Rosenvatten

Det är många som får en drömsk blick och en trevlig bild i huvudet när man talar om rosenvatten. Doften är frisk och härlig och produkten kan både användas som smaksättning och som skönhetsvård.

Rosenvatten kan man både köpa och tillverka själv och det har en rad egenskaper som är värda att lista. Många menar att den har en berusande essens och innehåller många hemligheter som är en lisa för alla sinnen. De flesta använder dock rosenvatten endast för den himmelska doften, men faktum är att den har fler positiva sidor än så. Den sensuella lukten varvat med mjukgörande och uppfriskande effekter gör rosenvattnet till en oumbärlig produkt i de flesta badrumsskåp idag, och vill man sätta lite piff på olika desserter så är vattnet också en räddare i nöden.

Rosenvattnet har funnits med i tusentals år som smaksättare och skönhetsvård men det var inte förrän på sena medeltiden som det spred sig till Skandinavien och användes flitigt i matlagning. Sedan dess har det mer och mer börjat förekomma inom skönhetsindustrin och rosenvatten vid matlagning har fått maka på sig.

Rosornas fördelar

Äkta rosenvatten består egentligen bara av två ting - vatten och rosenblad. Och som vi alla vet så har rosor en rad egenskaper som skönhetsvården har tagit fasta på. Bland annat så kan vi alla förvänta oss sammandragande effekter och lindrande, vilket gör att de lämpar sig för olika inflammationer. Ett tips är att stryka lite rosenvatten på ögonlocken om du har ögoninflammation för att lindra svullnad och klåda. Dock ska man först koka upp rosenbladen med vattnet, låta svalna och sedan stryka på med en bomullstuss.
Rosenvatten används också flitigt vid vissa hudåkommor och sårläkning. Genom rosor sprayatt stryka eller badda med rosenvatten på sår, utslag och allmänt åldrad hud, kan man få se en liten uppstramande effekt samt sammandragning och påskyndande av läkningsprocessen.
För invärtes bruk gör rosor också mycket gott. Bland annat är det särskilt bra för matsmältningen. Rosor renar tarmar och motverkar förstoppning och man kan göra alla möjliga maträtter, efterrätter och teer på dem. Många gör helt enkelt rosenté som sedan också kan användas för utvärtes bruk, medans andra bara strör rosenblad på salladen och hjälper tarmarna på traven på detta enkla sätt.
Att andas in rosenvatten hjälper också luftvägarna och bidrar till bättre andning om man t.ex. är förkyld eller har influensa. Men vid detta tillfälle bör man också ha med fröna från rosenbusken som finns kvar när rosenblomman har torkat. Koka upp allt och sila bort överflödet. Den vätska som är kvar kan du sedan andas in med en handduk över huvudet i 10-15 minuter så känns det genast bättre.

Rosenvatten i skönhetssyfte

Man kan inte sticka under stol med att rosenvatten främst används för att göra oss vackrare. Många har till och med en flaska i skåpet som de ständigt fyller på för att försköna sig själva under grå och trista vinterdagar eller när badsäsongen närmar sig. Eftersom det är antiinflammatoriskt så baddar man det ofta under ögonen om man lider av svullna ögon eller fula påsar som kan bildas om man är trött och stressad. Samtidigt bleker rosenvattnet olika fläckar och andra skavanker på huden såsom bristningar, solfläckar och prickar. Även små rynkor går att dölja lite mer om man är ihärdig med rosenvattnet, även om man helst måste ta till lite mer drastiska åtgärder om man vill bli helt rynkfri.
Ta lite rosenvatten på en bomullstuss och badda på de mörka cirklarna under ögonen eller på fläckar som uppkommit med åren och du brukar se en liten Rosa Rosskillnad på direkten. Rosenvatten innehåller både en stor mängd C-vitamin samt E- och B-vitamin. Båda är till för att läka och skydda mot fria radikaler samt bygga upp hudens egna kollagen och se till att nytt bildas. Med ämnen som pektin och tannin gör vattnet också att huden blir fastare och renare. Om du således lider av acne så är det perfekt att ha en flaska rosenvatten att stryka på morgon och kväll.
Sist men inte minst hjälper rosenvatten även till att förhindra håravfall till viss del. Rosornas egenskaper stärker hårsäckarna och motverkar uppkomsten till att hårstråna faller av. Det är dessutom avslappnande och ger en skön förnimmelse av lugn och friskhet.

Att göra eget rosenvatten

Rosenvatten kan enkelt köpas online eller på apoteket men man kan också göra sitt eget om man är flitig och har tid. Det tar inte lång stund och du vet vad du har stoppat i flaskan. Gör så här:

  • Börja med att plocka rosenblad - helst röda och rosa som har mest doft. Det är dock väldigt mycket rosenblad som måste plockas, minst ett halvt kilo så ge dig av tidigt på morgonen då rosorna är som bäst.
  • Använd en halv liter destillerat vatten, vilket alltid rekommenderas när man ska göra ansiktsvatten. Destillerat vatten kan man göra själv eller köpa i butikerna. Koka upp det och tillsätt rosenbladen. Koka på hög värme!
  • Nu kommer det viktiga. När det har börjat koka sätter du ned värmen men sätt alltid över ett lock eftersom det är ångan som gör att rosornas egenskaper stannar kvar i kastrullen och lägger sig i rosenvattnet. Låt det sjuda i 10 minuter och stäng sedan av plattan för att låta svalna i 30 minuter.
  • Nu är det dags att sila. Sedan häller du allting i en rengjord glasflaska med lock som du sedan sätter in i kylskåpet. Rosenvattnet är redo att användas redan nästkommande dag. Man kan låta rosenvattnet stå i badrumsskåpet men det är alltid bättre om det är avkylt när det används, dels för att det blir en friskare känsla och dels för att det håller sig längre då.

Användning i matlagning

Du kan med fördel använda rosenvatten till en mängd maträtter och godsaker. Att stänka i lite rosenvatten i marsipan när du bakar ger en oerhört god smak som också är uppfriskande och inte lika söt. Även i bröd är det gott att ta i lite rosenvatten. I bland annat Östeuropa finns det många brödsorter som är helt baserade kring rosenvattnets smaker och det gäller även i kakor och desserter. De bakverk som främst är förknippade med rosenvatten är turkish delight där man använder speciella rosenvatten för att få till den där goda smaken.

Även i maträtter går det hur bra som helst att ha i lite rosenvatten som krydda som sätter lite sting på maten. Det finns massor av recept att hitta på nätet där rosenvatten ingår och vill du inte följa något specifikt så kan du självklart prova dig fram som du själv vill. Tänk dock på att alltid använda 100 % rent rosenvatten utan några som helst tillsatser om du bakar eller lagar mat med det. I annat fall blir inte smaken god och de effekter som normalt kommer till nytta, uteblir. Rosenvattnet får heller inte innehålla någon alkohol, vilket är vanligt i vissa produkter för att tillsätta ännu mer doft. Detta är då mer av en parfym och att laga mat med det kan vara rent skadligt. Äkta rosenvatten kallas också rosenhydrolat. Ofta är de billigare varianterna de dåliga, så om man vill ha äkta rosenvatten bör man betala lite mer. Vill du vara helt säker, gör ditt eget rosenvatten. Att laga mat med rosenvatten är dock mer vanligt utanför Skandinavien som i Mellanöstern eller i Asien. Därför kan det vara lite klurigt att hitta recept på svenska. De flesta är på engelska men då de flesta idag talar engelska bör detta inte vara något bekymmer.
 
Läs mer: Macapulver för matlagning och som kosttillskott

Var kan man köpa rosenvatten?

Rosenvatten finns i alla olika hälsokostbutiker eller på apoteket i vanliga fall. Du kan också hitta det online på olika hälsosajter. Märkena är flera och det viktiga är att du köper så renat rosenvatten som möjligt. Därför är det många som faktiskt föredrar att göra det själva, men om man inte har tillgång till rosenbuskar då vissa även vill ta med fröna från frukten, så får man helt enkelt köpa det själv.

Hur mycket ska man ta?

När man har ett rent rosenvatten hemma så gäller det att inte överdosera, speciellt om man ska använda det till matlagning. 1-2 teskedar räcker gott och väl, i annat fall kan det få en besk smak. Även i badvattnet ska man inte ta för mycket. Några droppar eller ett par teskedar är praktiskt för att få en avkopplande stund fylld av romantiska och uppfriskande dofter.
Ett tips är att lägga lite rosenvatten i en sprayflaska och spraya på ansiktet några gånger om dagen. Då håller huden sig fuktig, vilket är bra om du sitter framför datorn mycket eller arbetar inomhus i kontorsmiljö.
Senast Uppdaterad: 2020-04-03 12:23:34