Ansiktskräm

Förutom glittrande ögon och pärlvita tänder så ger en fräsch hud bland de bästa intrycken när människor möts. En frisk hud tyder på hälsa och energi och uppfattas av många som det mest attraktiva som finns. Det här går långt tillbaka i evolutionens historia då skönhet alltid haft som grundfunktion att förmedla fertilitet och styrka, och inget säger så mycket som en frisk allround-look!

Sanningen är dock att många har diverse problem med sin hud. Det kan handla om finnar, gropar och ojämnheter, bristningar, solskador, rodnader eller en hy som är för fet eller för torr. Orsakerna är många men oavsett vilka de är så känns det ganska trist att inte ha en fin hud. Som tur är finns det nuförtiden fler bra hudvårdsprodukter än någonsin och forskningen går ständigt framåt.

En lång historia

Människan tycks ha jobbat med sin hud i alla tider och i vitt skilda kulturer världen över har man framställt olika produkter för att motverka akne och rynkor, att skydda huden mot solen och kylan och att ge den en jämn och mjuk kvalitet. När det kommer till just ansiktet så började man experimentera med oljor, lera, örter och honung för att framställa krämer för flera tusen år sedan och redan i Bibeln finns det beskrivningar av olika slags kosmetika. I det antika Grekland och Rom var kvinnor särskilt noga med att skydda huden mot solbränna men hade också krämer för ansiktet för att hålla hyn så fräsch och ungdomlig som möjligt.

Under medeltiden, särskilt i det kristna Europa, så kom smink att betraktas som något av ondo och användes nästan uteslutande av prostituerade och skådespelare. Det gjorde att kvinnor av alla klasser blev extra intresserade av att hålla huden så fin och rosig som möjligt, och man använde bland annat örter och rosenvatten i skönhetssyfte. Än idag så har en frisk hud högre status än smink när det kommer till utseendet, och då alla människor har olika hudtyper och –problem så har antalet ansiktskrämer växt explosionsartat under de senaste årtiondena. Där det en gång i tiden bara fanns en sorts kräm så kan man idag välja mellan produkter som fokuserar på specifika aspekter som till exempel spänst, matthet, akne och rodnader.

Varför ansiktskräm?

kvinna med ansiktskram pa kinderna

Ansiktskrämer används vanligtvis för dess mjukgörande och återfuktande egenskaper

Den främsta anledningen till att använda en ansiktskräm är att hålla sin hud återfuktad och mjuk. Det ger inte bara ett snyggt intryck, utan känns också underbart och hjälper till i kampen mot oönskade rynkor och utslag. Idag använder både män och kvinnor ansiktskräm och det är den del av de flesta människors vardagsrutin.

Ansiktet har, precis som resten av kroppen, en naturlig produktion av ett skyddande lager fett som kommer ifrån de så kallade talgkörtlarna. Det här fettet har ingenting att göra med skönhet och rynkor, utan har som funktion att dels skydda huden från kyla, dels att motverka infektioner. Eftersom vi idag tvättar oss mycket oftare än vad vi gjorde en gång i tiden så torkar vi ofta ut huden genom att göra oss av med det naturliga fettet, vilket i sin tur ökar behovet av krämer. Ibland sker en överproduktion av talgkörtlarnas fett och då får man istället fet hud, och då får man använda krämer som motverkar det.

Oavsett om man har torr eller fet hud så behövs alltså ansiktskrämen för att upprätthålla en bra balans, men dess funktioner stannar inte där. Med åldern börjar huden tappa sin elasticitet och bli tunnare, och det beror framförallt på att kroppen producerar mindre kollagen – det protein som ger huden sin fyllighet. Jämför man ett litet barns ansikte med en äldre människas så kan man se hur barnet har ett runt ansikte medan det äldre ansiktet smalnat av. När ansiktet börjar förlora sin fyllighet leder det antingen till rynkor eller att huden blir lite slapp och hängig, och med krämer kan man motverka den effekten en hel del. Med ingredienser som stimulerar kollagenproduktionen, minskar porerna och stramar åt kan ansiktet bibehålla en ungdomlig lyster.

Glöm inte solskyddsfaktorn

Ytterligare en funktion som man kan hitta i ansiktskrämer är en bra solskyddsfaktor mot de skadliga UV-strålarna som vi utsätts för från solen, till och med när det är lite molnigt. De flesta hudläkare rekommenderar att man smörjer in sig dagligen, året runt, med en hudkräm som innehåller minst faktor 15 i solskydd, vilket innebär att man kan vistas ungefär 15 gånger längre i solljus utan att bli bränd än om man inte hade skydd. Hur länge det är beror på hur känslig huden är, men om en person blir bränd på 20 minuter så kan han eller hon klara av ungefär fem timmar istället, men då gäller det att smörja in sig mycket och med jämna mellanrum. Tanken är alltså inte att ansiktskrämen ska fungera som en regelrätt solkräm, utan snarare att man introducerar ett vardagsskydd mot solstrålarna som bland annat bryter ner kollagenet, ger hudskador och kan orsaka hudcancer. Ge din hud det bästa möjliga skyddet – det är alltid bättre att välja ett för högt skydd än inget alls!

Skillnaden på natt- och dagkräm

Det är bra att använda olika krämer under natt och dagtid då förhållandena är lite olika under dygnets olika timmar. Nattkrämen fokuserar framförallt på att reparera huden medan dagkrämen måste skydda huden från väder och vind, kyla, solljus och pollution. Det är ju ingen idé att ha solskyddsfaktor om nätterna, men däremot är det livsviktigt på dagen. Se därför alltid till att ha två krämer, en för de ljusa timmarna och en för de mörka, och det är en god idé att använda samma märke då de ofta är utformade att komplettera och förstärka varandra.

En genomgång av ansiktsmjukgörande tips!

Håll koll på innehållsförteckningen

Eftersom alla människor har olika sorters hud så passar i regel inte en kräm alla. Visst kan produkter som vaselin eller cerat hjälpa de flestas torra läppar att bli mjukare, men riktigt så enkelt är det inte med ansiktskrämer. Faktorer som hudfärg, allergier, eksem, akne och ålder spelar alla roll, för att inte glömma huruvida en person har naturligt torr eller fet hud. Om en person har en mycket känslig och torr hud så bör han eller hon särskilt undvika parfymerade produkter och allt som har med uttorkande alkohol att göra medan en person med fet hy däremot behöver ingredienser som motverkar den överdriva talgkörtlarnas produktion. Har man lätt för att bli röd och irriterad är det bra att använda produkter som innehåller svalkande och lugnande ingredienser och för den som tenderar att bli solbränd kan en högre solskyddsfaktor vara det bästa alternativet. Vidare så finns det ansiktskrämer som är helt naturliga, fria från parabener och kemikalier, medan andra är särskilt komponerade för veganer.

Vanliga ingredienser

aloe vera vaxt

Aloe Vera används i många ansiktskrämer pga dess återfuktande egenskaper

Alla ansiktskrämer består av sina egna, unika recept och här kommer en lista på några ingredienser som ofta återfinns i dem och som har olika egenskaper och funktioner.

 • Olivolja: En mjukgörande olja som använts för huden i många årtusenden.
 • Arganolja: Mjukgörande och antiinflammatorisk.
 • Sheaolja och Mandelolja: Mjukgörande och särskilt bra mot torr hy.
 • Bivax: Lägger sig som en tunn hinna och skyddar mot vind och kyla.
 • Honung: Både skyddar och fungerar antiinflammatoriskt.
 • Nyponfrö: Mycket bra mot problemhud som till exempel vid akne. Innehåller naturligt A-vitamin.
 • Aloe: Återfuktande verkan som bibehåller hudens spänst.
 • Jojoba: Innehåller många antioxidanter och är mjukgörande.
 • Rosenvatten: Återfuktar, rengör och hjälper både torr och fet hud att normaliseras.
 • Drakblod: Utvunnen från en slags kåda som främjar hudens elasticitet och motverkar rynkor.
 • Kamomill & Ringblomsextrakt: Ger lugnande effekt mot utslag och irriterad hud.
 • Ringblomma: Har mycket läkande effekter och främjar sårläkning.

Vitaminer

Medan alla vitaminer är viktiga för att både kropp och hud ska vara i topp så finns det några av dem som är särskilt populära i ansiktskrämer. Vitamin E är en sådan, då dess reparationseffekter kan verka undergörande på hud som exempelvis är sol-skadad eller rynkig. Liksom C-vitamin skyddar E också mot fria radikaler som har en nedbrytande effekt både ut- och invärtes, medan C vidare är ett immunförhöjande vitamin som hjälper huden att bli fast och spänstig. Vitamin A är också en klassiker inom hudvården då det här är ett ämne som får huden att föryngras genom att gå in i porerna och reparera den inifrån. Kan dock göra huden extra solkänslig så det är viktigt att kombinera A med en högre solskyddsfaktor.

Regelbundenheten viktig

Hur många välgörande ingredienser en ansiktskräm än innehåller så kommer de inte till så mycket nytta om den endast används sporadiskt. För att huden verkligen ska bli mjuk, fuktig och spänstig krävs att den behandlas dagligen så att produkten gradvis kan bygga upp och öka sin verkan. Skaffa därför en bra dagsrutin där du börjar med en rengöring, sköljer ansiktet med lite varmt vatten, torkar lätt och sedan smörjer in krämen så att den kan följa med in medan porerna sluter sig.

För optimala resultat kan du också komplettera med en rad andra produkter, till exempel en ögonkräm, läppbalsam eller varför inte en peelingkräm eller en ansiktsmask? Tänk också på att huden precis som vi alla går igenom olika faser beroende på allt från humöret till vädret. Du behöver förmodligen en fetare kräm till vintern och om du lätt blir allergisk på våren kan lugnande ingredienser passa bäst. Om sommaren behöver du högre solskyddsfaktor medan höststormarna kräver krämer som skyddar bättre mot rusk och vind.

Ju snällare du är mot dig ansikte desto snällare kommer det att vara mot dig, och om du ger huden massor med vård och kärlek kan du se fram emot en god och långvarig relation till den. Att känna sig fräsch är som sagt både uppiggande och glädjande!

Senast Uppdaterad: 2020-02-28 10:33:00

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu