Bästa Proteinpulver 2021

Proteinpulver hjälper till med att enkelt få i sig den mängd protein kroppen behöver varje dag för att kunna bygga upp muskelmassan. Intresse har vuxit enormt under de senaste åren och så har även produkterna där du i dag kan välja mellan 100-tals olika pulver. Vi har granskat, jämfört och provat några av de mest populära produkterna på den svenska marknaden. Se varför vi valde Core Whey Protein till bäst i vårt test 2021. 

Vilket är det bästa proteinpulvret 2021?

 Det bästa proteinpulvret kan skilja sig åt mellan olika typer av människor. Ett bra exempel på detta är vassleproteinet som normalt sett ses som ett av de bättre valen men som inte fungerar hos veganer eller i viss mån hos laktosintoleranta. I vårt test har vi dock utgått från att samtliga pulver och snarare sett dem från följande faktorer: 

 • proteininnehållet: Fokuset har främst legat på att hitta pulver med en hög proteinhalt. 
 • Prisvärdhet: Med prisvärdhet är det framför allt protein per krona som vi lagt vikt på men även aminosyraprofilen i pulvret. 
 • Smaker: Ett proteinpulver kan vara prisvärt och innehålla stora mängder protein/100g. Smaker det dock illa kan det sluta med att du knappt får i dig innehållet och då försvinner hela syftet med produkten. Vi ser därför gärna att smaken(eller smakerna) på produkten är god. 

Core Whey Protein
Core Whey Protein
Bäst i test
1. Core Whey Protein
9,5/10
Proteinhalt
80 %
Pris / kg
159,00 kr
Storlek
1 kg
Antal smaker
13 st
Till Butik
159 kr
Core Casein
Core Casein
2. Core Casein
9,3/10
Proteinhalt
82 %
Pris / kg
212,00 kr
Storlek
0.75 kg
Antal smaker
9 st
Till Butik
159 kr
Micro Whey Active
Micro Whey Active
3. Micro Whey Active
9,1/10
Proteinhalt
84 %
Pris / kg
214,75 kr
Storlek
4 kg
Antal smaker
6 st
Till Butik
859 kr
Healthwell Vegan Protein
Healthwell Vegan Protein
4. Healthwell Vegan Protein
8,9/10
Proteinhalt
74 %
Pris / kg
422,50 kr
Storlek
0.4 kg
Antal smaker
1 st
Till Butik
169 kr
100% Whey Gold Standard
100% Whey Gold Standard
5. 100% Whey Gold Standard
8,7/10
Proteinhalt
78 %
Pris / kg
131,72 kr
Storlek
2,27 kg
Antal smaker
9 st
Till Butik
299 kr
Holistic Protein Vanilj, 750 g
6. Holistic Protein Vanilj, 750 g
Ej testad och betygsatt än
Proteinhalt
75 %
Pris / kg
37200,00 kr
Storlek
0.75 kg
Antal smaker
2 st
Till Butik
27900 kr
Star Nutrition Whey-100
Star Nutrition Whey-100
7. Star Nutrition Whey-100
Ej testad och betygsatt än
Proteinhalt
85 %
Pris / kg
242,00 kr
Storlek
1 kg
Antal smaker
10 st
Till Butik
242 kr
Star Nutrition Whey-80
Star Nutrition Whey-80
8. Star Nutrition Whey-80
Ej testad och betygsatt än
Proteinhalt
76 %
Pris / kg
143,00 kr
Storlek
1 kg
Antal smaker
28 st
Till Butik
143 kr
Star Nutrition Soy Protein Isolate
Star Nutrition Soy Protein Isolate
9. Star Nutrition Soy Protein Isolate
Ej testad och betygsatt än
Proteinhalt
84 %
Pris / kg
179,00 kr
Storlek
1 kg
Antal smaker
4 st
Till Butik
179 kr
Great Earth Proteinpulver Päron 750 g
Great Earth Proteinpulver Päron 750 g
10. Great Earth Proteinpulver Päron 750 g
Ej testad och betygsatt än
Proteinhalt
75 %
Pris / kg
292,00 kr
Storlek
0.75 kg
Antal smaker
1 st
Till Butik
219 kr

Vad är protein?

Enkelt förklarat så är protein kroppens byggstenar och själva källan till att våra celler kan bildas och byggas upp. Proteinet består i sig av så kallade aminosyror som går att likna vid små sandkorn som går samman och bildar material som stenar, glas och lera. Det finns en myriad av aminosyror men när man talar om den mänskliga kroppen brukar man tala om 20 olika sorter, varav 11 kan tillverkas av kroppen själv. De 9 övriga syrorna måste vi få i oss utifrån, och det är de som vi kallar de "essentiella" aminosyrorna. Ett exempel är lysin, som är en del av uppbyggandet av hudens protein kollagen, och ett annat är tryptofan som bland annat ligger bakom det protein som bildar lyckohormonet serotonin.

Det finns ett stort antal proteiner som alla är ansvariga för olika kroppsfunktioner, exempelvis muskler och vävnader, yttre och inre organ som hud, hjärta och hjärna liksom nervbanor och hormoner. De olika proteinerna fungerar också i relation till varandra, liksom andra ämnen i kroppen, och är en avgörande del av hela vår genetiska uppbyggnad. Protein påverkar således vitt varierande kroppsfunktioner som styrka, kondition, metabolism, immunförsvar, sömn och humör.

De olika typerna av protein ligger dock inte statiskt i kroppen utan bryts hela tiden ner med tiden som en naturlig del av åldrandeprocessen, och förutom tiden i sig så finns det även andra faktorer som fungerar nedbrytande. Ett klassiskt exempel är proteinet kollagen som till stor del är ansvarigt för vår hud och våra vävnader. Har du tänkt på hur snabbt det syns i ansiktet när du har sovit dåligt eller hur läderaktig hud många äldre som solar stenhårt får? Då vi föds är vi fulla av kollagen och har runda och fylliga ansikten och kroppar men allteftersom vi åldras bryts ämnet sakta men säkert ner av solen, rökning, dåliga kostvanor, sömnbrist, stress och sjukdomar. När vi utsätter kroppen för toxiner attackeras våra celler av så kallade fria radikaler som bryter ner dem, och resultatet blir att huden blir slapp och inte längre elastisk. Det är då vi får rynkor!

På liknande vis fungerar alla proteiner i kroppens olika delar och då proteinet gradvis försvinner måste vi hela tiden fylla på. Om en vanlig, frisk människa som inte tränar mycket äter en bra kost så behövs ofta inte tillskott men om man är mer atletiskt lagd, om man är äldre eller om man sover dåligt eller har vissa hälsoproblem kan extra protein vara nödvändigt. Sanningen är också att många slarvar med maten på grund av sina hektiska livsstilar, och då kan det vara bra att ta lite extra protein då och då.

Vilken kost innehåller protein?

Det finns protein i både animaliska och vegetabiliska matvaror och därför behöver veganer inte oroa sig för att få proteinbrist, så länge de håller koll på vad de äter. Från växtriket är de proteinrikaste livsmedlen bönor och andra baljväxter, spenat, nötter och frön liksom havre, couscous och – tro det eller ej – popcorn. Även frukter innehåller protein, främst avokadon men också guava, kiwifrukt och bananer, liksom en rad andra läckra varor.

Kött innehåller mycket protein men också fisk, ägg och mejeriprodukter som yoghurt och ost. Dessutom finns det idag ett stort utbud av vegetabiliska livsmedel som är framställda som ersättning för kött samtidigt som de liknar köttets smak och konsistens, exempelvis burgare, korvar och köttfärs. Vissa matvaror är dessutom berikade med extra protein.

Lite bakgrundshistoria

Även om det vi idag menar med proteinpulver uppfanns på 1950-talet så har människan vetat om proteinets undergörande krafter sedan urminnes tider. Det sägs, till exempel, att anledningen att de gamla grekerna plötsligt blev så smarta och framgångsrika var att kycklingen introducerades i deras diet när de började importera den från öst. Med den plötsliga tillströmningen av ägg och kycklingens nyttiga kött fick deras hjärnor en rejäl boost och snart blev deras civilisation en av världshistoriens mest berömda. Huruvida det här är sant eller inte är öppet för diskussion, men faktum är att antikens olympiska atleter åt stora mängder kött för att bygga upp sina muskler inför tävlingarna.

Hoppar vi så framåt i tiden ett par tusen år så började man på 1800-talet bli alltmer fascinerad av den mänskliga fysiken, och vetenskapen gjorde stora framsteg. I samband med publikens växande törst efter att se människor som antingen testade sina gränser eller såg annorlunda ut blev det omåttligt populärt med så kallade starka män och kvinnor. På scener och i cirkustält fick den hängivna åskådarmassan häpna åt hur tungt de kunde lyfta med händer, fötter och tänder och det arrangerades särskilda events där tåg skulle dras av en man eller kor lyftas av paranta damer.

Som ofta är fallet med stora trender så avtar de så småningom, och under 1900-talets första hälft började alltfler människor istället arbeta på sin egen fysik. Det blev populärt att vara muskulös och vältrimmad och både kungligheter och gemene man började följa olika träningsregimer. Med det föddes bodybuildingen som en tävlingsgren, och för att de som sysslade med den skulle kunna öka sin muskelmassa krävdes att de konsumerade kopiösa mängder proteinrik kost. På 1950-talet utvecklades så det första proteinpulvret, som var gjort på ägg, så att styrketränare skulle få i sig allt de behövde utan att tvingas äta 50 ägg om dagen.

Olika sorters proteinpulver

Det allra första proteinpulvret som uppfanns var baserat på ägg och det är fortfarande en mycket populär produkt på marknaden. Äggprotein anses vara som ett bra alternativ för allergiker och används framförallt för återhämtning, men också för dieter då det har ett lägre fettinnehåll än andra pulver. Andra varianter av proteinpulver är:

 • Soja – Ett bra alternativ för vegetarianer som tas upp av kroppen en stadig takt.
 • Vassle – Tas upp snabbt och är därför mycket populärt innan träningspass.
 • Kasein – Liksom vassle gjort på mjölk men tar mycket längre tid att tas upp. Bra för återhämtning.
 • Ris – Medelsnabb, neutral produkt som passar bra för människor som är veganer eller allergiker.

Det kommer ständigt nya produkter och idag ges även extra uppmärksamhet åt proteinpulver som exempelvis är laktos- eller glutenfria. Vilken sort du bör använda beror dels på dina egna kostvanor, dels på din livsstil samt vilka resultat du vill uppnå. Om du är vegan kan du inte ta vasslepulver och om du är kroppsbyggare kan du behöva satsa på starkare varianter. Det finns också proteinpulver som är utformade som mer allmänna vitamintillskott och som kan tas av människor som är äldre eller känner sig lite utbrända.

Vad händer vid proteinbrist?

Det är ganska ovanligt med svår proteinbrist hos människor med normala kostvanor men kan dock hända alla. Särskilt drabbade är de som är äldre eller äter dåligt på grund av exempelvis mycket stress, ätstörningar eller underliggande sjukdomar. Eftersom protein är en byggsten för våra celler så innebär brist att de inte riktigt orkar med, och resultaten blir att kroppen långsamt bryts ner. Typiska symptom är håravfall, försämrad hud-kvalitet, minskad muskelmassa och allmän trötthet, både fysisk och psykisk.

Att ta proteinpulver handlar dock inte enbart om att motverka eventuella brister, utan också om att bygga upp sig. De som tränar väldigt hårt brukar till exempel ha som mål att bli starkare och det innebär att musklerna måste få mycket näring för att kunna öka i kapacitet. Än idag finns det människor som föredrar att äta 50 ägg om dagen men då det finns en hel del hälsorisker med det så är det alltid bättre att skaffa hem ett bra pulver.

Hur mycket behöver man?

Det diskuteras ofta hur mycket protein en människa behöver, och det är svårt att ge exakta mängder då alla har olika kroppstyper och livsstilar. Andra faktorer som spelar roll är ens ålder, kön och yrke, liksom om man är en lugn eller nervösare personlighetstyp.

Ska man försöka sig på en generalisering så brukar man säga att en vuxen människa som lever ett normalaktivt liv behöver ungefär 0.7 – 1g protein per kilo och dag. Det innebär att en person som väger 70kg behöver mellan 49 och 70g protein om dagen. Är det däremot en fråga om en person som tränar mycket så kan dagsbehovet dubbleras eller till och med trippleras.

Ett bra tips på att räkna ut hur mycket protein du behöver är att föra matdagbok under en vecka och se vad du äter. Med hjälp av en enkel köksvåg kan du mäta mängden av allt du sätter i dig och det finns bra appar och hemsidor där du snabbt kan knappa in all mat och på så vis räkna ut ett genomsnitt.

Olika sätt att ta proteinpulver på

Det allra vanligaste sättet att äta proteinpulver på är att blanda det i dryck, exempelvis vatten eller mjölk. Det finns många pulver som är smaksatta, exempelvis vanilj, choklad, jordgubbe och banan, vilket får drycken att smaka som en regelrätt milkshake. Idag finns det också massor av innovativa och kul smaker som saltad karamell, jordnötter och kakor. Vissa proteinpulver innehåller en hel del socker så det är alltid bra att kontrollera innehållsförteckningen innan du gör ett inköp. Människor som vill använda pulvret för att gå ner i vikt eller för att kunna träna hårt föredrar ofta osötade varianter som har en neutral smak.

Om du inte vill dricka ditt proteinpulver så kan du använda det i mat och bak istället. Ett populärt sätt att äta det på är att blanda ner det i yoghurten till frukost, eller att baka smarriga proteinpannkakor med färsk frukt och kanske lite honung eller riven, mörk choklad. Man kan också baka chokladbollar eller så kallade ”bars” med proteinpulver, vilket gör det lätt och smidigt att alltid ha med sig lite extra protein i fickan.

Vilket ska jag välja?

Med en ständigt växande marknad är det inte alltid så lätt att kunna välja den bästa produkten. Grundläggande frågor som du bör ställa dig är vad du vill med pulvret – är det som en tillfällig mål-ersättning eller vill du pumpa musklerna ordentligt? Det är också viktigt att du väljer den produkt som passar din livsstil och dina behov: är du vegan eller laktostolerant är ett havre- eller ärt protein att föredra framför vassle. Å andra sidan kan dessa proteinpulver ha för lite proteinhalt om du planerar att syssla med tuff bodybuilding. Tänk också på att vissa proteinpulver är bättre ämnade för träning eller återhämtning, och du kan också vilja ta en funderare på om du vill skaffa ekologiska produkter.

Vilka sorters proteinpulver som är bäst för dig beror alltså på en rad faktorer men ska man göra en generalisering så kan det här vara en användbar guide.

Jag satsar hårt på träningen

För dig som vill stärka kroppen genom träning så är vasslepulver den mest klassiska produkten då det främjar bildandet av muskelmassa. Under återhämtningsperioden är kasein att rekommendera. För vegetarianer brukar ärtprotein anses vara det bästa alternativa pulvret då det också främjar ökandet av musklerna.

Jag är lite stressad och trött

Om du inte satsar på att öka muskelmassan utan istället vill ta ett pulver för allmäntillståndet kan det vara en bra idé att ta en blandning av olika vegetabiliska proteinpulver som är berikade med vitaminer och mineraler. Du kan också ta vassleprotein om du vill, men tänk på att hålla dig till de lägre doserna.

Jag vill gå ner i vikt

Vassleprotein tenderar att hämma aptiten medan äggprotein inte innehåller något fett. Se också till att välja osötade proteinpulver.

Kan man få för mycket?

Ja, det kan man. Som precis allt annat så kan en diet som är för hög på proteiner leda till vissa hälsoproblem, där det minst allvarliga är dålig andedräkt och det värsta är njurskador. Måttlighet är A och O, och om du märker att du exempelvis börjat få en dålig smak i munnen så kan det vara dags att dra ner på intaget.

Ett stort problem med dagens kosttrender är att många människor blivit livrädda för kolhydrater och i stället enbart konsumerar protein, vilket får kroppen att hamna i obalans. Många tror dessutom att man kan stoppa i sig hur mycket protein som helst utan att gå upp i vikt, bara för att få ovälkomna resultat från vågen. Proteinpulver är jättebra för dig som behöver det där lilla extra, men du bör aldrig gå till överdrift.

Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:17:10

Testvinnare - Bäst Proteinpulver

 • Core Whey Protein
 • Core Casein
 • Micro Whey Active
 • Healthwell Vegan Protein
 • 100% Whey Gold Standard
 • Holistic Protein Vanilj, 750 g
 • Star Nutrition Whey-100
 • Star Nutrition Whey-80
 • Star Nutrition Soy Protein Isolate
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5