Bästa Macapulver 2021

Ett naturligt kosttillskott som allt fler börjar få upp ögonen för är macapulver. Pulvret utvinns ur maca som är en rotfrukt med ursprung i Sydamerika. Där växter den på hög höjd under tuffa förhållanden i området kring bergskedjan Anderna. På senare år har man gjort mer ingående forskning och macapulver har egenskaper som ger mer energi, återställer hormonbalansen och även stärker den psykiska hälsan. Vi har testat macapulver och utsett Go for Life Maca Pulver till vinnare, läs mer om varför nedan!

Vilket macapulver är bäst?

I vårt test har vi undersökt 7 olika macapulver. Vi har tittat på följande aspekter när vi testade produkterna:

  • Innehåll - Innehållet ska helst vara 100 % macapulver, eller berikat med vitaminer eller mineraler.
  • Pris - Priset kan skilja mycket, även mellan likvärdiga produkter.
  • Externa betyg - Höga kundbetyg är ofta ett bra riktmärke på att produkten är bra.

Go for Life Maca Pulver
Go for Life Maca Pulver
Bäst i test
1. Go for Life Maca Pulver
9,7/10
Storlek
250 g
Pris / port
2,50 kr
Typ
Pulver
Till Butik
125 kr
Läs mer

Det går inte annat än att falla för denna ursnygga förpackning som innehåller Perus "guld". Det snygga omfånget tillsammans med det rika innehållet gör RawPowders macapulver till en femetta och intar andraplatsen på vår 5-i-topp med högburet huvud. Det smakrika och lätt söta pulvret påminner till viss del av smaken från en palsternacka. Den stora fördelen med den här produkten är att den också innehåller en påtaglig mängd protein (cirka 14 gram) som förser din kropp med en extra boost efter träning eller till vardags. Pulvret är helt fritt från tillsatser och innehåller endast ekologisk maca som i sin tur är fullproppad med järn, antioxidanter, magnesium, fosfor och vitamin C m.m. Det gör sig gott i en smoothie eller på stående fot i ett glas vatten när du är på väg någonstans och har bråttom, men den milda smaken lämpar sig också för matlagning eller som strö på fil eller yoghurt.

Pulvret är särskilt uppskattat av aktiva personer eller elitidrottare som vill bygga muskler eller komplettera sin kost med detta protein- och mineralrika pulver. En liten baksida är att fiberinnehållet endast är 20,7 mg per 100 gram, vilket inte gör en alltför stor skillnad för en krånglande mage. Påsens vikt uppgår dock till 290 gram och tar inte slut i första taget, så du kan ta en dos extra vid behov om du vill få magen i form.

OBS! Det här pulvret innehåller mycket energi och bör inte intas på kvällen innan läggdags.

Läs mer
Elexir Pharma Maca L-arginin
Elexir Pharma Maca L-arginin
2. Elexir Pharma Maca L-arginin
9,5/10
Storlek
180 kaps
Pris / port
3,48 kr
Typ
Kapslar
Till Butik
209 kr
Läs mer
Recension kommer snart
Läs mer
Superfruit Maca Pulver
Superfruit Maca Pulver
3. Superfruit Maca Pulver
8,9/10
Storlek
200 g
Pris / port
4,73 kr
Typ
Pulver
Till Butik
189 kr
Läs mer

På tredjeplats kommer ett skepp lastat med energi från Anderna och det mirakulösa macapulvret från Superfruit. Det är ett fullständigt raw food-pulver med ett fiberinnehåll på 8,5 %, ett proteininnehåll på 10 % samt kolhydrater som uppgår till 60 %. Som pricken över i:et så räcker också påsens innehåll relativt långt, eftersom vikten är 200 gram. Du får således valuta för pengarna och behöver inte ransonera alltför mycket med det. Doseringen är enkel med Superfruits macapulver, då en medföljande skopa symboliserar dagsintaget, vilket är cirka 6-8 gram. Enkelt och bekvämt!

Superfruits macapulver är särskilt tillverkat för att passa till juicer och smoothies samt till yoghurt i arla morgonstund. Den är också förträffligt god som naturlig smaksättare i drickschoklad eller som en god proteindrink efter träningspasset. Blanda gärna i lite fruktbitar så tillgodogör du dig den milda smaken ännu mer. Tänk dock på att skaka ordentligt, då det kan vara lite svårlösligt ibland.

Läs mer
RawPowder Röd Maca Pulver
RawPowder Röd Maca Pulver
4. RawPowder Röd Maca Pulver
8,7/10
Storlek
200 g
Pris / port
3,73 kr
Typ
Pulver
Till Butik
149 kr
Läs mer

Pulvret lämpar sig väl till både matlagning och juicer samt till att strö över gröt, yoghurt och filmjölk m.m på grund av det extremt finmalda pulvret som är lätt att lösa upp. Storleken är generös med 200 grams innehåll, varav du kan tillgodogöra dig 10 gram protein, 18 gram fibrer och endast 0,8 gram fett per 100 gram. Tyvärr är inte pulvrets mineraler och vitaminer listade, men vi vet ju redan att maca bär på en stor dos av dem. Tänk emellertid på att inte överdosera, då den rikliga fiberhalten och för mycket vitamin C kan orsaka pinsamma stunder på gymmet. 1-2 msk/dag räcker gott och väl.

RawPowder röd macapulver är värt varenda krona och är ett mycket bra kosttillskott för veganer, vegetarianer och folk som ligger i hårdträning. Den ger en balanserad kost och en daglig dos av fibrer, protein och vitaminer och innehåller inga som helst tillsatser. Det är alltså inte konstigt att vi summerar artikeln med RawPowders macapulver i spetsen, som har imponerat lite extra på oss.

Läs mer
Superfruit Foods Maca Powder Organic 100 g
Superfruit Foods Maca Powder Organic 100 g
5. Superfruit Foods Maca Powder Organic 100 g
Ej testad och betygsatt än
Storlek
100 g
Pris / port
4,00 kr
Typ
Pulver
Till Butik
80 kr
Kiviks Lilla Råa Macapulverextrakt 6:1 500 mg
Kiviks Lilla Råa Macapulverextrakt 6:1 500 mg
6. Kiviks Lilla Råa Macapulverextrakt 6:1 500 mg
Ej testad och betygsatt än
Storlek
100 kaps
Pris / port
2,99 kr
Typ
Kapslar
Till Butik
299 kr
Rawpowder Gul Maca
Rawpowder Gul Maca
7. Rawpowder Gul Maca
Ej testad och betygsatt än
Storlek
200 g
Pris / port
2,30 kr
Typ
Pulver
Till Butik
92 kr

Varför är macapulver så nyttigt?

Eftersom pulvret är sprängfyllt med antioxidanter, aminosyror och mineraler innehåller det flera ämnen kroppen behöver. Det innehåller också kalcium, magnesium, järn och zink. Dessutom ingår flera viktiga vitaminer som C-vitamin, E-vitamin och vitamin B1, B2 och B12. Som om det inte vore nog är mängden fibrer och protein ovanligt hög. Maca innehåller hela fyra gånger mer fibrer än potatis och fem gånger mer protein än ris. Därför är det fullt naturligt att till och med elitidrottare utnyttjar de gynnsamma effekterna av att konsumera macapulver. De som har en aktiv livsstil får mer energi och hjälp med både uthållighet och muskeluppbyggnad.

Ökar sexlusten

Hos peruanerna blev Maca känd som en slags viagra. Anledningen är att pulvret från roten anses ge ökad sexlust. Båda män och kvinnor kan inta pulvret för att avhjälpa minskad lust. Även djur som får och kor har fått tillskott av roten när man vill öka deras sexdrift. Forskare har försökt komma fram till vad som ger denna effekt. Enligt forskningen verkar det bero på att maca är uppbyggt av glykosider som påverkar människors endokrina system. Där ingår allt från kroppens energinivå till nervsystemet, hjärnan och matsmältningen. När eventuella obalanser regleras ökar både det psykiska och fysiska välbefinnandet, vilket i sin tur inverkar mycket positivt på sexualitet och fertilitet. Enligt en studie av Gustavo Gonzales gjord år 2009 så ökade sexlusten med omkring 200 % inom två veckor efter intag av macapulver.

Verkar antidepressivt

Tack vare den höga mängden antioxidanter hjälper macapulver till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Just stress och trötthet är två vanligt förekommande problem som i sin tur har en tendens att göra människor deprimerade. Intag av macapulver lindrar stressbesvär och balanserar hormonnivåerna. Bland annat är det till stor hjälp för kvinnor i klimakteriet. Det kan också hjälpa till vid PMS och oregelbunden menstruation. Att använda naturmedicin är många gånger säkrare och har färre biverkningar än att använda receptbelagd medicin. Tveka dock inte att rådgöra med en läkare om du tar andra mediciner.

Minskar sockersuget

maca och pulverDet är ingen nyhet att suget efter socker leder till småätande, en blodsockernivå som åker berg- och dalbana och i värsta fall svåra problem med fetma. Macapulver har visat sig jämna ut blodsockernivån. Att minska sockersuget är nämligen viktigt av många olika anledningar. Risken för diabetes minskar och även risken för att senare i livet drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Inte minst i Sverige har detta blivit ett massivt folkhälsoproblem.

Passar macapulver för både män och kvinnor?

Eftersom att pulvret är sprängfyllt med mineraler, vitaminer, aminosyror och andra näringsämnen är det ett mycket bra kosttillskott för alla människor, oavsett kön. Undantaget är gravida kvinnor eller kvinnor som ammar. Då bör man alltid vidta extra försiktighet med vad man äter och dricker. Foster och nyfödda är känsligare än vuxna människor och överlag bör man undvika att ge dem naturläkemedel, örtprodukter och kosttillskott. Å andra sidan betyder inte det att produkterna nödvändigtvis är farliga för nyfödda, utan oftast saknas helt enkelt tillräckligt mycket forskning om eventuella biverkningar.

Kan man ta Macapulver i kombination med andra örter?

Ja, i allmänhet är det inga som helst problem att kombinera macapulver med andra former av naturmedicin. Effekten kan rentav bli ännu starkare om pulvret tas tillsammans med ginseng, spirulina, ashwaganda och tribulus eller andra populära alternativ. Dock likt allt annat ska man inte överdriva doseringen. I vanliga fall rekommenderas omkring 1-2 matskedar per dag av macapulver. Dessutom bör man dricka vätska till.

Var kan man köpa macapulver?

Du hittar macapulver i alla välsorterade hälsokostbutiker. Ännu enklare brukar det vara att beställa kosttillskottet direkt på nätet. En påse med 200 gram Macapulver brukar kosta någonstans mellan 150-250 kronor. Priset beror på kvaliteten och från vilket företag man köper det. Organisk eller ekologisk maca brukar vara något dyrare. Om man vill göra ett bra val för miljön eller helt enkelt få det allra finaste macapulvret lönar det sig att betala extra. Eftersom doseringen är omkring 1-2 matskedar om dagen räcker en påse ganska länge.

Mer om macafrukten

Maca är en rotfrukt som frodas på höga höjder. Den trivs bra i tuffa förhållanden med hårt klimat och näringsfattig jord. Det latinska namnet är Lepidium Peruvianum Chacon och som namnet antyder kan man spåra ursprunget till Peru. Där började de använda rotfruken som naturmedicin och inom matlagning. Den växter i Anderna på hela 4000 meters höjd. Ibland kallas den något felaktigt för peruansk ginseng, amazonas-ginseng eller brasiliansk ginseng, men den är inte besläktad med ginseng, utan är snarare mer lik andra rotfrukter som rättika och rovor.

Maca är känt för att ge energi och verka stärkande för kroppen. Hos Inkafolket blev den helig och ofta konsumerade man macaroten innan strider eller långa transporter för att öka sin styrka och uthållighet. Den blev också betraktad som en afrodisiaka som ökade sexlusten och fertiliteten hos både människor och djur. Under den spanska koloniseringen var Maca ett tag så uppskattad att den användes som en slags valuta. Lokalbefolkningen konsumerade rotfrukten på alla möjliga sätt. Ofta kokades den till en söt vätska eller maldes till en slags gröt. Den kunde också jäsas till en form av öl. I princip varje del av växten utnyttjades och på många sätt fungerade den som ett baslivsmedel.

Hur smakar maca?

Rotfruktens smak påminner om en slags kombination av pepparrot och palsternacka. Med tanke på att de är närbesläktade med maca är det fullt naturligt, men till karaktären brukar roten anses lite mer nötaktig. De flesta tycker också att den är lite sötare och ibland upplevs smaken aningen kola-aktig. Den ser ut som en typisk rotfrukt. Vanligast är att den köps som pulver. Då kan den lätt användas i smoothies eller olika recept för raw food.

Hur tillverkas macapulver?

Först väljer man noggrant ut macafrukter. Därefter rengörs och torkas de mycket utförligt. Sedan mals de ner till ett fint pulver. Det är vanligt att termen "raw" förekommer för maca och med det menas att den är rå och obehandlad, det vill säga att den bland annat inte hettas upp eller påverkas på något annat sätt som kan förstöra näringsinnehållet. Om maca är ekologiskt eller ej handlar om hur det odlas. Som konsument är det klokt att göra ett medvetet val både för miljöns skull och för att bönderna som odlar rotfrukten ska få en skälig del av inkomsterna. Bäst är att hålla utkik efter certifierat, ekologiskt macapulver. Prisskillnaden brukar inte vara alltför stor, men likt de flesta produkter finns ett samband mellan pris och kvalitet.

Innehåller maca giftiga ämnen?

I studier som gjorts i USA har man kommit fram till att maca är helt säkert att äta och inte innehåller något giftigt. Dessutom har den historien på sin sida, eftersom folk i Sydamerika använt maca under så lång tid, utan att uppleva några negativa bieffekter. Likt andra kosttillskott bör de som har anlag för olika hälsoproblem vara något försiktiga. Samma princip gäller som för bland annat energidrycker att man inte bör överdosera macapulver i onödan, utan ha respekt för det höga innehållet av vissa näringsämnen. Att konsumera mer vitaminer och mineraler än kroppen behöver ger nämligen inga fördelar.

Ger verkligen macapulver alla de utlovade positiva effekterna?

Även om macapulver fortfarande ses som ganska nytt och spännande i Sverige har rotfrukten en lång historia och kan anses som relativt beprövad. Man vet att den är rik på antioxidanter, proteiner, vitaminer och mineraler. När det gäller påverkan på hormonbalansen, sexlusten, uthålligheten och energinivån har forskning gjorts som visar på vissa effekter. Individuella faktorer och vad man äter i övrigt påverkar också vad man får för resultat. Dock går det att slå fast att macapulver på papperet är väldigt nyttigt och passar alla åldersgrupper. Bäst är att prova och själv bilda sig en uppfattning om vad man uppnår för typ av skillnad.

Macapulver för matlagning

På grund av det höga näringsinnehållet går det att blanda in lite macapulver i det mesta. Populärast är att blanda pulvret i smoothies tillsammans med banan, jordgubbar, mango och liknande frukter. Man kan även använda vaniljpulver för att ytterligare förbättra smaken. Annars går det utmärkt att bara blanda pulvret med lite mjölk och bara dricka det som det är. För bakning är det inga problem att blanda in en matsked macapulver. Ett tips är att göra så kallade raw food bollar. Då kan man till exempel utgå från dadlar och cashewnötter tillsammans med lite macapulver. Alla ingredienser körs i en matberedare och blandas till en smet, sedan formar man bollar och rullar dem i kokos.
 
Förutom all näring är macapulver rikt på fiber. Det ger mättnadskänsla och som tidigare nämndes så inverkar maca även positivt för att balansera blodsockernivån. De som försöker komma i form kan blanda in en matsked macapulver i sin proteinshake och därefter dricka den i samband med träning. Det kommer hjälpa muskeluppbyggnaden och återhämtningen. På nätet går det att hitta många recept för just macapulver och tänk på att variation förnöjer. Likt annan hälsokost blir det lite trist att äta den på samma sätt dag efter dag, men med lite uppfinningsrikedom blir allt mycket roligare.
 
Läs också: Arganolja i kost och matlagning

Vanliga frågor om macapulver

Var hittar jag macapulver billigast?

I allmänhet är macapulver billigare att köpa på nätet än i en fysisk butik. Dessutom är det enklare att jämföra priserna. Likt annan hälsokost är ett tips att titta på kilopriset. Ofta lönar det sig att köpa en större förpackning.

Hur ska man förvara macapulver?

Om macapulver förvaras i rumstemperatur under torra förhållanden håller det mycket länge. Det bör inte utsättas för fukt eller direkt solljus. Hållbarheten är upp till 2 år för en oöppnad förpackning. Lämplig förvaringstemperatur är mellan 18 °C och 20 °C.

Räknas macapulver som superfood?

Ett vanligt begrepp i hälsokretsar är superfood som syftar på mat med väldigt högt näringsvärde och många positiva effekter för kroppen. Maca uppfyller med sitt höga innehåll av protein, vitaminer och mineraler kriterierna för superfood.

Hur lång tid tar det innan man upplever alla positiva effekter?

Först ska man ha klart för sig att macapulver inte är någon mirakelmedicin med omedelbar effekt. Ofta tar det 1-2 veckor innan man börjar känna av skillnaden på allvar.

Jag gillar inte smaken av macapulver, vad kan jag göra?

Alla gillar inte smaken av rotfrukter och maca smaker som sagt lite som pepparrot och palsternacka. Bästa är att blanda ut pulvret i en dryck, till exempel göra en vaniljsmoothie eller en jordgubbsmoothie med två teskedar macapulver. Skulle man ha väldigt stora problem med smaken går det också att hitta macapulver som kapslar.

Varför har jag inte hört talas om macapulver tidigare?

I Sydamerika har man länge utnyttjat maca. Egentligen är det först under senare år med den ökade uppmärksamheten för hälsokost i bland annat USA som gjort att macapulver börjat spridas över världen. i Sverige har Stockholm varit ledande, inte minst på grund av alla hälsokostbutiker.

Används macapulver av kändisar?

Allt från fotomodeller till elitidrottare har fått upp ögonen för produkten. Mycket beror på att regelbundet intag ökar uthålligheten och energinivån, vilket i princip gynnar alla människor med en aktiv livsstil.

Bör man vara orolig för negativa biverkningar?

Macapulver har inga kända negativa biverkningar när det används på ett normalt sätt. Den dosering som rekommenderas är omkring 1-2 matskedar om dagen. Är man ändå orolig är det möjligt att börja med en mindre dos på 1-2 teskedar och sedan öka på till en matsked. Men som sagt finns ingen forskning som visar på bieffekter och macapulver innehåller inga giftiga ämnen för oss människor.

Är macapulver lämpligt för vegetarianer och veganer?

Ja, macapulver är en naturlig produkt som består av rotfrukten maca som malts ner till ett pulver. Kosttillskottet innehåller också stora mängder protein och mineraler. Därför är det extra nyttigt för dem som inte äter animaliska produkter. Dock är macapulver ingen ersättning för en i övrigt balanserad kost och man bör följa den dosering som anges på paketet.

Senast Uppdaterad: 2021-04-07 10:39:05

Testvinnare - Bäst Macapulver

  • Go for Life Maca Pulver
  • Elexir Pharma Maca L-arginin
  • Superfruit Maca Pulver
  • RawPowder Röd Maca Pulver
  • Superfruit Foods Maca Powder Organic 100 g
  • Kiviks Lilla Råa Macapulverextrakt 6:1 500 mg
  • Rawpowder Gul Maca
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
159 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5