Bästa Jojobaolja 2021

En av de mest mångsidiga hud- och hårprodukter som finns är jojobaoljan. Under senare tid har den blivit så pass populär att den numera ingår i många olika skönhetsprodukter som schampon och balsam. Men jojobaoljan fungerar utmärkt på egen hand också, vi har testat 5 olika jojobaoljor och utsett Healthwell PURE Jojobaolja EKO till testvinnare.

Vilken jojobaolja är bäst?

De viktigaste faktorerna som vi undersökte för att ta reda på vilken jojobaolja som är bäst var följande:

  • Innehåll: Vad innehåller produkten, 100 % jojobaolja eller är den berikad med vitaminer/mineraler? Är den ekologisk?
  • Pris: Hur prisvärd är produkten i relation till innehåll? 
  • Externa betyg: Vilka betyg har produkterna fått i andra tester?

Healthwell PURE Jojobaolja EKO
Healthwell PURE Jojobaolja EKO
Bäst i test
1. Healthwell PURE Jojobaolja EKO
9,5/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,19 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
119 kr
Better You Jojobaolja
Better You Jojobaolja
2. Better You Jojobaolja
9,3/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
2,29 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
229 kr
Crearome Kallpressad Jojobaolja
Crearome Kallpressad Jojobaolja
3. Crearome Kallpressad Jojobaolja
9,1/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,39 kr
EKO/Kallpressad
Nej/Ja
Till Butik
139 kr
Loelle Jojobaolja
Loelle Jojobaolja
4. Loelle Jojobaolja
8,9/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,69 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
169 kr
Rosenserien Jojobaolja EKO
Rosenserien Jojobaolja EKO
5. Rosenserien Jojobaolja EKO
8,7/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
3,25 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
325 kr

Växten jojoba

Den fantastiska jojobaoljan utvinns ur växten jojoba som är en liten buskväxt. Det botaniska namnet för jojoba är simmondsia chinensis men trots att namnet innehåller det latinska ordet för Kina så har jojoba ingenting med Kina att göra, istället är den en nordamerikansk växt. Historien förtäljer att namnet helt sonika beror på en botanist som läste etiketterna på burken för den insamlade växten lite slarvigt och därmed fick för sig att det stod ”China” istället för ”Calif”, där det senare är en förkortning för Kalifornien. Denna botanist var densamme som namngav växten och som därmed såg till att Kina blev en del av denna nordamerikanska planta. Det kan tyckas att det skulle vara lätt att ändra namnet men på grund av strikta regler över hur växter får namnges så har någon namnändring inte varit genomförbar.
Jojoban blir vanligen upp till 2 meter hög men det förekommer högre exemplar som kan bli uppåt 3 meter höga. Till utseendet är den en klassisk ökenväxt som har en blekgrön eller grågrön färg. Den har gott om vaxartade blad som effektivt håller kvar vattnet i plantan, där den står i den stekande solen. Blommorna är små och gula och dessa blir pollinerade någon gång mellan mars och maj eller mellan augusti – september. Jojobans blommor är väldigt viktiga för jojobaodlingarna då jojobaoljan utvinns från de frön som blommorna producerar. Jojoba är en endemisk växt, vilket innebär att den endast går att finna inom ett visst geografiskt område. I detta fall är det USA och Mexiko som jojoba är hemmahörande i. Här hittas den i Sonoraöknen som är belägen i både USA och Mexiko men den hittas också i Mojaveöknen som täcker in delar av delstaterna Kalifornien, Arizona, Nevada och Utah.

Indianernas användning

För européernas del blev jojoba känt någon gång runt 1700-talet men den har varit en väl använd växt under en mycket längre tidsperiod än så. Det sägs ha varit de tidiga jesuiterna som under 1700-talet observerade att lokalinvånarna använde jojoba till att läka hudåkommor. Jojobans frön plockades av dessa indianer varefter de värmde dem för att göra dem mjukare och mer lätthanterliga. När detta moment var avklarat så placerades fröna i en mortel och genom att mortla jojobafröna så fick indianerna fram en vaxliknande salva som sedan kunde bres på diverse sår och på så vis underlätta läkning.
Användningen av jojoba slutade dock inte där, det var nämligen vanligt förekommande att också äta jojoba, även om inte alla indianstammar gjorde detta. Jojoba ansågs underlätta havandeskap och av den anledningen åts jojoba av gravida kvinnor medan männen åt jojoba för att stilla hungern när de var ute på jakt. Salvan som ficks av att jojobafrön mortlades användes även flitigt till att mjuka upp och bereda djurhudar.

Förväxling med jujuber

Det finns en risk för att jojoba förväxlas med en växt från Kina. Utseendemässigt är de inte alls lika varandra men namnen skiljer sig inte nämnvärt åt vilket kan ge upphov till en viss förväxling. Den kinesiska växten kallas för jujubär, jujuber eller kinesisk jujuber och denna finns att köpa som frön i Sverige. Den kan också hittas under sitt latinska namn ziziphus jujuba som till synes är mycket likt namnet jojoba. Jujuber är dock ett litet dadelträd som ger en välsmakande dadelfrukt och som med fördel odlas som bonzaiväxt i Sverige men som finns i trädgårdar världen över.

Jojobaoljans egenskaper

Jojobaolja är en väldigt näringsrik substans som är exemplarisk för huden, då den bland annat innehåller stora mängder av den så kallade gadoljesyran. Gadoljesyra är en enkelomättad fettsyra som tillhör gruppen Omega 9 och i växter är gadoljesyra extremt sällsynt där det i princip kan sägas att den endast går att hitta i just jojoba. I djur finns det dock gott om gadoljesyra och denna fettsyra är rikligt förekommande i människors hud, vilket kan förklara varför jojobaolja är så bra för den mänskliga hyn. Runt 75% av jojobaolja sägs bestå av just denna Omega 9 fettsyra medan resterande ingredienser är bland annat jojobaoljaerukasyra, palmitinsyra och ytterligare Omega 9 syror.

Läs mer: Hitta det bästa kosttillskottet för omega-3.

Precis som jojobans blommor så är jojobaoljan gyllengul. Något som är väldigt intressant med denna ”olja” är att den i själv verket inte alls är någon olja. Istället är det som så att jojobaolja består av olika vaxämnen och av denna anledning är jojobaolja alltså ett vax, men eftersom dessa vaxämnen är flytande i jojoba så har det fallit sig som så att vaxet från jojobafrön kallas för just jojobaolja. Likheterna mellan olja och vax är många och ett par exempel på detta är att de båda är lipider (fetter) och att ingen av dem kan lösa sig i vatten. Traditionellt sett är det dock så att oljan är flytande i rumstemperatur medan vaxet är halvfast men här är jojobaolja som sagt ett undantag. För övrigt finns det en viss kemisk skillnad mellan olja och vax.

För alla hudtyper

Vid val av oljor och lotions till hudvård så brukar det vara viktigt att anpassning sker till vilken hudtyp som du har. Vanliga grupperingar är torr hy, fet hy eller normal hy. Vad det gäller jojobaolja så kan du glömma all sådan här kunskap då den inte är relevant, jojobaolja kan nämligen med fördel användas på alla hudtyper. Den fungerar således bra på den torra huden likväl som den feta huden och även på den normalfeta huden. Glädjande nog fungerar jojobaolja ofta på hudtyper som är väldigt känsliga och som ofta reagerar negativt på andra vårdande produkter. Om du har en känslig hud och har svårt för att hitta bra hudvård kan det därmed vara en god idé att undersöka hur din hud svarar på jojobaolja. Kanske upplever du detta vax som ett riktigt mirakelmedel.

Jojoabolja går snabbt in i huden

En annan typ av vax är bivax och den som någon gång har testat att smörja in sig med salva innehållande bivax vet att det är en god fuktbevarare men att vaxet gärna lägger sig som en tjock hinna på huden. Av den anledningen används bivaxprodukter med fördel precis innan sänggående och dessutom kan det vara klokt att använda ett bomullsplagg ovanpå det insmorda området. Det här problemet kommer du dock inte ha med jojobaolja, trots dess klassificering som ett vax. Det förhåller sig nämligen så att eftersom vaxet i jojobaoljan är flytande, istället för halvfast, så går vaxet in i huden med lätthet och på så vis liknar den alltså andra oljor. Jojobaolja kan därmed användas under hela dagen, när helst du känner att din hud behöver lite extra omvårdnad, utan att du behöver känna dig kladdig eller oroa dig för att den ska smeta av sig.

Ansiktsvård och rakning

När det kommer till vård av ansiktet, armhålor och mer intima delar så kan jojobaolja vara en räddare i nöden. Jojobaoljan har sårläkande egenskaper och kan också vara bakteriedödande, dessutom hjälper den till att mjukgöra gammal talg utan att för den delen täppa till porer. Av denna anledning är jojobaolja ypperlig som vårdande produkter för ansiktet och inte minst för ansikten drabbade av acne eller eksem. Självfallet kan den också användas på övriga delar av kroppen där acne, eksem eller psoriasis förekommer.jojobablomma olja2
Fler än en kvinna har upptäckt hur effektiv jojobaolja är vid sminkborttagning. Genom att smörja in det sminkade området med jojobaolja och sedan varsamt torka bort den med hjälp av bomull eller sminkborttagningsrondeller så får du effektivt bort makeup. Vaxet i jojobaoljan löser nämligen upp sminket på ett effektivt sätt så att det enkelt kan avlägsnas samtidigt som huden får en skonsam behandling.
De läkande egenskaperna i jojobaolja gör den optimal att använda vid rakning. Huden är ofta lite extra ömtålig efter rakning och det blir lätt röda plitor, men med hjälp av jojobaolja kan huden få lite extra stöd genom att bakterier inte får fäste och genom att huden får näring. Eftersom jojobaolja har en neutral doft så kan den användas av män såväl som av kvinnor och den fungerar bra att använda på alla delar av kroppen. Det sägs också att jojobaolja har god effekt på svamp och att den med fördel kan användas i underlivet.

Läs mer: Bli kvitt irriterad hud med den bästa ansiktskrämen 2021.

Jojobaolja som solskydd

Att bränna sig i solen är aldrig bekvämt och dessutom är hudcancer något som skrämmer de flesta. Med det sagt är det viktigt att skydda huden på ett eller annat sätt. Om du ser med avsmak på de kommersiella solskyddens innehållsförteckningar så kanske du undrar vad du kan skydda dig med istället? Det är sant att solskyddsmedel innehåller en hel del konstiga ingredienser och det finns till och med hypoteser om att det skulle vara solskyddsmedlen som har lett till ökade nivåer av hudcancer, istället för att solen skulle vara orsaken.
Om ovanstående är sant eller inte får vara osagt men däremot ska du veta att det finns bra alternativ till ordinära solkrämer och jojobaolja är ett av dessa. Jojobaoljan lägger sig som en skyddande hinna ovanpå huden och kan på så vis skydda huden mot UV-strålning. Den ger inget jättestarkt skydd, då den sägs ha solskyddsfaktor 4, men nog är det bättre än inget skydd alls och därtill kan du hjälpa kroppen att skydda sig genom att uppsöka skuggiga platser och genom att bära luftiga kläder.

Jojobaolja som hårvård

En stor del av den här texten har behandlat hur ypperlig jojobaolja är för huden men faktum är att den är precis lika bra för håret och hårbotten. Hårbotten är ju också den en del av den övriga huden, så det behöver inte nämnas något särskilt om den men vad det gäller håret, däremot, så kan det nog behöva lite extra uppmärksamhet.
flowerAtt göra en hårinpackning med jojobaolja kan göra håret extra vackert. Genom att göra hårinpackningar någon gång i veckan eller ett par gånger i månaden så får du ett välvårdat hår som blir friskt och ser glansigt ut. Precis som att jojobaolja fungerar på alla hudtyper, så fungerar jojobaolja på alla hårtyper. Det spelar alltså ingen roll om du har en fet hårbotten, en torr hårbotten, ett fett hår eller ett torrt hår och därtill spelar det ingen roll om du har ett blandat hår med fet hårbotten och torra toppar. Med jojobaolja kan du nämligen få bukt på allt detta.
Vid hårinpackning med jojobaolja bör jojoban alltid appliceras i nytvättat hår som fortfarande är fuktigt. Bäst effekt fås om oljan värms upp i vattenbad så att den blir ljummen och att den därefter först masseras in i hårbotten och därefter i övriga håret. Låt sedan inpackning verka under ungefär en halvtimme varefter du kan skölja ur jojobaoljan med hjälp av schampo och balsam. Du bör vara mycket noga vid detta sista steg så att du verkligen får ur all jojobaolja ur håret, annars blir håret snarare tungt och oljigt än lätt och glansigt.

Senast Uppdaterad: 2021-03-04 13:51:17

Testvinnare - Bäst Jojobaolja

  • Healthwell PURE Jojobaolja EKO
  • Better You Jojobaolja
  • Crearome Kallpressad Jojobaolja
  • Loelle Jojobaolja
  • Rosenserien Jojobaolja EKO
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
107 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5