Extra snygg med silverschampo

Att ha ett snyggt hår är för många otroligt viktigt då det ger ett bra självförtroende och är något som ger ett bra allmänintryck. Både män och kvinnor är måna om sitt hår, och har man lyckats skaffa sig en fin kalufs så har man kommit en lång bit på vägen. Inget smink eller kläder i världen kan rädda en persons yttre intryck om håret ser ovårdat ut, medan ett vackert hår däremot kan dra uppmärksamheten från det faktum att man kanske inte hunnit sätta på sig mascara eller har de coolaste kläderna.

Om man är blond, naturligt eller efter blekning, så händer det att håret får en gul eller nästan orange ton och om man vill få bort den nyansen så finns det idag så kallade silverschampon som kan motverka det. På en kort stund kan hårfärgen få en snygg och kul kulör som ser spännande ut, och det är inte för inte som produkten tagit marknaden med storm under de senaste åren. Kändisar som Pink, Ariana Grande och flera av Kardashian-systrarna har visat sig på röda mattan med denna silverblonda hårfärg, och det ser ut som att trenden har kommit för att stanna.

Varför blond?

Blont hår har sedan urminnes tider varit populärt i många kulturer, inte minst då det är en av de ovanligaste färgerna. Det är ingen slump att kärlekens och skönhetens gudinna, Afrodite/Venus, ansågs vara blond av både greker och romare. Endast ett par procent av hela jordens befolkning är blond, men uppe i Europas nordligaste delar är hårfärgen mycket vanligare än någon annanstans.

Det beror till den största delen på naturlig evolution: då jordens nordliga delar har mindre solljus så har människor här löpt högre risk att inte kunna bilda det livsviktiga D-vitaminet. Av den anledningen så har människor som är mer ljushyllta klarat sig bättre då de drar åt sig mer av det nödvändiga ljuset, till skillnad från mörkhyade vars färg stöter bort snarare än absorberar det.

En fråga om färglära

fargharspalett

Olika typer av blont hår kräver olika sorters silverschampo. Se därför till att dubbelkolla så du väljer rätt produkt.

Det finns många olika nyanser av blont hår, till exempel rödblont, mörkblont, smutsblont och honungsblont och vad de alla har gemensamt är att de har lägre halter av mörkt pigment, därav färgen. Vare sig man har ärvt sin hårfärg, fått den på en hårsalong eller vistats mycket ute i solen så beror blondheten på mindre pigmentering och i de fall som färgen blivit gulaktig så har så pass mycket av det blåa pigment som finns naturligt brutits ner mer än andra. För den som minns färgläran från skollektionerna så är blått och gult varandras motsatser och när en fotograf arbetar i ovälkommet gult ljus så kan ett blått filter återställa ljusförhållandena till mer naturliga. Det här görs idag enkelt med olika effekter på datorn men förr i tiden handlade det om att helt sonika fästa ett blått filter längst ut på objektivet.

På samma sätt fungerar det med håret där silverschampots uppgift blir att neutralisera de gula nyanserna. Häller man ut lite av den här typen av schampo ser man att det är lila-blått i färgen och har en ”bläckig”, skinande konsistens, vilket alltså är logiskt då det ska ge en kallare ton åt det gula. Genom att med det blåa bekämpa det gula så får den som använder schampot en ny form av blond kalufs, som är lite silvrig till karaktären och väldigt sofistikerad

Vad är silverschampo?

Ett silverschampo är en hårprodukt som kan användas med jämna mellanrum av personer som inte vill ha en gul ton i sitt vita eller blonda hår. Det spelar ingen roll om den redan existerande hårfärgen är naturlig eller artificiell då anledningen till gulheten är den samma, det vill säga att de blåa pigmenten fallit bort. Särskilt uppe i Norden så ser man ofta personer med gul-blont hår då kvaliteten på deras hårstrån helt enkelt saknar de pigment som motverkar färgen. På liknande vis kan man se mörka personer, särskilt runt Medelhavet, som i sina försök att få en blond kalufs istället åstadkommit en gul-orange sådan då pigmentbalansen inte lyckats. Går man till frisören för att bleka sitt hår så brukar resultaten bli bättre än om man blonderar sig hemma, men till och med här kan det gå lite fel ibland. Det kan rentav vara så att den nya hårfärgen till en början är jättesnygg men efter några dagar eller veckor börjat bli allt gulare.

Ett flertal hårproduktsföretag har nu för tiden silverschampo i sitt sortiment då det blivit alltmer populärt att skaffa sig en lite kallare och silvrigare hårnyans. I många länder kallas schampot för purpurschampo eller till och med blåschampo på grund av dess lila-blå färg, så om det är första gången som du ska använda produkten så kan det komma som en mindre chock när du får se den. Lugn bara lugn, du kommer inte se ut som en blåhårig gammal tant i Florida, utan förbli blond fast med en annan nyans. Om du däremot använder schampot för ofta så kommer håret att bli allt blåare, då det är blått pigment som använts för att motverka det gula. Hur silvrigt ditt hår ska bli är upp till dig själv, men håll alltid i åtanke att effekten blir starkare för varje gång du schamponerar dig.

En youtuber visar hur man applicerar silverschampo

Hur använder man silverschampo?

Silverschampo kan användas på både vått och fuktigt hår, men det vanligaste är att man gör det efter att man har blött sitt hår. Vilken nyans som passar bäst beror lite på vilken färg på håret man redan har: ett ljusare schampo lämpar sig för tunnare och ljusare hår, medan ett mörkt är bra för lite kraftigare och mörkare nyanser, inklusive redan grått hår. Eftersom alla människor har olika kvalitet på håret, exempelvis vad gäller tjocklek och färg, så är tiderna som markerats på flaskorna eller tuberna endast indikativa och om man är nybörjare är det bättre att vänta för lite än för mycket.

På vått hår

Den allra enklaste metoden är att helt sonika hoppa in i duschen, blöta hela håret med varmt eller ljummet vatten och sedan massera in rikliga mängder av schampot. Det står på flaskan hur länge det ska sitta i men det brukar röra sig om ungefär ett par minuter upp till en kvart. Ju mörkare håret är desto längre kommer produkten behöva sitta i, men sitter den i för länge kommer en viss lila nyans sitta kvar. Skölj sedan riktigt ordentligt så inget blir kvar av produkten då den kan färga av sig på kläder, möbler och kuddar.

Om du är van vid att använda balsam efteråt så kan du göra det även nu, och det finns särskilda silverbalsam som du kan komplettera din behandling med. Välj gärna ett balsam från samma märke då produkterna är framställda för att samverka med varandra och ge så bra och varande effekt som möjligt. Låt håret torka av sig självt eller använd en hårfön, och vips så är det klart.

Det kan vara frestande att behålla kläderna på och enbart blöta huvudet, men tänk på att det här schampot lätt kan färga av sig på kläderna. Skillnaden mellan att applicera produkten på torrt och blött hår är mycket liten, men många tycker att resultatet blir glansigare om man gör det på en torr kalufs.

På torrt hår

Många tycker att det går precis lika bra att applicera produkten på torrt hår men då gäller det att inget hamnar på kläder, möbler eller mattor. Klicka ut lite

av produkten i handen och ha i det ungefär som en vanlig kräm, och låt det sitta under föreskriven tid. Var mycket noga med att få bort allt silverschampo från händer och naglar då produkten är mycket svårt att tvätta bort när den väl satt sig.

Efter att schampot har fått sitta är det viktigt att du sköljer bort all produkt och här bör du vara extra noga med att inte stänka på kläderna. Torka håret som vanligt.

Tips

Eftersom den här typen av schampo lätt färgar av sig är det bra att ta av sig eventuella smycken innan man börjar. Vid användning på torrt hår så se till att dina kläder är helt täckta av handdukar eller förkläden som kan bli lite missfärgade utan att det gör något. Skölj gärna av färgen efter varje applikation eftersom den kan sätta sig i huden under tiden du behandlar ditt torra hår.

Om du har mörkt hår så är det här inte en särskilt användbar produkt, men om du har blonda slingor som du tycker är för gula kan du använda schampot så länge du enbart applicerar det på slingorna.

Du kan använda schampot regelbundet men tänkt på att det har en gradvis uppbyggande effekt varje gång så om du använder det för ofta så kommer ditt hår bli alltmer blålila.

Om du råkar på den så kallade ”Purple Schampo Challenge” på nätet så ignorera den. Här utmanar ungdomar varandra i att ha i schampot så länge som möjligt för att se vad som händer men faktum är att det kan vara mycket skadligt för håret och ta enormt lång tid att få ordning på det igen!

Senast Uppdaterad: 2020-02-28 15:27:33

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu