Stor genomgång av 5 produkter med rosmarinolja

Rosmarin är så mycket mer än bara en ört och en smaksättare. Ur denna goda ört som växer vilt nere vid Medelhavsländerna, framställer man bland annat rosmarinolja. Denna eteriska olja är både ljuvlig till doften och användbar med sina terapeutiska förmågor och sina helande effekter på kropp och själ. Vi har jämfört 5 olika rosmarinoljor. Läs mer om testet nedan och se vilken som blev bäst i test 2021.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa rosmarinoljan?

I vår jämförelse är det flera faktorer som väger in, inte minst vilken produkttyp det är. Eftersom oljan kan användas i flera olika produkttyper, såsom hudkrämer, ansiktskrämer och dylikt har vi valt att endast fokusera på de eteriska oljorna. Dessutom har vi lagt extra vikt vid: 

  • Innehållet: Är produkten ekologisk? Innehåller den något mer än rosmarinolja? Hur är kvaliteten på oljan? 
  • Priset: Vad kostar produkten, hur prisvärd känns den i förhållande till de andra vi testat?
  • Externa betyg: Vad säger andra tester om produkten? Finns det några kundbetyg hos webbshopparna, om ja, vad säger dessa?

Healthwell PURE Rosmarinolja EKO
Healthwell PURE Rosmarinolja EKO
Bäst i test

1. Healthwell PURE Rosmarinolja EKO

9,5/10
Storlek
33 ml
Pris / ml
4,52 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
149 kr
Crearome Eterisk Rosmarinolja
Crearome Eterisk Rosmarinolja

2. Crearome Eterisk Rosmarinolja

9,3/10
Storlek
10 ml
Pris / ml
5,90 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
59 kr
Better You Rosmarinolja EKO Eterisk
Better You Rosmarinolja EKO Eterisk

3. Better You Rosmarinolja EKO Eterisk

9,1/10
Storlek
10 ml
Pris / ml
10,90 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
109 kr
Booming Bob Essential Oil Rosmarin 10 ml
Booming Bob Essential Oil Rosmarin 10 ml

4. Booming Bob Essential Oil Rosmarin 10 ml

8,9/10
Storlek
10 ml
Pris / ml
9,50 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
95 kr
Aroma Creative Eterisk Olja Rosmarin 5ml EKO
Aroma Creative Eterisk Olja Rosmarin 5ml EKO

5. Aroma Creative Eterisk Olja Rosmarin 5ml EKO

8,7/10
Storlek
5 ml
Pris / ml
13,40 kr
Ekologisk
Ja
Till Butik
67 kr

Helande förmågor

Rosmarinolja har flera helande egenskaper samt en lugnande verkan på stress. Därför används den flitigt bland sportsmän - och kvinnor eller ingår i sportmedicin då den gör underverk för ömma leder och muskler. Att stryka på oljan bidrar också till att eventuella inflammationer hämmas och svullnad går ned.
Det är således vanligt att en läkare eller en massör använder rosmarinolja på atleter under tävlingar och annat så att de ska återhämta sig kvickare. Dess antibiotiska och antiseptiska förmågor passar bra på både ytliga skador och inre bristningar som har lite svårt att försvinna av sig själva.

  • Gör så här: Applicera ett tunt lager med olja och gnid in det på ömma områden i cirkulerande rörelser. Oljan gör som störst nytta när den verkligen får tränga in i porerna. Det spelar egentligen ingen roll var på kroppen det ömma sitter - rosmarinolja lämpar sig lika bra för överarbetade muskler som den gör för hemorrojder och artrit i små leder.

Mot skador

rosmarinoljaRosmarinolja är också ett bra skydd om man har skurit sig eller t.ex skrapat upp knäet. Det kan läggas runt såret som en skyddande ringmur och motverka smuts och bakterier från att leta sig in alltför mycket. Om du någon gång haft ett ärr så kan din läkare ha sagt till dig att stryka på lite silikonsalva så att ärret inte blir så rött sedan. Rosmarinolja är den ekologiska "silikonsalvan" som bidrar med liknande effekter.

Fördelar med rosmarin och oljan som utvinns

Som sagt, rosmarin har en rad egenskaper som kan användas som naturläkemedel. För alla som känner att huden är på väg att sacka efter och börja hänga, så är rosmarinoljan perfekt för att ge hyn en boost och lite föryngring. Man kan kort och gott säga att det är en anti age-produkt i naturlig skepnad som återger glansen och den forna spänsten i huden. Många tycker även den gör som mest nytta när man blandar i lite grönmynta och gnider in i ansiktet eller på huden på kroppen. Resultatet blir att cellerna förnyas och huden slappnar av samtidigt som den härliga doften sprids. De många antioxidanterna hjälper till att motverka hudskador och bekymmer som annars kan uppkomma med en åldrande hy.

Kosmetiska egenskaper

Även om rosmarin har dubbelverkande effekter genom att både bidra med helande kraft och återge spänsten i huden så finns det långt fler saker som oljan och örten är bra på. Många tycker om att göra en rosmarininfusion till håret, speciellt om man har flygigt hår. Om du inte vill göra en infusion kan du massera in lite rosmarinolja i håret och låta det verka en stund innan du sköljer ur det. Du kan också blanda i några droppar i schampot och tvätta håret med det.

Läs mer: Ta hand om din hud med epsomsalt.

Respiratoriska problem och dålig andedräkt

Många lider av dålig andedräkt på grund av en eller annan orsak och även här är rosmarinoljan en räddare i nöden. Det går bra att göra ekologisk tandkräm av lite olja som samtidigt avger en fräsch och behaglig doft. Stryk det på tungan så alla bakterier blir lidande.
På grund av den starka och välluktande doften, går rosmarinolja även bra att ha i ett ångbad när man är lite förkyld eller har svårt att andas. Häll då i några droppar i kokhett vatten och andas in under ca 15-20 minuter. Dina luftvägar kommer att kännas tommare och renare.
Vill man göra det ännu lättare så kan man stryka på lite olja under varje näsborre och skapa ett naturligt "Vicks", dvs en salva som stryks på bröstet eller under näsan på barn för att motverka nästäppa.

Stressa av med rosmarinolja

Sist men inte minst har rosmarinoljan fokuserat på det mentala. Den trevliga doften och dess smarta egenskaper gör att människor som lider av psykiska, lättare problem kan få en stunds omtanke och behandling med rosmarinolja. Ordvitsen "det stiger en åt huvudet" är verkligen välkommen i detta läge då både doft och helande aspekter gör att man faktiskt mår lite bättre. Det är även mycket bra för kvinnor som lider av mensvärk. Det lugnar nämligen svullnader och minskar huvudvärken som kan tillkomma.

Rosmarinolja i kosten

Självklart behöver man inte bara massera in rosmarinoljan - man kan även göra det lätt för sig och lägga till det i kosten. Oljan är perfekt för salladsdressingar eller för marinader och ger en underbar arom till din lunch eller middag. Att få i sig rosmarin via maten bidrar till bättre matsmältning och motverkar eller lindrar magbesvär som diarré eller förstoppningar tack vare de antiinflammatoriska egenskaperna. Det är också urindrivande.

Läs mer: oregano är mer än bara en krydda.

När ska man inte använda rosmarinolja?

Även om rosmarinoljan är bra för mycket så finns det ändå tidpunkter då den inte ska användas. Folk som lider av antingen högt blodtryck eller epilepsi ska undvika det och även gravida kvinnor och små barn under 6 år kan få smärre problem vid ett intag av oljan.
Även att stryka på sig det kan leda till biverkningar såsom hudirritation och kliande om man har känslig hy överlag. I dessa fall måste oljan späs ut ännu mer om man prompt vill använda den.

Köpa rosmarinolja

Detta är generellt ingen svår produkt att leta fram på hyllorna i affärerna och hittar man den inte så kan man vända sig till hälsokostbutiker online.
Rosmarinolja kan du köpa som eterisk olja och blanda ut efter behag med andra ingredienser och oljor. En bra idé är att köpa ekologisk rosmarinolja som generellt är av bättre kvalité. Tänk på att rosmarinolja är mycket drygt och behöver alltså inte användas i riklig mängd för att göra underverk.

Senast Uppdaterad: 2021-01-18 09:16:53

Testvinnare - Bästa Rosmarinolja

  • Healthwell PURE Rosmarinolja EKO
  • Crearome Eterisk Rosmarinolja
  • Better You Rosmarinolja EKO Eterisk
  • Booming Bob Essential Oil Rosmarin 10 ml
  • Aroma Creative Eterisk Olja Rosmarin 5ml EKO
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
105 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5