Bästa Rakapparat 2024

Upptäck den perfekta rakapparaten för en nära och bekväm rakning.

En rakapparat är en elektrisk enhet designad för att ta bort oönskat hår från ansiktet eller kroppen. Denna praktiska uppfinning är en oumbärlig del av många människors dagliga groomingrutin, och hjälper till att hålla huden slät och välputsad.

När det kommer till att välja den bästa rakapparaten, står Braun Series 5 50-W4650cs Rakapparat ut som en klar vinnare. Denna toppmoderna apparat från Braun garanterar en nära, bekväm rakning varje gång.

Vad är en rakapparat?

En rakapparat är en elektrisk enhet som används för att ta bort oönskat hår från ansiktet och kroppen. Den fungerar genom att bladen i apparaten snabbt rör sig fram och tillbaka eller roterar för att skära av håret nära hudytan. Det finns två huvudtyper av rakapparater: folie och roterande. Folieapparater har flera rader av blad som är täckta av en tunn metallfolie, medan roterande apparater har tre eller fyra cirkulära blad.

Rakapparater kan drivas antingen med sladd eller batteri. Batteridrivna apparater är mer portabla och kan användas var som helst, medan sladdapparater kräver tillgång till ett eluttag men ger ofta mer kraft. Oavsett vilken typ du väljer, är det viktigt att rengöra din rakapparat regelbundet för att hålla den i bästa skick och förlänga dess livslängd.

Modern teknik har gjort det möjligt för rakapparater att ha en mängd olika funktioner, inklusive olika hastighetsinställningar, vattentäthet, och inbyggda trimmare för skägg och mustasch. Vissa modeller har även funktioner som anpassar sig efter konturerna på ditt ansikte för en mer bekväm och effektiv rakning.

Fördelar med en rakapparat

Att använda en rakapparat har många fördelar jämfört med traditionell rakning med rakblad. Här är några av de mest framträdande:

 • Effektivitet: En rakapparat kan raka av hår snabbare än ett traditionellt rakblad, vilket sparar tid.
 • Bekvämlighet: Du kan raka dig var som helst och när som helst med en batteridriven rakapparat, vilket gör den mycket bekväm.
 • Säkerhet: Risken för snitt och skärsår är betydligt mindre med en rakapparat jämfört med ett traditionellt rakblad.
 • Versatilitet: Många moderna rakapparater har inbyggda trimmare och andra funktioner som gör dem mycket mångsidiga.
 • Långvarig: En väl underhållen rakapparat kan hålla i flera år, vilket gör den till ett kostnadseffektivt alternativ till engångsrakblad.
Rakapparat Banner 2

Våra bedömningskriterier

 • Skärhuvudets kvalitet: Hur bra är skärhuvudet? Är det tillverkat av högkvalitativa material? Hur effektivt rakar det håret? Finns det någon irritation efter rakning?
 • Batterilivslängd: Hur länge varar batteriet på en enda laddning? Hur snabbt laddas det upp igen? Finns det en indikator för batterinivå?
 • Ergonomi: Är rakapparaten bekväm att hålla i? Hur bra passar den i handen? Är den lätt att manövrera runt ansiktet och nacken?
 • Vattentät: Är rakapparaten vattentät? Kan den användas i duschen eller rengöras under rinnande vatten?
 • Prisvärdhet: Är priset på rakapparaten rimligt för dess funktioner och prestanda? Erbjuder den ett bra värde för pengarna?
 • Tillbehör: Vilka tillbehör ingår med rakapparaten? Kommer den med en rengöringsborste, resefodral, extra skärhuvuden etc.?
 • Design: Hur ser rakapparaten ut? Är den snygg och modern eller mer traditionell? Är dess storlek och vikt lämplig för resor?

De bästa Rakapparat 2024

 1. 1. Bäst i test: Braun Series 5 50-W4650cs Rakapparat

  9,7/10
  En högpresterande, ergonomisk rakapparat med lång batteritid och toppmoderna funktioner.
  Braun Series 5 50-W4650cs Rakapparat
  Bäst i test
  Sladdslös
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Till Butik
  1729 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Högkvalitativt skärhuvud
  • Ergonomisk design
  • Vattentät för våt och torr rakning
  • Lång batterilivslängd
  • Inkluderar skägg- och kroppstrimmer
  Nackdelar
  • Priset kan vara högt för vissa
  • EasyClean-systemet kan vara komplicerat för vissa användare

  Braun Series 5 50-W4650cs Rakapparat imponerar starkt med dess skärhuvudets kvalitet och ergonomi. De tre flexibla bladen anpassar sig utmärkt efter ansiktets konturer, vilket resulterar i en nära och behaglig rakning utan irritation. Den är också mycket bekväm att hålla i och manövrera, vilket gör rakningen till en smidig upplevelse. Denna rakapparat är 100% vattentät, vilket gör att den kan användas i både våta och torra förhållanden, samt rengöras under rinnande vatten. Designmässigt är rakapparaten snygg, modern och lättviktig, vilket gör den idealisk för resor.

  En annan stark punkt för Braun Series 5 50-W4650cs är dess batterilivslängd. Med upp till 3 veckors användningstid på en enda laddning kommer du sällan behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut. Dessutom medföljer skäggtirimmer- och kroppstrimmertillbehör, vilket ger extra värde till produkten. För priset på 1729 kr, erbjuder denna rakapparat definitivt mycket värde för pengarna, med tanke på dess högpresterande funktioner och tillbehör. EasyClean-systemet är också ett stort plus, då det ger en snabb och enkel rengöring utan att rakhuvudet behöver avlägsnas. Sammantaget ger vi Braun Series 5 50-W4650cs 4,7 av 5 i betyg, vilket gör den till en stark rekommendation för de som söker en pålitlig och effektiv rakapparat.

  Läs mer
 2. 2. Bästa budgetvalet: Remington XR1430 HyperFlex Aqua Rotary Shaver

  9,5/10
  En prisvärd, effektiv och ergonomisk rakapparat med imponerande batterilivslängd.
  Remington XR1430 HyperFlex Aqua Rotary Shaver
  Sladdslös
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Till Butik
  949 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Effektiv och nära rakning
  • Bekväm och ergonomisk design
  • Fully vattentät
  • Imponerande batterilivslängd
  • Prisvärd med högkvalitativa funktioner
  Nackdelar
  • Kan vara svår att rengöra
  • Inget resefodral ingår

  Remington XR1430 HyperFlex Aqua Rotary Shaver är en toppklassig rakapparat som erbjuder en exceptionell rakning tack vare dess dubbla blad och rörliga rakhuvud. Skärhuvudet, tillverkat med silverjoner, ger inte bara en effektiv och nära rakning, men motverkar också bakterier, vilket minimerar risken för hudirritation. Dessutom är den bekväm att hålla i och lätt att manövrera runt ansiktet och nacken tack vare dess ergonomiska design. Dessutom är den helt vattentät, vilket gör den till en utmärkt följeslagare i duschen.

  Dess batterilivslängd är imponerande. Med ett litiumbatteri som varar upp till 50 minuter på en enda laddning, behöver du inte oroa dig för att batteriet tar slut mitt i en rakning. Med tanke på priset på 949 kr, är Remington XR1430 HyperFlex Aqua Rotary Shaver mycket prisvärd, med tanke på dess högkvalitativa funktioner och prestanda. Tillbehören inkluderar ett uppfällbart trimmerhuvud för formning av kanter och polisonger samt ett laddningsställe. Med tanke på allt detta erbjuder denna rakapparat ett fantastiskt värde för pengarna och är definitivt värd att överväga för dina rakbehov.

  Läs mer
 3. 3. Bästa flexibilitet: Philips Shaver Series 5000

  9,3/10
  Erbjuder effektiv rakning, lång batteritid och praktiska funktioner för bästa användarupplevelse.
  PhilipsShaver Series 5000 Shaver Series 5000
  Sladdslös
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Till Butik
  1379 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Effektiv och bekväm rakning
  • Vattentät för våt och torr rakning
  • Lång batteritid och snabbladdningsfunktion
  • Ergonomisk design och gummihandtag
  • LED-skärm för batterinivå
  Nackdelar
  • Inte den billigaste på marknaden
  • Ingen laddningsstation medföljer

  Philips Shaver Series 5000 erbjuder en mycket effektiv och bekväm rakning tack vare dess högkvalitativa skärhuvuden och avancerade SkinIQ-teknik. Med upp till 90 000 klipprörelser per minut, självslipande blad och flexibla huvuden som roterar i 360°, ger denna rakapparat en mycket nära och jämn rakning utan irritation. Dessutom är rakapparaten vattentät, vilket innebär att den kan användas för både våt och torr rakning och även rengöras under rinnande vatten. Detta bidrar till en mycket praktisk och flexibel användning.

  När det gäller batterilivet, erbjuder Philips Shaver Series 5000 upp till 60 minuters sladdlös användning på en enda laddning, vilket är imponerande. Dessutom finns en snabbladdningsfunktion som kan vara mycket praktisk vid brådskande situationer. Rakapparaten känns bekväm att hålla i och manövrera tack vare dess ergonomiska design och gummihandtag. Dessutom är den utrustad med en LED-skärm som visar batterinivån, vilket kan vara mycket användbart. Med tanke på dess högpresterande funktioner och tillbehör, inklusive en integrerad trimmer och en rengöringsborste, anser vi att denna rakapparat erbjuder mycket bra värde för pengarna.

  Läs mer
 4. 4. Mest kompletta: Remington Graphite Series Personal Groomer G5

  9,2/10
  Mångsidig, prisvärd grooming-apparat med högkvalitativa funktioner och imponerande batterilivslängd.
  RemingtonGraphite Series Personal Groomer G5 Graphite Series Personal Groomer G5
  Sladdslös
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Till Butik
  789 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Högkvalitativa, självslipande blad
  • Lätt och ergonomisk design
  • Lång batterilivslängd
  • Vattentät för användning i duschen
  • Nio olika tillbehör inkluderade
  Nackdelar
  • Fulladdning tar fyra timmar
  • Ingen snabbladdningsfunktion

  Remington Graphite Series Personal Groomer G5 är en mångsidig och prisvärd personlig grooming-apparat. Skärhuvudets kvalitet är imponerande med självslipande, grafitbelagda blad som ger en smidig och behaglig rakning. Ergonomin är också tillfredsställande eftersom apparaten är lätt och bekväm att hålla i, vilket gör det lätt att manövrera runt ansiktet och nacken. Designen är modern och kompakt, vilket gör den perfekt för resor, och den medföljande förvaringspåsen är ett mycket användbart tillbehör.

  Denna personliga groomer har en anmärkningsvärd batterilivslängd. Den fulladdas på fyra timmar och erbjuder 90 minuters användningstid, vilket är mycket praktiskt för användare. LED-indikatorn i två steg är en användbar funktion för att hålla koll på batterinivån. Apparaten är 100 procent vattentät, vilket innebär att den kan användas i duschen och rengöras under rinnande vatten. Det finns nio olika tillbehör inkluderade vilket ger en hög grad av mångsidighet och ännu mer värde för pengarna. Med ett pris på 789 kr, erbjuder Remington Graphite Series Personal Groomer G5 utmärkt värde för pengarna med tanke på dess högkvalitativa funktioner och prestanda.

  Läs mer
 5. 5. : BaByliss Triple S Stubble Shadow Shave

  9,0/10
  Högpresterande, precisionsrakning med imponerande batteriliv och 100% vattentäthet.
  BaBylissTriple S Stubble Shadow Shave Triple S Stubble Shadow Shave
  Sladdslös
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Till Butik
  432 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Högpresterande prestanda och precision
  • Slitstarka blad i rostfritt stål
  • Imponerande batteriliv
  • Modern och praktisk design
  • Bekväm att hålla och manövrera
  Nackdelar
  • Endast tre stubblängder
  • Lång laddningstid jämfört med användningstid

  BaByliss Triple S Stubble, Shadow, Shave imponerar med sin högpresterande prestanda och precision. Skärhuvudets kvalitet är imponerande, med slitstarka blad i rostfritt stål som kan användas för en jämn och behaglig skumrakning ner till 0,2 mm. Detta, tillsammans med det flexibla bladet som följer ansiktets konturer, ger en snabb och jämn trimning utan irritation. Batterilivet är också beundransvärt, med en snabb laddningstid på två timmar som ger 90 minuters användning. Designen är modern och praktisk, och den är 100% vattentät för användning i vått och torrt tillstånd.

  Produkten är prisvärd givet dess funktioner och prestanda, särskilt med tanke på att extra blad inte behövs och det finns en livstidsgaranti på skärpan. Ergonomin är också bra, då den är bekväm att hålla och lätt att manövrera runt ansiktet och nacken. Ett litet minus kan vara att det bara finns tre stubblängder (1,2,3 mm), men detta kan vara tillräckligt för de flesta användare. Dessutom kommer produkten med en svensk bruksanvisning vilket är ett plus för svenska kunder. Med baByliss Triple S Stubble, Shadow, Shave får du mycket värde för pengarna.

  Läs mer

Vikten av en rakapparat

En rakapparat är en viktig del av många människors groomingrutin. Oavsett om du föredrar en slät rakad look eller bara vill trimma ditt skägg till en viss längd, kan en bra rakapparat göra jobbet snabbt och effektivt. En av de viktigaste fördelarna med att använda en rakapparat jämfört med traditionella rakblad är att det minskar risken för skärsår och irritation. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med känslig hud.

Rakapparater är också mycket bekvämare än traditionella rakblad. Med en batteridriven rakapparat kan du raka dig var som helst, när som helst - du behöver inte ens vatten eller rakkräm. Detta gör dem till ett utmärkt val för resor eller för snabba touch-ups under dagen.

Förutom bekvämlighet och säkerhet, erbjuder rakapparater också mer precision än traditionella rakblad. Många moderna rakapparater har inbyggda trimmare och justerbara inställningar som låter dig anpassa din rakning till din exakta preferens. Oavsett om du vill ha en nära rakning eller bara vill trimma ditt skägg till en viss längd, kan en rakapparat hjälpa dig att uppnå den look du vill ha.

Jämförelse med andra produkter

När det gäller groomingprodukter, finns det många alternativ att välja mellan. Rakblad och rakhyvlar är de mest traditionella, och de kan ge en mycket nära rakning. Dock har de en större risk för skärsår och hudirritation, och de kräver användning av vatten och rakkräm.

Elektriska trimmare är ett annat alternativ. Dessa verktyg är utmärkta för att trimma skägg och mustascher, men de kan inte ge en lika nära rakning som en rakapparat eller ett rakblad.

Slutligen finns det hårborttagningskrämer. Dessa produkter kan ta bort hår utan risk för skärsår, men de kan vara irriterande för känslig hud och resultaten varar inte lika länge som med rakning.

Sammantaget erbjuder varje produkt sina egna fördelar och nackdelar. Valet mellan dem beror på dina personliga preferenser, din hudtyp och dina groomingbehov. Men för många människor, erbjuder en rakapparat den perfekta balansen mellan effektivitet, bekvämlighet och säkerhet.

Rakapparat Banner 3

Hur hittar man den bästa rakapparaten?

Att hitta den bästa rakapparaten kan vara en utmaning, eftersom det finns så många olika modeller och märken på marknaden. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa dig att göra ett informerat val. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du letar efter den bästa rakapparaten.

Typ av rakapparat

Det finns två huvudtyper av rakapparater: folie och roterande. Folieapparater har en tunn metallfolie som täcker bladen, och de är bäst för människor med känslig hud eller för dem som vill ha en mycket nära rakning. Roterande apparater har cirkulära blad som roterar, och de är bäst för människor med tjockt eller grovt hår. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den typ som passar bäst för din hudtyp och ditt hår.

Batteriliv

Batterilivet på en rakapparat kan variera mycket. Vissa modeller kan raka i upp till en timme på en enda laddning, medan andra bara kan raka i 20-30 minuter. Om du reser mycket eller ofta glömmer att ladda din apparat, kanske du vill leta efter en modell med ett långt batteriliv.

Vattentät

Många moderna rakapparater är vattentäta, vilket innebär att de kan användas i duschen. Detta kan vara en stor fördel om du gillar att raka dig i duschen, eftersom det kan spara tid och göra din morgonrutin mer effektiv. Det är dock viktigt att notera att inte alla vattentäta rakapparater är lika bra, så det är värt att läsa recensioner och jämföra olika modeller.

Pris

Priset på en rakapparat kan variera mycket, från budgetmodeller till högkvalitativa premiumapparater. Det är viktigt att tänka på vad du får för pengarna. En dyrare apparat kan ha fler funktioner och vara mer hållbar, men det betyder inte nödvändigtvis att den ger en bättre rakning. Det är alltid en bra idé att jämföra priser och läsa recensioner innan du gör ett köp.

Extra funktioner

Vissa rakapparater kommer med extra funktioner, som en trimmer för skägg och mustasch, eller olika inställningar för olika hårtyper. Dessa funktioner kan vara mycket användbara, men de kan också göra apparaten dyrare. Tänk på vilka funktioner du verkligen behöver och vilka du kan klara dig utan.

Användarrecensioner

En av de bästa sätten att få en uppfattning om en rakapparat är att läsa användarrecensioner. Dessa kan ge dig en bra idé om hur apparaten presterar i verkliga situationer, och de kan också ge dig tips om hur man använder den på bästa sätt. Tänk dock på att alla har olika preferenser och hudtyper, så vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Garanti och kundservice

Slutligen är det viktigt att tänka på garantin och kundservicen som följer med din rakapparat. En bra garanti kan ge dig trygghet om något skulle gå fel, och bra kundservice kan vara ovärderligt om du har frågor eller problem. Tänk på att en dyrare apparat ofta kommer med bättre garanti och kundservice.

Rakapparat Banner 4

Användning av rakapparat

Att använda en rakapparat är relativt enkelt, men det finns några tips och tricks som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din apparat. Först och främst, se till att din hud är ren och torr innan du börjar raka. Detta hjälper till att förebygga irritation och ger en jämnare rakning.

För bästa resultat, bör du hålla rakapparaten i rätt vinkel mot din hud. För folieapparater, det här betyder oftast en vinkel på 90 grader. För roterande apparater, kan det vara bäst att röra apparaten i cirkulära rörelser över huden.

Tryck inte för hårt när du rakar. Låt apparatens blad göra jobbet. Om du trycker för hårt kan det leda till irritation eller skärsår. Rakapparaten ska glida smidigt över huden utan att dra eller rycka.

Slutligen, rengör din rakapparat regelbundet för att hålla den i toppskick. De flesta moderna apparater kommer med en borste eller annat verktyg för rengöring, och vissa modeller kan till och med sköljas under kranen för snabb och enkel rengöring.

Säkerhetsaspekter

Även om rakapparater är säkrare att använda än traditionella rakblad, finns det fortfarande några säkerhetsaspekter att tänka på. För det första, använd aldrig en rakapparat på våt hud om den inte är utformad för våt användning. Detta kan orsaka irritation och kan även skada apparaten.

För det andra, använd aldrig en rakapparat i närheten av vatten om den inte är vattentät. Detta innebär att du bör undvika att använda den i duschen eller badet om den inte är utformad för det.

Slutligen, se till att du alltid följer tillverkarens instruktioner när det gäller rengöring och underhåll av din apparat. Felaktig rengöring kan skada apparaten och minska dess livslängd.

Vanliga frågor om Rakapparat

Kan jag använda min rakapparat i duschen?

Det beror på modellen av din rakapparat. Många moderna rakapparater är vattentäta och kan säkert användas i duschen. Detta kan vara en stor fördel eftersom värmen från duschen kan hjälpa till att öppna porerna och mjuka upp håret, vilket gör rakningen mer effektiv. Men det är viktigt att notera att inte alla rakapparater är vattentäta. Var noga med att kolla tillverkarens instruktioner innan du använder din apparat i duschen.

Vilken typ av rakapparat ger den närmaste rakningen, folie eller roterande?

Både folie- och roterande rakapparater kan ge en nära och smidig rakning, men de fungerar lite annorlunda. Folieapparater rör sig i linjära rörelser och de är oftast bättre på att raka mycket korta eller fina hårstrån. Roterande apparater, å andra sidan, rör sig i cirkulära rörelser och de är oftast bättre på att hantera långa eller grova hårstrån. Men den bästa typen av rakapparat för dig beror mycket på din individuella hudtyp och hårkvalitet.

Hur ofta behöver jag byta bladen på min rakapparat?

Hur ofta du behöver byta bladen på din rakapparat beror på flera faktorer, inklusive hur ofta du använder den och hur väl du tar hand om den. Som en allmän regel rekommenderar de flesta tillverkare att du byter bladen var 12 till 18 månad. Men om du märker att din rakning inte är lika nära eller bekväm som den brukade vara, kan det vara dags att byta bladen tidigare.

Kan jag använda min rakapparat för att trimma mitt skägg?

Många rakapparater har inbyggda trimmare eller kommer med trimningstillbehör som gör dem perfekta för att underhålla skägg. Dessa trimmare kan ofta justeras för att skära hår till olika längder, så att du kan skapa exakt den look du vill ha. Men om din rakapparat inte har en inbyggd trimmer, kanske du vill överväga att köpa en separat skäggtrimmer för bästa resultat.

Är det bättre att raka sig före eller efter duschen?

Det beror på din personliga preferens. Vissa människor föredrar att raka sig före duschen eftersom de tycker att det minimerar hudirritation. Andra föredrar att raka sig efter duschen eftersom värmen och ångan från duschen hjälper till att mjuka upp håret och öppna porerna, vilket kan göra rakningen mer effektiv. Om du använder en vattentät rakapparat, kan du till och med raka dig i duschen om du vill.

Hur rengör jag min rakapparat?

De flesta rakapparater kommer med en liten borste som du kan använda för att rengöra bladen. För att rengöra apparaten, ta bort huvudet eller skyddet och borsta försiktigt bort alla hårstrån. Många moderna apparater kan också sköljas under kranen för ytterligare rengöring. Var dock noga med att kolla tillverkarens instruktioner innan du gör det, eftersom inte alla apparater är vattentäta.

Kan jag resa med min rakapparat?

Ja, de flesta rakapparater är små nog att lätt passa i en necessär eller handbagage, vilket gör dem perfekta för resor. Om din apparat har batteri, se till att den är fulladdad innan du åker. Vissa modeller kommer även med ett skyddande fodral och/eller en reseförvaring för extra bekvämlighet.

Hur kan jag undvika röd och irriterad hud efter rakning?

För att undvika röd och irriterad hud efter rakning är det viktigt att förbereda din hud ordentligt och att använda rätt teknik. Här är några tips:

 1. Rengör huden – Tvätta ditt ansikte med varmt vatten och en mild rengöring, som exempelvis ett ansiktsvatten, för att ta bort smuts och öppna porerna.
 2. Använd raklödder – Detta hjälper till att minska friktionen och skyddar huden, vilket gör att rakapparaten glider smidigare.
 3. Raka medhårs – Raka i hårets växtriktning för att minska irritation. Att raka mothårs kan ge en närmare rakning men ökar risken för hudirritation och inåtväxande hår.
 4. Var försiktig och tålmodig – Undvik att raka samma område flera gånger. Ta dig tid och raka försiktigt för att minska hudirritation.
 5. Eftervård – Efter rakningen, skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna och applicera en alkoholfri after shave för att lugna huden.
 6. Håll rakapparaten ren – Rengör din rakapparat regelbundet enligt tillverkarens instruktioner för att minska risken för irritation och infektioner.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att minimera risken för röd och irriterad hud efter rakning.

Senast Uppdaterad: 2024-05-26 03:37:28

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5