Dagkräm

En bra dagkräm är oerhört viktig för att våra ansikten ska klara sig igenom många och långa timmar av exponering för väderelement, UV-strålar, damm och avgaser, för att inte tala om kost och levnadsvanor. Alla människor utsätts för ett ständigt ”bombarderande” av fientliga faktorer och ingenstans syns det så väl som i ansiktet men med hjälp av en regelbunden och grundlig hudvårdsrutin kan du utrusta dig med de bästa vapnen och verktygen.

Det finns många dagkrämer att välja mellan och vilken som passar just dig beror på saker som din livsstil, ålder och hudtyp men också på om du är vegan eller har något specifikt problem som till exempel akne eller torr hud. Som tur är finns det produkter för alla, och i många fall kan det vara bra att ha några olika krämer tillhanda som passar under växlande väderförhållanden eller årstider.

Varför dagkräm?

Aldre kvinna anvander dagkram

Dagkrämer används av människor i alla åldrar. Främst av kvinnor.

För många så associeras alla typer av ansiktskrämer med anti-aging, det vill säga att motverka ålderstecken som rynkor och bibehålla hudens ungdomlighet. Med hjälp av mångårig forskning så vet vi idag mycket om vilka ämnen som hjälper huden att förbli len och spänstig men det är inte enbart kampen mot åldrandet som dagkrämer är till för. Genom att använda en bra dagkräm ger du ditt ansikte en fräsch och pigg lyster, och i många ingår även ett skydd mot solens skadliga UV-strålar. Medan vissa krämer motverkar inflammationer och akne så hjälper andra huden att bli extra stryktålig.

Det är ett universellt faktum att en frisk hy indikerar hälsa, och därför anses just huden vara ett av de mest attraktiva attributen hos en människa. Att täcka en problemhy med lager på lager av smink kan måhända vara en tillfällig lösning men ger ju inga permanenta lösningar, och därför är en bra hudvårdsregim något att verkligen satsa på. Hur hektiskt du än har det så kommer du aldrig ångra att du tog dig tid för din hud!

Olika sorters dagkrämer och oljor

mandelolja och mandlar

Den mjukgörande mandeloljan finns som ingrediens i många olika dagkrämer

Det som alla ansiktskrämer strävar efter är att maximera hudens hälsa. Det här görs på ett antal sätt och med olika ingredienser, och de kan variera ganska rejält från produkt till produkt. Sedan urminnes tider så har oljor varit en viktig del av krämer, och det finns en mängd välgörande sorter som till exempel mandelolja som är mycket mjukgörande och arganolja som verkar anti-inflammatoriskt. Avokadoolja rekommenderas för människor som lider av eksem eller psoriasis, och morotsolja ger lite extra färg. Jojobaolja, å andra sidan, har en fantastisk allroundeffekt och aktiverar hudens balanserande egenskaper, vilket gör att den kan hjälpa mot både fet och torr hy.

Det vore synd och skam att inte också nämna den klassiska olivoljan, som inte bara håller huden ung och ren men också innehåller antioxidanter och ett flertal vitaminer. Under antiken var det just olivolja som användes när man skulle rengöra sin hud då man först smorde in sig med den och sedan skrapade bort den med särskilda verktyg.

Vad är skillnaden på en nattkräm och en dagkräm?

Fyra fina vitaminer

Förutom oljorna så finns det en rad vitaminer som är särskilt bra för huden och de fyller alla olika huvudfunktioner. Här är några av de främsta när det kommer till just hyn.

  • A-vitamin: reparerar och återställer, bra mot rynkor och akne, motverkar nedbrytningen av kollagen
  • C-vitamin: antioxidant, immunförhöjande och motverkar bland annat cancer, ger huden lyster och ökar kollagenproduktionen
  • D-vitamin: ger en fin färg, bra mot psoriasis
  • E-vitamin: skyddar mot UV-strålar och inflammationer

Naturens stora apotek

kamomillblomor

Kamomill lugnar irritationer och utslag på huden, något som gör den till en bra ingrediens i dagkrämer

Förutom oljor och vitaminer så finns det också en myriad av örter, blommor, frukter och andra växter som innehåller ämnen som fyller funktioner i ansiktskrämer. Ju naturligare och fria från konstlade kemikalier i krämerna desto bättre. Några exempel på källor i växtriket som främjar vår hud är kamomill som lugnar irritationer och utslag, rosenrot och aloe som är bra för återfuktandet och honung som både skyddar och reparera huden. Just att hålla huden fuktig är viktigt för att bibehålla dess elasticitet, och därmed släthet, och det är därför som till exempel fotomodeller uppmuntras att smörja in sig ofta men också att dricka mycket vatten.

Var noga med solskyddsfaktorn

Alla människor behöver dagligt ljus för att kunna producera tillräckligt med E-vitamin, vilket är mycket nyttigt för vår hud, men tyvärr innehåller solen UV strålar som inte bara gör oss solbrända men också bryter ner kollagenet i vår hud, ger solskador och till och med cancer. Av den anledningen rekommenderas alla att använda dagkrämer med solskyddsfaktor som åtminstone till en viss del kan skydda huden mot strålarna. Se helst till att krämen innehåller minst faktor 15, men välj gärna ännu högre nummer – särskilt om du är ljushyllt och extra känslig. Krämer som är särskilt utformade för barn brukar ha en hög solskyddsfaktor av naturliga skäl.

Glöm inte hals och dekolletage

Det är lätt att glömma att halsen ofta är lika utsatt som ansiktet och dessutom har mycket känslig hud i förhållande till resten av kroppen. Både hals och dekolletage tappar med åldern sin elasticitet och blir rynkiga, och därför bör du applicera krämen där både dag- och nattid.

Kombinera med en bra nattkräm

Eftersom ansiktet är mer utsatt för yttre påfrestningar under dagens lopp så är dagkrämer framställda för att motverka och skydda. Det kan handla om en extra hög solskyddsfaktor under sommarmånaderna eller en fetare variant när det är kallt. Nattetid så befinner vi oss inomhus och i mörker, och då får huden en välkommen chans att återhämta sig. Av den anledningen är nattkrämens främsta uppgift att reparera och återhämta, varav det är bäst att använda olika produkter under dagen och natten. Många tillverkare av ansiktskrämer brukar ha krämer som stöttar och kompletterar varandra, så att ansiktet får näring och skydd under dygnets alla timmar.

För extra skydd

Komplettera gärna din dagkräm med ögonkräm för den känsliga huden runt ögonen, regelbundna ansiktsmasker och behandlingar med peeling och serum. Var också noga med att hålla huden så ren som möjligt men använd alltid rengöringsprodukter som är skonsamma och mjukgörande. Om du sminkar dig så ska du alltid avlägsna alla spår av make-up och använd helst speciella avsminkningsprodukter, särskilt runt ögonen. För dig som tränar mycket så är det också viktigt att använda en ansiktskräm som återfuktar extra.

Senast Uppdaterad: 2020-02-28 14:29:43

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu