Bästa Manukahonung 2021

Manukahonung är inte vilken honung som helst. Många menar att det är lite av ett universalmedel som både kan läka sår och motverka ärrbildning. Inte nog med det - den har även vissa positiva effekter vid brännskador och infektioner som t.ex vid halsfluss.

All nektar i honung är bra och har visat sig innehålla läkande egenskaper men just manukahonungen är lite utöver det vanliga. Den är antibakteriell och har länge ingått i Nya Zeelands ursprungsbefolkning maoriernas föda och medicin, och gör det fortfarande. Förutom mot de åkommor som listas ovan, är manukahonungen även ett bra tips när man har magbesvär, feber, förkylning, halsont eller urinvägsinfektion m.m. Då många av världens värsta djur och insekter befinner sig på Australiens kontinent, så används också honungen mot bett och rivsår.

Vilken manukahonung är bäst?

 

1. Sonnentor Ekologisk Manuka Honung

9.7/10
Sonnentor Ekologisk Manuka Honung
Sonnentor Ekologisk Manuka Honung
Bäst i test
Ekologisk, mest privärd
Lite speciell smak
Till Butik
339 kr

I en burk på 250 g manuka honung från det österrikiska te- och örtföretaget Sonnentor får du här en miljövänlig och ekologisk produkt framställd efter fair trade principen. Med en mycket karaktäristisk smak av kryddor och mint passar honungen som sötningsmedel till te och andra varma drycker, maträtter och bak. Eftersom den innehåller antibakteriella ämnen är den också bra mot hosta och halsont, men då är det bäst att ta produkten som den är och inte upphettad. En eller ett par teskedar på tom mage gör susen vid behov och kan även hjälpa mot magbesvär. Ekologisk Manuka honung passar vegetarianer och innehåller inget tillsatt salt.

2. MGO Manukahonung 600+, 250 g 250g

9.5/10
MGO Manukahonung 600+, 250 g 250g
Bäst antibakteriell effekt
Något dyr
Till Butik
629 kr

En produkt direkt från Nya Zeeland som innehåller 250 g DHA-testad honung och som kan användas i flera syften för både smak och hälsa. Ett utmärkt alternativ till socker i varma drycker, bak och mat med sin goda smak men kan också ätas som den är för välmående och för att motverka förkylningssymptom. En tesked, tre gånger om dagen innan måltider är det rekommenderade intaget, och varje sked om 15g innehåller 49 kcal.

Med sitt höga methylglyoxal (MGO) värde på 600mg/kg har den här produkten extra bra antibakeriella egenskaper, och har länge används för både sårbehandling och vid halsont. Vid första symptom på ont i halsen eller hosta bör du ta den här produkten med en gång, och du kan öka på intaget lite extra under de dagar som du känner dig krasslig. Populär bland både stora och små men bör inte tas av barn under 12 månader.

3. Comvita Manuka Honey UMF 10+

9.3/10
Comvita Manuka Honey UMF 10+
Comvita Manuka Honey UMF 10+
Smakar bäst
Lite lägre halt MGO
Till Butik
429 kr

Den här produkten kommer från det Nya Zeeländska företaget Comvita som dessutom delar nationalitet med den här specifika honungssorten. Med hela tre aktiva, antibakteriella ingredienser, är det här en bra allroundprodukt som sötningsmedel, för hudvård och mot förkylningssymptom.

Manuka Honey UMF+10 har fått sitt vetenskapliga namn då produkten är fullt UMF-licensierad, vilket innebär att den innehåller de tre ingredienserna methylglyoxal, leptosperin och hydroxymethylfurfural som alla bidrar till att bekämpa bakterier. MGO värdet ligger på cirka 285, vilket är avsevärt och därför är det här en riktigt effektiv honung mot exempelvis hosta och halsont. Men sina 250 gram ger den här produkten ungefär 25 portioner om man tar en liten tesked, och den bästa dags-dosen ligger på en eller två små teskedar ungefär en halvtimme innan huvudmåltiderna.


Var kommer manukahonungen ifrån?

Frågan är förmodligen varifrån blomman som honungens nektar kommer ifrån, och svaret är Manukaträdet. Dess blommor pollineras av bin som gör den kraftfulla honungen och de vita och rosa blommorna står i full blom under vintern på Nya Zeeland. Det är således inte en växt som man finner här hemma i Sverige.

Men hur upptäckte man fördelarna med manukahonung? Svaret är att de nyzeeländska kossorna gick och åt av denna dunderhonung. Hur de kom åt den är en gåta men kanske fick dem den i maten på något sätt. De var friskare än andra kor och många bönder kliade sig i huvudet och undrade varför. Till sist kom man på att dessa kossor vräkte i sig det fantastiska elixiret med allt vad det innebar och sedan dess har produktionen sakta men säkert hållit igång.

Pris och inköpställen

Manuka honungÄkta svensk honung är inte den billigaste men om man jämför med manukahonungen, kan man tro att det rör sig om rena guldet. Priset skenar lätt iväg till långt över 500-lappen för den största burken och det gäller att inte slösa med den om man väl har köpt det. Då det inte finns en uppsjö av produkterna så kan det ta lite tid innan man hittar en återförsäljare man är nöjd med. Manukahonung finns att köpa på nätet men då gäller det förstås att hitta en kvalitativ produkt.
Visst finns det vissa säregna livsmedelsbutiker som har inhandlat varan men det är inte alltid din matbutik runt hörnet som har den i sitt sortiment.
Tänk på att det säljs mycket falsk manukahonung på nätet som cirkulerar hos de många butikerna och återförsäljarna. Det bästa är då att jämföra priset. Ett lågt pris kännetecknar en falsk manukahonung, så enkelt är det!
Precis som med viss utländsk honung som vi finner i butikerna, har även vissa lurendrejare blandat ut honungen med sirap. Det finns också en liknande honung med nästan samma namn som heter kanukahonung. Dessa två är i och för sig väldigt lika men ändå inte på samma våglängd. De som inte är så bekanta med namnet kan tycka det är svårt att urskilja manuka från kanuka.

Hälsofördelar

Även om det spekuleras hej vilt kring manukahonungens egentliga egenskaper så kan den stoltsera med flera studier att den klarar av att göra mycket. De nyttiga egenskaperna är bland annat att den är bra för sårläkning och invärtes infektioner och lämpar sig bäst för att inta med kosten. Samtidigt är det många som stryker på det direkt på insektsbett eller sår utvärtes, och detta är naturligtvis en nödvändighet om du har dessa typer av bekymmer. I dessa fall kan man använda kompresser som dränkts in i honungen så att man slipper kladda för mycket.
Manukahonungen har visat sig innehålla det nyttiga ämnet methylglyoxal som motverkar bildandet av dåliga bakterier. Dessa halter är betydligt mer höga om man jämför med traditionell honung.

De kraftfulla antioxidanterna och de antiseptiska egenskaperna, har fått uppmärksamhet och många har försökt ersätta vanlig antibiotika med manukahonung. Dock ska man vara försiktig med detta då vissa saker faktiskt behöver botas med äkta medicin. Har man dock en lindrig förkylning så är honungen ett utmärkt redskap till att få lindring.
I vissa fall har man dock gjort studier som visar på att manukahonung är bättre än vanlig antibiotika. Så var fallet under en undersökning 2012 i Cardiff som visade att manukahonung kunde slå ut en streptokock bättre än vanligt penicillin. Det tog bara 2 timmar så var 85 % av streptokocken borta.

Det har också visat sig att manukahonungen har haft positiva effekter där resistenta bakterier har slagit ut vanlig antibiotika men inte honungens egenskaper. Så även om många har rynkat på pannan och menat att detta är rent humbug så får man väl säga " Ingen rök utan eld". Honungen gör i alla fall gott, det kan man vara säker på. I Storbritannien har faktiskt den allmänna sjukvården NHS vissa behandlingar med manukahonung.

En liten studie meddelar även att honungen kan ge diabetiker bättre hälsofördelar, vilket kan vara perfekt då honungen är söt och god och samtidigt gör extrem nytta. En del menar även på att minnet och sömnen förbättras med manukahonung men här krävs det förmodligen fler bevis innan man kan gå ut och säga att så verkligen är fallet. Värt att notera är också att de flesta studierna har gjorts på djur.

Dosering

barn aeter honungHur ska man då inta honungen? Man brukar rekommendera 1 tsk 1-3 ggr om dagen samt att ta denna ca 15-20 minuter innan måltid. Att lägga lite på en smörgås eller strö över yoghurten är bäst då honungen förlorar sina egenskaper om man värmer den i t.ex tevatten och liknande. Den ska alltså ätas kall. Man kan ha den i ljummen vätska som halvvarm choklad eller mjölk men inte kokhet.

Eftersom smaken är gudomlig med en underton av eukalyptus så är den godast att ringla över frukt eller bär, müsli osv. Då förlorar man inte aromen och kan njuta av smaken samtidigt.

Utnyttja manukahonungens fördelar i skönhetsvården

Om du tycker om att blanda till dina egna skönhetsmedel och använda dina egna skönhetsknep så kan manukahonung vara bra att ha till hands. Genom att ta en tsk eller två och blanda med yoghurt eller havre till en ansiktsmask, kan blemmor och akne lindras avsevärt. Honungen innehåller också mycket B-vitamin som är bra för huden.
Även du som drabbats av eksem eller utslag kan nyttja manukahonungens fördelar genom att stryka på lite av det goda på sår, kliande utslag eller blåsor på kroppen.
 

Vilken manukahonung är bäst?

Manukahonung finns i olika graderingssystem när kvaliteten ska mätas. Det finns två graderingar som är vanligast och det är metoderna MGO eller UMF. Sedan finns det ytterligare några mindre grader som NPA, Active och Total Activity. Methylglyxoal (MGO) är ett ämne som är bioaktivt, det finns i honungen, och innehåller den MGO är den unik, för då innehåller den antibakteriella beståndsdelar som förhindrar bakterier att fastna på de mänskliga cellerna. MGO finns bara i manukahonung. Det är också MGO man använder för att mäta den antibakteriella motståndskraften som finns i manukahonung. Värdena brukar anges som 100+, 300+, 450+, 600+, där siffrorna talar om hur många milligram per kilo det finns av MGO. Ett plus efter siffran menas att det innehåller minst så mycket MGO, och det kan minst innehålla plus 100 mg per kilo. Ju högre värde desto bättre honung, så vill du ha den bästa manukahonungen ska du givetvis köpa en burk som innehåller mer än 600+.

Slutord

Kortfattat är manukahonungen en dunderprodukt inom alternativmedicinen. Tyvärr florerar det många kopior som inte har ett skvatt att göra med äkta manukahonung men som ändå säljs till relativt högt pris. I de fall där honungen är utspädd med sirap, är det lika bra att köpa ett paket rårörsocker och häva i sig.

Manukahonungen är främst bra för infektioner och sår och kan användas både invärtes och utvärtes. Men då det är en dyr produkt så gör man bäst i att vara mycket aktsam för att inte överdosera den. Tänk dock på att det kan ta några veckor innan man får full effekt på hudutslag eller återgår till en "vanlig" mage igen. Många känner emellertid redan en klar förbättring redan efter en vecka men man rekommenderas ändå ca 3 veckor för fullt resultat. Tänk på att ett högre värde av Methylglyoxal ger bättre effekt. 400+ är en hög halt och perfekt att använda som ett naturligt penicillin när man mår lite dåligt.
Senast Uppdaterad: 2020-10-19 13:53:42

Testvinnare - Bäst Manukahonung

  • Sonnentor Ekologisk Manuka Honung
  • MGO Manukahonung 600+, 250 g 250g
  • Comvita Manuka Honey UMF 10+
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
119 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5