Mandelolja - Råd, fakta och Bästa produkter

Oljor av olika slag är mycket populära och skonsamma för både kroppens insida och utsida. Mandelolja är en skönhetsolja som är känd för sina uppmjukande egenskaper och sina utjämnande förmågor som gör huden slät och ger lyster. Den är framförallt bra för huden och om man exempelvis har hypertrofiska ärrbildningar, då kan mandeloljan hjälpa till att mjuka upp dem.

 
De som lider av irriterad hud, har också nytta av denna olja, då vanliga hudprodukter har en tendens att irritera ännu mer. Mandeloljan används inte bara på kropp och hud utan även som hårkur. Faktum är att den inte bara ger liv åt ett glanslöst hår - den förebygger även håravfall. Till råga på allt, luktar denna olja mycket gott, utan att avge en alltför frän doft.

Mängder med fördelar och förmågor

Förutom att ge en lite lyxig känsla efter badet eller duschen, så erbjuder mandeloljan många andra egenskaper till användaren. Här nedan listas några av dem.
  • Slätar ut huden
  • Mjukar upp och vårdar känslig hy
  • Förebygger rynkor
  • Hjälper till att avlägsna smink
  • Återfuktar håret
  • Förebygger håravfall och gör att håret växer ut fortare. Bra att veta om man har kort hår och vill ge det en liten boost.
  • Läker huden

Innehåll och tillverkning

Mandeloljan framställs av sötmandlar då bittermandlar kan vara lite farliga att använda för mycket av. De är nämligen giftiga över en viss dos. Förutom dessa sötmandlar så innehåller oljan mycket E-vitamin, D-vitamin och omega 3, vilket både gör gott invärtes och utvärtes. Dock ska du naturligtvis inte dricka mandeloljan utan smörja in dig med den. Att köpa ekologisk mandelolja, gör dessutom att den är helt fri från tillsatser. Mandlar växer på mandelträden som finns i Sydeuropa, bl. a. Oljan som finns i mandlarna, extraheras och kallpressas och när den är färdig så har den en svagt gulaktig eller nästan transparent färg.

Hur används mandeloljan?

Mandeloljan används genom insmörjning av hud eller hår. Om du har den i håret måste du tvätta ur den efter en tid, säg någon timme eller två. Oljan är också en perfekt hudolja tack vare de mjukgörande egenskaperna som vårdar på djupet och om du lider av torr och flagig hud eller har fått en irriterande solbränna, kan mandeloljan hjälpa huden att återfå sin fuktighet igen samt den elasticitet den hade innan torrheten. Vid solbränna motverkar Mandeloljamandeloljan rodnaden som kan uppkomma på grund av solen och stärka hudens naturliga försvar mot solens strålar. Dessa egenskaper är även bra för åldrad hud som behöver få sin lyster och elasticitet åter. Smörj in dagligen och snart kommer du att märka skillnad. Detta kan du göra genom att massera in oljan. Kroppens största organ sägs vara just huden och allt vi lägger på den tränger in i kroppen. Mandelolja innehåller mängder med näring och massage hjälper till att frigöra gifter och toxiner i huden som fanns där innan. De vitaminer, mineraler och fettsyror som oljan för med sig, stärker hudcellerna och reparerar skadad hud.

Mandelolja i ansiktet mot bristningar och acne

Gravida kvinnor köper ofta mängder med mandelolja för att förebygga eller reducera uppkomsten av bristningar på mage och lår. Det är vitamin E i mandeloljan som förhindrar detta och gör huden mer elastisk, vilket är fördelaktigt när man väntar barn. Smörj in magen varje dag och fortsätt efter det att du fött barnet. Det är nämligen när huden drar sig samman igen som bristningarna ofta uppkommer, trots att man kan tro att det är tvärtom.
Även folk som har gamla vita bristningar kan använda mandeloljan, eftersom dess egenskaper som att jämna ut och ge lyster, gör att bristningarna verka mindre synliga. Färska, röda bristningar är emellertid lättast att behandla och ju yngre man är, desto mer ligger man i riskzonen att få bristningar, eftersom huden är så tight då.
Du som är gravid och är rädd för att spricka under förlossningen, kan med fördel även smörja in dig med mandelolja i mellangården några veckor innan födseln. Du riskerar mindre sprickor i underlivet som kvinna under förlossningen om huden är mjuk där och eftersom mandeloljan mjukar upp huden ordentligt, så kan det vara en idé att smörja in dig där. Naturligtvis kan du kanske inte motverka alla bristningar där när du föder barn, eftersom det har med så mycket annat att göra också, men ju mer förberedd du är, desto bättre kommer det att gå. Ju torrare huden är, desto mer tendens har den att spricka och här gör mandeloljan rejält med nytta. Mandeloljan hjälper även till att läka de bristningar som eventuellt har uppstått under förlossningen, så fortsätt att smörja in dig hemma också.
Har du acne kan du också använda mandelolja. Det kanske verkar lite knasigt att använda olja på fet hy, men eftersom mandeloljan har så många näringsämnen och komponenter, så bidrar den istället till att minska din acne. Gör en ansiktsmask med 30 ml mandelolja, en äggula och ett rivet äpple och smeta på ansiktet. Behåll den på i 30 minuter och skölj sedan för att därefter lägga på en oljefri ansiktskräm som ger mycket fukt. Du kan även göra samma sak om du har benägenhet att få finnig rygg eller ovanför bröstet. Förutom bristningar och acne, är mandelolja särskilt bra mot hudutslag och klåda och fungerar faktiskt också som en räddare i nöden på herpesblåsor.

Fungerar i håret

Om du har mandeloljan i håret så kan du med fördel värma upp den en aning innan du smörjer in håret med den. Ta i några droppar på tvättat eller fuktigt hår. Massera in oljan i hårbotten först och sedan vidare ut i topparna. Låt den vara i en halvtimme och styla håret som du vill. Du kommer att bli förvånad vilken glans ditt hår har fått. Tänk på att bara ta i några droppar, annars blir håret fett.
Denna olja är särskilt bra mot torr hårbotten och har du psoriasis i hårbotten så kan mandelolja göra skillnad. Om du har frissigt och okontrollerbart hår så fungerar mandeloljan som ett slag balsam som gör håret lättare att reda ut. Som grädde på moset så förhindrar mandeloljan håravfall och reparerar kluvna toppar. Dock kanske du måste hålla på i några veckor innan du upptäcker ett optimalt resultat.

Mandelolja för bebisar

En babys hud är oerhört känslig och man ska vara väldigt uppmärksam på vad man smörjer in den med. De oljor som rekommenderas för bebis-hy är jojobaolja, avocado-olja och naturligtvis mandeloljan. Se till att ditt barn är tvättat och klar och att huden är en aning fuktig innan du stryker på oljan. Din bebis kommer sannolikt även att uppskatta den söta doften som oljan avger, då den anses ha en lugnande effekt. Perfekt innan kvällen när din älskling ska sova. En del barn får även problem med hudutslag och eksem och då är mandeloljan en räddare. Håll området rent först och massera in oljan med några droppar med cirkulerande rörelser. Håll koll för att se om det blir bättre. I vissa fall kan man behöva kompensera med skolmedicin men normalt bör utslagen gå bort av sig själva efter ett tag.mandelblommor
Du kan också hälla i en matsked mandelolja i din bebis badvatten till kvällen. Kolla så att vattnet har den idealiska temperaturen på 37 grader. Hett vatten är inte bra för små barn och orsakar även obehag. När vattnet har precis rätt temperatur så kan du hälla i mandeloljan som inte bara bidrar till bättre hud-hälsa utan även ger en lugn och skön doft i badrummet.

Går det att äta?

Detta har blivit en het diskussion, då många tar en tesked mandelolja då och då mot förstoppning. Dock ska du aldrig ta mandelolja som är avsedd för kroppsvård utan köpa en ätbar olja. Den sägs vara bra mot motsträviga tarmar och således fungera som ett laxermedel. Dock kan du nästan hellre köpa ett paket vanliga sötmandlar, som blir ett bra substitut för vanligt godis. Mandlar sägs motverka tjocktarmscancer och även andra typer av cancer, men mandeloljan har inga specifika studieresultat beträffande detta. Ät därför hellre vanliga mandlar och ät mer fibrer för att hålla dina tarmar i styr. Vill du testa att dricka mandelolja, ta då en olja som går att äta. Drick aldrig Apotekets olja eller andra kroppsoljor då detta kan vara rent skadligt.

Köpråd och hållbarhetstid

Mandeloljan brukar kunna köpas lite här och var men främst på Apoteket eller i hälsokostbutiker. Många nätbutiker har öppnat sina verksamheter och säljer olika sorter så se till att du tar ett erkänt märke utan en massa tillsatser. Weleda är ett berömt märke och Kneipp ett annat. APL är Apotekets egen mandelolja men tyvärr innehåller den också raffinerad olja. Den ekologiska kallpressade oljan är den som är bäst. Alqvimia är ett spanskt märke som ska ha helt fantastisk ekologisk mandelolja och som gör underverk med din hy. Den avger också en härligt söt doft och är mycket dryg, vilket innebär att du inte behöver ta mycket utav den. Alqvimia har även en bra barnolja om du vill smörja in din bebis också.
 
Du kan förvara mandeloljan i ca 2-3 år innan du bör köpa en ny flaska. Helst ska den undvika solljus och inte stå för varmt. Mandeloljan bör förvaras i mörka flaskor, helst i glas som står svalt och skyddade. Vissa mandeloljor ligger dock i plastflaskor och det är inget större fel i det men ska man vara helt ekologisk utan att riskera att oljan drar åt sig några farliga ämnen från flaska, så bör man använda glas. Du kan också föra över mandeloljan från plastflaskan till rena glasflaskor som du råkar ha hemma.

Tillverka din egen hudvård med mandelolja

mandlar fikonFördelen med alla bra hudvårdsprodukter och naturliga medel, är att du kan göra din egen kroppsskrubb eller ansiktskräm.
  • Tillverka din egen skrubb genom att ta 1 dl mandelolja och blanda med socker eller havssalt, ca 2 dl. Socker är skonsammare än havssalt men detta är naturligtvis en smaksak. Ta även i några droppar essentiell olja, ca 40 droppar. Kan vara lavendelolja eller en annan olja som är skonsam mot huden och som samtidigt ger en härlig doft. Blanda i en glasburk och använd som peeling eller kroppsskrubb då och då. Helt organiskt utan en massa konstigheter.
  • Du kan också göra din egen ansiktskräm, baserad på mandelolja. Ta 50 cl mandelolja och 20 g bivax. Värm först oljan i vattenbad och riv ned bivaxet i den varma oljan. När allt är smält så häller du ned 10 droppar eterisk olja i krämen, t. ex. bergamott eller patchouli men det kan också vara lavendel eller mysk. Som du vill! När allt är en salig blandning tar du bort kastrullen från spisen för att hälla upp krämen i en glasburk som ska vara väl rengjord. Låt salvan eller krämen svalna innan du sätter på locket och förvara den svalt och relativt mörkt, åtminstone bort från solens ljus. Om du är lite lat och inte känner för att göra din ansiktskräm från scratch, kan du bara droppa i lite mandelolja i din nuvarande ansiktskräm och blanda upp den.
  • En fräsch hårinpackning som består av flera delar än bara mandelolja är också en trevlig sysselsättning en vanlig dag eller en lördagskväll. Ta lite honung, balsam för håret och 30 ml mandelolja så får du bukt med ditt burriga och frissiga hår. Lätt att kamma ut och du får nya läckra lockar istället.