Kliande hårbotten och hur man blir av med det

Att lida av en för fet eller kliande hårbotten är inget ovanligt. Problemet kan drabba både män som kvinnor och vuxna som barn. Under de kalla och torra vintermånaderna är problemet som störst och har man redan en känslig hårbotten så kan problemen förvärras. I denna text kommer du att få läsa mer om varför man kan få en kliande hårbotten och vilka saker man bör undvika för att bli kvitt problemet.


Misstag att undvika


1. Du är stressad till jobbet eller ska ut med vännerna. Håret är tvättat och du behöver snabbt se till att få det torrt. Naturligtvis åker då hårfönen fram och kanske även andra diverse stylingredskap som plattänger eller locktänger. Ett mycket vanligt missförstånd är att det endast är den kalla utomhusluften som kan orsaka en kliande hårbotten, men sanningen är att även inomhusluften eller värme kan vara mycket påfrestande.

Vill du minska risken för att drabbas av kliande hårbotten eller vill du försöka få bukt 
med ditt problem bör du undvika all form av föning. Behöver du tvätta ditt hår så se till att du gör det då du har ordentligt med tid att låta håret lufttorka. Med enkla knep kan du faktiskt få till riktigt snygga lockar, utan att behöva använda någon typ av värmestyling.

Kliande harbotten2. En annan orsak som snabbt kan leda till torr, kliande och flagnande hårbotten är misstaget av att tvätta håret alldeles för ofta. Har man som vana att tvätta håret varje dag så tvättas de naturliga fetterna snabbt bort och hårbotten får aldrig en chans att hamna i sin vanliga balans. Till en början kan håret snabbt bli fett och klia av detta, men håll ut och använd dig av t.ex. torrschampo så att du kan vänja av håret med att tvättas dagligen.

En bra riktlinje att använda sig av är att tvätta håret 1-2 gånger i veckan. Även vissa schampo kan ha en uttorkande effekt, så testa balsammetoden eller använd dig av schampo med naturliga ingredienser.

3. Precis som när det kommer till schampo så finns det även en hel del andra produkter som snabbt kan torka ut din hårbotten och ditt hår. Många människor lägger en stor vikt på val av produkter när det kommer till hud och ansikte, men glömmer bort hur viktigt det är att ha samma tänkande när det kommer till håret.

Det man främst bör hålla koll på är att man inte ska använda produkter som innehåller sulfater. På innehållsförteckningen kan även orden sodium laureth sulfate eller sodium lauryl sulfate stå angivna, vilket är precis samma sak. Med en torr och kliande hårbotten behöver du se till att ge håret mycket fukt istället. Den som älskar känslan av ett stort lödder i håret kommer dock att bli besviken. Det är nämligen sulfaterna som ser till att schampot får sitt lödder.

4. Glansspray, hårsspray, mousse eller vax. Alla dessa produkter läggs kanske dagligen i våra hår, utan att vi har någon som helst tanke på vad produkterna faktiskt innehåller. Vissa produkter är otroligt uttorkande för huden, då de innehåller större mängder med alkohol, och rubbar den naturliga balansen som finns. Med riktigt starka ämnen är det inte bara klåda som du kan uppleva, utan även en stramande känsla och risken för att huden börjar flagna.

Det är just produkterna med alkohol i som man bör undvika så mycket som möjligt. Trots att en produkt kan vara mycket väl omtalad och väldigt populär, kan även de dyraste produkterna på marknaden innehålla just alkohol. Du hittar ämnet i bland annat hårspray och mousse och om ordet inte står skrivet rakt ut på förpackningen, så kan det även gå under namnet propanol, Propyl alcohol eller alcohol denat.

5. Hur vi äter och vad vi dricker påverkar inte bara vår hälsa och vårt fysiska utseende, utan påverkar även insidan av kroppen och vår hud, vilket är kroppens största organ. Med detta sagt är det tydligt att kosten har en mycket stor inverkan på hur vi kan må och känna oss, vilket naturligtvis inkluderar vår hårbotten.

Hur gör man då för att få i sig rätt typ av mat och dryck. Det viktigaste är att man alltid håller kroppen återfuktad och det bästa sättet för detta är att dricka mycket vatten varje dag. Förutom vatten så kan man se till att få i sig fetter i form av omega. Detta hittar du i fet fisk, nötter och även i avokado(exempelvis genom att använda sig av avokadoolja). Vill du undvika uttorkande ämnen så drick inte för mycket kaffe eller alkohol.


Enkla och billiga huskurer


För att få bukt med torr och kliande hårbotten så måste man naturligtvis agera. Det går inte att fortsätta på samma sätt med produkter och kost och tro att hårbotten ska bli bra av sig själv. Om man redan håller en god kost och använder sig av bra produkter kan det dock helt enkelt vara så att det är den torra utomhusluften (eller inomhusluften) som kan vara orsaken. Det betyder naturligtvis inte att man inte kan göra något åt problemet. Här följer några riktigt bra huskurer som du kan röra ihop själv hemma i köket.

 • Honung har en läkande och mjukgörande effekt på huden. Blanda 50 % av honung och 50 % av balsam i en rymlig skål. Massera in krämen i hela hårbotten och glöm inte att även smörja in längderna. Låt blandningen verka i håret under 20-30 minuter och skölj därefter ur.

 • Det är i regel känt att yoghurt och filmjölk kan återställa eller reglera Ph-värdet i kroppen. Detta gäller även för balansen i hårbotten, vilket gör produkterna till utmärka val för en torr och kliande hårbotten. Massera in några matskedar med filmjölk eller yoghurt i ditt hår innan du planerar att tvätta det. Naturligtvis är det viktigt att du inte använder dig av starka schampo efter din filmjölks-behandling, utan fortfarande undviker produkter med sulfat eller alkohol.

 • En annan huskur som är mycket omtyckt och populär är att använda sig av olivolja. Du kan massera in olivolja i hela håret och därefter sveper du in håret i en handduk som är fuktad med varmt vatten. Att ha olja i håret kanske inte låter som den mest lockande idén. Oljan kan vara mycket svår att tvätta bort och det är inte ovanligt att man får genomgå ett flertal tvättar innan håret är helt fritt. En rekommendation är att man schamponerar håret direkt på oljan och inte först blöter ned håret med vatten. När schampot möter oljan direkt så löser den upp sig mycket bättre.

 • Flagor och andra hudrester kan snabbt uppstå om man varit och kliat för mycket i hårbotten. Vill du bli av med dessa ska du naturligtvis undvika att gnugga eller skrapa ännu mer. Genom att massera hårbotten kan du se till att få bort flagorna och dessutom så ökar du även blodcirkulationen. Det går lika bra att massera hårbotten i blött som torrt hår, men har du tunna hårstrån bör du vänta tills att håret har torkat. Blöta hårstrån är betydligt mer sköra och bryts lättare av.

 • Balsammetoden är en mycket känd metod som används när man vill undvika uttorkande produkter i form av schampo. Det kan ta ett tag innan håret vänjer sig vid att behandlas annorlunda, men många vittnar om avsevärda förbättringar på både hårbotten och när det kommer till hårkvalitet. Metoden går ut på att man väljer bort alla typer av tvålar och schampo till sitt hår och endast tvättar ur håret med balsam.

Få hjälp med klådan


Ibland blir klådan så stor och påfrestande att det uppstår sår i hårbotten. Det kan vara svårt att hålla sig från att klia och ännu jobbigare kan det vara på mindre barn. Det finns flera läkemedel som man kan använda sig av för att behandla denna typ av eksem, men man bör undvika alla former av alkoholhaltiga lösningar eller salvor. En salva för torr hud är oftast mycket fet och när denna appliceras på hårbotten blir den sedan mycket svår att tvätta bort. Salvan täpper igen porerna och hindrar hunden från att andas. Detta kan i sin tur istället leda till tilltäppta porer och inflammerade hårsäckar, vilket naturligtvis inte heller är speciellt skönt.

Det man dock kan använda sig av är ett liniment med kortison. Detta går oftast att köpa direkt på apoteket, men om klådan är riktigt stor kan det ibland vara bäst att söka sig till en vårdcentral så att en läkare får konstatera vad problemet beror på och hur det bäst kan behandlas. Eftersom huden redan är skadad bör man inte sätta alldeles för mycket påfrestning på huden och experimentera själv. Med mycket små barn kan man istället kontakta BVC om så önskas.

Hos en läkare kan man dessutom få starkare kortison om man behöver. Utöver kortisonet kan i värsta fall antibiotika tabletter skrivas ut. Sol och att bada i saltvatten kan ha lindrande och positiva effekter på hårbotten och klådan, men naturligtvis bör man fortfarande undvika att schamponera och tvätta håret alldeles för ofta. En läkare kan också utföra tester och ta prover för att se om du lider av någon typ av allergi. Proverna går oftast mycket snabbt och man brukar kunna räkna med minst lika snabba svar. Har du en allergi är det viktigt att bli medveten om detta, så att du kan få den behandling som du verkligen behöver

Innan man söker sig till en läkare kan man dock testa på några av metoderna ovan. Metoderna är naturliga och skadar varken huden eller håret. Dessutom har du kanske redan en hel del av varorna i ditt skafferi eller så kan du enkelt införskaffa dem i i din närmaste mataffär. Kom ihåg att du kanske inte märker av någon direkt förändring redan efter första behandlingen, oavsett vilken metod som du använder dig av. I många fall krävs det upprepade behandlingstillfällen innan hårbotten har återgått till det normala eller till klådan har upphört.

Sammanfattning


Kliande hårbotten är ett problem som många människor kan lida av. Problemet kan uppstå på grund av för mycket schamponering, eksem eller att man kanske har utsatt hårbotten för alldeles för mycket värmestyling eller föning. Det finns många orsaker till att ens hårbotten kan vara torr och kliande, men det finns också många naturliga sätt som man kan få bukt med problemet.

Med hjälp av hårmasker gjorda av olja eller filmjölk kan man få tillbaka sitt naturliga PH-värde i hårbotten och bli fri från problemen. Även honung och balsammetoder kan vara utmärkta sätt att hjälpa hårbotten att bli starkare och friskare. Vid mer allvarliga problem, flagnande och kliande kan man behöva söka sig till en professionell läkare. Det går naturligtvis även bra att vända sig till vårdcentralen och för barn att söka till BVC.

Sammanfattningsvis och enkelt förklarat bör man försöka undvika:

 • Produkter med alkohol
 • Schampo med sulfat
 • Dålig kost och alldeles för lite vatten
 • För stora intag av alkohol eller kaffe
 • För frekvens tvättande av håret
 • Värmestyling

Vid allergiska besvär är det så klart svårt att behandla problemen genom att utesluta vissa produkter. Kosten är så klart alltid viktig att fundera över och ovanstående metoder kan alltid lindra och förbättra besvär, även om de beror på allergi.

Undvik att lindra din kliande hårbotten med:

 • Starka lösningar
 • Lösningar som innehåller alkohol
 • Feta salvor som täpper till huden och hindrar den från att andas