Hyaluronsyra

Hyaluronsyra, eller hyaluronic acid, finns naturligt i kroppen. Benämningen är HA och fördelen med detta ämne är att det är vattenbindande, vilket gör det till några av de bästa ämnena att använda på rynkig hud eller för att fylla ut ojämnheter i t.ex. läppar och ansikte.

Hyaluronsyran används främst i ansiktskrämer men även till fillers som Juvéderm, Restylane, Perlane osv för att ge fylligare läppar eller reducera de nasolabiala vecken, dvs skrattrynkorna som bildas från näsan och nedåt hakan. Eftersom Hyaluronsyran binder vatten och fukt så ger den även en fasthet till huden. Det är alltså kroppens eget universalmedel om man får tro skönhetsexperterna och faktum är att det stämmer bra, till viss del. Men hyaluronsyra är mer än så och i den här artikeln ska vi fokusera på alla dess egenskaper - positiva som negativa.


Vad är hyaluronsyra?

Som redan nämnt är hyaluronsyra kroppens eget fuktbindande ämne. Det har länge varit känt för att vara ett bra verkmedel i hudvården. Men var kommer hyaluronsyran egentligen ifrån? Ja, tro det eller ej, hyaluronsyran framställs inte med hjälp av människan trots att det finns i våra celler. Den har således ett naturligt ursprung och finns därför ofta också i naturprodukter eller ekologiska saker. Men hyaluronsyran framställs oftast ur tuppkammar eller från olika bakterier som blivit genmodifierade. I tuppkammen finns det nämligen ca 1-2 % hyaluronsyra. Idag är det dock vanligare att gå den andra vägen, eftersom det är skonsammare på alla vis.

I kroppen är det en sockerart som med ett annat namn heter glykosaminglukan. Det som sker i kroppen är då att detta ämne drar till sig vatten som liknar en geléformad substans och detta sker alltså i alla delar av kroppen även om hyaluronsyran först upptäcktes i ögat. Den största delen av syran återfinns i hudlagren, varpå man därför gärna fyller ut rynkor och ytliga veck (men även djupare) just på huden. Den mesta av hyaluronsyran finns i dermis, dvs läderhuden. Syran som hjälper till att binda hudens byggstenar till sig och verka som smörjmedel finns mer i unga år och allteftersom vi blir äldre så förlorar vi alltmer kollagen, hyaluronsyra och därmed spänst i huden.

I andra delar av kroppen där hyaluronsyran förekommer, är exempelvis i ledvätskan för att smörja våra leder ordentligt. Dock består även våra andra inre organ till en viss del av detta universalämne.

Hyaluronsyra och känslighet

Med åren blir huden allt slappare och hyaluronsyran minskar. Det tåls även att nämna att hyaluronsyran är mycket känslig för olika oxiderande ämnen och saker som UV-ljuset och andra fria radikaler. Det är också en av förklaringarna till att folk som solar mycket får lättare slapp hud.

När ett barn är alldeles litet så har det en förhöjd nivå av just hyaluronsyra. På grund av detta är det svårare för ett litet barn att utveckla ärrbildningar. Det också så att hyaluronsyran hjälper till vid sårläkningsprocessen och gör att huden återgår till det "normala" igen. Dock får man som ung och vuxen i stort sett alltid ett ärr men man har sett på foster som har varit tvungna att opereras, att de faktiskt inte ens utvecklat ett ärr efter ingreppet. Detta till oss vuxnas stora förtret som gör allt för att lasra bort ärr med hjälp av Fraxel laser, IPL och alla möjliga sorters hjälpmedel.

Vad används hyaluronsyran till?

Inom skönhetsindustrin används hyaluronsyran flitigt som utfyllnad i rynkor, läppar och andra delar där man kanske inte är så nöjd. Då hyaluronsyran långsamt bryts ned så måste man årligen fylla på nytt för att resultatet ska bestå. I början kan man dock få lägga i lite extra till en början men sedan så brukar det hålla i sig allt längre. När hyaluronsyran har brutits ned, byggs den upp på nytt och återbildas men om man ständigt utsätter sin hy för diverse saker som sol och dålig luft, så får huden inte tillräckligt med tid för att återuppbygga sig.
Det bästa man kan göra för att hålla sin hy så ung som möjligt under en längre tid, är att undvika solljus, fria radikaler samt använda ansiktskrämer som skyddar mot båda två och samtidigt innehåller hyaluronsyra. Och tycker man inte detta är tillräckligt, kan man alltså injicera hyaluronsyran med hjälp av fillers för att bättra på sin look ännu mer.

Hjälper krämer med hyaluronsyra?

Många människor börjar redan i tidig ålder att smeta in ansiktet med anti-age krämer som ofta är fyllda med hyaluronsyra. Och många tror också att en kräm med detta ämna kan göra samma underverk som fillers om den bara innehåller Skoenhethyaluronsyran. Men faktum är att den molekyl som syran har, kan inte tränga igenom hudlagret på samma sätt och därför blir det betydligt mindre effekter på utsidan av huden, än vad det blir på insidan eller när man injicerar det. Så uttrycket "skönheten kommer från insidan" är således inte helt fel även om man måste ligga i för att kroppens insida ska fungera för att producera rikligt med syran.

För att enkelt förklara det hela, bör man veta att molekyler mäts i Dalton och en molekyl som väger mer än 500 Dalton har svårigheter att komma in i huden via en kräm. Hyaluronsyrans molekyl väger hela 50 000 Dalton men kan komma upp i ca 8 miljoner Dalton och då kan ni som väntat aldrig få den effekt som behövs för att dra tillbaka rynkor. Men, å andra sidan bildar molekylerna en fuktbarriär på huden som återger fukt. Det är alltså en helt okey produkt att lägga på huden, speciellt om man lider av t.ex. torr hy men att förvänta sig mirakler enbart med hjälp av krämer, är att gå steget för långt.

Hyaluronsyra vid artrosproblem

Man ska komma ihåg att hyaluronsyran inte bara är till i skönhetssyfte, utan kan även ge lindrande effekt vid sjukdomar och andra fysiska bekymmer. Ett sådant moment när hyaluronsyra injiceras för att motverka smärta och problem, är vid artros. Som vi tidigare berättade så förekommer det ganska rikliga mängder av hyaluronsyra i leder och artros är en ledsjukdom som ger stela och obrukbara leder. De som har oturen att lida av artros går omkring med smärtor och orörlig kropp och det irriterande med sjukdomen är att den ofta kommer smygande och sätter sig i kroppen en tid senare. I början kanske man inte upplever den smärta och svårighet till fysisk aktivitet som man senare ska komma att uppleva.

Ibland kan det även vara svårt att med en gång ställa en korrekt diagnos och när den väl är där så kan det ha gått långt, speciellt om man inte själv ligger i och kollar upp sig med jämna mellanrum. För den som inte exakt vet vad artros är, så kan vi förklara att det är en förslitningsskada som gör att brosket i leden bryts ned. Ofta uppkommer det med åldern men har man problem med fötter eller knän och undviker idrott eller fysisk aktivitet för mycket, så kan man även i unga år drabbas.

Om man emellertid vet om att man lider av artros så kan det vara en god idé att få hjälp tack vare hyaluronsyra. Men det är inte alltid som ledbesvär går att behandla med hyaluronsyra. Om artrosen har gått för långt så kan det tyvärr vara försent och då är det endast operation som gäller. Men om patienten redan i tidigt stadium fått det bekräftat att han eller hon lider av artros, så kan det gå vägen. Personen måste även vara villig att dra sitt strå till stacken genom att träna, att hålla vikten eller gå ned i vikt om man är överviktig samt ha den typ av artros som faktiskt går att behandla.

Hur injicerar man då hyaluronsyran i leden? Jo, detta sker med en veckas mellanrum och innebär tre injektioner vid tre tillfällen. Dock finns det patienter som enbart behöver en enda behandling medans andra behöver fler eller ännu fler än tre. Detta kostar dock ca 1500 kr men du får normalt ett frikort efteråt då ditt högkostnadskort kommer upp i den summan som behövs för att få ett frikort.

Problemet med fillersinjektioner av hyaluronsyra

Skönhetsbranschen omsätter miljarder kronor och detta bara i Sverige. Att spruta in filler i rynkor och veck för att få en plutmun eller ett slätt ansikte är det många som är villiga att betala tusentals kronor för. Och det är ingen som dömer, men däremot är det viktigt att gå till rätt behandlare då vem som helst kan injicera medlet i form av fillers. Vid ledinjektioner är det dock annorlunda men just i skönhetssyfte så kan det gå väldigt snett om obehöriga tar sig rätten att behandla vanliga människor som suktar efter lite föryngring.

Dock sker detta mer än vi tror och många tror att det bara räcker med att läsa lite om injiceringsmetoderna på nätet för att sedan köpa hem ett eget kit och spruta in eller gå till en oauktoriserad behandlare som egentligen inte har en aning om vad som kan hända. Resultaten kan bli förödande och knölar och ojämnheter kan bestå för alltid om det lägger sig fel.

Bästa sättet att fylla

Om man ska fylla läpparna med fillers så bör man först och främst alltid använda sig av de vanliga fillers som Juvéderm, Restylane, Teosyal och Perlane. Det tillverkas mängder av okända fillers som helt plötsligt poppar upp här och var och dessa ska man vara väldigt försiktig med, trots att de är betydligt billigare. lipsInte sällan har det visat sig att dessa fillers innehåller kemiska ämnen och rent av skadliga substanser som säger sig fixa till en extra söt plutmun eller reducera rynkorna än mer. Men undvik dessa och välj alltid att bli injicerad av en läkare eller en legitimerad sjuksköterska som vet hur saker och ting går till. Ett råd är att lägga fillerna lite längre ifrån slemhinnorna i läpparna, alltså inte under läppen alltför mycket. Då "vandrar" preparatet i munnen ner till slemhinnorna där det sedan blir kvar. Men läggs det lite längre upp är det vanligare att det stannar där.

Dock har det mycket att göra med vem som behandlar. Läs alla omdömen om vederbörande läkare eller sjuksköterska först och var uppmärksam på dåliga betyg. Om en person är duktig så brukar det synas på nätet idag och även vice versa. Så var inte rädd för att begära det bästa för just ditt ansikte!

Hyaluronsyra och cancersambandet

Under några år var det populärt att spruta in hyaluronsyra i brösten som en ersättning till implantat. Detta fick dock ingen större succé då det var dyrt och samtidigt inte gav speciellt bra resultat. Man slapp visserligen implantat men man var tvungen att fylla på för ca 20 000 kr vart och vartannat år. Dessutom såg läkarna ett samband med cancer som spred sig med denna metod.

För det första, denna injektionsmetod heter Macrolane och är hyaluronsyra i större mängder som sprutas in i brösten för att göra dem större. Man ser resultatet omedelbart. Dock vet man att stora mängder hyaluronsyra hjälper cancerceller i ett bröst att sprida sig och dessutom gör metoden det svårare att urskilja cancerceller på mammografin. Man har också sett att cancertumörer använder hyaluronsyra för att sprida sig snabbare så om man har anlag för cancer så ska man inte lägga in för mycket av detta ämne någonstans.

Hyaluronsyra som kosttillskott

Om du vill kan du även köpa hyaluronsyra i form av kosttillskott. Detta ger bättre effekt inombords än vad en vanlig ansiktskräm gör. Detta bidrar till att bygga upp brosk, hy och organ med hjälp av hyaluronsyran. Överkonsumera dock inte och välj ett whole food-tillskott som är av bra kvalité.