Stor jämförelse av rödbetsjuice 2021

Rödbetsjuice hjälper till att sänka ditt blodtryck. Den vilda rödbetan härstammar egentligen från Nordafrika, men när greker och andra européer börja upptäcka vad denna grönsak kunde frambringa så började den snabbt odlas i övriga delar av världen. I Sverige odlar vi rödbetor som vi ofta använder i maten och som sockerkälla då rödbetan är väldigt söt. Vi har granskat några av de mest populära rödbetsjuicerna. Läs mer om testet nedan och varför vi tyckte att RÅ Rödbetskoncentrat var bäst testet. 

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa rödbetsjuicen? 

Det finns ett par olika typer av rödbetsjuicer, koncentrat eller blandjuice är några av dem. Utöver de olika varianterna kan man också jämför några olika faktorer. De vi har fokuserat mest på är: 

  • Pris: Hur prisvärd är produkten? 
  • Kallpressad/Ekologisk: Är produkten kallpressad och ekologiskt tillverkad?
  • Innehåll: Innehåller produkten något utöver rödbetor?

RÅ Rödbetskoncentrat
RÅ Rödbetskoncentrat
Bäst i test

1. RÅ Rödbetskoncentrat

9,7/10
Storlek
3 liter
Pris / liter
116,33 kr
Produkttyp
Koncentrat
Till Butik
349 kr
Beet it Tetra Pack
Beet it Tetra Pack

2. Beet it Tetra Pack

9,3/10
Storlek
1 liter
Pris / liter
329,00 kr
Produkttyp
Juice
Till Butik
329 kr
Vidasal Roedbetskoncentrat
Vidasal Rödbetskoncentrat

3. Vidasal Rödbetskoncentrat

9,3/10
Storlek
0.75 liter
Pris / liter
158,67 kr
Produkttyp
Koncentrat
Till Butik
119 kr
Biotta Rödbetsjuice
Biotta Rödbetsjuice

4. Biotta Rödbetsjuice

9,1/10
Storlek
0.5 liter
Pris / liter
94,00 kr
Produkttyp
Juice
Till Butik
47 kr
Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV
Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV

5. Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV

8,9/10
Storlek
0.75 liter
Pris / liter
40,00 kr
Produkttyp
Juice
Till Butik
30 kr
Healthyco Rödbetsjuice 1000 ml
Healthyco Rödbetsjuice 1000 ml

6. Healthyco Rödbetsjuice 1000 ml

Ej testad och betygsatt än
Storlek
1 liter
Pris / liter
33,00 kr
Produkttyp
Juice
Till Butik
33 kr

Olika typer av rödbetor

När man nämner rödbetan så tänker man normalt på den rödlila grönsaken som förekommer mest i matlagningssyfte. Men det odlas även gula-, regnbågsfärgade-, och guldfärgade betor som då har varsitt eget namn. Betan tillhör samma familj som spenat och mangold och vad många inte vet är att man även kan äta bladen som är en näringsrik källa, de också. Det höga sockerinnehållet i rödbetor är bland det högsta i alla grönsaker och lämpar sig därför mycket bra till efterrätter och snacks.

Älskad eller hatad

Det är inte alla som uppskattar smaken av rödbetor men faktum är att dessa rosaröda grönsaker utgör en lisa för både själ och kropp. Rödbetor kan både ätas och drickas i form av juice och det är just juicen som vi ska ta upp i den här artikeln även om det går lika bra att smaska på rödbetor som det gör att dricka dem.
Rödbetsjuice har på senare tid fått stämpeln som en superdryck som inte bara bidrar med ett lägre blodtryck och friskare artärer men som också gör enormt gott för magen, ökar syreupptagningen och är en perfekt hjälp för personer som tränar mycket och vill höja prestationsförmågan. För en motionär är alltså rödbetor och rödbetsjuice en lämplig grönsak och dryck att inta då de både är blodtryckssänkande och ökar uthålligheten.
 
Läs mer om att sänka blodtrycket på blodtrycksmatare.nu

Detta innehåller rödbetsjuicen

Det som man främst vill åt när man häver i sig rödbetsjuice, är nitratet som sägs vara ett dundermedel. Det är detta som sänker blodtrycket och finns också naturligt i vår miljö. Många kosttillskott är berikade med nitrat och andra livsmedel såsom rabarber och spenat har detta fenomenala ämne i sig. Nitratet tas upp av bakterier i munhålan och omvandlas sedan till nitrit som i sin tur reduceras till kväveoxid och ger en rad hälsosamma effekter i kroppen. För att testa om detta ämne verkligen hade någon positiv verkan så har man avlägsnat nitraten från en viss rödbetsjuice och låtit en grupp människor enbart dricka detta. Den andra gruppen har fått dricka juicen som den är och resultatet visade på att placebo-gruppen inte fick lika bra värden som den som drack rödbetsjuice med nitrat. Det är således nitraten som avgör skillnaden. Dock är nitraten mer lättupptaglig om den kommer direkt ut i kroppen genom exempelvis juice, än om man får i sig det via grönsaker med mycket fibrer. Det tar då längre tid för kroppen att ta upp det medans det direkt lyfter kroppen invärtes om det går direkt ut i blodet.

Förutom universalämnet nitrat så är rödbetsjuice och rödbetan själv, fullspäckad med andra ämnen som gör stor nytta invärtes. C-vitamin med sin läkande effekt samt en mängd nyttiga antioxidanter är något som kännetecknar rödbetsjuicen. Mineraler som järn, magnesium och kalcium är andra ämnen som påverkar hälsan och som det finns mycket av i rödbetsjuicen. Vill man därför undvika att dra på sig förkylningar och sjukdomar, så kan man med fördel dricka 2-3 dl rödbetsjuice varje dag för att hålla kroppens immunförsvar vid liv. Tränar du samtidigt så är detta den ultimata kombinationen för att hålla dig frisk.

Rödbetsjuicens egenskaper

Vi har tidigare redan nämnt hur rödbetsjuicens nitrat kan omvandlas och orsaka en rad hälsoeffekter i kroppen. Den goda syreupptagningsförmågan och den prestationshöjande effekten gör att juicen är bra att konsumera för alla, speciellt för motionärer eller idrottare. Men rödbetsjuicen är också mycket bra för stressade själar som lider av begynnelse av magsår. Kväveoxiden i magsäcken som omvandlas av nitraten bidrar till att slemhinnan i magsäcken ska kunna ombildas. Så om du har tendens till sura uppstötningar eller känner obehag av brännande mage så ska du definitivt dricka rödbetsjuice varje dag.

RoedbetsjuiceDet har även bevisats att rödbetsjuicen skapar friska blodkärl, vilket är bra att notera om man t.ex. lider av åderbråck eller hjärtproblem. Äldre människor som får svårt att gå eller får tilltäppta blodkärl bör dricka rödbetsjuice dagligen för att bli av med tyngdkänslan eller känna sig starkare i musklerna. Det är också en mycket bra dryck för folk som lider av ödem eller vätskeretention i benen och med rödbetsjuice så drivs vätskan ut snabbare och ökar i samma veva din urinproduktion som är ett naturligt sätt att driva ut vätska ur kroppen.
Ja, rödbetsjuice har till och med rykte om sig att sakta ner åldersprocessen och vara föryngrande. Nu talar vi givetvis inte bara om ett vackert yttre utan främst om åldersprocessen och nedbrytandet av inre organ och vävnader. Rödbetsjuice motverkar fria radikaler och hjälper organen att återhämta sig - med organ kan vi ge exempel på sköldkörteln och hjärnan samt hjärtat och matsmältningen och alla organ som omfattas utav den.
Det viktiga är dock att veta att man inte bara kan dricka rödbetsjuice och sedan ligga på latsidan när det kommer till kost och motion i övrigt. Visserligen är rödbetor en utmärkt hjälpreda i jakten på en friskare kropp men man måste även ligga i och ställa om sitt leverne helt och hållet om det ska göra maximal nytta.

Bra för gravida

Rödbetsjuice bör även drickas av gravida kvinnor då folsyran i rödbetsjuicen främjar fostrets tillväxt. Rödbetsjuicen kan drickas under hela graviditeten men den gör som störst nytta under de första veckorna när utvecklingen är som viktigast. När förlossningen sedan är avklarad så är det bra att fortsätta konsumera rödbetsjuice eftersom den motverkar infektioner och inflammationer. Efter en graviditet är kroppens immunförsvar extra känsligt och man kan lida av både trötthet och depressioner, blodbrist osv. Genom att dricka några dl varje dag, återhämtar sig din kropp avsevärt och ger dig den där kicken som varje nybliven mamma behöver. Även barnet bör dricka rödbetsjuice när det har blivit lite äldre för att motverka vitaminbrist och få till en hälsosam utveckling. Undvik dock att ge rödbetsjuice till små barn.

Betanin

Ett viktigt ämne som vi inte än har tagit upp men som är väl värt att uppmärksamma, är betaninet i rödbetan. Det är också det, tillsammans med nitratet som ger grönsaken dess många egenskaper och hjälper till att hämma inflammationer och stress. Detta ämne är också en viktig faktor i kampen mot cancer, demenssjukdomar och stroke. Tack vare betaninet minskar det ett annat ämne, vid namn homocystein som kan leda till sjukdomar av olika slag.
Det är även betaninet som ger rödbetan dess röda och härliga färg. Styrkan på färgen beror på pH-värdet, ju lägre pH-värde desto mer blåröd nyans kommer ut och ju högre värde, desto mer lilaröd färg kan ses.
Betaninet utvinns ofta ur rödbetan för att ge färg och sting åt andra livsmedel såsom glass eller läskedrycker samt kött och korv för att få dem att se smakrikare ut. Även i visst varmarbetat godis kan betaninet dyka upp samt i soppor med klarröd färg. Till skillnad från andra farliga, syntetiska ämnen är betaninet gottgörande och tas väl upp i tarmen så oroa dig inte om din färdigköpta maträtt har betanin i sig, detta är enbart bra. Detta färgämne är så starkt så om man dricker stora mängder rödbetsjuice eller om man är ett fan av rödbetor i övrigt, så är det vanligt att urinen blir klarrött. Detta är alltså inget att vara orolig för, det är inte blod som kommer ut.

Betaninet utgör även en viktig ingrediens i viss ekologisk kosmetika för att ge smink en vacker färg och skapa ett vackert yttre.

Dosering

Vill du äta massor av rödbetor varje dag så finns det inget som hindrar dig men ett rekommenderat intag av rödbetsjuice är ca 2-3 dl. Även om rödbetor är nyttigt så kan man alltid få för mycket av det goda och då det även innehåller en hel del fibrer så kanske magen gör uppror till slut om man dricker en hel flaska. Några dl är således att rekommendera.
Även rödbetor bör konsumeras med måtta då fibrerna kan orsaka magproblem om man smäller i dig en hel drös av rödbetor varje dag. Även de goda tingen bör intas i lagom mängd, så överdriv inte, vad du än äter.

Användningsområden

Rödbetor kan annars användas i både matlagning och bakning och ger en saftig konsistens i kakor och bröd. Om du annars har svårt att äta stora bitar av rödbetor kan du alltså riva dem eller ta juicen och hälla i smeten för att få till den där saftiga smaken och en rödlila färg. Många tycker även det är gott att riva rödbetor eller ta saften och ha i vegetariska biffar för en lite sötare smak.
Rödbetor kan också utgöra en god ingrediens i smoothies eller i drinkar. Man kan också göra rosa hummus tillsammans med kikärtor eller tillverka rödbetschips att doppa i hummusen efteråt. Användningsområdena är många och smakerna förträffliga och kombinationen rödbeta med en rad andra ingredienser kan få det att vattnas i munnen på vem som helst, även dem som inte var fan av rödbetan från början. Ett tips är att göra saft av rödbeta och morot med en råsaftcentrifug om du är en stolt ägare av en sådan och sedan ha i lite ingefära som både hjälper smakerna på traven och ger en extra boost i kroppen.

Var köps rödbetsjuicen?

Fördelen med rödbetsjuice är att den kan inhandlas på många olika ställen. Du behöver alltså inte ge dig av till dyra hälsokostbutiker för att införskaffa den utan den kan även säljas i vanliga mataffärer som Hemköp eller ICA.Roedbeta Dock går det naturligtvis bra om man skulle vilja köpa den i hälsokostaffärer som Life eller Hälsokraft men juicen finns även tillgänglig överallt på nätet.
När du köper rödbetsjuice så se till att den kommer i en glasflaska istället för plastflaska. Det är också främst så den säljes ute i butikerna men det finn säven bag-in-box för dem som vill ha ett lite mer okänsligt material. På så vis behöver man inte oroa sig för om flaskan går sönder.
Priserna brukar ligga runt 45 kr för en flaska på ca 1000 ml och stiger allt eftersom volymen ökar. Då man gärna ska dricka 2-3 dl om dagen kan flaskan ganska snart tömmas, speciellt om ni är flera som ska dela på den. En del juicer är också utspädda med lingon eller andra smaker som gör det lättare för ofrälsta rödbetskonsumenter att dricka den.

Du kan naturligtvis även köpa en råsaftcentrifug och ge dig på att göra egen juice. Då vet du att alla ingredienser är helt naturliga och att inga syntetiska ämnen har tillsatts. Genom detta kan du också blanda i andra grönsaker och göra juice med både rödbetor och annat som ger en extra syrlig smak. Rödbeta passar mycket bra ihop med morötter, lingon eller äpplen samt ingefära så det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.
Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:16:58

Testvinnare - Bästa Rödbetsjuice

  • RÅ Rödbetskoncentrat
  • Beet it Tetra Pack
  • Vidasal Rödbetskoncentrat
  • Biotta Rödbetsjuice
  • Kung Markatta Rödbetsjuice KRAV
  • Healthyco Rödbetsjuice 1000 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
79 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5