Stor jämförelse av 7 populära morotsoljor 2021

Morotsolja utmärker sig bland övriga vegetabiliska oljor på grund av dess djupt orangea färg. Det är en hud- och hårvårdsprodukt som är snäll mot huden, håret, hårbotten och naglarna samtidigt som den bidrar med massvis av näring. En av anledningarna till att morotsolja är så bra inom skönhetsvård har faktiskt att göra med den orange färgen, eftersom denna kulör indikerar att morotsoljan har ett högt innehåll av betakaroten - precis som morötter har. Vi har testat 7 morotsoljor och utsett Rosenserien Carrot Oil till vinnare, ta reda på mer om produkterna nedan.

Innehållsförteckning

Vilken morotsolja är bäst?

Vinnaren i vårt test är Rosenserien Carrot Oil, en prisvärd och omtyckt produkt som är lätt att använda. När vi testade oljorna så undersökte vi följande egenskaper: 

 • Innehåll - Morotsolja består oftast av en blandning av olika oljor. Men det är noga för oss att innehållet är naturligt fritt från onödiga tillsatser.
 • Användning - Oljan ska vara lätt att applicera och lämna minimalt med fett eller färg efter sig.
 • Kundbetyg - Kundmottagandet är alltid viktigt när det kommer till skönhetsprodukter. Positiva omdömen och betyg vittnar allt som oftast om en bra produkt.

Rosenserien Carrot Oil
Rosenserien Carrot Oil
Bäst i test

1. Rosenserien Carrot Oil

9,5/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
10,97 kr
Övrigt
För ansiktet
Till Butik
329 kr
Crearome Morotskräm
Crearome Morotskräm

2. Crearome Morotskräm

9,3/10
Storlek
50 ml
Pris / ml
1,58 kr
Övrigt
Återfuktande
Till Butik
79 kr
Crearome Morotsolja
Crearome Morotsolja

3. Crearome Morotsolja

9,1/10
Storlek
100 ml
Pris / ml
1,09 kr
Övrigt
Svenskt ursprung
Till Butik
109 kr
Loelle Morotsfröolja EKO
Loelle Morotsfröolja EKO

4. Loelle Morotsfröolja EKO

8,9/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
2,97 kr
Övrigt
Ansikte & Kropp
Till Butik
89 kr
Morotsolja Arya Laya
Morotsolja Arya Laya

5. Morotsolja Arya Laya

8,9/10
Storlek
30 ml
Pris / ml
4,50 kr
Övrigt
Lätt tonande
Till Butik
135 kr
Eilas Naturkosmetik Morotsolja 30 ml
Eilas Naturkosmetik Morotsolja 30 ml

6. Eilas Naturkosmetik Morotsolja 30 ml

Ej testad och betygsatt än
Storlek
30 ml
Pris / ml
3,97 kr
Övrigt
Ansiktsolja
Till Butik
119 kr
Lendelundens Naturprodukter Morotskräm vårdande
Lendelundens Naturprodukter Morotskräm vårdande

7. Lendelundens Naturprodukter Morotskräm vårdande

Ej testad och betygsatt än
Storlek
50 ml
Pris / ml
1,58 kr
Övrigt
Ekologisk
Till Butik
79 kr

Vad är betakaroten?

Betakaroten är dels en antioxidant men den är också ett förstadie till A-vitamin och denna vitamin behöver vi gott om för att bland annat hålla huden len och smidig liksom för att hålla hårbotten i bra skick. Brist på A-vitamin kan bland annat ge diverse synproblem men det kan också visa sig genom en hy som är oren eller en hy som dras med hudinflammationer.
För hårbottens del kan mjäll vara ett tecken på A-vitaminbrist men även en torr eller kliande hårbotten kan vara resultatet av detta. Därtill kan sköra naglar som lätt bryts vara ännu ett tecken på att kroppen behöver mer A-vitamin. Vi har skrivit en genomgående artikel om betakaroten på fitnessfrank.com, som är en av våra andra sidor med ett större fokus på kosttillskott. Där kan du även läsa en fördjupande artikel om vitamin-A.

Ge huden näring med morotsolja

När du nu vet vilka negativa konsekvenser en A-vitaminbrist kan ge upphov till förstår du säkerligen vilka oerhörda fördelar lite morotsolja kan föra med sig. Morotsolja kan du alltså använda som vilken annan kroppsolja eller lotion som helst men med vetskapen om att du ger din hud det bästa för att den ska förbli hälsosam.

Morotsolja innehåller förstås mer än bara betakaroten och bland annat får din hud A-, B-, C-, D- och E-vitamin genom morotsolja. Därtill bidrar själva oljan givetvis med massvis av essentiella fettsyror, vilket är något som huden i princip alltid mår bra av.

Hårinpackning med morotsolja

Som nämnts är morotsolja fördelaktigt för en torr, kliande eller mjällande hårbotten och det är av samma anledning som varför den är bra för övriga huden; den bidrar med näring.
Fantastiskt nog kan morotsolja även ha en positiv inverkan på själva håret och du kan därmed göra hårinpackningar med morotsolja.

Om du vill göra en grundlig inpackning börjar du med att massera in morotsolja i hårbotten och därefter drar du ut oljan i hårlängderna. Du kan låta inpackningen sitta i under någon timme, varefter du sköljer ur den med ljummet vatten men du kan också välja att sova med den. Se dock till att du har täckt håret ordentligt så att oljan inte missfärgar sängkläder och dylikt. Märk här att du bör vara försiktig med morotsolja om du är blond eftersom oljans orange färg kan lämna spår i ljusare hårfärger.

En lightversion av en hårinpackning är att endast använda morotsolja i topparna. Det kan hjälpa till att ge liv till håret om det är torrt och risigt men det kan även hjälpa till att ge lite näring till kluvna toppar.

Morotsolja som solskydd

De flesta tror inte att det är sant när de får höra att morotsolja kan användas som solskydd men det är faktiskt sant. Det förhåller sig nämligen så att betakaroten, som morotsolja innehåller, skyddar kroppen mot de skadliga UVA-strålarna men samtidigt släpper det igenom UVB-strålarna som vi så väl behöver. Dessutom hjälper det naturligtvis att morotsolja har gott om andra näringsämnen eftersom en välnärd hud bättre kan skydda sig mot omgivningens påfrestningar som solstrålar. Här kan nämnas att exempelvis lykopen som finns i tomater har liknande egenskaper som betakaroten.

Morotsolja för bättre solbränna

En annan sak som morotsolja kan användas till är som en lättare brun-utan-sol-produkt. Vid kontinuerlig användning kan morotsolja nämligen ge huden en något mörkare och mer gyllene hudton, vilket får huden att se ut som om den vore solkysst. Det är ett snällt sätt att förbättra solbrännan på, jämfört med att smörja huden med de vanliga brun-utan-sol-produkterna.

Använd morotsolja till sköra naglar

Tack vare den breda näringsprofilen i morotsolja - och då inte minst betakaroten - kan morotsolja ha en fin effekt på naglar som behöver lite omvårdnad. Det är faktiskt ganska vanligt med naglar som måste hållas korta för att de annars lätt skivar sig eller går av helt och hållet och detta kan alltså vara ett tecken på näringsbrist. Mycket kan göras genom att äta en näringsrik kost men genom att smörja naglar och fingertoppar med morotsolja kan läkningsprocessen snabbas på och naglarna får således en chans att bli friska lite snabbare.

Tillverkning

MorotsoljaMorotsolja tillverkas föga förvånande av morötter. Med det sagt är det inte nödvändigtvis ordinära affärsmorötter som används utan de mer exklusiva morotsoljorna är gjorda på de icke ätbara vildmorötterna. Vanligtvis går det till så att morötter mixas till en puré så att morotsköttet blir till en massa. Därefter läggs morötterna i en eller flera oljor för att oljorna ska kunna dra ur många av de näringsämnen som morötterna innehåller. Hur länge som denna urdragningsprocess pågår varierar men det kan handla om allt från ett par dagar och uppåt. Det här är en mycket gammal metod för att tillverka oljor för hudvård och morotsolja tillverkas således på samma vis som många andra oljor som används inom hudvård med gott resultat, däribland ringblomsolja och rosenolja.

Köpa morotsolja

Morotsolja är en ganska vanlig olja och det är därmed relativt lätt att hitta butiker som säljer den. Det går exempelvis att köpa morotsolja i många hälsobutiker och apotek, både online och i fysiska butiker. Det finns dock många olika morotsoljor att välja mellan och det kan därmed vara bra att alltid kolla innehållsförteckningen samt att läsa på lite om de olika märkena.

Välj en kallpressad morotsolja

Som med alla oljor som används inom skönhetsvård är det väl värt att lägga lite extra tid på att kontrollera kvalitén och att lägga pengarna på en produkt som faktiskt är bra. Du vill alltid välja en morotsolja som är kallpressad eftersom avsaknaden av värme under framställningen innebär att fler näringsämnen finns bevarade i oljan och det är just dessa näringsämnen som vi vill åt när vi smörjer in oss med morotsolja.

Kolla oljorna

Beroende på vem tillverkaren är så används olika typer av oljor vid framställningen av morotsolja. Den lilla flaskan med morotsolja kan till exempel innehålla mandelolja, rapsolja, avokadoolja, olivolja, tistelolja, aprikoskärnolja och så vidare och många gånger innehåller morotsoljan dessutom en blandning av flera olika oljor. Som du säkerligen vet är inte alla oljor jämlika inom hudvård, där vissa oljor har bättre skönhetsvårdande egenskaper medan andra har sämre egenskaper. Du bör därmed välja morotsolja utefter vilken eller vilka oljor som morotsoljan innehåller. Ett par oljor som alltid är gångbara inom hudvård är olivolja och mandelolja men även andra oljor kan vara ypperliga val. Kanske kan du behöva välja typen av olja beroende på vilken hudtyp du har, det vill säga efter om din hud är torr, fet eller någonstans mittemellan. Moringaolja är en vanligt tillsats till morotsolja, läs med om moringans hälsofördelar här.

Se upp med fläckar

Morotsolja har massvis med fördelar men den har också en stor nackdel och det är att den lätt färgar av sig. Du bör därmed vara väldigt noga när du smörjer in dig, var du befinner dig när du smörjer in dig och även vad du har på dig när du smörjer in dig. Annars är risken stor att du efterlämnar orange fläckar på kläder, sängkläder och möbler.

Om du enbart använder morotsoljan till att smörja in händer och liknande kan du se till att ge den gott om tid att få sjunka in i huden. Du kan även vara noga med att enbart använda en liten mängd så att huden faktiskt har en chans att ta upp oljan och så att den inte kladdar av sig på saker i din närhet. Ett annat alternativ är att du smörjer in dig precis innan läggdags och sedan täcker de insmorda områdena med mjuka plagg. Det kan till exempel vara bomullsstrumpor om du smörjer fötterna eller mjuka pyjamasbyxor om du smörjer in benen. Även tunna vantar kan vara ett alternativ om du har givit dig själv en manikyr med morotsolja.

Senast Uppdaterad: 2020-10-19 14:54:19

Testvinnare - Bästa Morotsolja

 • Rosenserien Carrot Oil
 • Crearome Morotskräm
 • Crearome Morotsolja
 • Loelle Morotsfröolja EKO
 • Morotsolja Arya Laya
 • Eilas Naturkosmetik Morotsolja 30 ml
 • Lendelundens Naturprodukter Morotskräm vårdande
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
98 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5