Bästa Gurkmeja 2023

Örten gurkmeja har länge använts som ett läkande kosttillskott och livsmedel. Gurkmeja är antiinflammatoriskt och kan hjälpa till vid exempelvis ledvärk, diabetes, dålig matsmältning och mycket mer.

Vi har testat tre sorters kosttillskott med gurkmeja. Läs mer om testet här nedan och ta reda på varför vi valde dessa tre till bäst i test. Du kan också läsa mer om vad gurkmeja är och hur du använder ett kosttillskott med gurkmeja.

Innehållsförteckning

  Köpguide - såhär väljer man bästa gurkmeja

  Det finns många olika sorters tillskott med gurkmeja att köpa. Det kan vara svårt att veta vilken gurkmeja du ska köpa. Följ våra råd här nedanför så underlättar du processen att hitta ett tillskott som passar just dig och dina önskemål.

  • Kontrollera innehållsförteckningen: Ett bra kosttillskott med gurkmeja innehåller ofta andra ingredienser så som svartpeppar, någon sorts olja, vissa vitaminer eller andra inflammationshämmande örter som ingefära. Genom att läsa innehållsförteckningen så vet du vad du får och vad du inte behöver äta extra av i form av andra kosttillskott. Detta kan vara viktigt vid intag av läkemedel eller andra kosttillskott, sjukdomar med mera.
  • Priset: Ta dig gärna lite tid och jämför olika kosttillskott med varandra. Räkna ut priset med kapsel eller den enhet som tillskottet doseras i. Du kan på så vis hitta det billigaste tillskottet av gurkmeja. Kom dock ihåg att om tillskottet även innehåller flera andra ingredienser kan priset vara högre av förklarliga skäl. Kanske är ändå dagspriset per dos billigare än om du själv köper de andra ingredienserna för att intaga samtidigt som gurkmejan.
  • Varumärkeskännedom: Det är bra att välja ett gurkmejatillskott från ett märke som du redan känner dig trygg med. Du bör också handla hos en redan känd återförsäljare. På detta vis minskar du risken för att bli lurad och få tillskott som håller en sämre kvalitet. Känner du inte till varumärket eller hemsidan kan du dock också göra en sökning på internet för att kolla vad andra tycker.
  • Läs recensioner och betyg: Varför inte ta vara på andras erfarenheter och råd? Sök gärna information om den specifika produkt du har tänkt köpa och läs recensioner och betyg från tidigare kunder. Där kan du ofta få värdefull information som kan hjälpa dig att göra ditt köp enklare.

  Bäst i test - Healthwell Gurkmeja Premium

  9,5/10
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Bäst i test
  Typ
  Kapslar
  Storlek
  60 kaps
  Pris / port
  4,65 kr
  Till Butik
  279 kr
  • Innehåller svartpepparextrakt
  • Små kapslar som är enkla att svälja
  • Naturligt och ekologiskt gurkmejaextrakt

  Detta tillskott av gurkmeja från Healthwell är högdoserat och innehåller 600 mg gurkmeja per dos. Svartpepparextrakt är tillsatt för att öka biotillgängligheten i kroppen och kapslarna är vegetabiliska. Dessa kapslar passar därför även till veganer och tack vare kapslarnas storlek är de enkla att svälja.

  Vi upplever att detta tillskott fungerar väl och är enkelt att dosera. Många andra kunder upplever att deras stela och värkande leder har blivit bättre och vissa anser sig också ha blivit hjälpta att slippa trötthet och att bli förkylda.

  I en burk med 60 kapslar kostar varje kapsel 4,15 kronor. Det finns även större förpackningar att välja bland och köper du en burk med 180 kapslar är styckepriset 3,5 kronor. Den rekommenderade dosen är en kapsel morgon och kväll.

  Bästa billiga - Healthwell Gurkmeja

  9,3/10
  Healthwell Gurkmeja
  Typ
  Kapslar
  Storlek
  60 kaps
  Pris / port
  2,98 kr
  Till Butik
  179 kr
  • Vegetabilisk - passar veganer
  • Innehåller svartpepparextrakt

  Det här är ett tillskott med gurkmeja från Healthwell. Även dessa kapslar är helt vegetabiliska och har ett innehåll av såväl gurkmeja som svartpeppar för att öka kroppens upptagningsförmåga av kurkumin. Det här tillskottet innehåller 300 mg gurkmeja per kapsel och den dagliga rekommenderade doseringen är 1-2 kapslar dagligen.

  Både vi och tidigare kunder uppskattar att detta tillskott är väldigt prisvärt och innehåller precis det som behövs för att få kurkuminet att tas upp av kroppen på ett optimalt sätt. Ledvärk och förkylningssjukdomar minskar vid intag av detta tillskott.

  Om du köper en burk med 60 kapslar så hamnar styckepriset per kapsel på ungefär 2,80 kronor. Köper du istället en större burk, exempelvis den med 180 kapslar så hamnar styckepriset per kapsel på omkring 2,30 kronor

  Bästa gurkmeja + ingefära - Skip Gurkmeja + Ingefära

  8,9/10
  Skip Gurkmeja + Ingefära
  Typ
  Kapslar
  Storlek
  100 kaps
  Pris / port
  2,70 kr
  Till Butik
  135 kr
  • Innehåller både gurkmeja och ingefära
  • Relativt högdoserade
  • Prisvärd

  Skip har skapat ett kosttillskott som kombinerar de populära kryddorna ingefära och gurkmeja. Ingefäran bidrar exempelvis till en bättre matsmältning och mag-tarmfunktion. Båda dessa kryddor har ett naturligt ursprung och den rekommenderade dagliga dosen av detta kosttillskott är 2 kapslar.

  Tillskottet innehåller 450 mg gurkmeja och 450 mg ingefära. Priset per tablett är 1,35 kronor per tablett, vilket är mycket prisvärt.

  Vi upplever att även detta tillskott har en effekt, men det innehåller inte svartpepparextrakt vilket kanske påverkar upptagningsförmågan. Det positiva är dock att det har ett relativt hög mängd gurkmeja i varje tablett. Ledvärk och trötthet minskar, och tillskottet kan även sätta fart på magen i positiv bemärkelse.

  Det vi dock kan anmärka på är att tabletterna är något stora och sträva, vilket gör det svårare att svälja dessa. Det är en fördel om man delar de innan man ska svälja dem om man har problem med att svälja tabletter.

  Jämför alla gurkmeja-kapslar i testet

  1. 1. Healthwell Gurkmeja Premium
   9,5/10
   Healthwell Gurkmeja Premium
   Bäst i test
   Typ
   Kapslar
   Storlek
   60 kaps
   Pris / port
   4,65 kr
   Till Butik
   279 kr
  2. 2. Healthwell Gurkmeja
   9,3/10
   Healthwell Gurkmeja
   Typ
   Kapslar
   Storlek
   60 kaps
   Pris / port
   2,98 kr
   Till Butik
   179 kr
  3. 3. Better You Gurkmeja
   9,1/10
   Better You Gurkmeja
   Typ
   Kapslar
   Storlek
   50 kaps
   Pris / port
   7,98 kr
   Till Butik
   399 kr

  Vad är gurkmeja bra för?

  Gurkmeja, som är en ört, innehåller ämnet kurkumin som fungerar antiinflammatoriskt. Genom att äta gurkmeja kan du minska inflammationer i kroppen. Därför anses gurkmeja vara ett bra tillskott om du lider av exempelvis ledvärk eller andra inflammatoriska tillstånd i kroppen. Gurkmejan är också en antioxidant som motverkar oxidativ stress.

  Den gula kryddan har i studier visat sig förstärka effekten av andra vitaminer som E-vitamin. Tillsammans med vitamin D3 har en studie också visat att gurkmeja kan rensa bort plack i hjärnan, något som ligger bakom sjukdomar som Alzheimers.

  Gurkmeja har också visat sig kunna sänka det inflammations-relaterade kolesterolet LDL samtidigt som det ökade det goda HDL-kolesterolet.

  Nedan följer en lista på allt gurkmeja kan vara bra för:

  • Det är en kraftig antioxidant och hjälper till att höja vårt immunförsvar.
  • Det är bakteriedödande och blodstillande. Gurkmeja användes förr i plåster i Indien.
  • Det är bra för lederna, kan minska besvär från ledgångsreumatism på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper.
  • Även vetenskapen har börjat erkänna att Curcumin minskar risken för Alzheimer's.
  • Det är bra för blodcirkulationen och hjärtat, har i vissa fall visat sig sänka nivån på det skadliga kolesterolet.
  • Det finns studier som visar att det kan hjälpa mot depression.
  • Gurkmeja har en bra effekt på magen och dess bakteriekultur, kan minska vissa obehag i magen.
  • Curcumin håller blodsockret på en stabil nivå och förstärker insulinkänsligheten vilket kan förebygga diabetes.
  • Gurkmeja hjälper också levern att rensa kroppen på gifter och håller levern frisk.
  • Det finns teorier om att gurkmeja kan förebygga bröstcancer och prostatacancer.
  • Man kan blanda pulvret med honung och göra en salva att stryka på sår eller irriterad hud.

  Hur använder man gurkmeja?

  Det går att använda gurkmeja på flera sätt för att ta tillvara på dess positiva egenskaper. Här nedanför beskriver vi i korthet några utav dessa.

  Kosttillskott i form av tabletter eller kapslar

  Det kanske populäraste sättet i Sverige att inta gurkmeja på är att använda sig av kapslar eller tabletter. På detta sätt kan du enkelt kontrollera ditt intag av gurkmeja och det går snabbt att ta tillskottet. Detta sätt kan också vara att föredra om du inte tycker om smaken utav gurkmeja.

  Du tar helt enkelt den rekommenderade doseringen av kapslar eller tabletter, som anges på förpackningen som du har köpt.

  Kosttillskott i form av pulver eller krydda

  Kosttillskott av gurkmeja finns också att köpa i form av pulver. Det går också bra att köpa gurkmeja i pulverform i en matvarubutik och använda som ett kosttillskott. Det är rekommenderat att inta en matsked gurkmeja dagligen. Det är dock en hög sannolikhet att du behöver trappa upp långsamt till den doseringen. Du kan börja med en tesked för att sedan öka på tills du har nått din önskade dagliga dosering. Går du för fort fram kan du drabbas av illamående och diarré då din mage inte är van vid gurkmeja.

  Matlagning

  Att använda gurkmeja som en krydda i matlagning är populärt. Genom att krydda mat med gurkmeja tar du del av dess goda egenskaper samtidigt som du skapar en god måltid. Det är inte negativt att hetta upp gurkmeja, men det kan förstås vara svårt att få i sig en tillräcklig mängd gurkmeja enbart via maten.

  Guldmjölk

  Guldmjölk är en omtyckt varm dryck med bland annat gurkmeja, ingefära och mjölk - eller växtbaserade mjölkalternativ. Här blandar du också i lite kokosolja, vanilj och kanel. Om du önskar kan du söta drycken med honung. Detta är en värmande dryck där du kan få i dig större mängder gurkmeja dagligen.

  Smoothies

  Det går även bra att använda gurkmeja i smoothies. Du kan med fördel bland gurkmeja tillsammans med exempelvis banan, avokado eller passionsfrukt. Bara fantasin och dina smaklökar sätter gränserna. Med en smoothie kan du enkelt få i dig gurkmeja tillsammans med andra nyttiga grönsaker, örter och frukter.

  Finns det några risker med gurkmeja?

  Generellt så är kosttillskott med gurkmeja säkra att använda. Detta beror dock även på vilka andra ingredienser som ingår i tillskottet, om du lider av några sjukdomar och om du äter läkemedel sedan innan. Det man vet om gurkmeja är att det kan öka blödningsbenägenheten. Har du därför blödarsjuka, äter blodförtunnande eller ska operera dig inom snart framtid, bör du konsultera med läkare.

  Gurkmeja kan också sänka blodsockernivåerna, vilket är positivt. Är du dock diabetiker kan du behöva ha koll på dina blodsockernivåer vid intag av gurkmeja, så att blodsockret inte sjunker för lågt i samband med din medicinering.

  En vanlig biverkan, som dock inte är farlig, är att du kan uppleva dig lös i magen i början när du intar gurkmejatillskott. Du kan då sänka dosen ett tag.

  Vanliga frågor om gurkmeja

  Hur mycket och ofta ska du äta gurkmeja?

  Det är svårt att säga exakt hur mycket som behövs. Det finns de som säger att man behöver mellan 500-1000 milligram curcumin om dagen för att få den inflammationshämmande effekten. Med tanke på att curcumin bara är en liten del av innehållet i gurkmeja betyder det att det behövs cirka 3-5 teskedar gurkmeja om dagen för att få i sig 500-1000 milligram curcumin. Det är ganska mycket för den som hittills inte har använt gurkmeja alls. Men det finns andra som säger att det behövs betydligt mindre för att få effekt. Bland annat har forskare vid UCLA gjort en undersökning där 40 personer över 50 år med lindriga minnesproblem deltog. Vissa fick 90 mg curcumin 2 gånger om dagen i 18 månader och andra ett placebo. Resultatet visade att de som fick curcumin hade bättre resultat både när det gällde minnet och förmåga att koncentrera sig. I minnestester hade de 28% bättre resultat än placebo-gruppen.

  Senast Uppdaterad: 2023-01-17 20:23:25

  Betygsätt den här artikeln
  Omdöme
  Omdöme
  Omdöme
  Omdöme
  Omdöme
  53 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5