Bästa Ricinolja 2021

Vi har i den här artikeln fördjupat oss i ricinoljan och dess hälsofördelar. Dessutom har vi jämfört, granskat och testat flera olika produkter med ricinolja. Se vår jämförelse nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell PURE Ricinolja EKO till bäst i vårt test 2021.

Vilken är den bästa ricinoljan?

Några av de viktigaste faktorer vi valt att lägga vikt vid när vi granskade och jämförde ricinoljorna var: 

  • Innehållet: Vad innehöll produkten? Var den ekologisk och kallpressad?
  • Priset: Hur prisvärd var produkten? 
  • Utomstående tester och kundbetyg: Vilka betyg har produkterna fått i andra tester? Vad säger kunderna om produkten?

Healthwell PURE Ricinolja EKO
Healthwell PURE Ricinolja EKO
Bäst i test
1. Healthwell PURE Ricinolja EKO
9,5/10
Storlek
500 ml
pris / ml
0,30 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
149 kr
Crearome Kallpressad Ricinolja
Crearome Kallpressad Ricinolja
2. Crearome Kallpressad Ricinolja
9,3/10
Storlek
500 ml
pris / ml
0,28 kr
EKO/Kallpressad
Nej/Ja
Till Butik
142 kr
Better You Ricinolja EKO Kallpressad
Better You Ricinolja EKO Kallpressad
3. Better You Ricinolja EKO Kallpressad
9,3/10
Storlek
100 ml
pris / ml
0,79 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
79 kr
Pukka Castor Oil
Pukka Castor Oil
4. Pukka Castor Oil
8,9/10
Storlek
250 ml
pris / ml
0,56 kr
EKO/Kallpressad
Ja/Ja
Till Butik
139 kr
A-pro Ricinolja 100 ml
A-pro Ricinolja 100 ml
5. A-pro Ricinolja 100 ml
8,5/10
Storlek
100 ml
pris / ml
0,45 kr
EKO/Kallpressad
Nej/Nej
Till Butik
45 kr

Vad är ricinolja?

Ricinolja kommer ifrån ett frö från en växt som heter ricin, eller ricinus communis om man skall vara vetenskaplig. Rincinväxten är en vacker planta med ståtliga blad och gul- eller rödaktiga blommor som brukar blomstra under tidig höst. Om man tycker om plantan, som kan bli upp till två meter hög, så går det alldeles utomordentligt om man har den inomhus med mycket tillgång till solljus eftersom den i sitt naturliga tillstånd växer i länder med tropiskt klimat. Man kan framförallt hitta den i Asien och Afrika men även i de sydliga delarna av Grekland och Turkiet. Namnet kommer från det latinska ordet för fästing, ricinus, eftersom fröna har en liten utväxt som påminner om denna parasit.

Oljan utvinns från de taggiga frukterna av dessa växters frön och man får ut ungefär 50% olja från dem men det gäller att man vet vad man gör då fröna i sig är extremt giftiga. Trots att de bara innehåller några procent av giftet så är det så kraftfullt att en vuxen människa kan blir svårt sjuk om han eller hon konsumerar ett endaste ett. Moder natur är en kraftfull varelse och precis som med olika sorters mediciner så är det just härifrån de kommer, och ricinoljan har visat vara ett mycket effektivt botemedel mot allehanda sjukdomar och tillstånd.

Oljans historia

De gamla egyptierna var extremt skickliga på att framställa mediciner och de upptäckte tidigt ricinoljas potential, både som lampolja och som bot mot olika åkommor. Man brukade till exempel massera in oljan i skalpen för att stimulera hårväxt och den berömda drottningen Kleopatra skall ha droppat oljan i ögonen för att göra dem så vita som möjligt. Man visste även redan då att oljan har mycket effektiv laxativ effekt och den användes både mot förstoppning och rituella reningar.

I andra kulturer har ricinolja använts för alla möjliga syften, bland annat för att motverka inälvsparasiter och inom den indiska Ayurveda traditionen används den både som laxativ och som behandling av olika former av artros. Eftersom ricinet har vissa smärtstillande och antibiotiska effekter har den blivit djupt rotad i traditionell medicin världen över. Den har även en stark effekt mot mögel, vilket gör att man i många kulturer, inklusive den moderna västerländska, använder den inom jordbruk och matindustrin för att skydda alla ätbara varor. Eftersom det handlar om en olja som har oerhört många användningsområden skall vi nu ta en titt på de många sätt som ricinolja kan hjälpa en människa, vare sig det handlar om skönhet, behandling och rent medicinska syften. Det är verkligen inte för inte som ricinolja betraktas som något av en mirakelolja!

Passar utmärkt för huden...

Det finns ett antal olika sätt att dra nytta av ricinoljans effekter och det handlar om allt från krämer och lotioner till att man konsumerar den oralt, beroende på vad man behöver hjälp med. Inom skönhetsindustrin används oljan framförallt i dermatologiskt syfte i form av en kräm som man kan smörja in olika ställen på kroppen med. Den gör huden mjuk och motverkar mjäll och eksem, och kan dessutom hjälpa till att få bort olika förhårdnader och pigmentfläckar om man använder den regelbundet. Man kan också köpa ricinolja i vaxform i samma syfte, vacker hyoch många märker snabbt skillnad på hud och hårbotten då de insmorda partierna blir både lenare och fuktigare.

Om man har specifika problem med sin hud kan man använda ricinoljan som en slags förband som man låter sitta över det drabbade området under natten. Man kan dränka in en tygbit eller en näsduk med rikliga mängder av oljan och sedan sätta den på det drabbade partiet. Det kan handla om en förhårdnad på fötterna eller spruckna hälar, fula födelsemärken eller till och med vårtor och om man vill vara på den säkra sidan att den oljiga trasan skall sitta hela natten kan man antingen sätta på sig en stödstrumpa över eller linda in den i bandage. Det krävs lite tålamod men snart kommer man se mycket tillfredsställande resultat. Lider man av hudbristningar kan oljan hjälpa huden att reparera sig själv och på liknande vis motverkar oljan att man får rynkor.

Läs mer: Så hjälper en bra foundation dig att få kontroll över din hud och make-up.

Människor som lider av munherpes kan bromsa utbrottet genom att stryka ricinolja eller -vax på läppen där det börjar göra ont. Gör man det fler gånger om dagen kan man till och med stoppa utbrottet men även om det blossar upp så blir det i mycket mildare form än vanligt. På samma sätt kan man använda oljan mot eksem som flagnar, liksom mjäll i hårbotten. Allra bäst är om man låter oljan sitta under natten och man kan till exempel massera in en större mängd i hårbotten och sedan sätta en plastpåse över skalpen. När man vaknar på morgonen kan man skölja bort oljan med varmt vatten och låta torka naturligt - resultaten brukar vara imponerande.

Några ord bör också ägnas åt vissa medicinska tillstånd som ricinoljan kan hjälpa mot. Eftersom den innehåller egenskaper som desinficerar och motverkar alla former av mögel och ruttnad har oljan länge använts vid naturlig sårbehandling. Man kan också smörja in utslag av ringorm med oljan med mycket goda resultat och den behandlar även akne. Eftersom oljan är bra för immunförsvaret så hjälper den dessutom kroppen att själv bekämpa dessa problem, liksom att förebygga infektioner.

...och håret!

I tusentals år har ricinolja använts som en stimulerande hårdvårdsprodukt och det är ingen tillfällighet att människor i vitt skilda kulturer från Kina till Nordafrika till Sydamerikas indianstammar har använt den i just det syftet.vackert har2
Kroppen har flera olika partier som består av hår, och det är framförallt huvudhår, ögonfransar och naglar som behandlas med olja. Eftersom oljan innehåller ett antal närande ämnen, framförallt vitamin E, så hjälper den hårsäckarna att reparera sig och att producera bättre vilket resulterar i rikare hårväxt, bättre och vackrare hår och starkare naglar. Om man vill få långa och tjocka ögonfransar, något som är extra populärt just nu, på ett naturligt sätt så kan man skaffa sig en liten ögonbrynsborste eller rengöra en gammal mascaraborste som man sedan doppar i ricinolja och applicerar på fransarna varje morgon och kväll.
Om man har fått för tunna ögonbryn, vilket ofta kommer med åldern, så kan man smörja in dem med ricinolja och låta sitta i några minuter och sedan skölja bort. Snart kommer detta att "väcka" hårsäckarna som börjar producera mer och snart får man tillbaka ungdomens ögonbryn. Hemligheten är alltid att vara utrustad med tålamod men är man bara ihärdig så kommer man snart att se mycket goda resultat.

Ricinolja och massage

Till skillnad från andra oljor så är ricinolja en såpass kompakt olja att den inte snabbt sjunker in i huden. Detta innebär att den fungerar mycket bra som massageolja, och det är vanligt att massörer och aromaterapeuter doftsätter den lite lätt innan de börjar massera kroppen med den. Oljan glider fantastiskt bra massageoch man kan få en riktigt djupgående och välgörande massage på så sätt, samtidigt som ricinet är mycket välgörande för huden. Man bör heller inte glömma dess sedan länge uppskattade smärtstillande egenskaper, vilket gör att massage med denna olja är extra bra för människor med olika former av led- och muskelvärk. Folk som tränar mycket har ofta krämpor här och där och det är vanligt med artrosvärk hos många, och hos dem är ricinolja som en välsignelse från ovan. Överhuvudtaget motverkar oljan stelhet på flera olika nivåer och i Indien har den sedan länge används som en kur mot ryggproblem och värk i ischias nerven.

Läs mer: Ta hjälp av lavendelolja för en härligt doftande massage.

Ricinolja som laxativ

En av ricinoljans absolut främsta användningssområden har alltid varit som laxativ, även om det inte längre är lika vanligt. Förr i tiden brukade man dricka oljan för att få igång tarmarna och man kan fortfarade köpa olja som i mindre doser kan intas om man lider av förstoppning. Det är också vanligt att oljan används som laxativ inför vissa medicinska undersökningar och röntgen, då tarmarna måste vara så rena som möjligt.
Man kan också använda ricinolja som ett laxativ fast utvärtes. Återigen handlar det om att dränka en bit tyg, en kökshanduk eller en trasa i oljan och sedan applicera den innan man går och lägger sig. Medan vissa föredrar att lägga den på eller strax nedanför magen så brukar experterna rekommendera att man istället lägger den på ländryggen, och sedan låter den vara där hela natte. På morgonen kan man hjälpa till systemet på traven genom att dricka rikligt med vatten och sedan brukar förstoppningen vara avhjälpt.

Senast Uppdaterad: 2021-04-07 10:46:40

Testvinnare - Bäst Ricinolja

  • Healthwell PURE Ricinolja EKO
  • Crearome Kallpressad Ricinolja
  • Better You Ricinolja EKO Kallpressad
  • Pukka Castor Oil
  • A-pro Ricinolja 100 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
114 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5