Test av de 3 bästa produkterna med tistelolja 2021

Tistelolja är en intressant hälsoolja och anses ha många intressanta egenskaper. Den är relativt luktfri, färglös och ingår ofta i skönhetsprodukter för både hud och hår. Bland annat kan den stärka immunförsvaret och förbättra kolesterolvärdet. Den är nämligen rik på enkelomättade fetter, vilket är extra bra för hjärtat och mot eventuella hjärtsjukdomar. Vi har testat 3 olika produkter med tistelolja. Se vilken som blev bäst i vårt test nedan. 

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa tisteloljan?

När vi granskade och jämförde tisteloljorna var det ett par olika faktorer vi valde att fokusera mest på. Dessa var: 

  • Innehållet: Skiljer sig innehållet åt mellan produkterna? Är de ekologiska? Innehåller produkten något mer utöver tistelolja?
  • Priset: Hur prisvärd kändes produkten?
  • Externa tester och kundbetyg: Vad har andra tester och kunder gett produkten för betyg?

Biofood Tistelolja EKO
Biofood Tistelolja EKO
Bäst i test

1. Biofood Tistelolja EKO

9,3/10
Form
Flytande olja
Storlek
500 ml
Övrigt
Ekologisk
Till Butik
75 kr
Pharma Nord Bio-T
Pharma Nord Bio-T

2. Pharma Nord Bio-T

9,1/10
Form
Kapslar
Storlek
90 kaps
Övrigt
Med grönt te
Till Butik
195 kr
Elexir Pharma CLA Thistle & Tan
Elexir Pharma CLA Thistle & Tan

3. Elexir Pharma CLA Thistle & Tan

9,1/10
Form
Kapslar
Storlek
72 kaps
Övrigt
Med betakaroten
Till Butik
168 kr

Läs mer om tistelolja

Tisteloljan brukar vara en perfekt komponent för hårmedel och även ingå i vissa hårinpackningar och dylikt. Det går också alldeles utmärkt att göra sin egen hårinpackning med några droppar tistelolja och andra närande ingredienser för ett glansigt och starkt hår. Den stora fördelen med tistelolja, är att den stimulerar hårväxten och lämpar sig utmärkt för den som lider av håravfall. Håravfall kan vara mycket pinsamt, speciellt för kvinnor och genom att kontinuerligt massera i lite tistelolja så kan du motverka detta. Även vetegroddsolja är bra för håravfall och tillsammans utgör dessa oljor en perfekt kombination för den som börjar bli lite tunnhårig.
 
En av orsakerna till att man förlorar hår, är att man lider av proteinbrist. Tack vare oljans ingredienser och protein kan den stoppa risken för håravfall eller minska det redan existerande håravfallet. Dessutom är tistelolja mycket rik på vitamin E, vilket gör att den tillför näring till håret och vitaminer för hårsäckarna.

Tips

Applicera oljan direkt genom att massera in några droppar i handen och sedan massera in det i håret. Låt håret vara blött eller fuktigt när du gör detta. Låt sitta på i ca 45 minuter och skölj sedan ur det med ett passande schampo. Upprepa en gång i veckan. Om du dessutom lägger till lite tistelolja i maten, så får du dubbel effekt eftersom fördelarna även kommer från insidan.

Tistelolja för huden

Det är inte bara håret utan även din hud som behöver en boost av tistelolja lite nu och då. Genom att både få i dig tisteloljan via kosten och samtidigt göra en ansiktsmask då och då, så kan du få en mer strålande hy. Oljan kan både appliceras på ansikte och kropp. Detta är speciellt bra om du har torr hud och vill återfukta den och behålla fukten. När åldern påminner oss så ser vi också att huden blir slappare och att den även blir känsligare och lite torr och sträv. Med lite tistelolja syns detta inte lika tydligt och huden får sig dessutom en genomkörare som gör att den verkar yngre.

TisteloljaVitaminerna och tisteloljans nyttiga fetter hjälper till att reparera huden och bistå med den näring den behöver för att hålla sig vid god vigör. Tisteloljan ingår ofta som en viktig del i hudoljor eller lotions, alternativt i vissa ansiktskrämer men sanningen är den att den gör sig lika bra i outspädd form. Dessutom absorberas den lätt av huden utan att kladda. Tisteloljan har linolsyra i sig, vilket gör att den är extra bra mot acne. Linolsyran som anses vara ett kraftfullt vapen mot just finnar och acnebenägen hy, kan användas dagligen och gör gott, invärtes som utvärtes. En daglig användning av lite tistelolja i ansikte gör alltså att du lättare kan eliminera finnar och fula porer samt eksem i viss mån. De som har använt mycket kortison på huden i form av salvor och lösningar, kan ibland få problem med förtunnad hud mm. Även här hjälper tisteloljan till att återuppbygga huden. Använder du tisteloljan med lite neemolja, kan du få en ännu bättre effekt. Då tisteloljan är en svag olja kan den användas ofta, men ta inte på alltför mycket utan endast lite grann om du ska ha den i ansiktet. Lagom är bäst!

Få invärtes positiv verkan med tistelolja

Som många andra oljor, gör sig tisteloljan även bra i kosten. Då den emellertid är lite svår att få tag på, kan det vara bra att veta att man inte ska slösa för mycket då det kan kosta lite extra eller ta tid att få en ny produkt. I maten kan det vara en fördel att droppa i lite tistelolja i samband med en organisk dressing eller droppa på över en gryta. Man ska helst inte steka i tistelolja utan ha det som ett slags extra tillbehör när man lagar mat, såsom i marinader eller i salladsdressingar, där den med sin nötiga smak bidrar till extra njutning för gommen. Då man bara behöver några droppar kan man i stort sett ringla över det varsomhelst på mat som gör sig bra med några droppar olja.

Tisteloljan är rik på omega-6 fettsyror som vi behöver för att sänka kolesterolnivåerna i kroppen och befria artärer och vener från slagg. De balanserar även blodsockernivåerna, vilket gör att du inte blir lika sugen på sött. På så vis är den bra både för diabetiker och överviktiga. Omega-6 bränner nämligen istället fett, då många andra onaturliga oljor istället lagrar det i kroppen.

Tisteloljan har även en benägenhet att vara bra mot leversjukdomar. Oljan hjälper nämligen till att skydda lever och gallblåsa. Anledningen sägs vara ämnet silibinin som anses ha denna beskyddande verkan. Dock finns det inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att med 100% säkerhet säga att så är fallet.

Var köpa tistelolja?

Tisteloljan är fortfarande inte så vanlig som många andra oljor på marknaden. Visst finns den att få men ibland kan du behöva skicka efter den. Om du bor i en storstad med en del stora apotek kan du dock ha en möjlighet att finna tisteloljan på någon av deras hyllor. Tänk på att när du köper tisteloljan, ska denna vara av ekologiskt kallpressat format så att du kan vara säker på att inga onödiga tillsatser är inkluderade.

En liten historielektion om tistelolja

Tisteloljan har funnits i många årtusenden. Från början användes den i Egypten ca 1500-100 f.Kr. där man utvann oljan ur färgtistelns frön. Vid den tidpunkten användes den aldrig i maten utan masserades in på huden om man drabbats av djur- eller insektsbett.
Nuförtiden ingår den som skönhetsmedel och i Japan använder man den även mycket inom kosmetika. Den utvinns även ur mjölktistelns frön. Idag importeras mycket frön till Europa där man pressar oljan, bl.a. i Tyskland som annars också är specialister på naturläkemedel. Den kallpressade oljan har en lite starkare lukt än den varmpressade, men båda två är ändå relativt neutrala i både lukt och smak.

Hållbarhet och förvaring

En liter tistelolja brukar kosta från 70 kr uppemot 350 kr, beroende på vilken volym man vill ha samt vilken kvalité. Det är därmed en ganska dyr olja. Däremot har den en relativt lång livslängd och kan hålla mellan 1,5-3 år. Den ska helst förvaras i ett svalt och mörkt rum, i ett mörkt och lufttätt kärl för att inte härskna.

Tistelolja och djur

Man har i vissa fall upptäckt att tistelolja i riklig mängd kan ge upphov till enstaka tumörer på djur så var därför försiktig med att låta dina husdjur som hund eller katt, förtära den.
 
Läs mer: Stora fördelar med silversalva till både människor och djur.

Sammanfattning

Tisteloljan har ett brett användningsområde och blir alltmer populär. Den är perfekt att använda tillsammans med andra eteriska oljor då dess egenskaper tas upp ännu bättre, såsom solrosolja, vetegroddsolja och sesamolja. Tisteloljan kan användas på både hår, hud, naglar och i maten men den bör inte värmas upp utan användas i kalla såser eller dressingar, marinader och liknande. Sedan är det upp till användaren att se hur oljan påverkar kropp och själ!

Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:17:06

Testvinnare - Bästa Tistelolja

  • Biofood Tistelolja EKO
  • Pharma Nord Bio-T
  • Elexir Pharma CLA Thistle & Tan
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
79 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5