Sheasmör

Sheasmör doftar inte bara helt gudomligt - det är även en förträfflig hudvårdsprodukt som ger både välbehag och en finare hud. Smöret används flitigt i Afrika där det sägs ha reducerande effekt på bristningar samt vårdar huden överlag. 

Det positiva med Sheasmör är att det kan användas precis som det är. Det smälter när det överstiger en viss temperatur och ofta räcker det med att smörja in det på huden i solen eller på varm hud, så får man en uppfriskande kur och en vårdanden kräm som är perfekt för torr och sprucken hud.

Sheasmöret ingår dock inte bara som det är utan blandas även i andra krämer, salvor och ekologiska produkter.

Två olika sorter

Man brukar skilja på främst två olika sorters sheasmör. Det västafrikanska och det östafrikanska. Det som skiljer dem åt är växtsättet, skörden samt dess art och ursprung. Även konsistensen kan vara varierande även om de båda sorterna utvinns ur samma träd - vitellaria paradoxa.
Smöret kommer inte från själva trädet utan från de fina nötterna som växer på det. Dessa nötter är stora som kastanjer och mycket rika på fetter.
När man framställer sheasmör så tar man först bort frukterna och tar tillvara på köttet som äts. Sedan får resten av nötterna delas och torka i solen. Nötterna skalas och krossas ytterligare för att man ska komma åt själva kärnan där sheasmöret finns. Kärnan kallpressar man för att utvinna smöret och de goda fetterna som sedan används precis som de är till hudvård och liknande.
Hur man skördar nötterna har stor betydelse och de som gör det bäst är lokala boende, främst kvinnor som har nedärvt kunskapen och således bidrar till försörjningen i de fattiga områden i Afrika där växten står.

Det västafrikanska sheasmöret

Med ett annat namn kallar man denna sort även för paradoxa. Det är fastare än sin kusin som i sin tur har fått namnet nilotica. Det är svårt att tänka sig detta smör som hudvårdsprodukt när den befinner sig i rått tillstånd för då luktar den inte särskilt gott. Dock kallfiltrerar man smöret som då tappar sin illaluktande doft och kan sedan användas inom hudvården. Även den grådaskiga färgen försvinner vid framställandet och återfinner sin vita nyans som ser betydligt aptitligare ut.
Paradoxa har dock en rad välvårdade ämnen i sig som både ger skydd mot solens strålar och som återfuktar huden i stort. E-vitaminer är det också fullt av och sheasmöret har rykte om sig att vara särskilt bra mot inflammationer. Det passar därför perfekt både på stranden och efteråt om man har bränt sig.

Det östafrikanska sheasmöret - nilotica

Det östafrikanska sheasmöret har en underbar kakaodoft och är både mjukare Sheasmor Virginiaoch behagligare att se på med tanke på färgen. Detta smör har mycket starka antioxidanter och även andra egenskaper som har anti-age effekt och motverkar inflammationer. Det innehåller även omega-9 som gör att detta smör absorberas lättare av huden och smältpunkten är också lägre än det västafrikanska smöret. Konsistensen är lite grynigare än det västafrikanska som är helt slätt när det är klart. Grynigheten består av fettmolekyler som orsakar små klumpar men när det värms upp försvinner dessa givetvis.

Vad används sheasmör till?

Sheasmör är framför allt till för hudvård men man kan även ha den i håret. Dess egenskaper gör den till en perfekt mild solskyddsfaktor och lugnar ner bränd och solskadad hud. Det ingår ofta precis som det är i body butters men ofta lägger man i en dos i olika shampoon, i duschkrämer, moisturizers samt andra produkter för att ge återfuktande egenskaper och ge en behaglig doft. Det bästa är att använda rent sheasmör som inte är behandlat, åtminstone om man vill ha det direkt på kroppen. Sheasmöret motverkar skadorna av de fria radikalerna och har anti-inflammatoriska egenskaper för både hår och hy.

En lisa för huden

Det sheasmöret gör för ditt ansikte är något du kommer att fascineras över. Trots att det är ganska fett så är den bra både mot finnar och mindre blemmor, dock ska man inte ta för mycket av det. Det fungerar perfekt som en hud peeling och kan strykas på små utslag, brännskador, insektsbett, bristningar, ärr och viss acne. Även tillstånd som eksem och rosacea kan behandlas med sheasmör och har du någon svullnad någonstans så kan du också med fördel stryka på lite av det goda smöret.
Torr hud kan orsaka alltför mycket kliande som i sin tur orsakar ännu mer obehag. Om du lider av någon form av utslag på huden kan du med fördel använda sheasmöret som återfuktar din hud och avlägsnar flagorna. Smöret går även mycket bra att använda på små barn, men ta då sheasmör som är helt ekologiskt utan att ha en massa tillsatser i sig. Passar därför till barn som kanske har fått lite blöjeksem.
Även blivande mammor kan dra rejäl nytta av sheasmörets egenskaper, både under och efter graviditeten. Produktens egenskaper lämpar sig nämligen mycket bra för kvinnor (och män) som inte välkomnar hudbristningar. En hudbristning uppkommer vanligen när huden har tänjts ut för mycket för att sedan dra ihop sig för snabbt och detta är lättare att drabbas av ju yngre man är. Men självklart är det vanligt när man är gravid och då kan det drabba alla åldrar. Det viktiga är att man smörjer in magen varje dag med antingen sheasmör eller mandelolja - två produkter som innehåller rikligt med både vitamin A och E. Smörj i cirklande rörelser vid magens alla hörn och se till att få med alla ytor minst ett par gånger. Har man redan fått bristningar så är det lättare att behandla dem ju yngre de är, dvs om de är röda. Vita hudbristningar brukar sitta där de sitter men då finns det också andra alternativ att ta till och samtidigt låta huden läka med hjälp av sheasmör.
Rent sheasmör bäddar för en frisk hy.

För håret

Efter ett antal hårfärgningar, kemiska behandlingar, plattänger och lockstavar så kan det vara skönt för håret att få en liten vilopaus. Ofta känns håret torrt och livlöst efter alla behandlingar och även om man har i värmeskydd innan värmen av stylingverktyg, så kan håret i slutändan ändå förlora sin glans. Då passar det Happybra att lägga i lite varmt sheasmör och massera in från hjässan till topparna. Eftersom sheasmöret även har ett solskydd i sig så passar det också bra att ha i lite av den varan i håret. För på sommaren utsätter man sitt hår för mycket påfrestning även om man inte tänker på det. Sol och saltvatten sliter ordentligt på håret och den vackra färgen man gjorde innan semestern, har nu plötsligt blivit gulaktig med sträva toppar.
För att återfå glansen på håret och för att få stråna att sluta sig igen, så kan sheasmöret vara räddaren i nöden. Samtidigt fungerar det som ett slags värmeskydd så strax innan du ska använda ditt stylingverktyg, kan du gott och väl lägga i en liten klick sheasmör i håret och massera in. Ta inte mer än en hasselnöts storlek för du vill inte att håret ser fett ut.
Du kan även göra en liten inpackning.

  • Ta en matsked sheasmör och smält det i mikron eller i ett vattenbad
  • Tillsätt lite eterisk lavendelolja
  • Massera in det i hela håret och låt verka en halvtimme
  • Skölj sedan med ett milt schampoo.

Om du upprepar denna kur någon gång i månaden så får du i regel ett friskare och starkare hår, du kan även förhindra håravfall som vissa män och kvinnor lider av. Speciellt om du är kvinna är detta mycket känsligt, så varför inte inhandla lite sheasmör och se hur det verkar?

Inpackning med sheasmör är även bra om du har torr och kliande hårbotten och/eller lider av mjäll eller psoriasis. Istället för att ta kortisonvätska och dränka in hårbotten med, så kan du använda lite uppvärmt sheasmör och massera in. Tänk också på att använda ett milt schampoo om du har ett eller flera av dessa tillstånd.

För läpparna

Tillhör du dem som har torra läppar konstant och förbrukar läppcerat efter läppcerat? Med sheasmör kan du få tillbaka dina mjuka läppar, något som är bra att veta på vintern när läpparna får utstå mycket eller vid en fillerinjektion då läpparna tenderar att bli lite torra ibland, strax efter behandlingen.

För muskelvärk

Sheasmör kan även ha en lugnande effekt på trötta och stela muskler och om du låter någon massera dig eller om du själv vill försöka dig på det, så kan du använda lite sheasmör i nacken eller på ryggen. I Afrika använder man detta smör speciellt till ledvärk eller muskelsmärta och då mycket av smärtan uppkommer i samband med svullnad, så är sheasmöret effektivt då det tar ned graden av just svullnad. Artrit och reumatism är relativt ovanligt i Afrika, också på grund av värmen men här i kalla Norden kan du som har problem med lederna, använda dig av sheasmör för hemmabehandlingar. Kanske du förmodligen behöver kompletterande behandling, men alla bäckar små...

Kan man äta sheasmör?

Svaret är ja, om det är obehandlat och helt ekologiskt, dvs precis som det är när det har framställts ur nöten. Sheasmör används ofta inom matlagningen i afrikanska länder och speciellt det östafrikanska smöret har en kakaoliknande doft som inte går av för hackor. Det blir således en finfin krydda i grytan.
Tänk dock på att aldrig äta sheasmör som ingår i andra produkter och titta alltid på innehållsförteckningen när du köper smöret. Att gå till en hudvårdsbutik och börja smaska i sig innehållet i burken kanske inte är en sådan bra idé. Välj därför en hälsokostbutik eller en livsmedelsbutik som säljer smöret eller kolla med försäljaren först innan du stoppar i dig mer av denna vara. I värsta fall kan du bli ordentligt sjuk.

Sheasmör i rätt mängd och utan andra ämnen, hjälper till att förhindra eller förbättra tillstånden när man har diarré. Dock ska man vända sig till en person som vet hur det ska lagas eller läsa sig till den informationen så att det blir rätt hopkok som görs. Bästa resultat får du också om sheasmöret förekommer tillsammans med andra livsmedel som botar diarré. Tillsammans utgör dem den perfekta grytan med "anti-diarré" egenskaper.

Det kan också vara ett bra alternativ till olivolja, smör eller andra fetter när man lagar mat. Sheasmöret har kolesterolsänkande egenskaper så varför inte smörja pannan med detta istället för vanligt smör eller margarin? Mycket gott till pannkakor som efterrätt eftersom den kakaoliknande doften inpräntas i pannkakorna.

Hur förvarar man sheasmör?

Tänk på att sheasmör smälter vid 30-40 grader så man ska inte förvara det i solen eller i ett alltför varmt rum. Det bästa sättet är att förvara det svalt och smälta det efter behov. Rent sheasmör är också känsligare än behandlat sådant så ha det i en lufttät behållare i kylskåpet eller i ett svalt skafferi. Vanligtvis brukar det hålla så i två år och för att veta att smöret fortfarande är okey, kan man lukta på det. Om doften känns lite härsken eller sur, bör du byta ut smöret mot en ny förpackning. Många tillverkare tillsätter vitamin E för att ytterligare få en längre hållbarhetsperiod.

Lukten av sheasmör ska alltid vara naturlig och känner du minsta tecken på syntetisk doft, så ska du åtminstone inte äta det. Se också till färgen. Ju ljusare färgen är, desto mer behandling har smöret förmodligen fått.