Bästa Jordnötssmör 2024

Upptäck de bästa jordnötssmören och deras många användningsområden i vår guide!

Jordnötssmör är en populär smörgåspålägg och ingrediens i matlagning, framställt av rostade jordnötter. Det är inte bara gott, utan också rikt på protein, nyttiga fetter och fiber, vilket gör det till ett hälsosamt val för alla som vill äta balanserat.

Även om marknaden är fylld med olika märken och varianter, har vi hittat det bästa jordnötssmöret. Vi presenterar med stolthet Bodylab Peanut Butter som vår vinnare i testet.

Vad är jordnötssmör?

Jordnötssmör är en populär smörgåspålägg och matlagningsingrediens som tillverkas genom att rosta och mala jordnötter till en krämig pasta. Det finns flera olika varianter av jordnötssmör, inklusive krämiga, bitiga och naturliga sorter. Jordnötssmör kan användas på ett antal olika sätt, från att bredas på toast till att ingå i bakverk, såser och smoothies.

Historiskt sett har jordnötssmör varit en stapelvara i det amerikanska köket, men dess popularitet har spridit sig över hela världen. Det är nu ett vanligt inslag i många människors kost, och det finns få livsmedel som är lika mångsidiga och näringsrika.

Jordnötssmör tillverkas genom en process som innebär att rosta jordnötter och sedan mala dem till en pasta. Vissa tillverkare lägger till extra olja för att göra smöret mer spridbart, medan andra lägger till socker för extra sötma. Det finns dock också naturliga sorter av jordnötssmör som endast innehåller jordnötter och eventuellt lite salt.

Fördelar med jordnötssmör

Jordnötssmör är inte bara gott, det har också flera hälsofördelar. Här är några anledningar till varför du bör överväga att inkludera jordnötssmör i din kost:

 • Proteinrik: Jordnötssmör är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein, vilket gör det till ett bra val för vegetarianer och veganer.
 • Hög i hälsosamma fetter: Jordnötssmör innehåller mycket monomättade fetter, som har visat sig hjälpa till att sänka dåliga LDL-kolesterolnivåer och höja goda HDL-kolesterolnivåer.
 • Rik på fiber: Jordnötssmör är en bra källa till kostfiber, vilket kan hjälpa till att främja en hälsosam matsmältning.
 • Källa till vitaminer och mineraler: Jordnötssmör innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler, inklusive vitamin E, B-vitaminer, magnesium och zink.
 • Mättande: Tack vare sitt höga protein- och fiberinnehåll kan jordnötssmör hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd mellan måltiderna.

Våra bedömningskriterier

 • Smak: Hur smakar jordnötssmöret? Är det sött, salt eller har det en balanserad smak? Har det en stark jordnötssmak eller är den mer subtil? Är det några andra smaker som är framträdande?
 • Konsistens: Hur är konsistensen på jordnötssmöret? Är det krämigt, kornigt eller något mittemellan? Hur sprider det sig på bröd eller andra livsmedel?
 • Ingredienser: Vilka ingredienser ingår i jordnötssmöret? Innehåller det några tillsatser eller konserveringsmedel? Är det gjort med raffinerade sockerarter eller naturliga sötningsmedel?
 • Näringsinnehåll: Vilket näringsinnehåll har jordnötssmöret? Hur mycket protein, fett och kolhydrater innehåller det per portion? Innehåller det några vitaminer eller mineraler?
 • Förpackning: Hur är förpackningen designad? Är den lätt att öppna och stänga? Håller den produkten fräsch och skyddad från luft och ljus?
 • Pris: Vad kostar jordnötssmöret jämfört med andra märken? Erbjuder det bra värde för pengarna?

De bästa Jordnötssmör 2024

 1. 1. Bäst i test: Bodylab Peanut Butter

  9,5/10
  Fantastiskt jordnötssmör med hög proteinhalt, ren kvalitet och utmärkt värde!
  Bodylab Peanut Butter
  Bäst i test
  Till Butik
  99 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Fantastisk smak och konsistens
  • Inga tillsatser eller konserveringsmedel
  • Hög proteinhalt
  • Robust och effektiv förpackning
  • Utmärkt värde för pengarna
  Nackdelar
  • Priset kan anses vara högt
  • Kan vara för söt för vissa

  Bodylab Peanut Butter imponerar med sin fantastiska smak och konsistens. Det framträder en behaglig och stark jordnötssmak som inte är för överväldigande. En perfekt balans mellan sötma och sälta bidrar till en tillfredställande smakprofil som gör den här produkten till en favorit. Konsistensen är mjuk och krämig, vilket gör det enkelt att sprida på bröd eller blanda in i olika recept. Kvaliteten på ingredienserna är också imponerande då det inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel, vilket ger ett rent och naturligt jordnötssmör.

  Näringsinnehållet i Bodylab Peanut Butter är också värt att notera. Det har en hög halt av protein, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill öka sitt proteinintag. Fett- och kolhydratsnivåerna är också inom ett acceptabelt intervall. Förpackningen är robust och effektiv, med en enkel öppnings- och stängningsmekanism som håller produkten fräsch och skyddad. Priset på 99 kr kan tyckas vara lite högt jämfört med andra märken, men med tanke på dess höga kvalitet, fantastiska smak och rena ingredienser, anser vi att Bodylab Peanut Butter erbjuder utmärkt värde för pengarna. Därmed förtjänar det sitt betyg på 4,5 av 5.

  Läs mer
 2. 2. Bästa prisvärt: Core Peanut Butter

  9,5/10
  En högkvalitativ, näringsrik och prisvärd jordnötssmör med perfekt balanserad smak.
  Core Peanut Butter
  Till Butik
  99 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Härlig, balanserad jordnötssmak
  • Fri från tillsatser och konserveringsmedel
  • Hög protein och fiberinnehåll
  • Innehåller vitamin E, folat och B3
  • Utmärkt värde för pengarna
  Nackdelar
  • Kan vara för neutral i smaken för vissa
  • Förpackningen kan vara svår att återförsluta

  Core Peanut Butter får 4,5/5 i vårt betyg, och det är lätt att förstå varför. När det gäller smak och konsistens, levererar Core en stark men balanserad jordnötssmak som är både härlig och tillfredsställande. Den är inte för söt eller för salt, vilket gör den lätt att kombinera med olika livsmedel. Både den släta och krispiga varianten har en utmärkt konsistens som sprider sig lätt på bröd och andra livsmedel. Dessutom är det gjort av 100% rostade jordnötter från Argentina, vilket betyder att det inte innehåller tillsatser, konserveringsmedel eller raffinerade sockerarter. Detta gör det till ett mer hälsosamt alternativ jämfört med många andra märken.

  När det gäller näringsinnehåll, erbjuder Core Peanut Butter ett imponerande innehåll av 25,7 g protein och 7,3 g fiber per 100g. Dessutom är det en naturlig källa till vitamin E, folat och vitamin B3, vilket ytterligare förbättrar dess näringsprofil. Förpackningen är lätt att öppna och stänga, och håller produkten fräsch och skyddad mot luft och ljus. Slutligen, med ett pris på 99 kr per kg (vilket är i linje med priset för de flesta andra märken vi testade), erbjuder Core Peanut Butter ett utmärkt värde för pengarna, i synnerhet med tanke på dess höga kvalitet och näringsinnehåll. Det är definitivt en produkt vi rekommenderar för alla jordnötssmörsälskare.

  Läs mer
 3. 3. Mest naturlig: Star Nutrition Peanut Butter

  9,3/10
  100% jordnötter, hög proteinhalt och bra pris för utmärkt smak.
  Star Nutrition Peanut Butter
  Till Butik
  99 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Rik jordnötssmak
  • 100% jordnötsingredienser
  • Hög proteinhalt
  • Välj mellan slät eller bitig konsistens
  • Bra prisvärdhet
  Nackdelar
  • Inget tillsatt salt eller socker
  • Kan vara för tjock för vissa

  Star Nutrition Peanut Butter är ett utmärkt val för alla som gillar en ren och autentisk smak av jordnötter. Denna produkt skiljer sig från mängden genom att den bara innehåller 100% jordnötter, utan tillsats av salt, socker eller andra ingredienser. Smaken är väldigt framträdande och naturlig med en härlig jordnötig karaktär. Konsistensen är både krämig och fyllig och sprider sig lätt på bröd eller andra livsmedel. Dessutom kan du välja mellan slät eller bitig konsistens, beroende på din preferens.

  När det kommer till näringsinnehåll erbjuder Star Nutrition Peanut Butter en ganska hög proteinhalt, något som gör det till ett bra alternativ för träning och återhämtning. Med 49g fett, 12g kolhydrater och 28g protein per 100g, är detta jordnötssmör både näringsrikt och mättande. Förpackningen på 1 kg är praktisk och håller produkten skyddad och fräsch. Med ett pris på 99 kr är det jämförbart med andra märken på marknaden, men med tanke på den rena ingredienslistan och den höga proteinhalten, erbjuder Star Nutrition Peanut Butter definitivt bra värde för pengarna.

  Läs mer
 4. 4. Bästa ekologiska: HealthyCo Jordnötssmör ECO

  9,3/10
  En prisvärd, ekologisk jordnötssmör med autentisk smak och krispig konsistens.
  HealthyCo Jordnötssmör ECO
  Till Butik
  28 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Enkel och ren ingredienslista
  • Stark, autentisk jordnötssmak
  • Krispig konsistens
  • Innehåller naturliga näringsämnen
  • Billigare än konkurrenter
  Nackdelar
  • Specifikt näringsinnehåll inte specificerat
  • Förpackningen kan vara för enkel

  HealthyCo Jordnötssmör ECO imponerar med sin enkla och rena ingredienslista, bestående av 99,3% ekologiska jordnötter och en nypa salt. Denna minimalistiska approach resulterar i en stark, autentisk jordnötssmak som varken är för söt eller för salt, vilket gör den till en utmärkt bas för diverse kulinariska tillämpningar. Konsistensen är krispig, vilket ger en trevlig variation till de mer krämiga alternativen på marknaden och lägger till ett extra knaprigt element när den sprids på bröd eller blandas i smoothies.

  När det gäller näringsinnehåll, erbjuder HealthyCo Jordnötssmör ECO de naturliga fördelarna med jordnötter, inklusive protein, hälsosamma fetter och fiber. Det specifika näringsinnehållet är inte specificerat men det bör likna de av dess konkurrenter, givet dess rena ingredienslista. Förpackningen är enkel och funktionell, vilket håller produkten fräsch och skyddad. Slutligen, med priset på 39 kr, är detta jordnötssmör betydligt billigare än de flesta konkurrenter på marknaden och erbjuder därför utmärkt värde för pengarna. En solid produkt med få svagheter, så det är inte konstigt att den får vårt betyg 4,3/5.

  Läs mer
 5. 5. Mest proteinrik: Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt

  9,1/10
  En hälsosam, ekologisk jordnötssmör med ren smak och hög proteinhalt.
  Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt
  Till Butik
  55 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Rik, ren jordnötssmak
  • Jämn, krämig konsistens
  • Inga tillsatser eller konserveringsmedel
  • Hög proteinhalt (32g per 100g)
  • Hållbar och snygg förpackning
  Nackdelar
  • Oljan kan skilja sig över tiden
  • Kanske dyrare än andra märken

  Vi gillar verkligen Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt för sin rena, jordnötsrika smak. Eftersom det inte innehåller något salt, framträder jordnötssmaken rent och robust utan att överväldigas av en salt underton. Det har en jämn, krämig konsistens som sprider sig lätt på bröd eller andra livsmedel, vilket gör det till ett utmärkt val för smörgåsar eller för att tillsätta lite extra protein till dina smoothies eller bakverk.

  Till skillnad från många andra märken, innehåller Kung Markatta Jordnötssmör inga tillsatser eller konserveringsmedel - bara 100% ekologiska jordnötter. Det innehåller också en imponerande mängd protein (32g per 100g), vilket gör det till ett näringsrikt alternativ för de som letar efter ett hälsosamt tillägg till sin diet. Vi uppskattar också att det är förpackat i en hållbar och snygg behållare, även om oljan kan skilja sig över tiden. Med tanke på den höga kvaliteten och de ekologiska ingredienserna, tycker vi att priset på 55 kr är rimligt. Sammanfattningsvis är Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt en utmärkt produkt för dem som söker ett rent, hälsosamt och gott alternativ till traditionellt jordnötssmör.

  Läs mer

Vikten av jordnötssmör

Jordnötssmör är mer än bara en läcker smörgåspålägg. Det är en näringsrik källa till protein, hälsosamma fetter och fiber, vilket gör det till ett viktigt tillskott till en balanserad kost. Protein är nödvändigt för att bygga och reparera vävnader i kroppen, medan hälsosamma fetter hjälper till att stödja hjärnhälsa och reglera kolesterolnivåer. Fiber bidrar till att främja en sund matsmältning och kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

Utöver dess näringsmässiga fördelar, kan jordnötssmör också vara ett effektivt verktyg för viktreglering. Trots sitt höga kaloriinnehåll, kan dess kombination av protein, fiber och fetter hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd, vilket kan bidra till att minska frestelsen att småäta mellan måltiderna.

Jämfört med andra liknande produkter, som mandel- eller cashewsmör, har jordnötssmör fördelen att det är mer prisvärt samtidigt som det har en liknande näringsprofil. Dessutom har jordnötssmör en unik, robust smak som många människor finner mer tilltalande än mildare nötsmör. Oavsett om du föredrar det krämigt, bitigt, naturligt eller sötat, finns det ett jordnötssmör som passar alla smaker och kostbehov.

Hur hittar man det bästa jordnötssmöret?

Att hitta det bästa jordnötssmöret kan vara en utmaning, särskilt med det stora urvalet på marknaden. Det finns dock några viktiga kriterier att tänka på när du gör ditt val. Här är några av de viktigaste faktorerna att överväga:

Ingredienslista

En av de mest avgörande faktorerna när du väljer jordnötssmör är ingredienslistan. Ett högkvalitativt jordnötssmör bör innehålla minimalt med ingredienser, i bästa fall bara rostade jordnötter och eventuellt lite salt. Undvik produkter som innehåller onödiga tillsatser som socker, palmolja eller konserveringsmedel. Dessa kan minska produktens näringsvärde och ge den en mindre naturlig smak.

Näringsinnehåll

Jordnötssmör är känt för sitt höga proteininnehåll, men det är också rikt på nyttiga fetter och fiber. När du jämför olika märken, titta på näringsinnehållet per 100 gram. Ett bra jordnötssmör bör ha minst 20 gram protein och högst 10 gram socker.

Konsistens

Konsistensen på jordnötssmöret kan variera mycket mellan olika märken. Vissa föredrar ett krämigt och slätt jordnötssmör, medan andra gillar när det är bitigt med hela jordnötsbitar. Detta är mest en fråga om personlig preferens, men det är viktigt att välja ett jordnötssmör som passar dina smakpreferenser.

Smak

Smaken är naturligtvis en av de viktigaste faktorerna när du väljer jordnötssmör. Ett bra jordnötssmör bör ha en rik och robust jordnötssmak, utan att vara för söt eller salt. Om du föredrar ett sötare jordnötssmör, leta efter varianter som är sötade med naturliga sötningsmedel som honung eller agave sirap istället för raffinerat socker.

Pris

Priset på jordnötssmör kan variera mycket beroende på märke och kvalitet. Generellt sett får du vad du betalar för, men det finns också många prisvärda alternativ på marknaden. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid innebär bättre kvalitet, så det kan vara värt att jämföra priser och läsa recensioner innan du gör ditt val.

Hållbarhet och förpackning

Hållbarhet och förpackning kan också vara viktiga faktorer att överväga. Ett bra jordnötssmör bör ha en lång hållbarhet och komma i en förpackning som är lätt att öppna och stänga. Glasburkar är ofta att föredra framför plast, eftersom de är mer hållbara och bättre för miljön.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Dessa kan ge dig en bra uppfattning om produktens kvalitet och smak, samt hur den uppfattas av andra konsumenter. Tänk dock på att smak är subjektivt, så vad en person älskar kanske inte passar en annan.

Användning av jordnötssmör

Jordnötssmör är otroligt mångsidigt och kan användas på många olika sätt i köket. Det mest traditionella sättet att njuta av jordnötssmör är att breda det på en skiva bröd, men det finns många andra kreativa sätt att använda denna näringsrika produkt. Jordnötssmör kan till exempel blandas in i smoothies för extra protein och smak, användas som bas i asiatiska såser, eller röras in i havregrynsgröt för en fyllig och mättande frukost. Det går även utmärkt att använda jordnötssmör i bakning för att skapa läckra kakor, muffins och brownies.

Vid användning av jordnötssmör är det viktigt att komma ihåg att det, trots sina hälsofördelar, är högt i kalorier. Det är därför bäst att konsumera det med måtta, särskilt om du försöker att hålla koll på ditt kaloriintag. En normal portion av jordnötssmör ligger på runt två matskedar.

Säkerhetsaspekterna av jordnötssmör är också viktiga att tänka på. Jordnötter är en av de mest vanliga matallergenerna och kan orsaka allvarliga reaktioner hos personer med jordnötsallergi. Om du har en känd allergi mot jordnötter bör du undvika jordnötssmör och alla produkter som innehåller det. Dessutom, om du serverar jordnötssmör till små barn, se till att sprida ut det tunt på brödet för att minska risken för kvävning.

Vanliga frågor om Jordnötssmör

Är jordnötssmör bra för dig?

Ja, jordnötssmör kan vara mycket bra för dig om det konsumeras i måttliga mängder. Det är en rik källa till protein, nyttiga fetter och fiber, vilket gör det till en näringsrik och mättande matvara. Dessutom innehåller det flera viktiga vitaminer och mineraler, inklusive vitamin E, B-vitaminer, magnesium och zink. Dock, eftersom jordnötssmör är högt i kalorier, bör det konsumeras med måtta.

Kan jag äta jordnötssmör varje dag?

Jordnötssmör kan ätas varje dag som en del av en balanserad och varierad kost. Det är rikt på näringsämnen och kan bidra till att hålla dig mätt mellan måltider tack vare sitt höga protein- och fiberinnehåll. Men eftersom det är högkaloriskt bör du se till att du inte överdriven konsumtionen och hålla dig till rekommenderade portionsstorlekar.

Är jordnötssmör bra för viktminskning?

Jordnötssmör kan vara bra för viktminskning när det konsumeras med måtta. Trots sitt höga kaloriinnehåll kan dess kombination av protein, fiber och hälsosamma fetter hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd, vilket kan bidra till att minska frestelsen att småäta mellan måltiderna. Det är dock viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna för att inte överdriva kaloriintaget.

Är jordnötssmör bra för träning?

Jordnötssmör kan vara ett utmärkt tillskott till din kost om du tränar regelbundet. Det är rikt på protein, vilket är nödvändigt för muskelreparation och återuppbyggnad. Dessutom ger dess innehåll av hälsosamma fetter och kolhydrater dig långvarig energi. Att äta en skiva fullkornsbröd med jordnötssmör före träningen kan ge dig den energi du behöver för att få ut det mesta av din träning.

Kan barn äta jordnötssmör?

Jordnötssmör kan vara en näringsrik matvara för barn, förutsatt att de inte har en jordnötsallergi. Det är en god källa till protein och hälsosamma fetter, vilket kan bidra till att stödja deras tillväxt och utveckling. Dock bör du se till att sprida ut jordnötssmöret tunt på brödet när du serverar det till yngre barn, för att minska risken för kvävning.

Går det att göra eget jordnötssmör?

Ja, det är faktiskt ganska enkelt att göra eget jordnötssmör. Allt du behöver är rostade jordnötter och en matberedare eller stark mixer. Du kan välja att lägga till en nypa salt för smak, samt en sked neutral olja för en krämigare konsistens, men dessa är valfria. Hemgjort jordnötssmör kan lagras i en lufttät behållare i kylskåp i upp till två månader.

Finns det några biverkningar av att äta jordnötssmör?

För de flesta människor är det säkert att äta jordnötssmör regelbundet. Dock kan personer med jordnötsallergi uppleva allvarliga allergiska reaktioner, så de bör undvika jordnötssmör helt och hållet. Dessutom kan överdriven konsumtion av jordnötssmör leda till viktökning på grund av dess höga kaloriinnehåll. Som med alla livsmedel är det bäst att konsumera jordnötssmör med måtta som en del av en balanserad kost.

Senast Uppdaterad: 2024-06-25 13:49:07

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
53 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5