.

Bär eller olja?

Havtorn i form av havtornsolja underlättar att få i sig specifika näringsämnen i en komprimerad form. Att äta havtornsbär kan vara besvärligt på grund av den sura smaken och mängden bär man skulle behöva per dag för att få i sig samma mängd näringsämnen. Tillgången på färska eller frysta havtornsbär kan också vara ett problem. Havtornssaft är också ett alternativ. Även om bäret har en hög halt av till exempel C-vitamin så finns det ju som tur andra livsmedel som är lättare att äta för vitaminernas skull. Om man ändå har tillgång till bären så lönar det sig alltid naturligtvis att äta dem då man har tillfälle. Det är vardagslyx för den moderna människan.

Havtornsoljan och fettsyror

Havtornsoljan innehåller rikligt med fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Havtornsolja fås från både skalet, bärets fruktkött och fröna. Skalet och fruktköttet består till ca. 30 % av olja och är en källa för fettsyran omega-7. Fröna består till ca. 12 % av olja som till största delen utgörs av fettsyrorna omega-3 och omega-6. Havtornsoljans mångsidighet består just i dess unika sammansättning av fettsyror. Oljan kan användas utvärtes i form av hudvårdsprodukter eller droppar. Utvärtes motverkar den torrhet, lindrar atopisk hud och saktar ner hudens åldrande. Läs mer om de bästa omega-3-tillskotten här.
 
Utvärtes kan oljan användas enligt följande:
 • bred ut en matsked olja i hela munhålan mot muntorrhet
 • vid halsont kan man gurgla med en matsked olja under en minut och sedan svälja oljan
 • vid läppherpes kan man smörja in det drabbade området med olja två gånger per dag under fyra dagar
 • smörj in huden med olja vid brännskada, infekterade sår, solbränna och torr hud
 • för behandling av hårbotten kan man blanda olja och honung (1:4) och lätt massera in i hårbotten och låta verka i 20 minuter
Invärtes främjar den hälsan allmänt och:
 • bibehåller normal funktion i slemhinnorna i ögon, näsa, mun, mag- och tarmkanalen och underlivet
 • kan lindra torrhet i exempelvis ögonen
 • stärker huden
 • stärker blodcirkulationen

Fettsyran omega-7

Omega-7 är en fettsyra som hör till gruppen omättade fetter. Intag av omättade fetter eller mjuka fetter hör till en sund livsstil eftersom de är nyttiga för kroppen och har gynnsam effekt på exempelvis kolesterolet. Genom att bibehålla ett normalt kolesterolvärde minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega-7 är en fettsyra, som finns i hudens och slemhinnornas cellmembran. Omega-7 har en viktig uppgift då den deltar i uppbyggnaden av slemhinnorna och förstärker dessa. Kroppen behöver alltså få detta byggmaterial via kosten för att slemhinnorna ska hållas friska. Om kroppen inte får tillräckligt med omega-7 uppstår det en brist och slemhinnorna kan inte fungera väl i sin roll som försvar mot skadliga ämnen.

Torra slemhinnor

Slemhinnorna är kroppens inre försvarsbarriär med immunceller liksom huden skyddar oss mot yttre påfrestningar till exempel strålning. Slemhinnor finns i mun, näsa, svalg, ögon, underlivet, mag- och tarmkanalen och urinvägarna. Torra slemhinnor är nuförtiden ett vanligt problem. Det orsakas ofta av en dålig livsstil Havtornsjuicemed stress och dåliga kostvanor. För kvinnor orsakar också sänkta östrogennivåer torra slemhinnor. Torra slemhinnor, till exempel muntorrhet, kan också orsakas av läkemedelsanvändning. När slemhinnorna mår bra märker man dem knappt men då de blir torra och skapar känsla av obehag är det ett tecken på allting inte fungerar som det ska. Torra slemhinnor gör oss mera mottagliga för infektioner orsakade av virus, bakterier eller svamp. Havtornsolja och speciellt oljans innehåll av fettsyran omega-7 vitaliserar slemhinnorna, minskar torrhet och stärker försvaret mot infektioner.

Torra ögon

Vanliga symptom vid torra ögon är att de känns grusiga, trötta och att de kliar. För kvinnor är torra ögon ett vanligt problem speciellt i samband med klimakteriet. Problem med torra ögon kan också de få som använder kontaktlinser, jobbar vid datorn eller genomgått en ögonlaseroperation. Också åldrande och synens försämring orsakar känslan av torra och trötta ögon. Havtornsoljans innehåll av betakaroten använder kroppen till att tillverka A-vitamin, som upprätthåller ögonslemhinnornas välmående och bidrar till att upprätthålla synförmågan. Oljans innehåll av omega-7 sköter om fuktningen av ögonslemhinnorna.

Torr hud

Torr hud är ett problem för många, inte bara för sådana med atopisk hy och besvärliga kliande eksem. Torr hud är främst ett problem under vinterhalvåret, också för personer med eksem, och förvärras ytterligare av dagens bostäder med extremt torr luft. Havtornsoljan mjukgör huden och ger samtidigt ny energi till torr och utsatt hud. Torr hud behöver någonting som stärker dess barriärskydd för yttre påfrestningar och havtornsoljan fungerar utmärkt för detta ändamål. Havtornsoljans täta innehåll av näringsämnen gör den till en mycket effektiv hudvårdsprodukt. Man kan också lägga den på brännskador, infekterade sår och bränd hud orsakad av för mycket solande. Det är havtornsoljans innehåll av A-vitamin, E-vitamin och fytosteroler som gör den så bra för huden. Dessa ger havtornsoljan dess egenskaper att verka som cellförnyande, anti-inflammatorisk och antioxidantisk. Man kan också själv blanda havtornsolja i krämer och lotioner, 1-5 % är lämpligt. Den kan också med fördel blandas med andra oljor som till exempel aprikos, argan, mandel, makadamia och jojoba.
 
Läs mer: Behandla torr hud med aleppotvål.

Var köpa havtornsolja?

Havtornsolja finns att köpas i hälsokostaffärer och på nätet. Det lönar sig att läsa produktbeskrivningen för att få sig en uppfattning om innehållet i produkten och att fråga personalen i affären. På nätet finns det ofta recensioner av andra som köpt samma produkt. Det lönar sig också att jämföra olika produkter och priser. Tänk på kvalitet och gärna ekologiskt. En olja av god kvalitet är ofta dryg och därför prisvärd. Kolla också upp var oljan är tillverkad och gynna inhemskt eller närproducerat och tänk på miljöaspekterna med långa transporter. Havtornsoljan kombineras ofta med andra näringsämnen för att förstärka effekten eller hjälpa kroppen att uppta dem. Havtornsolja finns i flytande form och som kapslar. Den flytande oljan lämpar sig också för utvärtes bruk. Ett tips är att köpa havtornsolja benämnt SBA24, som innebär att oljan är standardiserad och att vetenskaplig forskning ligger bakom produkten.
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 10:48:37

Testvinnare - Bäst Havtornsolja

 • Buckthorn Kapslar Extra Starka
 • Naturens Apotek Havtorn
 • Better You Havtornsfruktolja EKO
 • Rosenserien Kroppsolja Havtorn
 • Elexir Pharma Membra Femin Forte
 • Helhetshälsa Nybalans Havtorn 60 kapslar
 • Weleda Havtorn Creamy Body Wash
 • Weleda Sea Buckthorn Body Oil
 • Membrasin kapslar, 120 kaps
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
111 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5