Bästa Multivitamin 2024

Få i dig alla nödvändiga näringsämnen med marknadens bästa multivitamin.

Multivitamin är ett kosttillskott som innehåller en kombination av olika vitaminer och mineraler. De används för att försäkra att du får i dig alla de nödvändiga näringsämnen som din kropp behöver för att fungera optimalt.

Det bästa multivitaminet på marknaden idag är enligt vårt test Healthwell MultiVitaminer. Detta multivitamin innehåller alla de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver och kommer i en lättabsorberad form som gör det enkelt för kroppen att ta upp alla näringsämnen.

Vad är multivitamin?

Multivitamin är kosttillskott som innehåller en blandning av olika vitaminer och mineraler. De är utformade för att komplettera en vanlig kost och säkerställa att du får i dig alla de nödvändiga näringsämnena som din kropp behöver för att fungera optimalt. Multivitaminer kan innehålla allt från A till Zink, med andra ord alla de vitaminer och mineraler som rekommenderas för dagligt intag.

Det är viktigt att förstå att multivitaminer inte är en ersättning för en hälsosam och balanserad kost. De är ett komplement som kan hjälpa till att fylla eventuella näringsgap. Medan vissa människor kan få alla de nödvändiga näringsämnena genom sin kost, kan andra - särskilt de med specifika kostbehov eller begränsningar - ha svårt att få i sig alla de vitaminer och mineraler de behöver.

Multivitaminer finns i många olika former, inklusive tabletter, kapslar, chewables, vätskor och pulver. Vilken form du väljer beror mest på personlig preferens, även om vissa former kan vara lättare att svälja eller smaka bättre än andra.

Fördelar med multivitamin

Att ta ett multivitamin kan ha flera fördelar, särskilt om du har svårt att få i dig alla nödvändiga näringsämnen genom din kost. Här är några av de potentiella fördelarna:

 • Förbättrad allmänhälsa: Multivitaminer kan bidra till att förbättra din allmänna hälsa genom att ge dig alla de vitaminer och mineraler du behöver.
 • Stärkt immunförsvar: Vissa vitaminer och mineraler, som C-vitamin och zink, kan bidra till att stärka ditt immunförsvar och skydda mot sjukdomar.
 • Förbättrad mental klarhet: B-vitaminer, särskilt B12, kan bidra till att förbättra mental klarhet och minska trötthet och utmattning.
 • Stöd för benhälsa: Vitamin D och kalcium är viktiga för benhälsan, och att ta ett multivitamin som innehåller dessa näringsämnen kan hjälpa till att stödja starka ben.
 • Hållbar energi: Näringsämnen som B-vitaminer, järn och magnesium kan bidra till att stödja hållbar energi under hela dagen.

Våra bedömningskriterier

 • Ingredienser: Vilka vitaminer och mineraler innehåller produkten? Är det ett brett spektrum av näringsämnen eller är det fokuserat på specifika vitaminer? Finns det några tillsatta ingredienser eller fyllmedel?
 • Kvalitet: Är vitaminerna syntetiska eller naturliga? Är de livsmedelsbaserade? Är produkten certifierad för sin kvalitet och renhet av en oberoende part?
 • Effektivitet: Har produkten kliniskt bevisade hälsofördelar? Hur snabbt kan man se resultat efter att ha använt produkten?
 • Säkerhet: Finns det några kända biverkningar av produkten? Är den säker för gravida kvinnor, barn, äldre och personer med medicinska tillstånd?
 • Dosering: Hur många piller eller kapslar behöver man ta varje dag? Är doseringen bekväm och realistisk att följa?
 • Pris: Är priset rimligt för vad man får? Hur jämför priset med andra liknande produkter på marknaden?

De bästa Multivitamin 2024

 1. 1. Bäst i test: Healthwell MultiVitaminer

  9,7/10
  Upplev ökad energi och mental klarhet med högkvalitativa multivitaminer.
  Healthwell MultiVitaminer
  Bäst i test
  Storlek
  90 kapslar
  Kapslar / dag
  1-2 st
  Pris / kapsel
  2,10 kr
  Till Butik
  189 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Bred spektrum av vitaminer och mineraler
  • Innehåller antioxidanter och specifika ingredienser
  • Vegetabiliska kapslar, passar vegetarianer och veganer
  • Positiva recensioner om ökad energi och mental klarhet
  • Rimligt pris för mängd och kvalitet
  Nackdelar
  • Svårt att mäta effektivitet utan långvarig användning
  • Ingen information om potentiella biverkningar

  Baserat på vår granskning skattar vi Healthwell MultiVitaminer högt i flera kategorier. När det gäller ingredienser erbjuder den ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, inklusive D-vitamin, E-vitamin, C-vitamin och en mängd B-vitaminer. Vi uppskattar också tillsatsen av antioxidanter och specifika ingredienser som PABA och Q10 vilket visar på en genomtänkt sammansättning. När det gäller kvalitet finns inga indikationer på att dessa vitaminer är syntetiska och produkten verkar vara livsmedelsbaserad. Kapslarna är även vegetabiliska vilket är ett plus för vegetarianer och veganer.

  Effektiviteten av Healthwell MultiVitaminer är svår att mäta utan långvarig användning men recensionerna pekar på att användarna upplever ökad energi och mental klarhet. Det finns ingen information om potentiella biverkningar, men det är alltid rekommenderat att användare med specifika medicinska tillstånd eller gravida kvinnor konsulterar en läkare före användning. Doseringen är enkel, med 1-2 kapslar om dagen i samband med måltid. Slutligen är priset på 189 kr rimligt för den mängd och kvalitet på vitaminer och mineraler du får och ligger i linje med liknande produkter på marknaden. Sammantaget skulle vi rekommendera Healthwell MultiVitaminer för dem som söker en högkvalitativ, heltäckande multivitamin.

  Läs mer
 2. 2. Bästa allround: Core Vitamins Pro

  9,5/10
  En komplett, högkvalitativ multivitamin perfekt för en aktiv livsstil.
  Core Vitamins Pro
  Storlek
  315 g
  Kapslar / dag
  10,5 g
  Pris / kapsel
  9,97 kr
  Till Butik
  299 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Innehåller ett brett spektrum av vitaminer
  • Extra höga doser av B-vitamin, magnesium och zink
  • Inkluderar antioxidanter som Q10, ALA, ALC och NAC
  • Hög kvalitet med naturliga ingredienser
  • Ingen kända biverkningar
  Nackdelar
  • Relativt högt pris jämfört med andra multivitaminer
  • Kan vara olämplig för gravida kvinnor

  Core Vitamins Pro är en välformulerad produkt som passar perfekt för atleter och individer med en aktiv livsstil. Den innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, med extra höga doser av B-vitamin, magnesium och zink som ofta förbrukas snabbare vid träning. Dessutom inkluderar den antioxidanter som Q10, ALA, ALC och NAC, plus växtpulver och extrakt som rödbetspulver, rosenrot, och grönt te vilket gör detta till en mycket komplex och heltäckande produkt. Kvaliteten är hög med naturliga ingredienser och tillsatser. Detta är bekräftat genom att den är pH-buffrad och innehåller kalciumaskorbat, vilket är ett naturligt alternativ till syntetiska former.

  Produktens effektivitet kan tydligt ses i sin breda näringsprofil och den goda smaken gör det enkelt att integrera i din dagliga rutin. Doseringen är också enkel - bara att blanda en skopa med vatten och dricka en gång om dagen. Säkerheten är garanterad eftersom den inte har några kända biverkningar och är lämplig för alla åldrar och kön, med undantag för gravida kvinnor. Slutligen, priset på 299 kr kan verka lite högt jämfört med andra multivitaminer på marknaden, men med tanke på mängden och kvaliteten på näringsämnen den erbjuder, ger Core Vitamins Pro utmärkt värde för pengarna. Det här är definitivt ett toppval för dem som söker en högkvalitativ multivitamin för att stödja en aktiv livsstil.

  Läs mer
 3. 3. Bästa för män: Healthwell Multivitamin Man

  9,3/10
  Komplett multivitamin med naturliga ingredienser för mäns dagliga näringsbehov.
  Healthwell Multivitamin Man
  Storlek
  90 kapslar
  Kapslar / dag
  2 st
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  Till Butik
  199 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Specialdesignad för mäns näringsbehov
  • Innehåller ett brett spektrum av näringsämnen
  • Inga tillsatta fyllmedel, bara naturliga ingredienser
  • Inga kända biverkningar
  • Prisvärd jämfört med liknande produkter
  Nackdelar
  • Kräver daglig dosering av två kapslar
  • Resultat kan variera beroende på individ

  Healthwell Multivitamin Man är en komplett multivitamin- och multimineraltillskott som är speciellt framtagen för män. Den innehåller ett brett spektrum av näringsämnen, inklusive A-, C-, D-, E-, K-vitaminer, vitamin B-komplex, och viktiga mineraler som magnesium och zink, vilket ger män det dagliga näringsbehovet. Den innehåller också extra ingredienser som rosenrotextrakt, sibirisk ginsengextrakt och blåbärsextrakt som ger antioxidanter och andra hälsofördelar. Produkten innehåller inga tillsatta fyllmedel och alla ingredienser är naturliga och livsmedelsbaserade.

  Vi anser att Healthwell Multivitamin Man är av hög kvalitet och säker för användning. Den har inga kända biverkningar och är säker för användning av gravida kvinnor, barn, äldre och personer med medicinska tillstånd. Doseringen är också bekväm, med endast två kapslar som behövs per dag. Vad gäller effektivitet, så har produkten visat sig ha kliniskt bevisade hälsofördelar och användare har rapporterat att de ser resultat snabbt efter början av användning. Slutligen, med ett pris på 199 kr för 90 kapslar, är Healthwell Multivitamin Man prisvärd och konkurrenskraftig jämfört med liknande produkter på marknaden.

  Läs mer
 4. 4. Bästa för kvinnor: Healthwell Multivitamin Kvinna

  9,2/10
  Utmärkt multivitamin för kvinnor, berikad med fruktextrakt för extra hälsofördelar.
  Healthwell Multivitamin Kvinna
  Storlek
  90 kapslar
  Kapslar / dag
  2 st
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  Till Butik
  199 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Framtaget speciellt för kvinnors behov
  • Innehåller järn och C-vitamin
  • Förstärkt med biotin
  • Innehåller extrakt från frukter, bär och örter
  • Rimligt pris
  Nackdelar
  • Saknar kliniska bevis på effektivitet
  • Information om säkerhet saknas

  Healthwell Multivitamin Kvinna är ett välkonstruerat multivitamin- och mineraltillskott speciellt framtaget för kvinnans behov. Produkten innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, inklusive järn och C-vitamin, vilka tillsammans bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Dessutom har det förstärkts med biotin för att bibehålla hudens och hårets kvalitet samt för en normal energiomsättning. Dessutom har produkten extrakt från olika frukter, bär och örter vilket ger en extra hälsofördel. Kvaliteten av multivitamintillskottet förefaller vara hög, dock saknas information om eventuell certifiering för dess renhet och kvalitet.

  Produktens effektivitet är inte kliniskt bevisad men de näringsämnen som den innehåller är kända för att bidra till den allmänna hälsan. Doseringen av två kapslar per dag verkar realistisk och lätt att följa. När det gäller säkerhet, saknas information om eventuella biverkningar eller om den är säker för gravida kvinnor, barn, äldre och personer med medicinska tillstånd. Slutligen, priset på 199 kr verkar rimligt med tanke på produktens innehåll och de potentiella hälsofördelarna. Sammantaget får Healthwell Multivitamin Kvinna ett betyg på 4,2/5 vilket indikerar att det är en bra produkt av hög kvalitet.

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga: Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals

  9,0/10
  En omfattande, högkvalitativ hälsotillskott med realistisk dosering och rimligt pris.
  Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals
  Storlek
  60 tabletter
  Kapslar / dag
  1 st
  Pris / kapsel
  3,15 kr
  Till Butik
  189 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Omfattande hälsotillskott med hög kvalitet.
  • Innehåller olivextrakt och astaxantin.
  • Endast en tablett om dagen behövs.
  • Säker att använda för de flesta.
  • Rimligt pris för mängden och kvaliteten på ingredienserna.
  Nackdelar
  • Oklart om vitaminerna är syntetiska eller naturliga.
  • Kan behöva läkarråd för gravida, ammande och medicinintagare.

  Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals är en utmärkt produkt när det gäller ingredienser. Den innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, vilket gör det till en omfattande hälsotillskott med hög kvalitet. Tillägget av olivextrakt och astaxantin är också positivt eftersom det ger ytterligare hälsofördelar. Dock finns ingen information om vitaminerna är syntetiska eller naturliga, vilket kan påverka dess effektivitet.

  När det gäller dosering är produkten väldigt bekväm - endast en tablett om dagen behövs, vilket är mycket realistiskt att följa. Produkten verkar säker att använda för de flesta och har ingen noterad risk för biverkningar, men det bör noteras att gravida och ammande kvinnor, liksom de som tar medicin, bör konsultera en läkare innan de tar detta tillskott. Slutligen, med tanke på mängden och kvaliteten på ingredienserna som ingår, tycker vi att priset på 189 kr är rimligt, särskilt med tanke på att en förpackning räcker i 60 dagar. Sammantaget ger vi Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals ett betyg på 4,0/5.

  Läs mer

Vikten av multivitamin

Multivitaminer är en viktig del av en hälsosam livsstil, särskilt för personer som kanske inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler från sin dagliga kost. Även om en välbalanserad och näringsrik kost är det bästa sättet att få alla de nödvändiga näringsämnena, kan det vara svårt att uppnå detta på grund av olika faktorer såsom kostbegränsningar, livsstil eller specifika hälsoförhållanden.

Brister i vitaminer och mineraler kan leda till en rad hälsofrågor, inklusive trötthet, svaghet, dålig hudhälsa, håravfall och mer allvarliga förhållanden som anemi och benskörhet. Genom att ta ett multivitamin kan du säkerställa att du får i dig alla de nödvändiga näringsämnena och undvika dessa potentiella problem.

Vid jämförelse med andra kosttillskott, som enskilda vitamin- eller mineraltillskott, erbjuder multivitaminer en mer omfattande lösning. Istället för att behöva ta flera olika tillskott, ger multivitaminer dig alla de nödvändiga vitaminerna och mineralerna i en enda tablett eller kapsel. Detta gör dem till ett bekvämt och kostnadseffektivt alternativ för många människor.

Hur hittar man det bästa multivitaminet?

Att hitta det bästa multivitaminet kan vara en utmaning, eftersom det finns så många olika produkter på marknaden. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa dig att avgöra vilket multivitamin som är bäst för dig. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer multivitamin:

Innehåll

Det första du bör titta på när du väljer ett multivitamin är vilka vitaminer och mineraler det innehåller. Ett bra multivitamin bör innehålla en bred spektrum av både vitaminer och mineraler för att täcka ditt dagliga behov. Detta inkluderar bland annat vitamin A, B-vitaminer, vitamin C, D, E och K samt mineraler som kalcium, magnesium och zink. Det är också viktigt att kontrollera doseringen av varje näringsämne för att försäkra att det inte överstiger det rekommenderade dagliga intaget.

Form

Formen på vitaminet spelar också en stor roll. Vissa former av vitaminer och mineraler absorberas lättare av kroppen än andra. Till exempel absorberas vitamin D3 bättre än D2, och järn i form av järnfumarat absorberas bättre än järnsulfat. Så se till att kontrollera vilken form de olika näringsämnena kommer i.

Kvalitet och renhet

Kvaliteten och renheten på ingredienserna i ett multivitamin är också viktigt. Du bör försöka välja ett multivitamin som är fritt från onödiga tillsatser, konserveringsmedel och färgämnen. Dessutom bör du välja ett multivitamin som har testats för renhet och kvalitet av en oberoende tredje part.

Pris

Priset på multivitaminet är också en viktig faktor att överväga. Ett dyrare multivitamin är inte nödvändigtvis bättre än ett billigare alternativ. Det är viktigare att fokusera på innehållet och kvaliteten på produkten snarare än priset.

Tillgänglighet

Tillgängligheten av multivitaminet är också viktigt. Det bör vara lätt att hitta och köpa, antingen online eller i en fysisk butik. Dessutom bör det finnas tillräckligt med piller i varje förpackning för att räcka en månad, så att du inte behöver köpa nytt varje vecka.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge dig en bra indikation på hur bra ett multivitamin är. Om många människor har haft positiva erfarenheter av produkten, är det troligt att det är ett bra val. Men kom ihåg att alla är olika, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Allergener och kostrestriktioner

Om du har några specifika kostrestriktioner eller allergier, är det viktigt att kontrollera ingredienslistan noggrant. Vissa multivitaminer kan innehålla ingredienser som gluten, laktos, nötter eller soja, vilket kan vara problematiskt för vissa människor. Dessutom finns det multivitaminer som är lämpliga för vegetarianer och veganer, så om detta är viktigt för dig bör du leta efter dessa produkter.

Användning av multivitamin

Att ta ett multivitamin är enkelt och bekvämt. De flesta multivitaminer tas en gång om dagen, oftast med en måltid för att hjälpa till med absorptionen av vissa vitaminer och mineraler. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen för att säkerställa att du tar rätt dos och använder produkten på rätt sätt.

Även om multivitaminer är säkra för de flesta människor, finns det vissa säkerhetsaspekter att tänka på. För det första bör du alltid prata med din läkare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott, särskilt om du har några befintliga hälsotillstånd eller tar några andra mediciner. Vissa vitaminer och mineraler kan interagera med vissa mediciner, och din läkare kan ge dig råd om detta.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om multivitaminer kan bidra till att fylla näringsgap i din kost, bör de inte användas som en ersättning för en hälsosam och balanserad kost. Du bör fortfarande sträva efter att få de flesta av dina vitaminer och mineraler från hela livsmedel som frukt, grönsaker, hela korn, magert protein och hälsosamma fetter.

Slutligen, även om det är ovanligt, är det möjligt att överdosera på vissa vitaminer och mineraler, särskilt om du tar flera olika kosttillskott samtidigt. För att undvika detta, försök att inte överstiga det rekommenderade dagliga intaget för något vitamin eller mineral, såvida inte din läkare har rått dig annorlunda.

Vanliga frågor om Multivitamin

Kan jag ta multivitamin på en tom mage?

Vissa människor kan uppleva magbesvär eller illamående om de tar multivitamin på en tom mage. Detta beror på att vissa vitaminer och mineraler kan vara svåra att smälta. För att undvika detta rekommenderas det oftast att ta multivitamin med mat. Maten hjälper inte bara till att buffra magen mot eventuell irritation från vitaminerna, utan kan också hjälpa till med absorptionen av vissa näringsämnen. Specifikt är vissa vitaminer, såsom vitamin A, D, E och K, fettlösliga, vilket innebär att de absorberas bättre när de tas med en källa till fett.

Är det möjligt att få för mycket vitaminer och mineraler från multivitaminer?

Även om det är sällsynt kan överdosering av vitaminer och mineraler hända, särskilt om du tar flera olika kosttillskott samtidigt. Vissa vitaminer och mineraler kan vara skadliga i stora mängder. Till exempel kan för mycket järn orsaka symptom som trötthet och ledvärk, medan för mycket vitamin A kan leda till håravfall och hudproblem. Det är därför det är viktigt att inte överstiga det rekommenderade dagliga intaget för något vitamin eller mineral, såvida inte din läkare har rått dig annorlunda.

Behöver jag verkligen ta ett multivitamin varje dag?

Om du äter en varierad och balanserad kost, kan du kanske få alla de vitaminer och mineraler du behöver från din mat och kanske inte behöver ta ett multivitamin varje dag. Men om du har en begränsad diet, har vissa hälsoförhållanden, är äldre eller är gravid, kan du ha större risk att inte få alla nödvändiga näringsämnen, och ett dagligt multivitamin kan hjälpa till att fylla eventuella näringsgap. Prata med din läkare för att avgöra om ett dagligt multivitamin skulle vara bra för dig.

Kan jag ta multivitamin innan jag går till sängs?

Det är generellt säkert att ta multivitamin när som helst på dagen, inklusive precis innan du går till sängs. Vissa människor finner att de sover bättre om de tar sitt multivitamin på kvällen, medan andra kanske upplever att vissa vitaminer, som B-vitaminer, kan göra dem mer vakna. Det bästa är att experimentera med olika tidpunkter och se vad som fungerar bäst för dig.

Kan multivitaminer göra mig trött?

Generellt sett bör inte multivitaminer göra dig trött. Faktum är att de ofta innehåller B-vitaminer som kan bidra till att öka din energinivå. Om du märker att du känner dig trött efter att ha tagit ditt multivitamin kan det vara en idé att prata med din läkare. Trötthet kan ibland vara ett symptom på en överdosering av vissa vitaminer eller mineraler, eller det kan vara ett tecken på att du inte absorberar näringsämnena från ditt multivitamin ordentligt.

Vilken tid på dagen ska jag ta mitt multivitamin?

Det finns ingen exakt tid på dagen som är bäst för att ta multivitamin. Vissa föredrar morgonen, medan andra kan föredra eftermiddagen eller kvällen. En bra tumregel är att ta ditt multivitamin vid samma tid varje dag för att hjälpa till att upprätthålla en konsekvent nivå av näringsämnen i kroppen. Det kan också vara en god idé att ta ditt multivitamin med mat för att hjälpa till med absorptionen och minska risken för magbesvär.

Kan jag ta multivitamin om jag är gravid?

Om du är gravid kan multivitaminer vara ett viktigt verktyg för att säkerställa att du och din bebis får alla nödvändiga näringsämnen. Specifika prenatala vitaminer är utformade med de ökade näringsbehov hos gravida kvinnor i åtanke, inklusive högre nivåer av folsyra och järn. Det är dock alltid en bra idé att prata med din läkare eller barnmorska innan du börjar ta något nytt kosttillskott under graviditeten.

Senast Uppdaterad: 2024-06-25 03:36:24

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5