Jämför 5 testade nyponfröoljor 2021

Nypon växer över hela Sverige och är ett litet mirakelbär. De innehåller rikligt med C-vitamin och har goda effekter på huden. Nypon kan intas på många olika sätt, som fröpulver till maten, som soppa eller kräm och som olja. Oljan benämns som nyponolja, nyponfröolja eller vildrosolja. Vi har testat 5 nyponoljor, i artikeln kan du läsa om fördelarna med nypon och om våra testvinnare.

Innehållsförteckning

Vilken nyponfröolja är bäst?

Följande egenskaper har vi undersökt i vårt test:

  • Innehåll - De flesta nyponfröoljorna innehåller 100 % nyponolja. Med de kan också vara berikade med vitaminer, det viktiga är att de inte ska innehålla artificiella utfyllnadsingredienser.
  • Applicerbarhet - Olja ska vara lätt och smidig att använda, kladda minimalt och ge fin lyster.
  • Kundomdömen - Kundbetyg och externa tester är alltid en bra måttstock på en produkts kvalitet och effekt.

Healthwell PURE Nyponfröolja EKO
Healthwell PURE Nyponfröolja EKO
Bäst i test

1. Healthwell PURE Nyponfröolja EKO

9,5/10
Storlek
33 ml
Pris / ml
3,00 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
99 kr
Crearome Kallpressad Nyponrosfröolja
Crearome Kallpressad Nyponrosfröolja

2. Crearome Kallpressad Nyponrosfröolja

9,3/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
3,63 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
109 kr
Loelle Nyponrosolja
Loelle Nyponrosolja

3. Loelle Nyponrosolja

9,1/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
3,97 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
119 kr
Better You Nyponrosfroeolja
Better You Nyponrosfröolja

4. Better You Nyponrosfröolja

9,1/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
4,30 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
129 kr
MARIA ÅKERBERG Royal Facial Oil GLA
MARIA ÅKERBERG Royal Facial Oil GLA

5. MARIA ÅKERBERG Royal Facial Oil GLA

8,9/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
6,63 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Nej
Till Butik
199 kr

Nyponfröoljans fina effekter

Tack vare ett stort innehåll av karoten och retinol kan nyponfröolja göra underverk för en sliten hy. Därtill innehåller nyponfröolja många viktiga fettsyror som huden behöver för att kunna förbli elastisk och bevara ett ungt utseende, som Omega 3, Omega 6, Omega 9, palmitinsyra och stearinsyra. Nyponfröolja bör helst kallpressas vid framställningen så att oljan får med sig nyponets goda ämnen utan att riskera att dessa förstörs av värme och andra påfrestande metoder. Som namnet indikerar så framställs nyponfröolja ur nyponfrö och oljan får en härligt rödfärgad nyans.

Läs mer: Nässelpulver hjälper dig fylla på med mineraler och vitaminer.

Rosor i Sverige

Den som odlar rosor i sin trädgård vet att det under hösten bildas nypon på rosenbuskarna men det är oftast inte dessa rosor som avses när det talas om nypon. Istället är det den närbesläktade vildrosen som ger de typiska nyponen och här ska det sägas att det finns flera olika sorter att välja mellan, vilka alla ser lite olika ut. nyponbuskeVildrosor såväl som trädgårdsrosor tillhör rossläktet vilket har fått det latinska namnet ”Rosa” inom taxonomin men av de vilda sorterna finns det främst fyra olika typer i Sverige och dessa är; nyponros (Rosa dumalis), hartsros (Rosa villosa), vresros (Rosa rugosa) och stenros (Rosa canina). Att dessa är de mest förekommande sorterna betyder dock inte att det är de som du kommer att finna i nyponfröolja som du har köpt, då till exempel äppelros (Rosa rubiginosa) ibland används till denna olja i Sverige.
Det kan krävas lite träning för att känna igen de olika vildrosorna men efter en kort period kan du garanterat särskilja dem. Nyponrosen blir tre meter hög, har ofta ljusrosa rosor som inte doftar så starkt och har nypon med den klassiska avsmalnande formen. Stenros påminner starkt om nyponros och även hartsrosen kan ha stora likheter med nyponros. Vresrosor har stora och starkt doftande rosor som finns i vitt, ljusrosa liksom cerise och denna buske blir upp till två meter hög och får runda nypon.

Det makalösa nyponet

Det är alltså själva bäret eller frukten hos rosbusken som kallas för nypon och i själva verket är nyponet varken ett bär eller en frukt, utan istället klassas den som en skenfrukt. Nyponet är alltså en sorts falsk frukt som innehåller en grupp av stora frön och de flesta barn har någon gång stött på dessa i form av ”klipulver”, som så ofta stoppas innanför tröjorna när barn busar med varandra. Att nyponfrö skulle bidra till att även hudvårdsprodukter som nyponfröolja börjar klia är högst osannolikt och det finns inga rapporter om att så skulle vara fallet, trots att nyponfröolja används flitigt.

Det som är så fantastiskt med nypon är att de är otroligt rika på vitaminer och andra livsnödvändiga ämnen. Faktum är att de är av en sådan stor vikt att de klassas som en av de viktigaste växterna för överlevnad om du någonsin skulle nyponfrukthamna i en överlevnadssituation ute i den svenska naturen. Mest känt är förmodligen det höga innehållet av C-vitamin, då bland annat nyponsoppa och nyponte tillhör huskurerna under förkylningstider. Det sägs till exempel att i 100 gram torkade nypon kan det finnas upp till 2000 milligram C-vitamin, vilket således betyder 2% av nyponet är rent C-vitamin. Det är en hisnande siffra för vitamin och om du skulle få i dig dessa mängder genom andra frukter som typiskt klassas som C-vitaminrika så skulle du till exempel behöva äta så mycket som 40 apelsiner.

Vad det gäller hudvård verkar det dock vara nyponets innehåll av A-vitamin som är en viktig faktor och dessutom innehåller nyponet karatenoider – precis som morötter – vilka ger nyponet dess röda eller orange färg. Några av dessa välverkande karatenoider är karoten, lycopen och lutein, som alla anses ha cancerhämmande effekt. Vad det gäller karoten så är det ett förstadium till A-vitamin, så genom att använda produkter som är rika på karoten ges kroppen möjlighet att bilda eget A-vitamin.

Vikten av retinol

A-vitamin är detsamma som retinol och för att kroppen ska fungera väl är detta av stor vikt. Mest känt är retinol kanske som en viktig del av ögats funktion, där brister ger människor stora svårigheter att se i mörker och de kan bli extremt ljuskänsliga. Ögoninflammationer som ögonkatarr kan också uppkomma till följd av brist på A-vitamin och detsamma gäller för sjukdomen xeroftalmi vilken innebär att slemhinnorna i ögat blir uttorkade. Av denna information är det därmed lätt att förstå att A-vitamin även hjälper kroppen mot uttorkning i andra kroppsdelar och inte minst hud och hårbotten. Hudinflammationer och oren hy är vanliga tecken på att din kropp har brister på A-vitamin och inom denna kategori hamnar också mjäll och liknande problem relaterade till hårbotten. Det kan således vara klokt att både smörja kroppen med A-vitaminrika produkter liksom att äta livsmedel som innehåller karoten, som nypon och morötter, men också att äta livsmedel som innehåller retinol som ägg och fisk.

Gör din hud vackrare

Något som nyponfröolja är extra känd för är att minska rynkor och det beror bland annat på att en uttorkad och undernärd hy alltid kommer att vara rynkigare än en hy som är väl omhändertagen. Att smörja in sig med lite nyponfröolja eller nyponfruktermed en salva som innehåller nyponfröolja kan således göra underverk för huden och detta är ett knep som många kvinnor i medelåldern och däröver gärna använder. Att använda nyponfröolja i detta avseende är dessutom väldigt enkelt då nyponfröoljan snabbt går in i huden och därför kan anses vara nästintill kladdfri.

Unga kvinnor använder också gärna nyponfröolja men då inte för att minska rynkorna. Istället använder denna användargrupp nyponfröoljan för att förbättra acne och andra hudproblem. Nyponfröolja är nämligen inflammationshämmande och kan mycket väl få bukt på dessa röda plitor, vilka i vissa fall kan bero på en brist på A-vitamin i hudens celler.

Läs mer: Förnya huden med serum.

Mindre ärr med nyponfröolja

Ett annat användningsområde för nyponfröolja är som ärrsalva och den kan då antingen användas i sin rena oljeform eller som en del i en salva. Nyponfröoljans läkande egenskaper har nämligen god effekt på ärr och ärrbildningar, vilket innebär att om du nyligen har fått ett sår kan du smörja det med nyponfröolja som en del av läkeprocessen. Även gamla ärr kan dra fördel av nyponfröolja då den hjälper huden på cellnivå, så du kan alltid testa att behandla missprydande ärr med denna olja.
Bristningar är en typ av ärr. Även om de inte är särskilt stora och även om bristningarna inte är röda och istället har en sorts hudfärgad kulör, så kan det skapa stor irritation hos den som bär dem. En stor del av framför allt kvinnor har bristningar och det är inget konstigt med detta, då de bland annat kan bero på graviditeter och amningar men då de också kan ha att göra med övrig viktuppgång. Även män kan få bristningar och då framför allt på magen om de är överviktiga, men de är sällan lika fokuserade på sitt yttre som kvinnor är.

Hemmagjord nyponfröolja

Vissa växtoljor är väldigt lätta atttillverka då växtdelarna endast behöver placeras i en eller ett par välgörande oljor och sedan låta dem dra under en tidsperiod. För nyponfröolja är detta dock inte fallet eftersom nyponfröolja är gjord på just frön från nypon. En nyponfröolja ska därför inte innehålla någonting annat än oljan som fås när nyponfröna pressas. Om du däremot vill göra en enkel nyponolja så kan du lägga i hela nypon i valfri olja och låta nyponets innehåll dras ut i oljan, varefter du sållar bort nyponet.

Senast Uppdaterad: 2020-10-19 15:02:30

Testvinnare - Bästa Nyponfröolja

  • Healthwell PURE Nyponfröolja EKO
  • Crearome Kallpressad Nyponrosfröolja
  • Loelle Nyponrosolja
  • Better You Nyponrosfröolja
  • MARIA ÅKERBERG Royal Facial Oil GLA
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
125 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5