Kollagen

Det finns verkligen mycket att säga om ämnet kollagen. Har man ingen tidigare kunskap kan det vara svårt att förstå vikten av det och varför det är så bra för kroppen.

Enkelt förklarat kan man säga att kollagen är ett ämne som finns naturligt hos alla däggdjur, t.ex. människan och som befinner sig i kroppens bindväv. När man talar om bindväv menar man främst lederna, brosket som finns i kroppen, men kollagen finns även tillgängligt i t.ex. hår och i huden. De människor som använder sig av kollagen i form av tillskott gör då detta främst för att försöka stärka något av dessa delar.

Vad är egentligen kollagen?

För att förstå vikten är det naturligtvis bra att man är införstådd med vad kollagen faktiskt är. Tittar man in i kroppen av ett däggdjur så är det kollagenet som är en av de mest dominerande substanser som finns. Naturligtvis är det vatten som ligger på första plats, men till skillnad från vattnet har kollagenet många mycket viktiga egenskaper som leder till att vår kropp blir starkare och håller bättre när vi blir äldre.

Det är kollagenet i vår kropp som ser till så att huden, senorna och ben byggs upp och håller sig starka. Man kan säga att kollagen är en typ av protein, som med hjälp av olika typer av aminosyror blir det ämne som det är. Det finns inte endast en typ av kollagen i kroppen, utan faktiskt en mängd olika typer av sammansättningar. Sammanlagt brukar man säga att det finns cirka 16 olika typer i kroppen, men vanligast är de typer som benämns med siffran 1-3, t.ex. Kollagen 1, Kollagen 2 och Kollagen 3. Dessa typer är vanligast förekommande i musklerna, i ben och i t.ex. vår hud, medan kollagen 2 befinner sig i leder och i brosket. Kollagen typ 1 är kanske den typen som människokroppen består allra mest av och sanningen är att kollagen typ 1 faktiskt står för hela 90 % av all kollagen som finns i vår kropp. Några av aminosyrorna som finns i typ 1 är prolin, glycin, hydroxyprolin och alanin.

old womanOm man inte är insatt i ämnet eller har studerat kroppens uppbyggnad sedan tidigare, kan man använda sig av listan nedan. Här har vi på ett enkelt och lättbegripligt sätt satt ihop de vanligaste kollagentyperna som finns i kroppen och även information om hur den typen av kollagen bidrar till vår kropp och dess uppbyggnad.
  • Kollagen 1 - Detta var just den typen av kollagen som tog upp den största mängden i våra kroppar. Man har hittat riktigt stora mängder med kollagen i både huden, håret och i t.ex. naglarna och i benet. Utöver dessa områden så har man även funnit kollagen typ 1 i t.ex. tänder, i organ och i ligament, men även i interstitialvätska. Tyvärr säger detta kanske inte allt för mycket om just kollagenets positiva effekter. Enkelt förklarat kan man säga att kollagenet ser till så att huden håller sig spänstig och återfuktad, vilket har gjort kollagen mycket populärt inom skönhetsindustrin. När hunden är återfuktad och elastisk så minimerar detta synligheten av ålderstecken som t.ex. rynkor och fina linjer som lätt kan uppstå i takt med att man blir äldre.

Har du dåliga eller svaga naglar? Då kan ett tillskott av kollagen absolut vara rätt väg att gå. Kollagen kan nämligen hjälpa till att stärka upp dina naglar och förhindrar att de lättare skivar sig eller går av. Utöver dessa positiva effekter så har man även flitigt använt sig av just kollagen i samband med håravfall och tillskottet används även för den som börjar bli tunnhårig och som vill ha ett tjockare och starkare hår. Tittar du på kosttillskott för naglar, hår och hud i butiken kommer du med största sannolikhet att träffa på just kollagen typ 1.
  • Kollagen 2 - Som tidigare nämnt så finns det även en annan typ av kollagen, nämligen typ 2. Denna variant finner man i lederna och i brosket och kan användas för den som har problem med just något av dessa områden. Även kollagen 2 finns att tillgå i t.ex. hälsokostaffärer, vilket gör det enkelt för privatpersoner att själv se till att få i sig ämnet och förbättra sin hälsa.
  • Kollagen 3 - Kollagen 3 liknar på många sätt kollagen typ 1, fast med några få skillnader. Precis som typ 1 så befinner sig kollagen typ 3 i huden, men du kan även hitta varianten i musklerna och i kroppens blodkärl.
  • Kollagen 4 - Denna typ av kollagen finner du i basalmembran.
  • Kollagen 5 - Även här ser man många likheter med kollagen typ 1. Anledningen till detta är för att kollagen typ 5 befinner sig i huden och i cellerna. Kollagen typ 5 finner du alltså i just celler, men även i fostervävnaden och i interstitialvätskan som finns i kroppen.
  • Kollagen 6 - Interstitialvätska.

Kollagenet försvinner med tiden

Helt utan kollagen i kroppen kommer man aldrig vara, men visst är det så att vi förlorar mer och mer kollagen i takt med att vi blir äldre. Man brukar säga att kroppen till en tredjedel består av just ämnet kollagen, och trots att kollagenet finns på plats för att förbättra, så bryts även det inom sinom tid ner. Kollagenet bryts ständigt ner i kroppen och har det en gång försvunnit finns det tyvärr inga sätt att återfå det som redan är borta. Det betyder däremot inte att kosttillskott inte kan vara en hjälpande hand, utan kosttillskott i form av kollagen kan faktiskt stärka kroppen riktigt ordentligt.

girl growing upDet är kanske främst när det kommer till huden som man själv märker av att kollagenet börjar att försvinna. Huden blir tröttare och får lättare fina linjer eller rynkor i samband med att man får fler eller kanske bara gör en enkel grimas. När vi är små så får kroppen alltid full tillgång till just kollagenet och det är därför huden på små barn är väldigt slät, näst intill orörd, trots att ansiktsmimik ständigt pågår. När vi blir äldre så jobbar kroppen långsammare med att bygga upp kollagenet, men ändå så fortsätter nedbrytningen i exakt samma takt som tidigare. Huden blir betydligt tunnare och man kan lättare se alla spår av t.ex. ålder. Utöver åldern så kan även solen påverka och bryta ner kollagenet. Vill man jobba för att förhindra att detta uppstår är det otroligt viktigt att man använder sig av solskyddsfaktor, gärna året runt. Det är lätt hänt att man glömmer bort att skydda huden från starka strålar bara för att det är kallt och vinter, men sanningen är att solen skapar lika mycket nedbrytning av kollagenet vinter som vår. Naturligtvis kommer man inte behöva använda samma typ av styrka, utan det kan räcka bra med en hudkräm som innehåller solskyddsfaktor och använder man sig av smink finns det foundations som har inbyggt solskydd.

Använda kollagen som kosttillskott


Som vi tidigare nämnt finns det mängder med olika typer av kosttillskott att ta till om man vill skydda eller öka produktionen av kollagen. Kosttillskott är den mest naturliga form att tillsätta kollagen i kroppen, men det finns naturligtvis andra typer av behandlingar där kollagen kan komma till användning (t.ex. injektioner på klinik). Att gå till en salong är ett snabbt och relativt enkelt sätt att gå tillväga om man vill se och känna sig yngre, men man bör vara införstådd med att det är en relativt dyr behandling som även medför en del risker. Vill du använda dig av denna metod bör du se till att välja en seriös och professionell klinik som man har många års erfarenhet av ämnet och behandlingsmetoden.

För att gå vidare från ovanstående ämne så ska vi kika närmare på kollagen som just vanligt kosttillskott. Ett stort plus är att kosttillskottet kan se ut på många olika sätt och som kan finnas som måste en av flera ingredienser, till att vara just det enskilda tillskottet i fråga. Här får du själv välja om du vill ha tillskottet i pulverform eller om du hellre föredrar att det är flytande. Naturligtvis finns det även kollagentillskott i form av tabletter, vilket troligtvis även är den vanligaste metoden att använda sig av.

Varför man vill ta kollagen som kosttillskott beror naturligtvis på vem man frågar. En individ kan behöva ämnet för att förstärka sina leder eller ben i kroppen, medan en annan kanske vill fokusera på att få ett tjockare och längre hår. Att använda denna typ av kosttillskott är mycket populärt hos både unga och äldre och speciellt för den som vill behålla sin ungdomliga och elastiska hud.

Ett annat användningsområde där kollagen har gjort stora förbättringar är i träningsvärlden. Många som tränar mycket hårt kan snabbt slita på sina leder, vilket kan orsaka en del svårigheter och även en del smärta. När man har försvagade leder så fungerar inte kroppen alltid som den ska och då kan det passa utmärkt med ett tillskott av just kollagen. Se bara till att du använder dig av rätt form och prata ordentligt med butikspersonalen så att du får med dig rätt tillskott hem.

Hur kosttillskotten ser ut kan variera väldigt mycket och beror naturligtvis en del på vilken tillverkare som produkten kommer från. Du kan hitta kollagentillskott från både vegetabiliska och animaliska källor, vilket gör att alla människor har möjlighet att använda sig av tillskottet. Dessa typer av kosttillskott är så bra tillverkade att kroppen heller inte behöver jobba med att försöka bryta ner tillskottet i några mindre delar, utan allt sker av sig själv och din kropp är redo att ta upp ämnet.

Sammanfattning

Kollagen är en mycket viktig del av våra kroppar och jobbar på mängder med olika sätt. I kroppen finns det sammanlagt cirka 16 olika varianter av ämnet, som är fördelade på olika delar. Du kan bland annat hitta kollagen i huden, i håret och i naglarna, men även i blodkärlen och i t.ex. brosk och ben. När vi är små så har vi mycket kollagen att använda sig av och nedbrytningen är sällan ett problem. I takt med att vi blir äldre eller utsätter huden för påfrestningar, t.ex. solljus, så bryts en hel del av kollagenet ner.

Anledningen till att man vill förhindra att kollagenet ska brytas ned är många. För vissa handlar det om att man vill att kroppen ska hålla sig så stark som möjligt eller att man har börjat få problem med leder, medan de för andra kan handla om att vilja ha en yngre hud där inte rynkor och fina linjer besvärar. Det finns flera sätt att gå tillväga för att kroppen ska kunna bygga upp sitt försvar av kollagen och det absolut bästa är att använda sig av ett kosttillskott med just detta ämne.

Du väljer själv i vilken form du vill ha ditt kosttillskott eller om du vill handla online eller i en butik. Fördelen med att handla i en butik är att du har möjlighet att prata med personalen och berätta om anledningen till varför du vill ta tillskottet. På så sätt kan ni tillsammans hitta en produkt som känns passande och du kan komma igång direkt. Naturligtvis finns det en hel del fördelar med att handla online också. Du får tillgång till ett större sortiment och troligtvis även bättre priser!
Senast Uppdaterad: 2020-04-03 12:24:38