Bästa Ringblomssalva 2023
Ringblomssalva har använts i medicinskt syfte i flera hundra år. Den har läkande egenskaper och har varit en viktig del av husapoteket sedan 1300-talet. Salvan har djupt mjukgörande egenskaper, men kan även användas för att minska besvär som klåda, insektsbett och solbränna. Den hjälper även till vid läkning av små sår och sprickor i huden.
Vi har testat 5 ringblomssalvor. Du kan läsa mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde just Föllinge Ringblomssalva till bäst i test.
KÖPGUIDE - Så här väljer man bästa ringblomssalvan
Ringblomssalva är en helt naturlig produkt och den kan hjälpa dig mer flera olika besvär och hudåkommor. Mest känd är den nog för sin lugnande effekt på irriterad hud eftersom den både är antiinflammatorisk och bakteriedödande.
Men det finns en del saker du kan tänka på när du väljer ringblomssalva och här följer några tips på vad du kan tänka på inför ditt köp:
- Innehåll - Titta på innehållsförteckningen när du väljer ringblomssalva. Salvan ska innehålla så få och naturliga ingredienser som möjligt, samt gärna vara ekologisk.
- Applicering - Det är bra om salvan är lätt att smörja in och att den ger snabb effekt på huden.
- Pris - Titta även på priset när du väljer din ringblomssalva. Det finns utmärkta salvor som inte behöver vara alltför dyra.
Här kommer lite fakta om våra två testvinnare och anledningarna till varför vi har valt just dessa salvor:


Den här ringblomssalvan tillverkas av det norrländska hudvårdsmärket Föllinge och den har fått flera bra recensioner från kunder. Vi tycker själv att den fungerar extra bra till händer och fötter. Den kan såklart användas året om, men passar speciellt bra under vinterhalvåret. Föllinge ringblomssalva är en helsvensk produkt och dessutom helt ekologisk, vilket är extra bra. Den innehåller, förutom ringblomma, även olivolja, kamomill och lavendel som återfuktar din hud och hjälper den att hålla sig frisk. Just kamomill har också lugnande effekt på din hud.
Föllinge ringblomssalva kostar 139 kronor och säljs i en glasburk som innehåller 60 ml. Det är mycket prisvärt eftersom det är en salva av hög kvalitet.

Den andra ringblomssalvan i testet kommer från Lendelundens Naturprodukter och även denna salvan är mycket omtyckt. Vi kan rekommendera att använda den för nariga läppar och olika typer av utslag. Den här salvan har lite andra ingredienser och innehåller, förutom ringblomsextrakt, även rapsolja, tistelolja och bivax. Du som är vegan bör tänka på att salvan, på grund av just bivaxet, därmed inte är vegansk.
Lendelundens ringblomssalva kostar endast 75 kr för en burk som innehåller 60 ml. Den är alltså ganska mycket billigare än Föllinge, så därför kan vi rekommendera den till dig som har lite lägre budget.
Jämför alla ringblomssalvor i testet
-
Storlek60 mlPris / ml2,75 krEkologiskJa
-
Storlek60 mlPris / ml1,48 krEkologiskJa
-
Storlek100 mlPris / ml1,19 krEkologiskJa
Vad är ringblomssalva bra för?
Det finns flera anledningar till att du ska ha en ringblomssalva hemma i ditt eget husapotek. Du kan använda ringblomssalvan till torr hud, eksem, utslag, till din bebis och du kan dessutom använda den som massageolja. Ringblomssalvan fungerar bra året om men den passar extra bra under de kallare årstiderna när din hud behöver ännu mer omvårdnad och omtanke.
Här är några olika användningsområden för ringblomssalva:
- Lindrar eksem, bett och utslag - Detta är den egenskap som ringblomssalvan är mest känd för, nämligen att lindra dina besvär i samband med utslag, eksem och klåda. Salvan kan även hjälpa vid insektsbett. Salvan dödar både bakterier och skyndar på läkningsprocessen.
- Mjukgörande på djupet - Ringblomssalvan passar oavsett vilken hudtyp du har och fungerar därför lika bra till torr som fet hy. Har du känslig och irriterad hy är ringblomssalvan dessutom extra bra eftersom den är så mild. Den passar även utmärkt för torra läppar, armbågar, händer och fötter. Du hittar ofta ringblomssalva som ingrediens i olika babyprodukter eftersom den är så skonsam.
- Hjälp mot akne - Om du har problem med akne kan ringblomssalva hjälpa dig. Den innehåller nämligen salicylsyra som är djupt rengörande och antibakteriell, vilket är extra bra för dig med just akne och svårläkta sår. Kanske har du blivit rekommenderad en peeling med salicylsyra mot din akne? Det är dock en väldigt dyr behandling och en burk ringblomssalva kan hjälpa dig minst lika bra. Dessutom är det mycket billigare. Ringblomssalvan hjälper dig även att hålla bakterierna borta samtidigt som den tillför din hy fukt.
- Lindrar vid solbränna - Om du har bränt dig i solen hjälper ringblomssalvan till att lugna din röda och irriterade hud. Den lindrar även svedan och gör att din hud återhämtar sig snabbare.
- Mot självsprickor - Lider du av självsprickor på hälarna kan ringblomssalva hjälpa dig. Fyll sprickan med salva, sätt en plastpåse på din fot och dra på tjocka strumpor ovanpå. Låt salvan verka över natten och upprepa i 4 till 5 nätter i följd.
- För mamman - Ringblomssalvan är utmärkt för nyblivna mammor. Den hjälper både mot irriterade bröstvårtor, som är vanligt vid amning, och till mellangården efter födseln.
- För din bebis - Det är vanligt att använda just ringblomma i babyvård eftersom den påverkar nybildningen av huden samt har en bakteriedödande effekt. Den är också otroligt mild, vilket passar känslig bebishud. Ringblomssalva passar utmärkt vid böjveckseksem, på din bebis torra hud samt på olika sprickor. Bebisens hud tar enkelt upp salvan och torkar därför inte ut.
- Som sportsalva - Använd gärna ringblomssalva när du cyklar. Den passar utmärkt vid långa pass eller lopp som till exempel Vätternrundan. Den brukar även ofta kallas för ”rumpräddaren” eftersom den hjälper mot skavsår i baken. Gnid in områdena på kroppen där du brukar få skav eller bli röd, till exempel i armhålan eller mellan låren. Du kan även gnida in salvan mellan tårna innan du sätter på dig strumporna om du har lätt för att råka ut för så kallad blånagel. Salvan fungerar även bra i andra träningssammanhang, till exempel då den tar hand om skavsår från våtdräkt vid simning och triathlon, samt skav av skidstavar vid barmarksträning och skoskav och skav under armar vid långdistanslöpning.
Hur använder man ringblomssalva?
Ringblomssalva används på huden och i ansiktet och här kommer lite tips på hur du behandlar olika områden på din kropp med salvan.
- Utslag, eksem & klåda - Du smörjer helt enkelt in områden på kroppen där du lider av eksem, utslag eller klåda för att mjuka upp huden och påskynda läkningen.
- Torra händer & armbågar - Smörj in dina händer och fötter regelbundet med salvan för att mjuka upp och återfukta.
- Torra fötter - Smörj även in dina fötter på samma sätt som dina händer. Vill du ge dina fötter en extra mjukgörande behandling smörjer du in dina fötter precis innan läggdags och sätter på dig tunna bomullsstrumpor. På detta sätt låter du salvan verka över natten och du får extra mjuka och lena fötter.
- Som ansiktskräm - Du applicerar helt enkelt ringblomssalvan i ansiktet efter rengöring, antingen på morgonen eller på kvällen. Salvan har extra bra effekt på din hy på vintern när luften är som torrast. Om din hy känns extra torr kan du även använda ringblomssalva på samma sätt som en ansiktsmask eller som en inpackning över natten. Vi har även testat att använda den på partier i ansiktet som ofta blir extra torra och rynkiga, till exempel runt ögonen eller ovanför rynkiga, läppar. Till en början kan salvan kännas lite kladdig men den går snabbt in i huden och den är väldigt effektiv.
- Solbränna - På sommaren kan det vara lätt att du spenderar för mycket tid ute i solen. Kanske tänker du inte på att solen är så stark och bränner dig? Då kan du försiktigt smörja de brända områdena med ringblomssalvan, vilket lindrar din solsveda och verkar smärtlindrande.
Finns det några risker med ringblomssalva?
Ringblomman har använts som läkeväxt sedan långt tillbaka. Det är en fenomenal läkeväxt som du kan använda till det mesta och som borde vara självklar i varje hushåll. Salvan innehåller endast naturliga ingredienser och är skonsam mot din hud. Tänk dock på att örter och blommor kan vara starka och ge reaktioner för den som är känslig. Är du allergiker ska du generellt sett vara försiktig med produkter baserade på ringblomma.
Hur gör man ringblomssalva?
Ringblomssalva är fenomenal på så vis att den är väldigt lätt att göra då den innehåller väldigt få ingredienser. Den går att tillverka på lite olika sätt men vanligtvis är den gjord på ringblomsolja, vilken bereds genom att ringblommor får dra i en eller två olika typer av oljor, till exempel olivolja och mandelolja, under en period av några veckor. När oljan anses potent nog så silas ringblommorna bort varefter oljan värms och bivax tillsätts tills den önskvärda konsistensen har uppnåtts. För att öka hållbarheten går det att tillsätta lite E-vitamin, som ju är en antioxidant, men i hemmagjorda produkter är detta steg inte något måste.