7 testade eteriska lavendeloljor 2021

Lavendelolja utvinns ur lavendelbusken, en växt med vackra och väldoftande blommor som härstammar från norra Afrika och Medelhavsområdet. Den trivs bäst i soliga och steniga miljöer och växer idag i hela södra Europa, USA och Australien. På senare tid har oljan blivit en av de mest köpta eteriska oljorna. Testvinnaren Healthwell PURE Lavendelolja EKO är en fenomenal produkt för både aromaterapi och doftsättning av hemmagjorda tvålar, krämer och andra skönhetsprodukter.

Innehållsförteckning

Vilken lavendelolja är bäst?

Lavendel har använts som medicinalört i mer än 2000 år. Idag värderas både lavendel och lavendelolja för dess doft och mångsidighet. Blommorna används ofta i hantverk och heminredning, medan den eteriska oljan används som ingrediens i bad- och kroppsvårdsprodukter, såsom tvål, parfymer, rengöringsmedel och tvättmedel. I vårat test la vi vikt vid följande egenskaper:

 • Innehåll - De eteriska oljorna ska innehålla 100 % lavendelolja. Övriga produkter ska innehålla ingredienser som är testade och kliniskt godkända.
 • Applicerbarhet - Hur lätt är oljan att arbeta med? Har den god effekt?
 • Pris - Är produkten högkoncentrerad och prisvärd?
Healthwell PURE Lavendelolja EKO
Healthwell PURE Lavendelolja EKO
Bäst i test

1. Healthwell PURE Lavendelolja EKO

9,7/10
Storlek
10 ml
Produkttyp
Eterisk olja
Pris / ml
8,90 kr
Till Butik
89 kr
Crearome Eterisk Lavendelolja Fine
Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

2. Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

9,5/10
Storlek
10 ml
Produkttyp
Eterisk olja
Pris / ml
7,90 kr
Till Butik
79 kr
Better You Eterisk Lavendelolja EKO
Better You Eterisk Lavendelolja EKO

3. Better You Eterisk Lavendelolja EKO

9,4/10
Storlek
10 ml
Produkttyp
Eterisk olja
Pris / ml
11,90 kr
Till Butik
119 kr
Weleda Lavender Creamy Body Wash
Weleda Lavender Creamy Body Wash

4. Weleda Lavender Creamy Body Wash

9,3/10
Storlek
200 ml
Produkttyp
Body wash
Pris / ml
0,35 kr
Till Butik
69 kr
Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko
Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko

5. Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko

9,1/10
Storlek
100 ml
Produkttyp
Hudolja
Pris / ml
0,99 kr
Till Butik
99 kr
Weleda Lavender Relaxing Body Oil 100 ml
Weleda Lavender Relaxing Body Oil 100 ml

6. Weleda Lavender Relaxing Body Oil 100 ml

Ej testad och betygsatt än
Storlek
100 ml
Produkttyp
Kroppsolja
Pris / ml
1,89 kr
Till Butik
189 kr
Aroma Creative Eterisk Olja Lavendel 5ml EKO
Aroma Creative Eterisk Olja Lavendel 5ml EKO

7. Aroma Creative Eterisk Olja Lavendel 5ml EKO

Ej testad och betygsatt än
Storlek
5 ml
Produkttyp
Eterisk olja
Pris / ml
19,00 kr
Till Butik
95 kr

Sammansättning av lavendelolja

Lavendelolja har en kemiskt komplex struktur med över 150 aktiva beståndsdelar. Oljan är bland annat rik på estrar, vilka är aromatiska molekyler med lugnande lavendelolja saltoch stimulerande egenskaper. De främsta botaniska beståndsdelarna i lavendelolja är linalylacetat och linalool (det sistnämnda ett naturligt ämne som har bakteriedödande egenskaper). Men det finns gott om andra ingredienser i lavendelolja som är ansvariga för dess antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper.

Så tillverkas lavendelolja

Lavendelolja framställs i första hand via ångdestillation. Blommorna plockas när de är i full blom, vilket är när de innehåller det maximala antalet estrar. Det krävs ungefär 70 kilo lavendel för att producera bara ett kilo ren lavendelolja.

Ett axplock av lavendeloljans många användningsområden

Lavendelolja är en så kallad eterisk olja som har en söt, blommig, örtartad och lätt träaktiga doft. Dess färg kan sträcka sig från ljusgul till gulgrön, men den kan också vara färglös. Lavendelolja är känd för dess antiinflammatoriska, antiseptiska, antibakteriella och antimikrobiella egenskaper.
Lavendelolja är också känd för sina lugnande och avkopplande egenskaper, vilka kan bidra till att lindra sömnlöshet, ångest, depression, rastlöshet och stress. Tack vare dess breda möjligheter av användningsområden kan lavendelolja hjälpa till med nästan alla typer av sjukdomar, från smärta till infektioner. Lavendeloljans lavendelolja ringareffektivitet för psykiska spänningstillstånd sägs åstadkommas till följd av effekterna av dess lugnande och avslappnande doft, i kombination med de fysiologiska effekterna av dess flyktiga oljor.
Lavendelolja är numera att betrakta som en av de mest kända eteriska oljorna i aromaterapi och kan alltså användas på en mängd olika sätt. Några praktiska exempel:
 • Tillagd i ditt bad eller dusch kan det hjälpa till att lindra värkande muskler och motverka stress.
 • Masseras in i huden som en lättnad för muskel- eller ledvärk, liksom för hudförhållanden som brännskador, acne och sår.
 • Inandas eller förångas. Du kan använda en oljebrännare eller tillsätta några droppar till en skål varmvatten och andas in i ångan.
 • Användas som kompress genom att suga upp vatten med några droppar lavendelolja i en handduk för att appliceras på värkande muskler och leder.
 • Användas som naturligt rengöringsmedel. Utblandat med bakpulver är det ett helt naturligt antibakteriellt rengöringsmedels som kan användas i till exempel köket eller badrummet.

Läs mer: Epsomsalt i badet gör underverk för huden.

Nya rön om lavendelolja

Men lavendelolja har troligtvis fler användningsområden och fördelar än dem som redan nämnts. Nya rön har visat att det har potential att bekämpa resistenta hud- och nagelinfektioner orsakade av svamp. En vetenskaplig studie publicerad i Journal of Medicine fann att lavendelolja dödar svampar genom att skada svampens cellväggar. Och det bästa med lavendeloljan är att den inte orsakar resistens, till skillnad från antibiotika. Den kan också användas för att behandla olika hudsjukdomar som akne, psoriasis, eksem och rynkor. Det hjälper också till att bilda ärrvävnader, vilket kan vara nödvändigt vid läkning av sår och brännskador. Lavendel kan också hjälpa till att lugna insektsbett och kliande hud.

Att tänka på

Lavendelolja kan appliceras direkt på huden eller inandas som ånga. Även om torkade lavendelblommor kan göras till lavendelte ska man i vissa fall vara försiktig med att inta lavendel eftersom det kan leda till biverkningar, såsom svår andning, brännande ögon, suddig syn, kräkningar och diarré. Rådgör med en läkare om det är så att du känner dig osäker. Lavendelolja är utöver det att betrakta som säker. Naturliga oljor som lavendelolja anses av många med kunskap på området vara en av de bästa holistiska läkesätten som du kan införliva i ditt liv. Det finns dock några viktiga riktlinjer för att komma ihåg när man använder lavendelolja. Användning av utspädd lavendelolja lokalt eller i aromaterapi anses generellt vara säker för de flesta vuxna men är inte rekommenderat för barn. Användning av ren lavendelolja till din hud (speciellt lavendelblommaöppna sår) kan också orsaka irritation, så det rekommenderas att applicera den utspädd med någon annan olja såsom olivolja eller kokosnötolja. Upplösning i vatten fungerar också. Var speciellt försiktig så att du inte gnuggar lavendelolja i dina ögon och slemhinnor. Om detta händer, tvätta rent omedelbart.
 
Läs mer: Bota torra slemhinnor med havtornsolja.

Lavendelolja kan också orsaka allergiska reaktioner hos personer med ovanligt känslig hud, så gör gärna ett fläcktest innan du använder det. Applicera en droppe lavendelolja på armen och se om någon reaktion uppstår. Det är också rekommenderat att gravida kvinnor och ammande mammor undviker att använda denna lavendelolja, eftersom säkerheten för lavendelolja för dessa tillstånd inte har säkerställts. Det är också klokt att undvika lavendelolja när man tar mediciner som barbiturater och bensodiazepiner, de allra vanligaste lugnande preparaten, eftersom det kan öka dess lugnande effekter och orsaka extrem dåsighet och sömnighet.

Köpa Lavendelolja

Lavendelolja är varken särskilt dyrt eller svårt att få tag i och ingår dels som ingrediens i en mängd hudvårdsprodukter och annat och finns också att köpa som ren olja. Lämpligast söker du dig till någon hälsokostbutik eller en webbutik som specialiserat sig på eteriska oljor. Här följer en lista på saker att hålla koll på när du står inför ett köp så att du vet att produkten du köper håller hög kvalitet.
 • Hitta en essentiell olja som är gjord av Lavandula Angustifolia (undvik Spike Lavendel och Lavandin - de är billigare, men erbjuder inte samma hudfördelar.) Köp endast eteriska oljor från företag som tydligt märker ut namnet på exakt vilken typ av lavendel oljan utvunnits från.
 • Om lösningsmedel har använts för att utvinna oljan kallas den resulterande oljan för Lavendel Absolute. Lavendel Absolute har en stark arom och varar längre än olja utvunna på andra sätt. Denna passar bäst för användning i parfym.
 • Ångdestillerad lavendelolja är den framställningsmetod du ska leta efter om du är ute efter en hudvårdsprodukt. Den resulterar i den absolut bästa oljan för hudvård.
 • Leta efter organiskt odlad lavendel. Det är bättre både för dig och för planeten. Organisk lavendel har odlats utan bekämpningsmedel.
 • Leta efter lavendelolja förpackad i mörkt glas. Undvik klara glas eller plastflaskor. Undvik också alltför billiga oljor om en lavendelolja är billig så betyder det oftast att den håller lägre kvalitet.
 • Undvik orden: "doftolja", "parfymolja" eller "naturidentisk olja". Dessa ord indikerar att detta inte är en essentiell olja.
 • "Terapeutisk klass" kan det ibland stå på förpackningar med lavendelolja men det är ett begrepp som inte har någon definierad betydelse. Inte alla företag som använder den typen av märkning är vilseledande, men vissa är.
Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:16:33

Testvinnare - Bästa Lavendelolja

 • Healthwell PURE Lavendelolja EKO
 • Crearome Eterisk Lavendelolja Fine
 • Better You Eterisk Lavendelolja EKO
 • Weleda Lavender Creamy Body Wash
 • Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko
 • Weleda Lavender Relaxing Body Oil 100 ml
 • Aroma Creative Eterisk Olja Lavendel 5ml EKO
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
118 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5