Hudvård, hårvård och fläckborttagning med hjälp av Aleppotvål

Många av världens främsta mediciner, kosttillskott och skönhetsprodukter kommer ifrån naturen och aleppotvål är inget undantag; här har vi en gåva från Moder Jord som uppskattas av män och kvinnor världen över. Glöm exklusiva krämer och behandlingar, en aleppotvål i hemmet ger så goda resultat att många upplever att man inte behöver något annat. Med vad är aleppotvål egentligen? Hur använder man den och vilka fördelar ger den?

 

Vad är aleppotvål?

Det finns många olika sorters tvålar och de kommer i olika former och konsistenser: hårda, mjuka, flytande och till och med i pulver- och skumform. De kan vara doftlösa eller starkt parfymerade, de kan vara bleka eller färggranna, de kan ha höga halter av kemiska ingredienser eller så är de helt naturliga. Alla människor har sina personliga preferenser men om man är ute efter en ren, naturlig produkt som har många bra egenskaper så är aleppotvålen ett av de absolut bästa valen man kan göra.
Aleppotvålen är en hård tvål som är framställd med hjälp av naturliga oljor. Traditionellt sett så är den tillverkad av olivolja, olja från lagerbär, lut och vatten och då dessa alla är naturliga beståndsdelar är detta en mycket ekologisk olja då den bryts ner helt i naturen om man slänger den och om man skulle lägga den i vatten så flyter den.
Idag är det inte ovanligt att man tillsätter vissa naturliga aromer till tvålen allteftersom den blivit populärare i västvärlden och allt fler människor har börjat upptäcka dess undergörande effekter.

Historia och framställning

Ingen vet exakt när och hur aleppotvålen uppstod men dess namn antyder att den ursprungligen kommer ifrån öst, från området runt Syrien där Aleppo är huvudstad. Man vet att tvål över huvud taget först uppkom i denna del av världen så det är mycket troligt att just denna typ av tvål har sina rötter här. Det finns många berättelser om hur historiens mest berömda kvinnor, som drottning Kleopatra av Egypten, använde aleppotvål som en del av sin intrikata skönhetsritual.
Under antiken och in i våra dagar så framställdes tvålen med olivolja, en extremt viktig produkt runt hela Medelhavet. Man fyllde enorma kar med olja och hettade sedan upp dem genom att bränna grenar och kol under dem i hela tre dagar och under kokandets gång lade man till vatten och lut som fick oljans konsistens att bli allt tjockare. Efter tre dagar blandade man så sist i olja utvunnen ut lagerbär och sedan hällde man ut karets innehåll på enorma, vaxade dukar som var rektangulära som stora formar och där lät man den kallna och stelna. När den så var helt stel skar man upp den i kuber och lät den "mogna" i svala källarlokaler. Beroende på väder, luftfuktighet och allmän temperatur kunde det ta upp till ett år innan tvålen var redo att användas och det var inte förrän den fått sin rätta färg, gyllene med grön insida, som man kunde börja använda den.
Idag finns det moderna fabriker som tillverkar aleppotvål och även om ingredienserna i princip är desamma, med vissa tillsatser som aromatiska örter och oljor, så brukar man även framställa dem med en slags kylningsprocedur. Tvålen har blivit extremt populär då den har egenskaper som nästan är medicinska, bland annat då den motverkar svampinfektioner och är mycket bra för hud och hår.

Aleppotvålens egenskaper

Man upptäckte på ett tidigt stadium i historien att aleppotvålen har ett antal egenskaper som inte bara var rengörande utan även helande för hud och aleppotvalhårbotten. När människor använde den för att tvätta sig märkte de att den motverkade klåda och utslag och att den kunde rena sår och infektioner. Idag rekommenderar dermatologer och skönhetsterapeuter tvålen av just denna anledning då människor lider av hudproblem och den är också utmärkt i förebyggande syfte.
Anledningen till att just aleppotvålen är så välgörande har att göra med dess olika naturliga ingredienser som var för sig tillför olika helande och närande attribut.
  • Olivolja. När man tillverkar aleppotvål använder man alltid den finaste typen av olivolja som är känd som jungfruolja. Skillnaden mellan den och andra olivoljor är att den förvisso kommer ifrån samma oliver men att den olja som utvunnits från den är av extremt god kvalitet och har mycket låg surhet. Detta beror på ett antal faktorer som väderförhållanden, hur oliverna plockats och hur länge de stått och väntat i sina säckar på att de skall pressas.
Olivolja av jungfrukvalitet har mycket starka antioxidant effekt och man kan använda den som den är för att rena huden på ett djupgående sätt. Den mjukar också upp huden och gör den len och skinande, och det går mycket bra att använda den i håret och på naglar. Många smörjer in sina läppar med oljan och om man har tendens till herpesutslag är den dels bromsande och kan begränsa utbrotten när de kommer.
  • Lagerolja. Lagerblad har länge använts som en populär ingrediens i mat och kosmetika sedan antika dagar och ur lagerträdets blad och bär får man fram en välgörande olja som även den länge varit populär. Det unika med lagerbärsolja är att den har både en lugnande och desinficerande effekt, vilket gör att den är ett kraftfullt vapen mot hudproblem. Om man till exempel lider av psoriasis eller eksem så är det både vanligt med klåda och mindre hudinfektioner och lagerbärsoljan motverkar båda problemen.
Lagerbärsolja har också en lugnande effekt på leder och nerver, vilket gör att människor som lider av olika former av värk i nerv ändarna upplever en lindrande effekt. På samma sätt motverkar oljan också kramper och muskelryckningar och är mycket effektiv mot hosta, mag- och menskramp. Dess lugnande effekt är också bra om man känner sig lite nervös och stressad det är inte för inte som oljan är så populära bland massörer och aroma terapeuter.
 
En annan produkt som hjälper till att mjuka upp huden är mandeloljan. Läs mer om mandelolja här

Använd som en del av din dagliga hygien

aleppotvalarPrecis som vilken annan tvål som helst så kan man använda aleppotvålen som en del av sina dagliga hygien. Den finns både i hård och flytande form och man kan ha den som duschtvål eller handtvål för kropp och ansikte. Om man gnuggar den flitigt i vatten får man fram ett fint, krämigt lödder som fungerar mycket bra som 
raktvål och kan användas av män och kvinnor för detta syfte. Det som gör den extra lämplig för rakning är dess antiseptiska och lugnande effekt vilket gör attman inte blir röd efteråt och inte behöver vara orolig för infektioner om huden blir lite irriterad av rakningen i sig.
Löddret kan också appliceras på hårbottnen som en behandling mot mjäll, som i sig orsakats av en svampinfektion. Aleppotvålen motverkar både svampen och gör huden mjuk, så när man sköljer ur håret efter några minuter spolas själva mjället bort och lämnar en len och lugn hud. Upprepar man detta fler gånger kan man helt bli av med sina mjällproblem och man kan sedan använda den en gång i veckan för att undvika återfall.
Aleppotvål kommer med olika halt av lagerbärsolja och som en tumregel kan man säga att ju högre procenten är desto mer "medicinsk" blir tvålen. Har man svåra hudproblem kan det därför vara bra att börja med en extra hög halt och sedan dra ner lite på den för att bibehålla de fina resultaten. Att man dessutom får en oerhört mjuk och led hud av den är en bonus som alla uppskattar högt!