Bästa Oreganoolja 2021

Oreganoolja är en produkt som vunnit stor uppmärksamhet senaste tiden. Oregano är nämligen inte bara en krydda, oljan från origanumväxten kan användas inom en rad olika områden. Från torr, irriterad hud, till aromaterapi och dämpare vid förkylningssymtom. Vinnaren i vårt test är Healthwell PURE Vild Oreganoolja EKO, en högkoncentrerad och prisvärd produkt med flera positiva omdömen från externa kunder. 

Vilken oreganoolja är bäst?

Naturlig oreganoolja sprider en frisk och renande doft som gör gott för både kropp och själ. Den är också full av nyttiga ämnen som karvakrol och antioxidanter. Vissa oljor är anpassade för att förtäras utspädd, användas i matlagning, eller användas direkt på hud för att motverka irritation, torrhet eller svampinfektion. I vårt test har vi tittat närmre på följande punkter:

  • Innehåll - Oreganoolja är ofta blandad med andra oljor som oliv- eller moringaolja. Hur ser innehållet ut i vardera produkt vi jämfört?
  • Pris - Står priset i relation till kvalitet?

Viktigt information: Vissa av oljorna i vårt test skall EJ FÖRTÄRAS. Dessa produkter har istället användningsområden relaterade till utvärtes bruk och kan hjälpa mot bland annat vid förkylningssymptom eller som generell hudvård. Är du ute efter oreganoolja i förtäringssyfte rekommenderar vi Solgar Wild oregano. 

Healthwell PURE Vild Oreganoolja EKO
Healthwell PURE Vild Oreganoolja EKO
Bäst i test
1. Healthwell PURE Vild Oreganoolja EKO
9,7/10
Storlek
33 ml
Pris / ml
6,03 kr
Övrigt
Högkoncentrerad
Ätbar
Nej
Till Butik
199 kr
Solgar Wild Oregano Oil
Solgar Wild Oregano Oil
2. Solgar Wild Oregano Oil
9,3/10
Storlek
60 kapslar
Pris / ml
n/a
Övrigt
17.5 mg / kapsel
Ätbar
Ja
Till Butik
279 kr
Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO
Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO
3. Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO
9,1/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
6,97 kr
Övrigt
Med moringa
Ätbar
Nej
Till Butik
209 kr
BioCare Oregano Complex
BioCare Oregano Complex
4. BioCare Oregano Complex
8,9/10
Storlek
90 kapslar
Pris / ml
n/a
Övrigt
8 aktiva ämnen
Ätbar
Ja
Till Butik
288 kr
Alpha Plus Oreganoolja
Alpha Plus Oreganoolja
5. Alpha Plus Oreganoolja
Ej testad och betygsatt än
Storlek
30 ml
Pris / ml
6,63 kr
Övrigt
75% olivolja
Ätbar
Ja (utspädd)
Till Butik
199 kr
Holistic Oreganoolja
Holistic Oreganoolja
6. Holistic Oreganoolja
Ej testad och betygsatt än
Storlek
30 ml
Pris / ml
9,97 kr
Övrigt
Med jungfruolja
Ätbar
Ja
Till Butik
299 kr

Lite historia om oreganoolja

Redan i antikens Grekland användes oreganoolja flitigt för att bli av med diverse hudåkommor och infektioner. Många tänker oftast på oregano som en god krydda men oregano är inte Medelhavets baskrydda för inte. Oreganooljan finns i den lilla örtens blad och kan i koncentrerad form hjälpa till med mycket och detta har de sydeuropeiska länderna tagit fasta på sedan urminnes tider. Inte undra på att den vilda oreganon i Turkiet och Grekland blev det gröna guldet för folken! De läkande egenskaperna är många och så fort man visste hur man framställde oljan, så har oreganoolja varit en räddare i nöden för olika folkslag. Namnet oregano betyder "bergets glädje" och växten känns igen på sina rödvioletta blommor och de små gröna bladen som växer i och omkring bergssluttningarna. Infektioner på huden, sår, parasiter och maskar i magen är bara några få tillstånd som oreganooljan tar itu med och idag utvinns den genom ångdestillering.

Innehåll i oreganoolja

Oreganooljan innehåller en rad ämnen som man vill åt för att få de positiva egenskaper som oljan besitter. Dessa ämnen är bl.a. carvacrol, tymol och fenol som tar död på svampar och bakterier, är naturligt avsvällande och förhindrar vävnader från att orsakas av oxidativ stress. Dessutom bidrar ämnena med sina antiinflammatoriska egenskaper och ger även en boost med vitaminer och mineraler i kroppen. Den vilda oreganooljan, som också är den bästa innehåller zink, koppar, kalium, järn, mangan, bor, vitamin A, B3 och C.
 
Läs mer: Maxa dina mineraler och vitaminer med nässelpulver.

Användningsområden

OreganoDe tre huvudsakliga användningsområdena för oreganooljan, är för att motverka och lindra hösnuva och bihåleinflammationer, jäst och svampar i alla dess former samt för att döda oönskade bakterier. Man kan därmed säga att oreganooljan är en naturlig form av antibiotika och kan användas av den som faktiskt inte tål eller är överkänslig mot traditionell antibiotika. Dock har den naturligtvis inte samma styrka som ett vanligt läkemedel men om tillståndet ännu inte är kritiskt och man känner att man kan avstå i viss mån från skolmedicinen, så kan man med fördel inta vild oreganoolja som kan få positiva effekter. Ett tips är att prova sig fram när man börjar känna sig krasslig för att se hur effekten blir.

En annan positiv egenskap med oreganooljan är att den lindrar allergier. Flavonoiderna i oljan är antihistaminer som kan bli ett naturligt hjälpmedel i kampen mot allergier som vanliga mediciner kan lindra, fast med bieffekter. Bieffekterna uteblir således med oreganoolja. Oljan hjälper även till att lösa upp svullnader och problem i slemhinnor.

Man kan även få till stånd en bättre gallblåsa tack vare oreganooljan. Den hjälper nämligen till att stimulera galla som är oumbärlig för att bryta ned fett och bidra till en effektiv matsmältning.

Så använder du oreganooljan

Det finns olika sätt att använda sig av eller inta oreganooljan. Om man har nästäppa så är en bra metod att ta ca 4 droppar under tungan och låta dem "smälta" i ca 15 sekunder, varpå man samtidigt andas in långsamt och djupt genom munnen. Andas därefter ut genom näsan och känn effekten. Ta sedan ett glas vatten och skölj ned den oljan som finns kvar i gommen. Ofta drabbas man av endast en näsborre som är täppt och svår att andas genom. Då kan man hålla för den otäppta näsborren med tummen för att endast blåsa ut luften ur den täppta näsborren samtidigt som man upprepar proceduren 3–4 ggr per dag, naturligtvis med användning av oreganooljan, enligt metoden ovan.

En annan klassisk metod är att ta ett ångbad med handduk över huvudet. Droppa i några droppar oreganoolja och håll huvudet under handduken i 15–20 minuter. Det är alltid viktigt att andas in långsamt och djupt, vid brukandet av oreganoolja, vilken metod du än använder dig av.

Om du ska inta oreganoolja genom att äta den så finns det också två metoder som kan vara bra. Dels kan du använda dig av tomma, vegetabiliska kapslar och fylla dem med oreganoolja och dels kan du bara droppa några droppar i vatten eller över sallader eller bröd för att äta den eller dricka den som den är. Detta är bra för bekämpning av tarmparasiter och ovälkomna bakterier samt mot urinvägsinfektioner och vaginala svampinfektioner. Om du tar kapslar så ska du inte äta för många. Det räcker med en kapsel var tredje dag. Inta den helst i samband med måltid.

Styrka

Tänk på att oreganooljan är mycket stark och bör helst späs ut med lite vatten om du intar den direkt från flaskan. Den kan annars kännas lite obehaglig direkt på huden. Den är också en perfekt mix med lite olivolja om du vill ta den i samband med mat eller göra en salladssås. Tillsammans med olivoljan blir den lagom stark och ger den annars lite sträva olivoljan, en godare smak. Tänk också på att om man har ett stort intag av oreganoolja eller om man helt enkelt inte är van, så kan magen de första dagarna bli lite i olag innan man vänjer sig. Därför är det inte bra att vräka i sig kapslar flera gånger om dagen. Helst ska man aldrig ta mer än en kapsel om dagen och gärna vänta en dag eller två innan man tar en på nytt, åtminstone i början. Tål man detta sedan, utan problem kan man utöka dosen till ett par kapslar om dagen men börja långsamt först.
 
Läs mer: stora hälsoeffekter av rosmarinolja.

Priser och inköp

Oreganooljan är inte den vanligaste oljan i hälsokostbutikerna men den finns att tillgå på nätet, både i kapselform och som eterisk olja. Priserna varierar ganska rejält, beroende på butik men räkna oftast inte under 150 kr för en något sånär bra olja. Den vilda oreganooljan är i särklass den allra bästa men kostar ofta bortåt 250–300 kr flaskan. Dock är den mycket dryg och späs gärna ut, vilket betyder att den har en lång livslängd. Den är dessutom ännu mer koncentrerad än den vanliga. Då oreganooljan utvinns ur minst 35 olika typer av växtarter ur växtsläktet Origanum, är kvalitén och typen olika, även om egenskaperna är ungefär desamma. Den vilda växten från Turkiet räknas dock som den allra bästa oreganon.
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 10:42:52

Testvinnare - Bäst Oreganoolja

  • Healthwell PURE Vild Oreganoolja EKO
  • Solgar Wild Oregano Oil
  • Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO
  • BioCare Oregano Complex
  • Alpha Plus Oreganoolja
  • Holistic Oreganoolja
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
125 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5