Bästa Ringblomssalva 2021

En av de mest användbara salvorna som står att finna är ringblomssalvan. Den är helt fenomenal på att återfukta och läka huden. Salvans användningsområde är oerhört brett. Till skillnad från annan hudvård så kan man dessutom, om man vill, göra ringblomssalva själv. Har du inte tid med det så har vi nedan listat de bästa ringblomssalvorna 2021.

Den bäst ringblomssalvan 2021

De ringblomssalvor som vi har undersökt är alla ekologiska och populär bland kunder. Vi har tagit hänsyn till följande faktorer i testet:

  • Innehåll - ringblomssalva ska innehålla få och naturliga ingredienser.
  • Applicering - salvan ska vara lätt att smörja in och snabbt ge effekt på huden.

Föllinge Ringblomssalva
Föllinge Ringblomssalva
Bäst i test
1. Föllinge Ringblomssalva
9,5/10
Storlek
60 ml
Pris / ml
2,48 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
149 kr
Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva
Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva
2. Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva
8,9/10
Storlek
60 ml
Pris / ml
1,25 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
75 kr
MARIA ÅKERBERG Hand Cream
MARIA ÅKERBERG Hand Cream
3. MARIA ÅKERBERG Hand Cream
8,5/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,49 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
149 kr

En fenomenal salva

Ringblomssalva är fenomenal på så vis att den är väldigt lätt att göra då den innehåller väldigt få ingredienser. Den går att tillverka på lite olika sätt men vanligtvis är den gjord på ringblomsolja, vilken bereds genom att ringblommor får dra i en eller två olika typer av oljor, till exempel olivolja och mandelolja, under en period av några veckor. När oljan anses potent nog så silas ringblommorna bort varefter oljan värms och bivax tillsätts tills den önskvärda konsistensen har uppnåtts. För att öka hållbarheten går det att tillsätta lite E-vitamin, som ju är en antioxidant, men i hemmagjorda produkter är detta steg inte något måste.

Ringblomma

Ringblomman är en växt med gula och vanligen orangea blommor som har det vetenskapliga namnet Calendula officinalis. I de engelsktalande delarna av världen är den därför känd som just Calendula men även namnet Marigold är vanligt förekommande. ringblomssalvaDen är, och har länge varit, en läkeväxt, vilket inte minst känns igen på ordet ”officinalis” i det latinska namnet. Ordet officinalis förekommer nämligen hos många läkeväxter och ursprungligen har det haft betydelsen av en sorts medicinsk verkstad, där läkande växter hanteras och bereds, men ordet har också kommit att betyda apotek.
Som växt är ringblomman en korgblommig planta och den är oerhört lättodlad. Om du planterar en påse ringblomsfrön under en vår så kan du vara säker på att du får en riklig odling och att dessa blommor sedan självsår sig till nästkommande år, förutsatt att de får chansen till det. Fröna är ganska stora, lite taggiga och krokformade, så om du önskar plocka och spara frön från ringblomma så kan du göra det med lätthet. Ringblommans doft kan inte sägas vara så där ljuv och behaglig som en ros eller jasmin men den är inte obehaglig på något vis. Kanske kan den till och med sägas ha en typisk läkeväxtdoft?
Ringblomman härstammar från de karga områdena kring Medelhavet, där den faktiskt blommar året om. Även denna faktor talar ringblommans latinska namn om, då ”calendula” syftar på den första dagen i varje månad vilket i sin tur ger innebörden av att blomman blommar varje månad. Även i Sverige är blomningsperioden extremt lång, då den som många andra växter börjar blomma någon gång under försommaren och sedan kan fortsätta med blomningen ända in i november, åtminstone i de mer sydliga delarna av Sverige.

Ringblommans läkande egenskaper

Folkmedicinen har länge använt ringblomma som en läkeväxt och de medeltida klostren lät odla ringblomma i Sverige av just denna anledning. Ringblomman har således funnits och brukats i Sverige under en väldigt lång tid. Det är främst inom hudvård som ringblomma används då den är nästintill magisk vad det gäller Ringblommasårläkning, men ringblomma är även ätbar och har använts för diverse invärtes besvär, till exempel vid besvär med magsmärtor, magsår, problem med gallan liksom problem med levern. Vid problem som dessa så har det varit vanligt förekommande att göra en dekokt på alla de delar av ringblomman som växer ovanför jorden, vilket då utesluter rötterna. Det går dock att äta ringblomman som den är och även om den inte har en typisk kryddsmak, så kan den i alla fall vara en riktig ögonfröjd på tallriken.

Ringblomssalva mot skadad hud

Det är vida känt att ringblomssalva hjälper vintertorr hy att behålla fukten och återgå till sin normala status. Att ha en burk ringblomssalva stående hemma i badrummet har därmed blivit ett måste för många som har provat att använda salvan. Detsamma gäller för hy som har skadats av solen eller som har bränts på annat vis. Få produkter är nämligen så skonsamma och bra för huden när den har blivit sönderbränd som ringblomssalvan är, vilket naturligtvis härstammar från att ringblomssalva har läkande egenskaper. Svullnader och bölder är fler exempel på ytliga problem på huden som kan få en ordentlig hjälp med från ringblommans vårdande egenskaper och ytterligare ett användbart område för ringblomssalva är om du har hudsprickor på exempelvis fötterna, då dessa kan börja läka med hjälp av ringblomssalva. Att smörja in fötterna med ringblomssalva innan läggdags och sedan stoppa in fötterna i ett par mjuka bomullssockor kan därmed vara en riktigt god idé för fothälsan.

Läs mer: Hitta den bästa dagkrämen för torr eller skadad hud.

Ringblomssalva till svårläkta sår

Det finns gott om folk som har sår som är väldigt svårläkta och som kanske till och med har funnit under många år. Ett exempel på detta är bensår som är vanligt förekommande hos exempelvis diabetiker. Ringblomssalva kan även ha god effekt på liggsår och andra trycksår, vilka annars kan vara riktiga gissel att få bukt med och dessutom kan de vara väldigt smärtsamma för den drabbade. Vad det gäller eksem och svårläkt psoriasis så har ringblomssalva en god verkan även på detta. Smörj dig gärna dagligen med ringblomssalva på drabbade områden och se hur dina problem förbättras avsevärt inom en kort tidsperiod.

Ringblomssalva för mammor och barn

När det gäller bebisar och små barn är många föräldrar väldigt försiktiga med vad de smörjer på barnens hud. Ingenting är så viktigt som deras barns välmående och med alla rapporter om giftiga ämnen i hudvård så har hudvård för barn fått ett ordentligt uppsving. Med detta sagt kan du som förälder känna dig trygg i att du kan smörja ditt barns hud med ringblomssalva eftersom denna salvan är lika barn gladsnäll mot ditt barns hud som den är mot din egen hud. Blöjeksem är exempel på problem som kan bli bättre med ringblomssalva och detsamma gäller för eksem över lag. För dig som ammar, och har fått såriga bröstvårtor till följd av detta, kan ringblomssalva vara en snäll lösning för både dig och ditt barn. I de fall som du inte har gjort ringblomssalvan själv utan köpt den, så bör du kontrollera innehållsförteckningen så att den inte innehåller något skadligt för ditt barn. I de allra flesta fall är det inte någon fara då ingredienserna brukar vara en eller ett par typer av olja, lite bivax och en gnutta E-vitamin.

Antiseptiska egenskaper

Ringblommor har också en antiseptisk egenskap. I praktiken betyder detta att sårläkningen kan förbättras genom att ämnen i ringblommorna har effekt på bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Att ett sår har lättare att läka om det slipper påverkan från dessa oinbjudna gäster faller sig ganska naturligt och denna egenskap kan förmodligen liknas vid honungens hälsobringande egenskaper, då honung också har en sådan här sårläkande effekt. Om du lider av till exempel fotsvamp kan du med detta i åtanke behandla din svamp och förhoppningsvis bli av med den till fullo.

Ringblomssalva till husdjur

Som med så många andra ämnen inom naturlig hudvård så kan ringblomssalvan användas till fler än bara människor. Om du har en hund eller en kanske en katt i hemmet som behöver lite extra hudvård så kan ringblomssalva vara en god lösning. För hundar som under vintern får torra trampdynor och kanske hudsprickor är ringblomssalva fantastisk, precis som den är på människans torra vinterhy och fotsprickor. Det är också vanligt att hundar får svamp i tassarna och att pälsen blir rödfärgad mellan trampdynorna till följd av detta, men med hjälp av ringblomssalvans antiseptiska egenskaper kan hunden få en chans att bli kvitt dessa mikroorganismer. Ringblomssalva kan dessutom anses vara säker att förtära för djuren och för många är detta en trygghet eftersom det kan vara svårt att hålla hunden borta från att slicka på sina tassar.

Senast Uppdaterad: 2021-02-11 09:42:07

Testvinnare - Bäst Ringblomssalva

  • Föllinge Ringblomssalva
  • Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva
  • MARIA ÅKERBERG Hand Cream
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
111 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5