Bästa Mandelolja 2021

Mandelolja är en skönhetsolja som är känd för sina uppmjukande egenskaper och sina utjämnande förmågor som gör huden slät och ger lyster. Den är framförallt bra för huden och om man exempelvis har hypertrofiska ärrbildningar, då kan mandeloljan hjälpa till att mjuka upp dem. Healthwell PURE Mandelolja EKO är vinnaren i vårat test, prisvärd och med god effekt på torr hud.

 

Vilken mandelolja är bäst?

De som lider av irriterad hud, där vanliga hudprodukter irriterar ännu mer, kan använda mandelolja. Mandeloljan används inte bara på kropp och hud utan även som hårkur. Faktum är att den inte bara ger liv åt ett glanslöst hår - den förebygger även håravfall. Mandeloljan luktar mycket gott och är lätt att använda. Den bästa mandeloljan har vi utsett utifrån följande faktorer:

 • Pris - Mandeloljorna kan ha ganska likvärdiga innehåll och egenskaper men ändå skilja mycket i pris. Därför är priset en viktig faktor att undersöka.
 • Applicerbarhet - Oljan ska vara lätt att använda och inte kladda.
 • Innehåll - 100 % mandelolja, helst ekologisk och kallpressad.

Healthwell PURE Mandelolja EKO
Healthwell PURE Mandelolja EKO
Bäst i test
1. Healthwell PURE Mandelolja EKO
9,5/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
0,99 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
99 kr
Läs mer

En ekologisk mandelolja från Healthwell som kan användas mot torr och irriterad hud på ett flertal sätt. Oljan är framställd från kallpressade, spanska mandlar och har ett högt innehåll av de närande vitaminer och omättade fettsyror som huden behöver. Kan användas både i ansiktet och på kroppen och kan antingen blandas med andra oljor eller hudvårdprodukter, eller helt ren som den är. Hjälper huden att bli mjukare och att återfuktas, och kan köpas i flaskor om antingen 100 eller 200 ml.

Om du endast vill använda oljan på vissa, torra partier kan du ta några droppar på fingrarna och massera in dem. Mandeloljan tas upp lätt av huden men är samtidigt dryg, vilket bland annat beror på att den inte innehåller vatten. Förutom i sin rena form kan oljan även användas som:

 • Massageolja - gärna i kombination med andra, eteriska oljor
 • Body lotion - blanda med annan hudkräm för en boost för hela kroppen
 • Avsminkningsolja - applicera med bomull och rengör försiktigt
 • Hår och nagelvård - återfuktar hår och hårbotten och mjukar upp nagelband

Användare uppskattar att den är så lättabsorberad och att den kan användas på så många vis, är mjukgörande och bidrar till hudens skönhet.

Läs mer
Crearome Mandelolja
Crearome Mandelolja
2. Crearome Mandelolja
9,3/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
0,99 kr
EKO/Kallpressad
Nej/Nej
Till Butik
99 kr
Läs mer

En härlig produkt som kan användas på både mogen och ung hud och som verkar återfuktande och mjukgörande. Du kan antingen göra den till en del av din dagliga hudvårdsrutin i vårdande syfte eller behandla särskilt torra och nariga partier. Den här mandeloljan är så mild att den kan användas på babyhud och den passar även människor med irriterad hud. Kan användas som massage- eller badolja, i kombination med andra hudvårdsprodukter och även på hår och ögonfransar för fin lyster och mjukhet.

Alla som använder CREAROME Mandelolja höjer den till skyarna för dess härliga känsla, ljuvliga doft och faktumet att den inte kladdar. En hudvårdsprodukt som känns len och naturlig och som är svår att vara utan när man väl börjat använda den.

Läs mer
A Pro Mandelolja
A-Pro Mandelolja
3. A-Pro Mandelolja
9,3/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
0,42 kr
EKO/Kallpressad
Nej/Nej
Till Butik
42 kr
Better You Mandelolja
Better You Mandelolja
4. Better You Mandelolja
9,3/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,39 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
139 kr
Loelle Mandelolja
Loelle Mandelolja
5. Loelle Mandelolja
9,1/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
0,95 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
95 kr
Läs mer

Organisk, högkvalitativ olja som framställts genom kallpressning, vilket bibehåller mandlarnas närande vitaminer och fetter. Det här är en allroundprodukt som fungerar på hela kroppen, inklusive hår- och nagelvård. I en flaska med 100 ml får du en olja som varar länge och den fungerar bra i kombination med många andra vårdande skönhetsprodukter.

Kunder som köpt den här produkten tycker att den är bra och mjukgörande, och påpekar gärna att den kan användas på så många olika sätt. Blandar du en droppe i ansiktskrämen eller kroppssalvan får du en härlig boost, har du lite i hårinpackningen återfuktas torr hårbotten och sprött hår bättre och masserar du in den på naglarna blir de starkare och nagelbanden mjukare. Du kan också använda den som avsminkningsprodukt och på nariga läppar.

Läs mer
MacUrth Face It Mandelolja
MacUrth Face It Mandelolja
6. MacUrth Face It Mandelolja
Ej testad och betygsatt än
Storlek
125 ml
Pris / ml
1,27 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
159 kr

Mängder med fördelar och förmågor

Förutom att ge en lite lyxig känsla efter badet eller duschen, så erbjuder mandeloljan många andra egenskaper till användaren. Här nedan listas några av dem.

 • Slätar ut huden
 • Mjukar upp och vårdar känslig hy
 • Förebygger rynkor
 • Hjälper till att avlägsna smink
 • Återfuktar håret
 • Förebygger håravfall och gör att håret växer ut fortare. Bra att veta om man har kort hår och vill ge det en liten boost.
 • Läker huden

Läs mer: Test av det bästa återfuktande serumet 2021

Innehåll och tillverkning

Mandeloljan framställs av sötmandlar då bittermandlar kan vara lite farliga att använda för mycket av. De är nämligen giftiga över en viss dos. Förutom dessa sötmandlar så innehåller oljan mycket E-vitamin, D-vitamin och omega 3, vilket både gör gott invärtes och utvärtes. Dock ska du naturligtvis inte dricka mandeloljan utan smörja in dig med den. Att köpa ekologisk mandelolja, gör dessutom att den är helt fri från tillsatser. Mandlar växer på mandelträden som finns i Sydeuropa, bl. a. Oljan som finns i mandlarna, extraheras och kallpressas och när den är färdig så har den en svagt gulaktig eller nästan transparent färg.

Hur används mandeloljan?

Mandeloljan används genom insmörjning av hud eller hår. Om du har den i håret måste du tvätta ur den efter en tid, säg någon timme eller två. Oljan är också en perfekt hudolja tack vare de mjukgörande egenskaperna som vårdar på djupet och om du lider av torr och flagig hud eller har fått en irriterande solbränna, kan mandeloljan hjälpa huden att återfå sin fuktighet igen samt den elasticitet den hade innan torrheten. Vid solbränna motverkar Mandeloljamandeloljan rodnaden som kan uppkomma på grund av solen och stärka hudens naturliga försvar mot solens strålar. Dessa egenskaper är även bra för åldrad hud som behöver få sin lyster och elasticitet åter. Smörj in dagligen och snart kommer du att märka skillnad. Detta kan du göra genom att massera in oljan. Kroppens största organ sägs vara just huden och allt vi lägger på den tränger in i kroppen. Mandelolja innehåller mängder med näring och massage hjälper till att frigöra gifter och toxiner i huden som fanns där innan. De vitaminer, mineraler och fettsyror som oljan för med sig, stärker hudcellerna och reparerar skadad hud.

Mandelolja i ansiktet mot bristningar och acne

Gravida kvinnor köper ofta mängder med mandelolja för att förebygga eller reducera uppkomsten av bristningar på mage och lår. Det är vitamin E i mandeloljan som förhindrar detta och gör huden mer elastisk, vilket är fördelaktigt när man väntar barn. Smörj in magen varje dag och fortsätt efter det att du fött barnet. Det är nämligen när huden drar sig samman igen som bristningarna ofta uppkommer, trots att man kan tro att det är tvärtom.
Även folk som har gamla vita bristningar kan använda mandeloljan, eftersom dess egenskaper som att jämna ut och ge lyster, gör att bristningarna verka mindre synliga. Färska, röda bristningar är emellertid lättast att behandla och ju yngre man är, desto mer ligger man i riskzonen att få bristningar, eftersom huden är så tight då.
Du som är gravid och är rädd för att spricka under förlossningen, kan med fördel även smörja in dig med mandelolja i mellangården några veckor innan födseln. Du riskerar mindre sprickor i underlivet som kvinna under förlossningen om huden är mjuk där och eftersom mandeloljan mjukar upp huden ordentligt, så kan det vara en idé att smörja in dig där. Naturligtvis kan du kanske inte motverka alla bristningar där när du föder barn, eftersom det har med så mycket annat att göra också, men ju mer förberedd du är, desto bättre kommer det att gå. Ju torrare huden är, desto mer tendens har den att spricka och här gör mandeloljan rejält med nytta. Mandeloljan hjälper även till att läka de bristningar som eventuellt har uppstått under förlossningen, så fortsätt att smörja in dig hemma också.
Har du acne kan du också använda mandelolja. Det kanske verkar lite knasigt att använda olja på fet hy, men eftersom mandeloljan har så många näringsämnen och komponenter, så bidrar den istället till att minska din acne. Gör en ansiktsmask med 30 ml mandelolja, en äggula och ett rivet äpple och smeta på ansiktet. Behåll den på i 30 minuter och skölj sedan för att därefter lägga på en oljefri ansiktskräm som ger mycket fukt. Du kan även göra samma sak om du har benägenhet att få finnig rygg eller ovanför bröstet. Förutom bristningar och acne, är mandelolja särskilt bra mot hudutslag och klåda och fungerar faktiskt också som en räddare i nöden på herpesblåsor.

Fungerar i håret

Om du har mandeloljan i håret så kan du med fördel värma upp den en aning innan du smörjer in håret med den. Ta i några droppar på tvättat eller fuktigt hår. Massera in oljan i hårbotten först och sedan vidare ut i topparna. Låt den vara i en halvtimme och styla håret som du vill. Du kommer att bli förvånad vilken glans ditt hår har fått. Tänk på att bara ta i några droppar, annars blir håret fett.
Denna olja är särskilt bra mot torr hårbotten och har du psoriasis i hårbotten så kan mandelolja göra skillnad. Om du har frissigt och okontrollerbart hår så fungerar mandeloljan som ett slag balsam som gör håret lättare att reda ut. Som grädde på moset så förhindrar mandeloljan håravfall och reparerar kluvna toppar. Dock kanske du måste hålla på i några veckor innan du upptäcker ett optimalt resultat.

Mandelolja för bebisar

En babys hud är oerhört känslig och man ska vara väldigt uppmärksam på vad man smörjer in den med. De oljor som rekommenderas för bebis-hy är jojobaolja, avocado-olja och naturligtvis mandeloljan. Se till att ditt barn är tvättat och klar och att huden är en aning fuktig innan du stryker på oljan. Din bebis kommer sannolikt även att uppskatta den söta doften som oljan avger, då den anses ha en lugnande effekt. Perfekt innan kvällen när din älskling ska sova. En del barn får även problem med hudutslag och eksem och då är mandeloljan en räddare. Håll området rent först och massera in oljan med några droppar med cirkulerande rörelser. Håll koll för att se om det blir bättre. I vissa fall kan man behöva kompensera med skolmedicin men normalt bör utslagen gå bort av sig själva efter ett tag.mandelblommor
Du kan också hälla i en matsked mandelolja i din bebis badvatten till kvällen. Kolla så att vattnet har den idealiska temperaturen på 37 grader. Hett vatten är inte bra för små barn och orsakar även obehag. När vattnet har precis rätt temperatur så kan du hälla i mandeloljan som inte bara bidrar till bättre hud-hälsa utan även ger en lugn och skön doft i badrummet.

Går det att äta?

Detta har blivit en het diskussion, då många tar en tesked mandelolja då och då mot förstoppning. Dock ska du aldrig ta mandelolja som är avsedd för kroppsvård utan köpa en ätbar olja. Den sägs vara bra mot motsträviga tarmar och således fungera som ett laxermedel. Dock kan du nästan hellre köpa ett paket vanliga sötmandlar, som blir ett bra substitut för vanligt godis. Mandlar sägs motverka tjocktarmscancer och även andra typer av cancer, men mandeloljan har inga specifika studieresultat beträffande detta. Ät därför hellre vanliga mandlar och ät mer fibrer för att hålla dina tarmar i styr. Vill du testa att dricka mandelolja, ta då en olja som går att äta. Drick aldrig Apotekets olja eller andra kroppsoljor då detta kan vara rent skadligt.

Köpråd och hållbarhetstid

Mandeloljan brukar kunna köpas lite här och var men främst på Apoteket eller i hälsokostbutiker. Många nätbutiker har öppnat sina verksamheter och säljer olika sorter så se till att du tar ett erkänt märke utan en massa tillsatser. Weleda är ett berömt märke och Kneipp ett annat. APL är Apotekets egen mandelolja men tyvärr innehåller den också raffinerad olja. Den ekologiska kallpressade oljan är den som är bäst. Alqvimia är ett spanskt märke som ska ha helt fantastisk ekologisk mandelolja och som gör underverk med din hy. Den avger också en härligt söt doft och är mycket dryg, vilket innebär att du inte behöver ta mycket utav den. Alqvimia har även en bra barnolja om du vill smörja in din bebis också.

 
Du kan förvara mandeloljan i ca 2-3 år innan du bör köpa en ny flaska. Helst ska den undvika solljus och inte stå för varmt. Mandeloljan bör förvaras i mörka flaskor, helst i glas som står svalt och skyddade. Vissa mandeloljor ligger dock i plastflaskor och det är inget större fel i det men ska man vara helt ekologisk utan att riskera att oljan drar åt sig några farliga ämnen från flaska, så bör man använda glas. Du kan också föra över mandeloljan från plastflaskan till rena glasflaskor som du råkar ha hemma.

Tillverka din egen hudvård med mandelolja

mandlar fikonFördelen med alla bra hudvårdsprodukter och naturliga medel, är att du kan göra din egen kroppsskrubb eller ansiktskräm.
 • Tillverka din egen skrubb genom att ta 1 dl mandelolja och blanda med socker eller havssalt, ca 2 dl. Socker är skonsammare än havssalt men detta är naturligtvis en smaksak. Ta även i några droppar essentiell olja, ca 40 droppar. Kan vara lavendelolja eller en annan olja som är skonsam mot huden och som samtidigt ger en härlig doft. Blanda i en glasburk och använd som peeling eller kroppsskrubb då och då. Helt organiskt utan en massa konstigheter.
 • Du kan också göra din egen ansiktskräm, baserad på mandelolja. Ta 50 cl mandelolja och 20 g bivax. Värm först oljan i vattenbad och riv ned bivaxet i den varma oljan. När allt är smält så häller du ned 10 droppar eterisk olja i krämen, t. ex. bergamott eller patchouli men det kan också vara lavendel eller mysk. Som du vill! När allt är en salig blandning tar du bort kastrullen från spisen för att hälla upp krämen i en glasburk som ska vara väl rengjord. Låt salvan eller krämen svalna innan du sätter på locket och förvara den svalt och relativt mörkt, åtminstone bort från solens ljus. Om du är lite lat och inte känner för att göra din ansiktskräm från scratch, kan du bara droppa i lite mandelolja i din nuvarande ansiktskräm och blanda upp den.
 • En fräsch hårinpackning som består av flera delar än bara mandelolja är också en trevlig sysselsättning en vanlig dag eller en lördagskväll. Ta lite honung, balsam för håret och 30 ml mandelolja så får du bukt med ditt burriga och frissiga hår. Lätt att kamma ut och du får nya läckra lockar istället.
Senast Uppdaterad: 2021-03-04 13:51:17

Testvinnare - Bäst Mandelolja

 • Healthwell PURE Mandelolja EKO
 • Crearome Mandelolja
 • A-Pro Mandelolja
 • Better You Mandelolja
 • Loelle Mandelolja
 • MacUrth Face It Mandelolja
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
114 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5