EMS-salva: mirakelsalvan för hudbesvär

En salva som ofta lovordas är EMS-salva, särskilt om du lider av hudbesvär som psoriasis eller eksem. Den mjukgör och jämnar ut huden, vilket också gör den bra mot rynkor. Oljan är full av nyttiga och naturliga ämnen som används inom både modern och traditionell medicin. Vi har testat den här supersalvan och utsett EMS Salva till bäst EMS-salva på marknaden 2021.

Innehållsförteckning

Vilken EMS-salva är bäst?

EMS-salva innehåller många olika ingredienser, men grunden är alltid de ingredienser som gett upphov till dess namn: E, M och S.

  • E står för Emu-salva (efter den austaliensiska strutsfågeln)
  • M för MSM (en typ av svavel)
  • S som står får kolloidalt silver.
EMS Salva
EMS Salva
Bäst i test

1. EMS Salva

9,5/10
Storlek
50 ml
Pris / ml
3,78 kr
Kundbetyg
4.6/5
Till Butik
189 kr
EMS Creme
EMS Creme

2. EMS Creme

9,3/10
Storlek
150 ml
Pris / ml
1,39 kr
Kundbetyg
4.7/5
Till Butik
209 kr

Olja från emu

Har du hört talas om emu? Emu är en stor fågel från Australien, vilken är mycket lik strutsen och i själva verket är de båda fågelarterna nära besläktade. Strutsar kan inte flyga utan springer omkring på den afrikanska kontinenten och emun är alltså den australiska motsvarigheten till dessa, då emu inte heller kan flyga.

För aboriginerna, de australiska urinvånarna, har emu varit jätteviktig under tusentals år. De har livnärt sig på det röda köttet, de har tillverkat läderprodukter av skinnen och de har utvunnit olja ur hudarna. Denna olja har haft helt otroliga egenskaper och med tidens gång har den kommit att sprida sig till västvärlden.

Den unika emuoljan

EMS SalvaEmuolja är således en animalisk olja som används inom hudvård och det forskas frekvent i vad det kan vara som gör emuolja så speciell. Det dem som föder upp och forskar på emuer vet är att emufåglar läker sina hudskador oerhört snabbt. Det är nämligen som så att emuer är väldigt aggressiva mot varandra inom respektive kön och framförallt under parningssäsongen är dusterna många. Det finns därmed tankar om att emufåglar har utvecklat något i sin hud som ser till att skadorna läker så pass snabbt att fåglarna inte behöver förlora livet på grund av dem.

Det är dock ännu oklart vad det är men det står klart att det inte enbart beror på att oljan innehåller både enkelomättade och fleromättade fettsyror. Det spekulerades nämligen om att det var dessa fettsyror som bidrog till de inflammationshämmande effekterna i emuolja men genom att jämföra med kyckling, som har en likartad fettsyreuppsättning, visade sig att kycklingen inte påvisade någon läkande effekt. En annan spekulation är att emuolja kanske innehåller någon typ av sterol, då steroler är jätteviktiga i bland annat celluppbyggnad.

Det som är klart är att emuolja kan tränga in i människans hud långt bättre än många andra oljor och fascinerande nog agerar den som en huduppbyggare, då det har visats att människors hud blir tjockare när den smörjs med emuolja.

Vad gör MSM i EMS salva?

MSM är förkorningen för metylsufonylmetan. Det kan låta väldigt kemiskt och komplicerat men i själva verket är det en typ av organiskt svavel som finns i våra kroppar. Du hittar MSM i hår, naglar, brosk, skelett och inte minst i huden. Under senare år har MSM blivit väldigt populärt som kosttillskott för att hålla kroppen i ett tipptopp skick och det är extra populärt att inta MSM vid problem med leder eller ledvärk. Detta gäller inte bara för människor då MSM även ses i djurhälsoprodukter för exempelvis hästar och hundar.

Det är känt att MSM har effekt som kosttillskott och det har också blivit populärt att blanda i MSM-pulver i salvor såsom EMS-salva i förhoppningen om att huden ska kunna tillgodogöra sig tillskottet den vägen. Här bör det dock understrykas att det ännu inte har bekräftats att så faktiskt sker men å andra sidan betraktas MSM som ett av de snällaste kosttillskotten som finns, då det kan intas dagligen utan uppehåll.

Det omdiskuterade silvret

Det finns förmodligen inget ämne som är så omdebatterat som kollidialt silver. En del väljer att använda det till det mesta och höjer det till skyarna, medan andra kallar det för humbug och rynkar på näsan åt det. I korta drag kan det sägas att anekdoterna som talar om hur bra silver är för att komma tillrätta med diverse problem är många medan forskare och tidningsartiklar, generellt sett, dementerar detta samtidigt som de menar på att det är miljöförstörande och bidrar till antibiotikaresistens.

Anledning till att kolloidalt silver tillsätts i exempelvis salvor såsom EMS salva eller att det dricks som en sorts hälosdryck, är för att det anses vara antibakteriellt. Det finns gamla historier som talar om hur silvermynt lades i kannor med mjölk och att mjölken på så vis inte härsknade utan kunde hålla mycket längre än normalt. Det är samma princip som folk vill åt när de använder kolloidalt silver inom hälsokost och hudvård - att silvret ska verka bakterie- och virusdödande. Av den anledningen används kolloidalt silver till att förlänga livslängden på produkten men också till att ta död på allt från vårtor till candidainfektioner och vidare till mer allvarliga tillstånd. Inom EU får det dock inte säljas som ett kosttillskott men däremot är det fullt lagligt att sälja det som en produkt för vattenrening.

Att silvret är kolloidialt innebär att silverpartiklarna är upplösta i vätska och att de då är extremt små. Som en jämförelse så är en så vanlig dryck som mjölk också kolloidal, då de små mjölkpartiklarna är jämnt fördelade i vätskan. Den vätska som används i kolloidalt silver är destillerat vatten och i en sådan silverlösning finns vanligen 99,999% vatten medan 0,001% är silver. Det är således en väldigt liten del silver som används och om den dessutom är utblandad i en salva, som den är i EMS-salva, så blir halten förstås ännu lägre.
 
Läs mer: Jämför 17 olika silverschampon och hitta bäst schampo för dig.

Övriga ingredienser i EMS-salva

Förutom de tre huvudingredienserna emuolja, MSM och kolloidialt silver så innehåller EMS-salva också en del andra ingredienser, som nämnt inledningsvis. Kokosoljan bidrar exempelvis till att ge huden näring och så verkar den bakteriedödande. Även ringblomma anses vara bakteriedödande och kan ha effekt på till exempel eksem. Kamomill verkar lugnande på ömtålig hud och lavendel är bland annat sårläkande och antiseptisk. Därtill är både C- och E-vitamin nödvändiga för en frisk hud och E-vitamin används dessutom för att förlänga hållbarheten på skönhetsvårdsprodukter.

Tips vid köp och användning av EMS-salva

EMS-salva är lättanvänd och den har en bra konsistens som smidigt går in i huden, mycket tack vare den berömda emuoljan. Om du önskar en ännu lättare konsistens så kan du köpa EMS créme som är mer lättflytande än salvan och anledningen till detta är att det har tillsats lite mer kolloidalt silver i krämen. För övrigt är det ingen egentlig skillnad mellan de båda produkterna.
 
Något som inte är riktigt lika bra är att EMS-salva kan utsöndra en stark lukt som en del upplever som en aning obehaglig. Det är en sådan där doft som ingen vill sprida kring sig och därmed är det hett tips att endast använda EMS-salva när du befinner dig hemma under en dag eller innan läggdags. På så vis får salvan gott om tid att gå in i huden samtidigt som du inte behöver oroa dig för att du luktar lite mysko.

EMS salva kan köpas i onlinebutiker där du köper hälsokost- och hudvårdsprodukter. Det är en unik produkt och av den anledning så ligger priset ganska högt. Samtidigt är den dryg så en 50 ml burk kan räcka långt mycket längre än du först trott.
Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:16:31

Testvinnare - Bästa Ems-salva

  • EMS Salva
  • EMS Creme
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
106 röster, Genomsnitt: 4.1 / 5