Bästa Hampafrön 2023
Hampafrön har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Den kanske främsta anledningen är på grund av alla dess nyttiga egenskaper. Läs vidare och se de bästa fröna här nedan.
Vilka hampafrön är bäst?
Vi har undersökt marknadens mest populära hampafrön och testat och betygsatt [ProdcutCount] produkter. Vi har undersök följande egenskaper:
- Priset - Står priset i relation till kvalitet och kvantitet?
- Framställning - Är hampafröerna ekologiskt och hållbart odlade?
- Externa betyg - Hur har kunder mottagit produkten?
-
Storlek400 gPris / port1,48 krKundbetyg4.9 / 5
-
Storlek300 gPris / port4,30 krKundbetyg5 / 5
-
Storlek300 gPris / port3,97 krKundbetyg4.2 / 5
-
Storlek150 gPris / port4,40 krKundbetyg4 / 5
Användningsområden
Hampafibrer kan användas till en mängd olika saker. Av fibrerna kan man bland annat göra djurfoder, kläder och isolering. Innan syntetmaterialen tog över användes hampa för att framställa papper, rep och textilier. På senare tid har hampan börjat bli allt mer populär. Fler och fler har fått upp ögonen för hampans många användningsområden. En stor fördel med hampa är att den ofta odlas utan bekämpningsmedel. Eftersom växten är lång och växer tätt gör dess skugga att ogräs inte kan växa till sig.
Hampan är även på frammarsch inom matindustrin, där fröna kan utnyttjas till ett stort antal produkter. Vi kan ha det i gröt, använda det i bakning, göra smör och mjölk och mycket mer.
Hampafrön i olika former
Förhoppningsvis har denna genomgång av hampans mångsidighet och nyttigaegenskaper gett upphov till intresse och nyfikenhet. Nu ska vi gå igenom några av de produkter som den användbara hampan gett upphov till. Det finns många att välja mellan! Hampa har generellt en naturell smak med inslag av mild nötighet.
- Skalade hampafrön Det finns nästan ingen gräns för vad man kan göra med skalade hampafrön. De är goda att strö över salladen, rosta dem gärna innan. De kan tillsättas i grytor, användas i pesto istället för pinjenötter, det går att panera fisk och biffar med hampafrön och så vidare. De är till och med goda att äta som snacks.
- Oskalade hampafrön Oskalade frön lämpar sig bra i bakning. De är lite knastriga i konsistensen och innehåller massor av nyttiga fibrer. Det finns färdigblandad müsli som innehåller hampafrön i välsorterade livsmedelsaffärer. Oskalade hampafrön går att grodda.
- Hampaprotein De flesta proteinpulver som finns på marknaden idag innehåller vassle. För vegetarianer och laktosintoleranta är därför hampaprotein ett bra alternativ. Man får fram hampaprotein genom att mala fröet till pulver. Det finns en mängd olika märken i handeln, en fördel är att många av dem är ekologiskt framställda. Man blandar pulvret med vätska, till exempel vatten eller mjölk. Pulvret går även utmärkt att tillsätta i en smoothie, blanda i gröt eller strö över müsli.
- Hampamjölk Hampamjölk finns att köpa färdig, men den är också lätt att göra själv. Genom att mixa oskalade hampafrön, vatten och dadlar får man fram en vit mjölk som håller upp till fem dagar i kylskåp. Ett bra alternativ till mandel- och sojamjölk.
- Hampasmör Finns liksom hampamjölk att köpa färdig, men kan även framställas hemma. Hampafrösmör påminner om jordnötssmör, men är ett nyttigare alternativ. Det kan användas istället för vanligt smör på smörgåsen eller som toppning i olika maträtter. Smöret framställs genom att varsamt mala fröna och resultatet blir en nötig och fyllig smak.
- Hampaolja Kallpressad hampaolja, eller hampafröolja som den också kallas, har en subtil, nötig smak och passar att hälla över en sallad eller grillade grönsaker. Den är däremot känslig för värme, fettsyrorna förstörs vid upphettning och därför kan oljan inte användas alls för att steka i. Fröoljans egenskaper gör den lämplig för både hudvård och hårvård. Eftersom oljan är tunn och inte täpper till huden är den lämplig att använda vid känslig hy. Den lämpar sig också väl för torr hy tack vare att den är så näringsrik. Hampaolja kan även användas för att motverka torrt och yvigt hår. Oljan passar alla hårtyper, men är särskilt bra för känsliga hårbottnar, eftersom den inte innehåller några starka kemikalier.
Vad är hampa?
Hampan är en enkönad växt, en så kallad tvåbyggare. Det betyder att det finns särskilda hon- och hanplantor. Hanplantan är glesare och spensligare medan honplantan är större och har fler blad. Genom tiderna har människan förädlat växten, och den hampa som numera odlas på åkrarna är samkönad.

Om hampafrön
Hampan har en frukt som är mellan 3 och 5 millimeter lång, och inuti denna finns hampafröet. Eftersom fröet innehåller alla essentiella aminosyror är det en bra vegetabilisk källa för fullvärdigt protein. Faktum är att hampafröet är sprängfyllt med protein. 100 gram skalade hampafrön innehåller runt 34 gram protein. Protein är kroppens byggstenar och behövs för att ge energi och för att bygga upp celler och organ i vår kropp. Därför passar hampafrö väldigt bra som proteintillskott för idrottare och styrketränare. Hampa innehåller också också järn, magnesium, fosfor och vitamin E, dessutom är balansen mellan de nyttiga fetterna omega-3 och omega-6 optimal i växten.
På grund av alla positiva egenskaper brukar hampafrön kallas för “superfood”. Begreppet har ingen absolut definition, men brukar användas om råvaror som har ett högt näringsinnehåll, men förhållandevis lite energi. Hampa betecknas även som “raw food”, det vill säga ett livsmedel som inte har upphettats till mer än 42 grader och därför har all näring bevarad.
Tack vare sitt höga proteininnehåll är hampafrön ett utmärkt komplement till vegetarisk kost. Det är ett bra alternativ till animaliska proteinkällor, som kött och mejeriprodukter. Hampafröet är naturligt fri från gluten och laktos, så det är verkligen en produkt som passar alla.
Historik
Hampa är en kulturväxt, alltså en växt som länge har odlats och förädlats av människan. Traditionellt har vi använt hampa för fibrernas skull. Fibern är nämligen väldigt användbar, man kan bland annat göra rep och säckar av hampa. För att tillverka dessa ting använder man den yttersta delen av stammen. När
Vi vet att hampa odlades i Sverige på 1200-talet eftersom växten är omnämnd i de olika landskapslagarna från denna tid. Även under medeltiden odlade man hampa för husbehov i Sverige, och Carl von Linné rapporterar att han såg mycket hampa under sin resa i Skåne. Men mot slutet av 1800-talet upphörde odlingarna. Det var inte längre lönsamt att odla hampa och så småningom ersattes hampa av syntetmaterial. Dock fick hampaodlingen en uppgång under både första-och andra världskriget, på grund av råvarubristen.
Från början av 1970-talet till och med 2003 var det förbjudet att odla hampa i Sverige, eftersom den under denna period klassades som narkotika. I början av 2000-talet trotsade en lantbrukare i Halland det dåvarande förbudet och fallet prövades i EG-rätten. Lantbrukaren vann och lagen ändrades 2003. Det är numera tillåtet att odla hampa, men det är inte bara att sätta igång. Den som vill börja odla hampa måste söka tillstånd samt uppfylla vissa krav.