Bästa Tandblekning 2021

Skinande vita tänder är bland det vackraste som finns och idag finns det många metoder att uppnå snygga resultat med. Tandläkare genomför procedurer som ger imponerande resultat men det finns också många hemmakurer som är riktigt bra, och här kommer du kunna läsa om de olika alternativen.

Att ha vita tänder innebär inte bara att du ser fräschare ut utan också att du känner dig piggare och gladare, vilket i sin tur leder till extra vackra leenden. Bra eller dåliga tänder kan påverka självförtroendet på ett mycket djupgående sätt, och att ha lite sneda men vita tänder är alltid att föredra framför raka och missfärgade. Så sätt tänderna i så mycket information som du kan, och börja din egen, personliga resa mot det perfekta leendet!

Tandens uppbyggnad

Som vuxen så har du 32 tänder i munnen och de sitter rotade i käkbenet och tandköttet med ett slags naturligt cement. Tänder består av flera olika ämnen och lager: i mitten sitter pulpan, en känslig nerv med konstant blodtillförsel som är omgiven av vävnader och allra ytterst den stenhårda emaljen. Den del som sitter högst upp på tanden kallas för kronan, och det är den som syns av omvärlden när man till exempel pratar eller ler. Det här är kroppens hårdaste del och gör det möjligt för oss människor att under en hel livstid kunna tugga och äta allt från växter och rötter till kött och senor, att kunna bitas och gnaga och att hålla saker på plats i munnen. Emaljen består av olika proteiner och mineraler, men den viktigaste beståndsdelen är en form av kalcium kallad hydroxylapatit som håller tänderna så starka som möjligt. En annan viktig del för tändernas och munnens hälsa är saliv, som fungerar rengörande och återfuktande.

Hur blir tänder missfärgade?

När en tand blir missfärgad så brukar det antingen bero på att den yttre delen, det vill säga emaljen, blivit sliten eller färgad eller att tanden inte mår bra inifrån, i de flesta fallen pulpan. Det allra vanligaste är att missfärgningen är ytlig och det finns en rad bovar i dramat:

  • Dålig tandhygien
  • Rökning
  • Snus
  • Kaffe, te, rödvin och läsk
  • Vissa livsmedel som bär, balsamvinäger och curry

Emaljen kan också drabbas av förslitningar och frätningar som bland annat orsakas av att man äter mycket sur mat som till exempel citrusfrukter, borstar tänderna med för hård tandborste eller att man äter vissa mediciner som höjer surhetshalten i saliven. I de fallen blir tänderna gula av att de inre skikten av börjar ”lysa igenom”, och inte att det finns fläckar på utsidan. Du kan jämföra det med en missfärgad vägg därhemma: den kan antingen se smutsig ut för att någon råkat spilla på den eller för att du har täckt den tidigare gula väggen med en för tunn målarfärg. Om pulpans blodtillförsel blivit strypt eller om en människa lider av någon sjukdom som förhindrar en bra cirkulation kan tanden också bli missfärgad inifrån, och det är inte ovanligt att den då blir mörkare och gråaktig.

Hur funkar blekning?

Beroende på vad det är som orsakat dina tänder att vara missfärgade så finns det flera tillvägagångssätt att få bukt på problemet. Är det frågan om en ytlig missfärgning så brukar speciella tandkrämer och geler fungera bra, men om problemet sitter på insidan så kan en tandläkare gå in och fylla tanden med ett vitt ämne som lyser igenom, men det är inte lika vanligt.
Grundprincipen med blekning är att man gör emaljen vitare med hjälp av naturliga eller kemiska ämnen som fungerar blekande och det finns många produkter som fungerar bra. Hur vita tänderna blir beror dels på hur mycket de behandlas, dels på vilka metoder som tillämpas. Resultaten kan också variera från individ till individ då allas tänder är unika.

Olika tandblekningsmetoder

För dig som vill bleka tänderna så finns det två huvudsakliga tillvägagångssätt: tandläkaren eller hemma. Över lag så går det snabbare att bleka tänderna hos tandläkaren men kostar desto mer, medan hemmametoderna tar längre tid men inte kräver att du gräver lika djupt i plånboken. Om det är en ren tidsfråga, till exempel att du vill ha vita tänder inför ett tillfälle som ligger nära i tiden som en resa eller en konferens så är det bäst att gå till en tandläkare, men om du inte har lika bråttom så finns det utmärkta sätt att göra det på egen hand. Många människor lider av tandläkarskräck och även om det inte gör ont att bleka tänderna så är bara tanken på ett tandläkarbesök ångestfyllt, och för dem är en riktigt skänk från ovan att kunna uppnå fina resultat på egen hand.

Tandborste

För att hålla emaljen så ren och fri från slitage som möjligt så bör man alltid välja en mjuk modell. Många tror att stå och skrubba med en stengård borste ger de bästa resultaten men faktum är att det i själva verket bara sliter ner ytan och så småningom få det gulaktiga tandbenet inuti att börja synas igenom emaljen. Det finns bra eltandborstar som rengör väl men som också stannar om användaren trycker för hårt, liksom manuella modeller som är specialdesignade att komma åt svåra partier.

Tandkräm

Att använda tandkräm känns inte bara fräscht när man borstar tänderna, utan kan också vara ett sätt att hålla dem vita och blanka. Beroende på vad de innehåller så brukar olika tandkrämer fokusera på olika problem, till exempel ilningar, karies eller missfärgningar. Ibland kombinerar de flera ämnen för att attackera problemen från flera håll. De krämer som är särskilt framställda för att bekämpa missfärgningar och bleka ytan utan att slita på den kan innehålla ingredienser som aktivt kol som bleker, fluor som bekämpar karies, mint eller citrus som både fräschar upp och som motverkar inflammationer och salt som är antibakteriellt och stimulerar salivtillförseln.

Bikarbonat

Att använda bikarbonat mot smuts och fläckar i hemmet är en gammal, beprövad metod men faktum är att det också är ett utmärkt tandblekningsmedel. Blanda pulvret med lite vatten så att det får en tjock konsistens likt en vanlig tandkräm och borsta sedan tänderna med en mjuk tandborste utan att gnugga för hårt och intensivt. Skölj ordentligt efteråt och upprepa behandlingen varannan vecka tills du uppnått det resultat du vill ha.

Blekningsgel

Vill man mer aktivt gå in för att bleka tänderna så finns det kurer och kit där man genomgår en behandling under en viss utsatt tid. Här handlar det om en kemisk blekning där man använder ämnen som peroxider i låga doser och där det är extremt viktigt att följa instruktionerna noga då de kan fräta på emaljen om de används fel eller för mycket.

Genom att fylla en tandskena med gelen bleker man här tänderna genom att ha skenan i munnen under en utsatt tid, oftast 15 - 30 minuter, under några dagar. Andra skenor kräver att man sover med dem för att få resultat. Tänderna blir vitare allteftersom skenorna används och resultatet håller från några veckor till flera månader. Det finns också färdigpreparerade tandremsor för engångsbruk som är snabba och enkla att använda.

Tandblekningspenna

En populär produkt är tandblekningspennan då den är ännu lättare att använda än remsor. Pennan ser ut som en tjock tuschpenna med en liten borste längst ut, och genom att trycka lätt på den kommer det ut tandblekningsgel som man sedan penslar på tänderna och låter sitta en kort stund med öppen mun. En bra metod om man bara har en lättare missfärgning men då den är relativt mild så tar det ganska lång tid att uppnå resultaten, och den fungerar inte om man har svåra missfärgningar. Tandblekningspennor skiljer sig åt mellan olika tillverkare och för att ta reda på vilken som har bäst effekt kan vi rekommendera att kolla in Bästa-tandblekningen.se, där de har testat tandblekningspennor. 

Munsköljningar

Att regelbundet skölja munnen är inte bara bra för hygienen utan kan också bli en allierad i kampen mot missfärgade tänder. Genom att lösa upp fläckar blir de lättare att borsta bort, och då plack och karies motverkas undviker man några av de vanligaste orsakerna till gulnande gaddar.

Laserbehandling

Den ”tyngsta” metoden är att låta en tandläkare göra blekningen, och idag har det blivit allt vanligare med laserbehandlingar. Efter en ordentlig rengöring av tänderna får patienten sitta med en gelfylld skena och gelen brukar vara starkare än den man köper för hemmabruk. Med laserns hjälp hettas gelen upp, vilket gör att den verkar snabbare och mer intensivt. Efter behandlingen på tandläkarmottagningen kan man få med sig ett kit att fortsätta använda i några dagar, och resultatet kan vara i flera år om man sköter sina tänder rätt.

Förebyggande åtgärder

Några ord bör också ägnas åt förebyggande åtgärder, då det optimala självfallet är att inte få missfärgade tänder i det första taget. Som redan nämnts så är en god munhygien A och O för att tänderna ska hållas vita, och det innebär att man borstar tänderna minst morgon och kväll, använder tandtråd eller tandstickor regelbundet och att man sköljer tänderna då och då. Som förälder är det något man kan inpränta i sina barn från en mycket ung ålder!

Att röka, snusa och konsumera missfärgande drycker som te, kaffe och rödvin är andra sätt att få missfärgade tänder och är därför bra att undvika så mycket som möjligt. Socker kan ge missfärgningar i det långa loppet då det orsakar karies och frätningar, och därför bör läsk och godis begränsas till högst ett tillfälle i veckan. Tandläkare brukar också rekommendera att man konsumerar mat och dryck (vatten räknas inte) max fem gånger om dagen så att munnen får en chans att återställa sitt naturliga PH värde.

Efter behandlingen

När du har gjort en tandblekningsbehandling, vare sig det skett hemma eller hos tandläkaren, är det inte ovanligt att du upplever en viss överkänslighet i munnen. Den kommer att gå över på några dagar och är ingenting att oroa sig över. Däremot finns det en sak du kan göra för att orsaka ett riktigt problem som blir svårare att överkomma, och det är att äta eller dricka något missfärgande direkt efteråt. På grund av ämnena som används vid tandblekning så är emaljen tillfälligt uppluckrad, och därför brukar man skölja med flour för att stärka den efteråt. Det är också rekommenderat att använda särskilda tandkrämer som bygger upp emaljen och skyddar tandhalsarna och tandköttet. Den tillfälliga uppluckringen gör att emaljen kan suga åt sig mycket mer än vanligt, varav en blåbärspaj eller en stor kaffe latte inte bara kan tillintetgöra behandlingen du just genomgått utan dessutom orsaka fläckar som kan vara nästintill omöjliga att få bort. Se därför till att du vet när det är OK att äta igen – står det en timme på förpackningen så vänta minst i en timme. Försök också att helt undvika de ämnen som är direkt missfärgande under de närmaste dagarna, exempelvis rött vin och snus.

Finns det några risker?

Eftersom blekning innebär att man preparerar tänderna med olika ämnen så finns det vissa som är starkare och mer frätande än andra. Det är därför viktigt att alltid följa instruktionerna till punkt och pricka så att man inte gör mer skada än nytta. Vissa upplever att de lättare för problem med ilningar och isningar efter en tandblekningsprocedur men de brukar gå över inom några veckor. För personer som redan lider av svåra ilningar, exempelvis om de har exponerade tandhalsar på grund av tillbakadraget tandkött, brukar tandläkare rekommendera att man undviker tandblekning.

Om du väljer att låta bleka tänderna på en klinik så se alltid till att det är frågan om utbildade tandläkare som ska göra jobbet. Det finns skönhetssalonger som erbjuder tandblekning men det har visat sig att de ofta använder mycket starkare medel än vad som egentligen är tillåtet, med resultat att du kan drabbas av frätskador på både tänder och tandkött. Satsa därför alltid på proffsen, då det kommer att löna sig i längden.

Om tänderna blir för vita

Vita tänder må vara eftertraktansvärt men det händer ibland att en behandling leder till att de blir för vita. Du kanske har sett Hollywoodstjärnor med tänder så blekta att de förblindar alla som ser direkt på dem! När du gör en behandling så brukar du få bildremsor på olika nyanser av tändernas färg och genom att hålla dem mot dina egna tänder kan du se var du befinner dig i nuläget. Välj sedan en färg som endast är några nyanser vitare, för ett så naturligt resultat som möjligt. Skulle det vara så illa att tänderna blir alldeles för vita så är de dåliga nyheterna att du inte kan göra mycket åt det för tillfället, och de goda att alla tänder mörknar naturligt med åren.

 

Senast Uppdaterad: 2020-10-19 14:33:26

Testvinnare - Bäst Tandblekning

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5