Bästa Primer 2024

Upptäck den bästa primern för att skapa din perfekta makeuplook!

Primer är en kosmetisk produkt som används som grund innan applicering av makeup för att skapa en jämn hudton och förlänga hållbarheten av din makeup. Det är ett måste för alla makeupälskare eftersom det inte bara förbättrar utseendet på din makeup, utan också hjälper till att skydda huden mot skadliga miljöfaktorer.

Vårt test visar att NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up är det bästa primer på marknaden. NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up ger inte bara en perfekt bas för din makeup, men dess unika formula hjälper också till att återfukta och ljusa upp huden, vilket gör det till det bästa valet för alla hudtyper.

Vad är primer?

Primer är en kosmetisk produkt som används som en förberedande bas innan applicering av makeup. Dess huvudsyfte är att skapa en slät yta på huden, vilket gör det lättare att applicera makeup och hjälper till att förbättra dess hållbarhet. Primer fyller i fina linjer, rynkor och porer, vilket ger huden ett mer jämnt utseende.

Primer kommer i olika former - det kan vara en gel, kräm, spray eller pulver. Det finns också olika typer av primer för olika ändamål. Till exempel finns det primers speciellt utformade för ögonlocken (ögonskuggsprimer) som förbättrar hållbarheten och pigmenteringen av ögonskugga, liksom primers för läpparna (läppprimer) som förhindrar läppstift från att bilda linjer eller kladda.

Dessutom är primer inte bara en makeupprodukt. Många primers innehåller hudvårdande ingredienser som vitaminer och antioxidanter, samt solskyddsmedel. Därmed kan primer också fungera som en extra hudvårdssteg i din skönhetsrutin.

Fördelar med att använda primer

Att inkludera en primer i din make-up rutin kan ge flera fördelar. Här är några av de viktigaste:

 • Förbättrar makeupens hållbarhet: Primer fungerar som ett bindemedel mellan huden och makeupen, vilket hjälper till att hålla din makeup på plats längre.
 • Ger en jämn hudton: Primer kan hjälpa till att jämna ut hudtonen och dölja ojämnheter som rodnad, mörka fläckar och akneärr.
 • Minimerar porer och fina linjer: Primers kan fylla i porer och fina linjer, vilket ger huden ett slätare utseende.
 • Ökar makeupens intensitet: En primer kan förbättra intensiteten och pigmenteringen av din makeup, särskilt ögonskugga och läppstift.
 • Återfuktar huden: Många primers innehåller återfuktande ingredienser som hyaluronsyra, vilket gör dem till ett bra alternativ för torr hud.
 • Ger extra solskydd: Vissa primers innehåller SPF, vilket ger ett extra lager av solskydd.
primer test

Våra bedömningskriterier

 • Konsistens: Är primern lätt att applicera? Har den en smidig och behaglig konsistens? Smälter den väl in i huden?
 • Varaktighet: Hur länge håller primern? Bidrar den till att makeupen sitter på plats under hela dagen?
 • Finish: Vilken typ av finish ger primern? Ger den en matt, halvmatt eller glänsande finish? Passar finishen din hudtyp?
 • Innehåll: Vilka ingredienser innehåller primern? Är de säkra för alla hudtyper? Innehåller den några hudvårdande ingredienser?
 • Pris: Är primern prisvärd? Erbjuder den bra värde för pengarna jämfört med andra liknande produkter på marknaden?
 • Förpackning: Är förpackningen praktisk och hygienisk att använda? Är designen attraktiv?

De bästa Primer 2024

 1. 1. Bäst i test: NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up

  9,7/10
  En prisvärd, vegansk primer för hållbar och strålande makeupfinish.
  NYX PROFESSIONAL MAKEUPHoney Dew Me Up Primer 22 ml Honey Dew Me Up Primer 22 ml
  Bäst i test
  Storlek
  22 ml
  Pris / ml
  8,18 kr
  Till Butik
  180 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Lätt att applicera
  • Förbättrar makeupens varaktighet
  • Skapar strålande lyster
  • Prisvärd och högkvalitativ
  • Praktisk förpackning
  Nackdelar
  • Doften kan upplevas som stark
  • Produkten kan ta slut snabbt

  NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up Primer är lätt att applicera och har en smidig konsistens som snabbt absorberas av huden utan att kännas fet. Den ger dessutom huden en fin daggfrisk finish, som är perfekt för att lägga grunden för makeupen. Primern förbättrar också makeupens varaktighet, vilket gör att den sitter bättre och längre. Med ingredienser som honung, guldskimmer och kollagen skapar den en strålande lyster och framhäver hudens naturliga skönhet.

  Primern är prisvärd och erbjuder bra värde för pengarna, särskilt med tanke på dess högkvalitativa och veganska innehåll. Förpackningen är praktisk och hygienisk att använda, med en attraktiv design som passar väl in i sminkväskan. Vissa recensioner nämner dock att doften kan upplevas som stark och att produkten kan ta slut snabbt, vilket kan vara viktigt att tänka på innan man gör sitt köp. Men överlag är NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up en utmärkt primer för den som vill ha en hållbar makeup med en fräsch och strålande finish.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga: Beauty UK Cosmetics Prime FX

  9,5/10
  En prisvärd primer med professionell formel för perfekt, hållbart resultat.
  Beauty UK CosmeticsPrime FX Foundation Primer 20ml Prime FX Foundation Primer 20ml
  Storlek
  20 ml
  Pris / ml
  3,95 kr
  Till Butik
  79 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Prisvärd och bra kvalitet
  • Lätt att applicera
  • Ger en jämn och matt finish
  • Passar alla hudtyper
  • Håller sminket på plats hela dagen
  Nackdelar
  • Kan upplevas som för silkeslen för vissa
  • Innehåller syntetiska ingredienser

  Beauty UK Cosmetics Prime FX är en av de mest prisvärda primers vi har testat, med en professionellt utvecklad, silkeslen och oljereducerande formel. Den är perfekt att använda som bas under din foundation för att sminket ska smälta in bättre i huden och hålla hela dagen. Primern är lätt att applicera och ger en jämn och matt finish, vilket gör den idealisk för alla hudtyper. Dessutom innehåller den ingredienser som Cyclopentasiloxane och Dimethicone Crosspolymer, vilka är säkra för alla hudtyper.

  När det gäller varaktighet så får Beauty UK Cosmetics Prime FX höga betyg. Enligt recensioner från användare så håller sminket på plats hela dagen när man använder denna primer. Förpackningen är praktisk och hygienisk att använda, vilket gör den till ett utmärkt val för de som ofta är på språng. Dessutom är designen attraktiv, vilket alltid är ett plus. Trots att denna produkt är billigare än många andra liknande produkter på marknaden, upplevs den inte som billig utan tvärtom som en premiumprodukt. Överlag erbjuder Beauty UK Cosmetics Prime FX utmärkt värde för pengarna.

  Läs mer
 3. 3. Mest mångsidig: MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original

  9,3/10
  En effektiv, mångsidig primer som fixerar makeup och återfuktar huden.
  MAC CosmeticsPrep + Prime Fix+ Original 100ml Prep + Prime Fix+ Original 100ml
  Storlek
  100 ml
  Pris / ml
  2,65 kr
  Till Butik
  265 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Effektiv primer med lätt konsistens
  • Långvarig - håller makeupen på plats
  • Mångsidig - kan återfukta huden
  • Innehåller hudvårdande ingredienser
  • Passar alla hudtyper
  Nackdelar
  • Högre pris än genomsnittet

  MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original är en mycket effektiv primer med en lätt och smidig konsistens som smälter väl in i huden. Dess varaktighet är imponerande - den hjälper makeupen att sitta på plats under hela dagen, vilket är ett starkt plus. Förutom att fixera makeupen, kan den också användas för att fräscha upp och återfukta huden under dagen, vilket gör den till en mycket mångsidig produkt. Dess finish är naturligt lyster och passar perfekt till alla hudtyper.

  Prep + Prime Fix+ Original innehåller hudvårdande ingredienser som vitaminer, mineraler, gurka, grönt te och kamomill vilket gör den säker för alla hudtyper. Däremot är priset på 265 kr något högre än genomsnittet, men med tanke på dess effektivitet och mångsidighet kan det anses vara prisvärt. Förpackningen är praktisk och hygienisk att använda med en attraktiv design. Dessutom har produkten fått höga betyg från kunder som prisar dess förmåga att fixera makeupen och hålla huden fuktig. Sammantaget är MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original en utmärkt primer som definitivt ger ett bra värde för pengarna.

  Läs mer
 4. 4. Bästa premiumvalet: Lancôme Make-Up Primer La Base Pro

  9,2/10
  En högpresterande, oljefri primer för en slät, fräsch och hållbar finish.
  LancômeMake-Up Primer La Base Pro 25 ml Make-Up Primer La Base Pro 25 ml
  Storlek
  25 ml
  Pris / ml
  14,44 kr
  Till Butik
  361 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Ger mjuk och smidig känsla
  • Minskar synligheten av förstorade porer
  • Kontrollerar glans och fixerar smink
  • Passar alla hudtyper
  • Attraktiv och praktisk förpackning
  Nackdelar
  • Dyr jämfört med andra primers

  Lancôme Make-Up Primer La Base Pro är en högpresterande primer med flera styrkor. När det kommer till konsistens, lyser denna produkt verkligen. Dess oljefria och genomskinliga formel ger en mjuk och smidig känsla på huden, vilket gör den lätt att applicera. Med hjälp av den innovativa Elasto-Smooth-tekniken, får din hud en fräsch och ny känsla, med synligt slätare yta. Dess ljusreflekterande egenskaper bidrar till att minska synligheten av förstorade porer, fina linjer och tecken på trötthet. Denna primer erbjuder också en utmärkt varaktighet, bidrar till att kontrollera glans och hjälper till att fixera sminket för ett mer hållbart slitage.

  La Base Pro ger en perfekt finish som passar alla hudtyper, vilket gör den till ett utmärkt val för alla. Dess innehåll är säkert för alla hudtyper och dess oljefria sammansättning är skonsam mot huden. När det gäller priset är denna primer definitivt på den dyrare sidan jämfört med andra primers på marknaden, men kvaliteten och prestandan rättfärdigar priset. Förpackningen är både praktisk och attraktiv, vilket gör användningen av produkten en trevlig upplevelse. Sammantaget får Lancôme Make-Up Primer La Base Pro höga betyg på alla områden och är väl värt att investera i om du letar efter en primer av hög kvalitet.

  Läs mer
 5. 5. Mest miljövänlig: Lumene Natural Glow

  9,0/10
  Återfuktande primer med naturlig lyster, vegansk och miljövänlig förpackning.
  LumeneNatural Glow Moisturizing & Illuminating Primer 20 ml Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer 20 ml
  Storlek
  20 ml
  Pris / ml
  5,15 kr
  Till Butik
  103 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Ger huden fin lyster
  • Återfuktar och jämnar ut huden
  • Sminket sitter bra
  • Innehåller inga skadliga ämnen
  • Prisvärd jämfört med liknande produkter
  Nackdelar
  • Kan vara för glänsande för oljig hud
  • Inte tillräckligt återfuktande för mycket torr hud

  Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer ger huden en fin lyster, återfuktar och skapar en utmärkt bas för smink. Produktens konsistens är anmärkningsvärd, den är lätt att applicera, smälter väl in i huden och ger en behaglig känsla. Den lyser upp huden på ett naturligt sätt tack vare ljusreflekterande pigment. Dess varaktighet är god, den håller huden återfuktad och får sminket att sitta på plats under en stor del av dagen. Finishen är glänsande men inte överdrivet så, vilket gör den perfekt för normal till torr hud.

  Ingredienslistan är imponerande med bland annat arktiskt källvatten, ekologisk nordisk björksav och nordiska hjortron som återfuktar och jämnar ut huden. Produkten är 100% vegansk och innehåller inga skadliga ämnen, vilket gör den säker för alla hudtyper. Innehållet bidrar även till en hälsosam lyster. För priset av 103 kr erbjuder den bra värde för pengarna jämfört med liknande produkter på marknaden. Förpackningen är tillverkad av återvunnen plast vilket är ett plus för miljön och designen är attraktiv och praktisk att använda.

  Läs mer

Vikten av primer

Primer är ett avgörande steg i makeuprutinen som ofta underskattas eller helt och hållet ignoreras. Men dess betydelse kan inte nog betonas. Primer fungerar som en bro mellan din hudvård och makeup, förbereder huden för makeupapplikation och ser till att din makeup håller längre. Utan primer kan din makeup börja se fläckig ut halvvägs genom dagen, eller ditt ansikte kan börja glänsa om du har oljig hud.

Enligt många makeupartister och skönhetsexperter kan primer göra en stor skillnad i hur din makeup ser ut och känns. Det är inte bara en extra hudvårdssteg, utan en produkt som faktiskt kan förbättra ditt makeupresultat avsevärt. Primer kan hjälpa till att jämna ut hudtonen, reducera rodnad, minimera porer och fina linjer, samt förbättra hållbarheten och intensiteten av din makeup.

Om vi jämför primer med andra liknande produkter, som till exempel BB-creme och foundation, är den största skillnaden att primer inte ger någon täckning. Istället fungerar den som en osynlig barriär mellan huden och makeupen. Medan foundation och BB-creme används för att jämna ut hudtonen och dölja ojämnheter, används primer för att förbättra huden ytterligare innan dessa produkter appliceras. Detta gör det möjligt för din foundation eller BB-creme att glida på smidigare och hålla längre. Så även om primer kan verka som en onödig extra steg i din makeuprutin, kan det faktiskt vara nyckeln till att få din makeup att se felfri ut och hålla hela dagen.

olika primers

Hur hittar man bästa primer?

För att hitta den bästa primer för just din hud och dina behov finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det handlar inte bara om att hitta en produkt som ger en jämn och fin bas, utan även om att hitta en primer som passar din hudtyp, dina preferenser och ditt budget. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du letar efter den bästa primer:

Hudtyp

Det första steget i att hitta den bästa primer är att identifiera din hudtyp. Har du fet, torr, kombinerad eller normal hud? Olika primers är utformade för att passa olika hudtyper. Om du har torr hud bör du leta efter en fuktgivande primer som kan hjälpa till att återfukta och mjuka upp huden. Om du har fet hud bör du istället leta efter en mattande primer som kan hjälpa till att kontrollera oljeproduktionen och hålla din makeup på plats hela dagen. Det finns också primers som är speciellt utformade för känslig hud, vilket kan vara ett bra alternativ om du lätt får utslag eller irritation.

Ingredienser

En annan viktig faktor att tänka på när du letar efter den bästa primer är ingredienserna. Vissa primers innehåller ingredienser som kan vara skadliga för huden, så det är viktigt att läsa ingredienslistan noggrant. Undvik primers som innehåller parabener, ftalater och syntetiska dofter, eftersom dessa kan orsaka irritation och andra hudproblem. Istället bör du leta efter primers som innehåller naturliga och hudvänliga ingredienser, som aloe vera, grönt te och hyaluronsyra.

Finish

Finishen på din primer kan ha en stor inverkan på hur din makeup ser ut. Vissa primers ger en matt finish, vilket kan vara ett bra alternativ om du har fet hud eller om du föredrar en mer naturlig look. Andra primers ger en glödande eller daggig finish, vilket kan hjälpa till att ljusa upp huden och ge den ett friskt och hälsosamt utseende. Tänk på vilken typ av finish du föredrar när du letar efter den bästa primer.

Pris

Priset är naturligtvis också en viktig faktor att tänka på när du letar efter den bästa primer. Det finns primers i alla prisklasser, från budgetalternativ till lyxprodukter. Tänk på att en högre prislapp inte alltid innebär bättre kvalitet. Det är viktigt att hitta en primer som passar din budget, men som också uppfyller dina krav när det gäller prestanda och ingredienser.

Varumärke

Varumärket kan också spela roll när du letar efter den bästa primer. Vissa varumärken är kända för att producera högkvalitativa primers, medan andra kanske inte har samma rykte. Gör lite research och läs recensioner för att få en uppfattning om vilka varumärken som är mest pålitliga och populära inom primer-segmentet.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till användarrecensioner när du letar efter den bästa primer. Recensioner från andra användare kan ge dig en bra uppfattning om huruvida en primer lever upp till sina löften. Läs både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten. Tänk dock på att alla har olika hudtyper och preferenser, så vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

kvinna med primer

Användning av primer

Att använda primer är enkelt, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att få ut det mesta av produkten. Här är några steg och tips för att använda primer på bästa möjliga sätt:

Först och främst, börja alltid med att rengöra och återfukta din hud. Primer ska appliceras på ren, fuktig hud för att fungera optimalt. Efter att du har rengjort och återfuktat huden, ta en liten mängd primer (en ärtas storlek brukar räcka för hela ansiktet) och applicera den jämnt över hela ansiktet. Du kan använda fingrarna, en makeupsvamp eller en borste, beroende på vad du föredrar.

Se till att fokusera på områden där din makeup vanligtvis inte håller så länge, som T-zonen (panna, näsa och haka) om du har fet hud. Om du har stora porer eller fina linjer, applicera en extra mängd primer på dessa områden för att hjälpa till att fylla i och släta ut dem.

När det gäller säkerhetsaspekter, se till att du alltid testar en ny primer på ett litet område av huden först, för att se till att du inte får någon allergisk reaktion. Om du har känslig hud, välj en primer som är fri från parabener, dofter och andra potentiellt irriterande ingredienser. Dessutom, kom ihåg att alltid ta bort din makeup och primer i slutet av dagen för att undvika att porerna täpps till.

Vanliga frågor om Primer

Kan jag använda primer varje dag?

Absolut! Primer är skonsamt nog att användas dagligen, förutsatt att du väljer en primer som är lämplig för din hudtyp. Det är viktigt att komma ihåg att rengöra huden ordentligt på kvällen för att ta bort alla makeuprester, inklusive primer. Om du regelbundet använder primer och makeup utan att rengöra huden ordentligt kan det leda till igentäppta porer och eventuellt acne. Så ja, du kan definitivt använda primer varje dag, men se till att du tar hand om din hud på rätt sätt också.

Behöver jag verkligen en primer om jag har god hud?

Även om du har bra hud kan en primer fortfarande vara ett värdefullt tillägg till din makeuprutin. Primer hjälper inte bara till att jämna ut huden, utan hjälper också till att hålla din makeup på plats längre. Så även om du inte har några stora hudproblem, kan en primer fortfarande hjälpa till att göra din makeup mer hållbar och ge den ett mer polerat utseende. Dessutom kan många primers ha ytterligare fördelar, som att ge extra fukt eller skydda huden mot solen.

Kan jag använda en primer ensam, utan foundation?

Ja, det kan du definitivt göra. Många primers kan bäras ensamma för att ge huden ett mjukare och jämnare utseende. Även om de inte ger samma täckning som en foundation, kan de hjälpa till att minimera porer och fina linjer, och vissa kan även hjälpa till att balansera hudtonen. Om du vill ha en mer naturlig look, eller om du bara vill jämna ut huden lite utan att bära en full face makeup, kan en primer vara allt du behöver.

Behöver jag en separat primer för mitt ansikte och ögon?

Det beror på dina specifika behov och preferenser. Generellt sett är ansiktsprimer och ögonskuggsprimer formulerade lite annorlunda för att möta de specifika krav som dessa olika områden har. Ansiktsprimer är utformad för att jämna ut huden och göra makeup mer hållbar, medan ögonskuggsprimer ofta är mer koncentrerad för att hjälpa till att förbättra pigmenteringen av ögonskugga och förhindra att den samlas i vecken. Så om du oftast bär ögonskugga kanske du vill överväga att använda en separat ögonskuggsprimer.

Kan jag byta ut min fuktighetskräm mot en primer?

Medan vissa primers har fuktighetsgivande egenskaper, bör de inte användas som en ersättning för din dagliga fuktighetskräm. En fuktighetskräm levererar nödvändig fukt till huden och bidrar till att upprätthålla dess naturliga fuktbarriär, medan en primer förbereder huden för makeup. För bästa resultat bör du applicera din fuktighetskräm, låta den sjunka in och sedan applicera din primer.

Kan primer orsaka acne?

Olika primers fungerar olika för olika personer. Vissa primers kan orsaka acne om de innehåller oljor eller andra ingredienser som kan täppa till porerna. Detta är särskilt relevant om du har aknebenägen eller fet hud. Om du har oro för acne, leta efter icke-komedogena (porer-tilltäppande) primers som är oljefria och fria från irriterande ämnen.

Är primer skadligt för huden?

De flesta primers är inte skadliga för huden när de används korrekt. De kan faktiskt bidra till att skydda huden mot vissa skadliga miljöeffekter. Men som med alla hudvårdsprodukter är det viktigt att välja en produkt som passar din hudtyp och att vara uppmärksam på eventuella negativa reaktioner. Om du märker att en primer orsakar irritation eller andra hudproblem, ska du sluta använda den.

Senast Uppdaterad: 2024-06-15 03:36:15

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
55 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5